Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STANDART VE STANDARDİZASYON SORULAR  1-Yaoı karakterine göre standarrtlar nelerdir  2-Standardizasyon amaçlarından 3 tanesini yazınız  3-Standardizasyonun.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STANDART VE STANDARDİZASYON SORULAR  1-Yaoı karakterine göre standarrtlar nelerdir  2-Standardizasyon amaçlarından 3 tanesini yazınız  3-Standardizasyonun."— Sunum transkripti:

1

2 STANDART VE STANDARDİZASYON

3 SORULAR  1-Yaoı karakterine göre standarrtlar nelerdir  2-Standardizasyon amaçlarından 3 tanesini yazınız  3-Standardizasyonun ekonomiye faydaları nelerdir

4 STANDART NEDİR?  Standardizasyon çalışması sonucu ortaya çıkan belge, doküman veya esere standart adı verilmektedir.  Kısaca standart; imalatta, anlamda, ölçmede ve deneyde beraberlik manasına gelmektedir.

5 STANDARDİZASYON NEDİR? Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve iş birliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

6 AMAÇLARI  1- Üretimde ve malların değisiminde isgücü, malzeme, güç kaynakları vb. faktörlerden en yüksek seviyede tasarruf sağlamak,  2- Tatmin edici kalitede mal ve hizmet üretimini sağlayarak, tüketici çıkarlarını gözetmek,

7  3- İnsan hayatının sağlık ve güvenliğini korumak,  4- İlgili grupların, birbirleri ile olan bilgi, alıs verisini ve anlasmalarını kolaylastırmak.

8 İLKELERİ  Standardizasyon, bilinçli gayretlerin sonuçları olarak ortaya çıkan bir sadelestirme islemi olduğuna göre, bir takım nesnelerin sayıları azaltılmalıdır.

9  Standardizasyon ekonomik olduğu kadar, sosyal bir çalısma olduğuna göre, tüm ilgililerin katkıları ve karsılıklı isbirliği ile gerçeklestirilmelidir ve genel kabul görmelidir.

10 Standardizasyon çalısmalarının bir eseri olan standart, yayımlanmıs ve uygulama alanı bulunmus olmalıdır.

11  Standart çesitli alternatifler arasından yapılan bir seçim sonucunda tespit edilmis olmalıdır. Ancak bu, standardın bir daha değismeyeceği anlamına gelmez.  Standart belli aralıklarla incelenmeli ve gerekirse revizyondan geçirilmeli; zaman zaman günün sartlarına uydurulmalıdır.

12  Standard, herhangi bir malın isleyis veya özelliklerini belirlemisse o malın bunlara göre denenmesini sağlayacak deney metotlarını da göstermelidir.  Deney metodu numune almayı da gerektiriyorsa, alınacak numunelerin sayısı ve numune alma süreleri belirlenmelidir.

13  Standardın mecburi uygulamaya konması kararlastırılırken, o standardın niteliği, ülkenin sanayilesme seviyesi, ilgili hukuki durum ve standardın ilgili olduğu firmaların hususi sartları göz önünde bulundurulmalıdır.

14 SAĞLADIĞI FAYDALAR  ÜRETİCİYE FAYDALARI  Üretimin belirli plân ve programlara göre yapılmasına yardımcı olur.  Uygun kalite ve seri imalâta imkân sağlar.

15  Kayıp ve artıkları asgariye indirir.  Verimliliği ve kazancı artırır.  Depolamayı ve tasımayı kolaylastırır, stokların azalmasını sağlar.  Maliyeti düsürür.

16 TÜKETİCİYE FAYDALARI  Can ve mal güvenliğini sağlar.  Karsılastırma ve seçim kolaylığı sağlar.  Fiyat ve kalite yönünden aldanmaları önler.

17  Ucuzluğa yol açar.  Ruh sağlığını korur. Stresi önler.  Tüketicinin bilinçlenmesinde etkili rol oynar.

18 EKONOMİYE FAYDALARI  Yanlıs anlamaları ve anlasmazlıkları ortadan kaldırır.  İhracatta ve ithalatta kolaylık sağlar.

19  Yan sanayi dallarının kurulması ve gelismesine yardımcı olur.  Rekabeti gelistirir.  Kötü malı piyasadan siler.

20 STANDART ÇEŞİTLERİ  1. Yapı Karakterine Göre Standartlar  2. Uygulama Alanlarına Göre Standartlar  3. Uygulama Sekillerine Göre Standartlar

21 Y API KARAKTERİNE GÖRE STANDARTLAR  a. Madde Standartları  b. Mamul Standartları  c. Mahsul Standartları  d. Metot (Usül) Standartları  e. Hizmet Standartları

22 TEŞEKKÜR EDERİM MEHMET DÖNMEZ 091015025


"STANDART VE STANDARDİZASYON SORULAR  1-Yaoı karakterine göre standarrtlar nelerdir  2-Standardizasyon amaçlarından 3 tanesini yazınız  3-Standardizasyonun." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları