Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUC NEDENLERI SOSYOLOJIK TEORILER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUC NEDENLERI SOSYOLOJIK TEORILER"— Sunum transkripti:

1 SUC NEDENLERI SOSYOLOJIK TEORILER

2 II Sosyalleşeme Teorileri III Öğrenme (Sosyopsikolojik) Teorileri
SOSYOLOJIK TEORILER I Yapisal teoriler a) Durkheim’ın teorisi b)  Anomi Teorisi II Sosyalleşeme Teorileri a)Kültür Çatışması Teorisi b) Alt-Kültür Teorileri III Öğrenme (Sosyopsikolojik) Teorileri a)  Aykırılıkların Birleştirilmesi Teorisi IV Tamamlayıcı Açıklama Denmeleri a)  Damgalama Teorisi b) Sosyal bakimi teorisi

3 I Yapisal teoriler: Durkheim’ın Teorisi
Emile Durkheim ( )

4 I Yapisal teoriler: Durkheim’ın Teorisi
Suçluğun bulunmadığı hiçbir toplum yoktur. Her yerde ve her zaman insanların bazı davranışlarına tepki olarak ceza uygulanmıştır. Bu yüzden suçluluk normaldir. Bir toplumda sucsuzluk hastaliktir.

5 I Yapisal teoriler: Anomi Teorisi
Robert K. Merton

6 I Yapisal teoriler: Anomi Teorisi
“Sosyal Yapı ve Anomi” Her durumda sosyal yapı, gerekli bir kötülük olarak görülür, esasen bunun sebestçe yayılmasına düşmanca tahrikler sebebiyet verir; fakat bunlar daha sonra bastırılır. Kültür ve sosyal yapı birbirine karşı çalışırlar. Cohen - bütün sapıcı davranışlarla değil sadece suçlu veya suç olarak mutad tavsif edilen bir kaçı ile ilişkisi olmalıdır. Suçluluk sosyal yapının neticesidir.

7 II Sosyalleşeme Teorileri : Kültür Çatışması Teorisi
Miller Doğu Amerika’da büyük bir şehrin slum alanı içindeki gençlik çetelerinin kapsamlı deneysel araştırmalarını yapmıştır. Amerikan toplumunda orta sınıf kültürel sistemi yanında, alt sınıfın kendine özgü bir kültürel sistemi bulunmasıdır.  

8 II Sosyalleşeme Teorileri : Kültür Çatışması Teorisi
Sellin “Kültür Çatışması ve Suç” – ZIT tezi. “Kültür çatışması teorisi, her insanın belirli bir kültür içerisinde doğup, burada belirli davranış kurallarını öğrendiği esasından hareketle, göçmenler ile yerlilerin ideal ve değer sistemlerinin farlılığına dayanmaktadır.   Çünkü, göçmenler, yabancı işçiler ve mülteciler ile etnik azınlıklar (zenci, çingene gibi) genel olarak topluma yabancı ve kenar grup olarak belirlenmektedirler: Bu kişiler içinde yaşadıkları toplumdan en azından temel bir işaretle ayrılmaktadırlar. Bu işaret, kültürel (din, dil), etnik (ırk) veya başka bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İşte bu kişiler kendilerini çeviren kültüre tamamen katılamadıklarından, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşememekte ve ona yabancı kalmaktadırlar. Bu ise, onlara karşı ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda dışlamayı doğurmaktadır. Bunun sonucu olarak da, önyargılar oluşmakta ve damgalanmaktadırlar” . (Demirbas, 2002.)

9 II Sosyalleşeme Teorileri : Alt-Kültür Teorileri
Albert K. Cohen (1955); Richard A. Cloward; Lloyd E. Ohlin (1960).   - İnsanlar aynı şekilde davranmazlar. - Kültürün iki anlamı vardır; birisi, belirli toplumda sınırlı bir bölge içinde ve belirli tarihte gelişmiş değer yargılarının tümünü kapsar. Diğeri ise, uygarlık anlamında, yaşama sitili, düşüncenin, hissedişin ve davranışın tarzıdır;

10 II Sosyalleşeme Teorileri : Alt-Kültür Teorileri
“Alt kültürden, bir üst kültür davranış ve değer sisteminden ayrı olarak varlık gösteren bir sosyal davranış ve değer sistemi anlaşılır; bununla birlikte bu, merkezi değer sisteminin bir kısmıdır.  Alt kültür teorileri gençlik özellikle çete suçluluğunu açıklamayı denerler”. (Demirbas, 2002.)

11 III Öğrenme (Sosyopsikolojik) Teorileri: Aykırılıkların Birleştirilmesi Teorisi
Edwin Sutherland - aykırılıkların birleştirilmesi (differntiellen Assoziation)

12 Suç öğrenilen bir davranıştır.
III Öğrenme (Sosyopsikolojik) Teorileri: Aykırılıkların Birleştirilmesi Teorisi Suç öğrenilen bir davranıştır. Suçluluk ne kişisel özelliklerden, ne de sosyo-ekonomik durumlardan doğar; suç, herhangi bir kültürde, herhangi bir kişiyi etkileyecek öğrenme sürecinin sonucudur.

13 IV Tamamlayıcı Açıklama Denmeleri: Damgalama Teorisi
Fritz Sack (1968); 60’lı yılların başında Amerika’da ulaşmıştır.

14 IV Tamamlayıcı Açıklama Denmeleri: Damgalama Teorisi
“Damgalama teorisi, kişinin damgalama süreci sonunda kendini kavramlaştırması sonunda kendini kavramlaştırması ile de ilgilenir. Buna göre, sapıcı bir davranışı damgalamak, damgalanan kişinin kendisi hakkındaki kavramlaştırmasını etkileyerek “ikinci sapmaya” yönlendirir. Kanunu ihlal eden ve polisçe yakalanıp savcılığa sevk edilen kişilerin kendileri hakkındaki düşünceleri değişebilir ve bu insanlar kendilerini suçlu olarak görmeye başlayabilirler”. (Demirbas, 2002.)

15 IV Tamamlayıcı Açıklama Denmeleri: Sosyal bakimi teorisi
Emile Durkheim ve Albert Reis Insanin ve toplumun arasindaki baglanti zayifladigi icin suc oluyor. Toplum (cumhuriyet) insanlarin faaliyetlerinin altinda control kaybetince, insanlar suclar islenirler.

16 iLGiNiZ iCiN TESEKKUR EDERIM!
Ana kaynak: Timur Demirbas, Kriminolji, Ilk sayfa background:


"SUC NEDENLERI SOSYOLOJIK TEORILER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları