Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır."— Sunum transkripti:

1 Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015

2  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır.  Örnek: Günlük hayatta kişiye hakaret ya da kişiyi tehdit bir suçtur. Sanal ortamda da kişiye hakaret ve ya kişiyi tehdit bir suçtur.  Günlük hayatta kişisel bilgilerimizin gizliliği (Kişisel Mahremiyet) bir haktır. Sanal ortamda da kişisel bilgilerimizin gizliliği hakkımızdır.

3  Tanım 2: ◦ Kamu kurumlarının sanal sistemlerinde bulunan kayıtlarımız bizim vatandaşlığımızın dijital boyutudur.

4  Site uzantıları sitenin bağlı olduğu kurumun türünü belirler. ◦ Edu: İngilizce education (Eğitim) kelimesinden gelir. Eğitim kurumlarının (Üniversitelerin) web sitelerinin uzantısıdır. ◦ Gov: İngilizce Goverment (Hükümet) kelimesinden gelir. Kamu kurumlarının web adreslerinin uzantısıdır. ◦ Com: İngilizce Commerce (Ticaret) kelimesinden gelir. Ticari kuruluşların web adreslerinin uzantısıdır.

5 ◦ Bel: Türkiye’de kullanılan bir uzantıdır. Belediyelerin web sitelerinin uzantısıdır. ◦ Pol: Polis güçlerinin web sitelerinin uzantısıdır.  Örnekler:  www.sakarya.gov.tr  Sakarya Valiliği www.sakarya.gov.tr  www.sakarya.edu.tr  Sakarya Üniversitesi www.sakarya.edu.tr  www.sakarya.bel.tr  Sakarya B.Şehir Belediyesi www.sakarya.bel.tr  www.sakarya.pol.tr  Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü www.sakarya.pol.tr

6  Türkiye Cumhuriyeti’nin bir çok kurumuna ait iş ve işlemleri zaman ve iş gücü kaybı yaşamadan kolayca gerçekleştirmemizi sağlayan sanal sistemdir. ◦ Örnek: Adli Sicil Kaydı Belgesi ◦ Örnek: Sigortalı Hizmet Dökümü Belgesi ◦ Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve bir çok bakanlığa ulaşabilmek.  E-Devlet Kapısı Web Adresi: www.turkiye.gov.tr E-Devlet şifresi ptt şubelerinden kimlik ile alınabilmektedir. E-devlet şifresi çok iyi korunması gereken bir şifredir.

7  Hastanelerde herhangi bir klinik ve ya herhangi bir doktor için randevu almak üzere kurulmuş sistemdir. Bu sistem sayesinde hastanelerde saatlerce sıra beklemeksizin tedavi olunabilmektedir. Bu sistemden gitmeyeceğiniz bir randevuyu kaydetmek gerçekten ihtiyacı olan bir başka kişinin randevu almasına engel olmaktır. ◦ MHRS web adresi: www.mhrs.gov.tr

8  E-Nabız sistemi 2015 yılında faaliyete girmiş bir sağlık sistemidir. Bu sistemde ◦ Ne zaman, hangi hastanede, hangi doktora gittiniz? ◦ Ne tetkik yapıldı? ◦ Sonuçları neler? ◦ Ne teşhis koyuldu? ◦ Hangi ilaç yazıldı? Ne sıklıkla kaç doz alınacak? Bilgileri bulunur. E-Nabız web adresi: www.e-nabiz.gov.tr

9  Bir bireyin yüksek öğretime kadar bütün akademik hayatının kayıtlarının bulunduğu sistemdir. ◦ E-Okul web adresi:  e-okul.meb.gov.tr e-okul.meb.gov.tr

10  Zorunlu Bilgisayar Donanımı: ◦ Anakart ◦ İşlemci ◦ Ram ◦ Harddisk ◦ Güç Kaynağı ◦ Ekran ◦ Klavye ◦ Mouse

11  Bilgisayarın bütün parçalarının bağlandığı, aralarındaki iletişimi sağlayan ve kontrol eden parçadır.

12  Bilgisayarda bütün komutların yürütüldüğü birimdir. Saniyede milyarlarca işlem yapabilir.

13  Büyük kapasiteli, kalıcı, yavaş belleklerdir. Bilgisayara kalıcı depolama alanı sağlar.

14  Küçük kapasiteli, geçici, hızlı belleklerdir. Harddisk gibi yavaş bir aygıtın, işlemci gibi hızlı bir aygıtla uyumlu çalışmasını sağlar.  Bilgisayarın düğmesine basıldığında bütün bilgiler harddiskte kayıtlıdır. Sistem açılırken işletim sistemi harddiskten ram’e aktarılır. Gerektikçe ram’den harddisk’e, harddisk’ten ram’a veri akışı gerçekleşir. Bilgisayar kapanırken bütün veriler harddiske kaydedilir ve saklanır. Ram üzerinde hiçbir veri kalmaz.

15  Şebeke elektriğini alarak bilgisayarda her parçaya ihtiyacı kadar elektrik enerjisi sağlayan aygıttır. Taşınabilir cihazların birincil güç kaynağı şarj adaptörü, ikincil güç kaynağı bataryasıdır.

16  Bilgisayardan görüntü çıkışı sağlayan cihazdır.

17  Üzerindeki tuşlar aracılığı ile bilgisayara metin girişi sağlayan tuş tablasıdır.

18  İnsanın 2 boyutlu düzlem üzerindeki el hareketlerini bilgisayara aktaran aygıttır.

19  Bu donanım aygıtları olmadan da bilgisayarlar çalışabilir. ◦ Hoparlör ◦ Mikrofon ◦ Yazıcı ◦ Tarayıcı ◦ Optik Sürücü ◦ Web Kamera vb. ◦ Yansıtıcı (Projeksiyon)

20  Bilgisayardan ses çıkışı sağlayan aygıttır.

21  Bilgisayara ses girişi sağlayan aygıttır.

22  Bilgisayardaki bir belgeyi kağıt üzerine çıktı almaya yarayan aygıttır.

23  Bir belgede basılı olan verileri bilgisayar aktarır.

24  Cd, Dvd, Blu-Ray gibi diskleri okuyup yazmaya yarayan cihazlardır.

25  Ortamdaki görüntüleri bilgisayara aktaran cihazdır.

26  Bilgisayardaki görüntüleri bir perde ya da düzleme yansıtan cihazlardır.

27  Dahili (Internal): Bilgisayara kasasının içine monte edilebilen aygıtlardır.  Harici (External): Bilgisayar kasasının dışında olan kablo aracılığı ile anakarta bağlanan aygıtlardır.  Tümleşik (On board): Bazı aygıtlar ayrı ayrı bulunduğu gibi anakarta kendiliğinden bağlı bir şekilde de bulunur. Eğer o aygıt anakarta bağlı ise tümleşik olarak kabul edilir. Örneğin bilgisayarınıza ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı gibi aygıtları ayrı bir şekilde takabilirsiniz. Fakat bir çok anakart bunları tümleşik olarak size sunmaktadır.

28 Tümleşik ekran kartıHarici Ekran Kartı


"Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları