Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri"— Sunum transkripti:

1 Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
İSMET İNÖNÜ İLKÖĞRETİM OKULU GURBET DUYMUŞ

2 1-)MAKALE: Herhangi bir konuda öne sürülen bilgi,görüş ve düşünceleri kanıtlamaya yönelik yazı türüdür.Yazar öne sürdüğü görüş ve düşünceleri bilgi ve belgelerle kanıtlamak zorundadır.Makale yazan kişi o alanda uzman olmalıdır.Ayrıca gazetelerin ilk sayfasında yayınlanan makalelere baş makale denir

3 2-)DENEME: Yazarın herhangi bir konudaki kişisel görüş ve düşüncelerine iddiasızca kesin yargılara varmadan anlattığı yazı türüdür.Deneme her konuda yazılır.Yazar görüşlerini kanıtlamak zorunda değildir.Deneme türünün kurucusu Fransız MONTAINE’dir.

4 3-)FIKRA: Güncel konularla ilgili yazarın görüş ve düşüncelerini yazdığı yazı türüdür.Gazete ve dergi yazılarıdır.Bu yazıların yarına kalırlılığı yoktur.Bu yazıları ömrü bir kelebeğin ömrü kadardır.Türk Edebiyatı’nda en büyük fıkra yazarı Ahmet Rasim’dir.

5 4-)SÖYLEŞİ(SOHBET): Gurbet Duymuş
Yazarın önemli güncel konulardaki duygu ve düşünceleri konuşma içinde belirttiği yazı türüdür.Söyleşi her konuda yazılabilir.Günlük konuşma sözlerine yer verilir. Gurbet Duymuş

6 5-)ELEŞTİRİ: Bir düşünce veya sanat eserlerini onun olumlu veya olumsuz yönlerini ortaya koyan cümlelere denir.Türk Edebiyatı’nda en tanınmış eleştirici NURULLAH ATAŞ’tır. TÜRKÇE

7 Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri 1-) GEZİ YAZILARI (Seyahatname)
Yazarın gezip gördüğü yerlerin ilginç yönlerini edebiyat kurallarına uygun bir tarzla anlattığı yazı türüdür.Gezilen yerlerin doğası,insanları,örf ve âdetleri tanıtılır.Gezi yazıları tarih,coğrafya,folklor ve toplum,bilim için bir kaynak temsil eder.İlk gezi yazısı EVLİYA ÇELEBİ ’nin Seyahatnamesi olarak bilinir.

8 2-)ANI (HATIRA): Bir kişinin kendi yaşamıyla birlikte yaşadığı dönemde tanık olduğu ya da duyduğu dönemde anlattığı yazı türüdür.Yaşanmış olayları anlattığı için önemli bir kaynaktır.

9 3-)GÜNLÜK: Bir kişinin düşüncelerini yaşadığı ve gördüğü olayları tarih belirterek günü gününe yazdığı yazı türüdür. Günlüğü anıdan ayırmak gerekir.Günlük günü gününe yazılan olayları anlatan yazı türüdür anı ise olayların üstünden uzun yıllar geçtikten sonra yazılan yazı türüdür.

10 4-)MEKTUP: Farklı yerlerde bulunan kişilerin duygu düşünce ve dilekleri anlatmak için birbirlerine yazdıkları yazılara mektup denir.Edebiyatçıların herkes tarafından bilinmesini istedikleri mektuplara edebi metin denir. Birbirine yakın insanlara birbirinden haber almak için yazdıkları yazılara özel mektup denir.

11 5-)Biyografi: Biyografi
Bilim,edebiyat,sanat alanında ün yapmış kişilerin hayatlarını anlatan yazılara biyografi denmektedir. Biyografi

12 6-)OTOBİYOGRAFİ: Kişinin kendi yaşamını kendisinin anlatıp yazdığı yazı türüne otobiyografi denir. 7-)RÖPORTAJ: Gezip gördüğü yeri araştırarak belgelerden fotoğraflardan ve grafiklerden yararlanarak anlattığı yazı türüdür.Röportaj bir yazı olabileceği gibi bir yazı dizeside olabilir

13


"Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları