Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Olay Düşünce, Bakış Açısı, Kaygı Davranışsal İnanç, Yorum, Beklenti.. Duygusu Tepkiler YIKICI KAYGI YAPICI KAYGI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Olay Düşünce, Bakış Açısı, Kaygı Davranışsal İnanç, Yorum, Beklenti.. Duygusu Tepkiler YIKICI KAYGI YAPICI KAYGI."— Sunum transkripti:

1

2 İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

3 Olay Düşünce, Bakış Açısı, Kaygı Davranışsal İnanç, Yorum, Beklenti.. Duygusu Tepkiler YIKICI KAYGI YAPICI KAYGI SINAV “DİĞERLERİ BENDEN DAHA AKILLI VE DAHA ZEKİ” KONSANTRE OLAMAMA, GERGİNLİK, HUZURSUZLUK SINAV “YETERİNCE ÇALIŞTIM, BANA ARTIK DİKKATİM GEREKLİ” KONSANTRE OLMA, DİKKATİNİ TOPLAMA, RAHAT OLMA

4 Kimse sınav kaygısıyla doğmazKimse sınav kaygısıyla doğmaz Kaygı bizi zihin ve beden olarak etkilerKaygı bizi zihin ve beden olarak etkiler Kaygı doğal bir tepkidir.Kaygı doğal bir tepkidir. Bireyin başarı düzeyi ne olursa olsun herkeste görülmesi normaldir Bireyin başarı düzeyi ne olursa olsun herkeste görülmesi normaldir

5 –Kalp atışlarında hızlanma ve artış, çarpıntı –El ve ayakların titremesi –Nefes alıp-vermede güçlük –Gerginlik ve/veya sinirlilik hali –Terleme ve/veya titreme –Dilin, damağın kuruması –Mide şikayetleri –Bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık)

6  Öğrenilen bilgiler transfer edilemez  Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır  Zihinsel beceriler zayıflar; bilgilerin hatırlanması zorlaşır.  Yorgunluk, Uyku bozukluğu yaşanır.  Dikkatte bir daralma ve azalma olur; dikkat, sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve buna bağlı olarak yaşananlara odaklanır.

7

8 Bir çok öğrencinin; * Kalp atışları hızlanacak * Asabi davranışları olacak * Dikkatini toplaması güçleşecek * Öğrendikleri birbirine karışacak * Uyku düzeni bozulacak * İştahı kaçacak.

9

10 * Moral verici şeylerden bahsedin * Ağır yemeklerden kaçının * İyi vakit geçirmeye çalışın * Yakınlarınızın (büyüklerinizin) moral desteğini alın * Vaktinde yatmaya çalışın * Sınava götüreceklerinizi ve kıyafetlerinizi hazırlayın

11 * Mümkünse bir duş alın * Her zamankinden biraz daha erken kalkın * Mutlaka kahvaltı yapın, yediklerinize dikkat edin * Kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin * Sınavla ilgili evrak ve malzemelerinizi kontrol edin * Sınav yerine erkenden ulaşın

12 * SINAV KİTAPÇIĞINI DİKKATLİCE İNCELEYİN. TÜM UYARILARI DİKKATE ALIN. * SINAVINIZIN GEÇERLİ OLMASI İÇİN KURALLARA UYMAK ZORUNDASINIZ. * YÖNERGELERİ DOĞRU ANLAMAK İÇİN ÇABA HARCAYIN. * CEVAP ANAHTARININ ADINIZA DÜZENLENMİŞ OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN. * KİTAPÇIK VE CEVAP ANAHTARININ İLGİLİ BÖLÜMLERİNİ DİKKATLİCE DOLDURUN. SORU KİTAPÇIĞININ EKSİKSİZ VE BASKISININ TAM OLDUĞUNDAN EMİN OLUN.

13 A) KİTAPÇIĞIN BAŞINDAN B) EN ÇOK PUAN KAZANDIRAN DERSTEN C) EN İYİ OLDUĞUNUZ DERSTEN D) EN KOLAY DERSTEN E) EN ZOR DERSTEN

14 Bunu Başarabilmek İçin ; * Kitapçığın tamamını gözden geçirin * En iyi olduğunuz dersten başlayın * Hiçbir soruda fazla vakit harcamayın (zor soru kesinlikle daha fazla puan kazandırmaz..!)

15 * Kesinlikle vakit kaybettirmeyeceği gibi; * Kitapçığa hakim olmanızı, * Heyecanınızın azalmasını, * Muhtemel değişiklikleri görmenizi, * Kitapçıkta eksik sayfa,baskı hatası vb.şeyler varsa en baştan düzeltmenizi sağlar.

16 * Sınav başında doğal olan heyecanı kolay atlatmanızı, * Vakit kazanmanızı, dolayısı ile * Az zamanda çok puan kazanmanızı ve * Moral kazanmanızı sağlar.

17 Örnek bir zamanlama;(e.a.öğrencileri için) 50 dk Matematik, 50 dk Türkçe, 30 dk sosyal bilimler, 30 dk fen bilimleri, Son 20 dk tekrar (özel işaretler konulan sorular) için kullanılabilir.

18 * YANLIŞ SEÇENEKLERİ BULUP ELEMEYE ÇALIŞIN. * ANLAMADIĞINIZ BİR ŞIKKI OTAMATİK OLARAK ELEMEYİN. * YANLIŞLIĞINDAN EMİN OLMADIKÇA VERDİĞİNİZ İLK CEVABI DEĞİŞTİRMEYİN. * SORULARI DEFALARCA OKUYUP KAFANIZI KARIŞTIRMAYIN. * BU KADAR KOLAY SORU OLMAZ ACABA ALTINDA NE VAR? * BENCE BÖYLE OLAMAZ, BİLDİĞİM KADARIYLA BU DOĞRU DEĞİL...

19 SINAVLAR ŞANSLA ARANIZI TEST ETMEK AÇISINDAN DÜZENLENEN ARAÇLAR DEĞİLDİR. SINAVDA HER 4 YANLIŞ CEVABINIZ; BÜYÜK EMEKLERLE YAPTIĞINIZ 1 DOĞRU SORUYU KAYBETMENİZE YOL AÇAR!

20 Gruplayarak işaretlemek size; -zaman kazandırır(18-21 dk) -kaydırma ihtimalini azaltır -en önemlisi zihninizi dinlendirir

21

22 RAHATLAMA TEKNİKLERİ

23 * Olumsuz düşünceleri fark et, yakala ve yeniden yapılandır: “Dün affedilmez bir yanlış yaptım  ” DEMEK YERİNE, “Dün tekrar yapabileceğim bir yanlışın farkına vardım ” AŞIRI AOLUMLU-AŞIRI OLUMSUZ DÜŞÜNCELERE KAPILMA..!

24 * NEFES ALMA; Çeşitli defalar kontrollü,derin nefes alıp verin, tüm dikkatinizi yoğunlaştırın, Kesik kesik al ver şeklinde yapabilirsiniz. * BİRŞEY YAPMA: Egzersiz gibi(fiziksel bir şey yapın) * FARKINDA OLMA: Vücudunuzun rahat,gergin hallerinin farkında olun. Eğer gerginseniz, ilgili kas gruplarını veya baştan tırnağa kadar olan tüm kaslarınızı düşünerek, gevşeme telkini yaparak gevşetmeye çalışın.

25 Gerginlik ve kaygı sırasında adrenalin, noradrenalin, norepinefrin gibi hormonlar salgılanması artar, hücrelere giden kan miktarı azalır. Bu nedenle aşırı sınav kaygısı, akıl yürütme ve soyut düşünme yönündeki zihinsel faaliyeti bozar. Bedensel olarak gevşemiş bir insan ruhsal olarak sakin ve huzurludur. Vücutta; sükunet, rahatlık, huzur... kısacası gevşeme hakimse serotonin salgılanır. Bu da reaksiyonu olumlu etkiler.

26 1. İyi nefes almak iyi, nefes vermekle başlar. 2. Nefes almadan önce sol elinizi karnınızın üzerine, sağ elinizi göğsünüzün üzerine koyun. 2. Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın. 3. Burnunuzdan, sessiz, yavaş yavaş ve derin nefes alarak önce karnınızın, sonra da göğsünüzün şiştiğini hissedin. 4. Nefes aldığınız sürenin dört katı kadar süre nefesinizi tutmalısınız. 5. Nefes aldığınız sürenin iki katı kadar sürede nefesinizi ağzınızdan verin.

27 Günün farklı zamanlarında 40 - 50 kez bu şekilde nefes almak; adrenalin, noradrenalin ve nöropinefrin gibi maddelerin azalmasına ve kaybolmasına neden olur. Böylece bedende gevşeme ve rahatlama sağlanır. Ölü hücreleri, kan proteinlerini ve zehirli maddeleri dışarı atma görevini lenf sistemi gerçekleştirir. Nefes almak sadece hücrelerin oksijenini kontrol etmez, aynı zamanda vücudu koruyan beyaz hücreleri içeren lenf sıvısının akışını da ayarlar. Derin nefes, kan dolaşımı aracılığıyla lenfi vakum gibi çeker ve vücudun toksinleri yok etme hızını artırır.

28 “...Eğer sınavda kaydırma yapacağımı, bir sürü yanlış cevap vereceğimi ve sınavın benim dünyamda yaratacağı felaketleri düşünmüş olsaydım muhtemelen bunlar başıma gelecekti.” Cihat ELDENİZ “Sınav kaygısını sene başında çok yaşadım. Eksik konularımın olması ve çevrenin beklentileri beni bunalttı. Ancak zaman geçtikçe bunlarla uğraşmak yerine en iyi hazırlığı yapmaya yoğunlaştım.” Emrullah YILMAZ

29 UNUTMAYIN Kİ; KENDİNİ İYİ TANIYAN KONULARA HAKİM OLAN BİLGİSİNE GÜVENEN İSTİKRARLI VE DÜZENLİ ÇALIŞAN HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!

30 BAŞARACAĞINA İNANIYORSAN BAŞARIRSIN..!

31 BAŞARACAĞINA YÜREKTEN İNAN..!

32 Başaracağıma İnanıyorum Her Zaman İyimserim Başladığım İşi Bitiririm Ben Artık ÜNİVERSİTELİYİM. BEN BUNA VARIM

33 BAŞARILAR İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ


"İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Olay Düşünce, Bakış Açısı, Kaygı Davranışsal İnanç, Yorum, Beklenti.. Duygusu Tepkiler YIKICI KAYGI YAPICI KAYGI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları