Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ"— Sunum transkripti:

1 İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
2. ÜNİTE İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ

2 İnsan Hakları ve özgürlükleri ne demektir?

3 “İnsanın insan olarak doğmakla elde ettiği haklara insan hakları denir’’ Yani insanlara doğuştan verilen, verilmesi gereken haklardır.

4 Peygamber (s.a.v)müezzinliğine
Kölelikten

5 Hak ve özgürlükler beraberinde sorumlulukları da getirir.
Düşünelim

6 İnsan özgür olmakla beraber bu özgürlüğü sınırsız değildir.
Her bireyin özgürlüğü başkalarının özgürlüğünün başladığı noktada biter. Bu hususta örnekler veriniz..

7 Hak kavramı sizin için ne mana ifade etmektedir?
Hak kavramı korunması ve gözetilmesi gereken, sahibinden alınması doğru olmayan maddi, manevi her türlü imkan, fayda veya eşyadır.

8 İslam öncesi Arap yarımadası ile İslam sonrası Arap yarımadasının durumunu insan hakları açısında mukayese edelim.. İslam'a göre esas olan insanların özgür olmaları ve yalnız Allaha kulluk etmeleridir. “Kul oldum, kul oldum, kul oldum! Ben Sana hizmette iki büklüm oldum. Kullar âzad olunca şâd olur; ben Sana kul olduğumdan dolayı şâd oldum.” Hz. Mevlana

9 Burada Efendimizin (s.a.v) vurgulamak istediği mesaj ne olabilir?
Veda hutbesinden Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.  İnsanlar! Bugünleriniz nasıl  mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecâvüzden korunmuştur.

10 İSLAM’DA TÜM İNSANLARA AİT OLAN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER
Yaşama hakkı İnsan onuru ve kişilikleri hakkı Din ve inanç özgürlüğü Eğitim hakkı Özel hayatın gizliliği Ekonomik hak ve özgürlükler Düşünme konuşma ve ifade özgürlüğü Sağlık imkanlarından yararlanma Adalet önünde eşit olma hakkı

11 Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki;
‘’Köleleriniz sizin kardeşleriniz ve yakınlarınızdır. Allahu Teala onları size emanet olarak vermiştir. Kimin yanında emanet aldığı bir kardeşi varsa yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin, yapamayacağı iş buyurmasın! Eğer böyle zor bir iş buyurmuşsa kardeşine yardım etsin’’ Bu Hadisi şeriften yola çıkarak Peygamber Efendimizin köleliğe bakış açısını yorumlayınız..

12 HAZIRLAYAN NURULLAH YALÇIN


"İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları