Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OMEGA DIAGNOSTICS BIVDA ALLERGY UK Genarrayt 200+ Dyt. Gülşah Yücel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OMEGA DIAGNOSTICS BIVDA ALLERGY UK Genarrayt 200+ Dyt. Gülşah Yücel."— Sunum transkripti:

1 OMEGA DIAGNOSTICS BIVDA ALLERGY UK Genarrayt 200+ Dyt. Gülşah Yücel

2  Besin İntoleransı Testi sizin vücudunuzda problemlere yol açan besinleri tespit eden bir testtir. Besinler kilo ile ilgili problemler oluşturabileceği gibi bazı kronik hastalıklara yol açıyor olabilir. Besin İntoleransı Testi ile zaman kaybetmeden hangi besinlerin şikayetlerinize sebep olduğu belirlenir ve bu besinleri diyetinizden çıkarmanız şikayetlerinizi giderebilir.

3  Sağlıklı bir insanın yediği besinler, bağırsaklarda sindirilir ve besinlerin içindeki proteinler, çeşitli enzimlerin etkisiyle, aminoasitlere parçalanır ve kullanılmak üzere kana geçer.  Besin intoleransı olan kişilerde ise belli rahatsızlıklar (Enzimsel Problemler, Geçirgen Bağırsak Sendromu, Bağırsak Mantarı…) gibi kalıcı veya dönemsel rahatsızlıklar, besinlerin bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanmasını engeller.

4  Parçalanmadan kana geçen besin proteinlerini gören savunma sistemi,bu proteinleri tanıyamaz ve aynı bir virüs veya bakteri muamelesi yaparak savunma sistemini harekete geçirir.  Savunma sisteminin bu hareketi vücutta birçok yan etkiler ortaya çıkaracaktır. Bunlar yıllarca hatta onyıllarca sürecek hastalıklar olarak bile ortaya çıkabilir.

5  Anksiyete (Akut veya Kronik)  Baş Ağrısı  Hiperaktivite  Uykusuzluk  Irritabl Bağırsak Sendromu  Kaşıntılı Cilt Sorunları  Malabsorpsiyon  Migren  Uyku Bozuklukları  Su tutma - ödem  Kilo Kontrolü Sorunları  Artrit  Astım  Yatak Islatma  Şişkinlik  Çölyak Hastalığı  Kronik Yorgunluk Sendromu  Konstipasyon  Kistik Fibrozis  Gastrit  Diyare  Fibromiyalji

6  Birçok insan farkında olmasa dahi bazı gıdalara karşı duyarlılık gösterir. Gıda alerjilerinin seyrek olmasına karşı gıda intoleransına sıkça rastlanır. Besin duyarlılığına bağlı gelişen rahatsızlıklar bazen alerjik tepkilere benzeyebilmelerinin yanında, bazen saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilirler. Bahsettiğimiz Gıda Duyarlılığı gecikmeli reaksiyon gösteren IgG'ye bağlı Tip 3 Alerjİsİdir ve kesinlikle tipik alerji olarak bilinen IgE'ye bağlı olan Tip 1 Alerji île karıştırılmamalıdır. IgE'nin varlığı iyi belirlenmiştir ve histamin salınımı nedeniyle semptomların hemen başladığı bir atopik reaksiyonu temsil eder (şekil-1). Tip 1 alerjilerinin seyrek olmasına karşın Tip 3 Gıda Duyarlılığına sıkça rastlanır.

7 Şekil-1. IgE'ye bağlı Tip 1 alerji mekanizması

8  Besin alerjisi, besini alır almaz anafilaksiye kadar gidebilen çeşitli semptomlarla ortaya çıkar ve IgE antikorlarının yükselmesi ile bilinir. Bu besin intoleransı değildir.  Gecikmeli besin alerjisi olarak da bilinen besin intoleransında, belirli bir besinin tam olarak sindirilememesi ile daha uzun sürede ortaya çıkan IgG antikorları yükselir.

9 BESİN İNTOLERANSI  Reaksiyonlar genellikle gecikir / ertelenir ve semptomların görülmesi birkaç gün alabilir.  Aynı anda birkaç farklı besine intoleransınız olabilir.  Bireyler, migrenden siskinliğe, diyareye, rehavete ve bir iyi hissetmeme haline kadar çoklu semptomlardan sikayetçi olabilirler.  Kanda artmış IgG antikorları saptanabilir. BESİN ALERJİSİ  Reaksiyonlar genellikle çabucak görülür, reaktif besinle maruz kaldıktan en fazla 2 saat sonra  Reaktif besinin mideye ulaşmasının hemen ardından vücudun IgE immune yanıtı aktive olur.  Semptomlar; zor nefes alma, kızarıklık, kabartı, burun akıntısı ve anaflaktik şok olabilir. Bunlar potansiyel yaşamı tehdit edicilerdir.

10 Eğer inek sütüne intoleransınız varsa, her sabah yediğiniz bir parça peynir, sizin yıllardır süren hastalıklarınızın bir sebebi olabilir...

11 FoodPrint Genarrayt 200+ FoodPrint ( Food IgG Microarray ) beslenmenizde neleri değiştirmeniz gerektiği hakkında öneriler vermek üzere tasarlanmıştır. Besinlere tepki veren (besin İntoleransı bulunan) birçok kişi sakınmaları gereken gıdaları öğrendiklerinde zor bir durumla karşı karşıya kalırlar. Ancak sonuçlarınız ne olursa olsun beslenmenizde bir değişim ve denge sağlamak mümkündür.

12 Nüfusun %2’sinden daha azı besin alerjilerinden şikayetçiyken, %45’ine yakını çeşitli besin intoleransı türlerinden şikayet etmektedir.

13  Literatürde microarray ile eş anlamlı olarak bioçi, DNA-çip, gen-array isimleri de kullanılabilir. Microarray, örneklerin bir sıralama dahilinde, belirli bir yüzey üzerinde (cam, plastik, silikon) düzenlenmesi olarak açıklanabilir.

14  Genarrayt® kitlerinde oligonükleotid probların, microarray yüzeyindeki tasarlanmış mikroskobik noktalara bağlanması için küçük uç açıklığı bulunan enjektörlerle püskürtme teknolojisi (inkjet teknolojisi) kullanılmaktadır. Marathon inkjet ile önceden hazırlanmış oligonükleotid problar, kimyasal olarak değiştirilmiş cam yüzeyler üzerinde tasarlanmış noktalara, robotik kollar aracılığı ile yüzeye temas etmeksizin püskürtülür. Böylece üretim serileri arasında farklılıklar göstermeyen ve tek tip noktalama sağlayan yüksek kaliteli mikrodizinlerin üretilmesi sağlanmış olur.

15  Genarrayt® microarray, her biri 130 µm kaplayan yüz tane protein alanının özel olarak yerleştirildiği cam slayttan oluşmuştur. Testin metodolojisi bilinen diğer immunassay teknikleriyle paralellik gösterir.  Genarrayt® sistemi, bu test yöntemi için tavsiye edilen ve ölçümde maksimum performans sağlayacak yıkama cihazı, mikro santrifüj ve tarayıcıdan oluşmaktadır.

16  Test aşamaları bittikten sonra ölçümün sağlanması için yüksek çözünürlüğe sahip tarayıcı kullanılmaktadır. Sonuçlara ait raporların alınabilmesi için Genarrayt®’ a özel olarak hazırlanmış yazılım kullanılmaktadır.  Genarrayt®200+ Food IgG testi 200’den fazla besine karşı oluşabilecek intoleransın teşhisinde kullanılabilmektedir.

17  SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU İnek sütü, Keçi sütü, Koyun sütü, Alpha- Laktalbumin, Betalaktoglobin, Manda sütü, Kazein Yumurta sarısı ve beyazı  ET GRUBU Dana eti, Tavuk eti, Domuz eti, Hindi eti, Ördek eti, Süt danası eti, Geyik-karaca eti, At eti, Deve kuşu eti, Öküz eti, Keklik eti, Bıldırcın eti, Tavşan eti, Yaban domuzu eti

18  Tahıl Grubu Arpa, Mısır, Durum buğdayı, Gliadin, Yulaf, Çavdar, Pirinç, Çavdar unu, Buğday, Kara buğday, Darı, Kolza tohumu, Kepek, Kuskus, Keten tohumu, Buğday maltı, Trasglutaminaz

19  Sebze Grubu Barbunya, Kuru fasulye, Brokoli, Lahana, Karnabahar, Bezelye, Patates,Soya fasulyesi, Brüksel lahanası, Havuç, Kuşkonmaz, Patlıcan, Yeşil fasulye, Pancar, Kereviz, Radika, Salatalık, Pırasa, Mercimek, Marul, Soğan, Biber, Ispanak, Akça otu, Enginar, Bakla, Lahana, Kapari, Pazı, Nohut, Rezene, Ginko, Gingseng, Sakız kabağı, Quinoa, Turp, Roka, Soğancık, Tatlı patates, Şalgam, Tere, Yuka

20  Meyve Grubu Elma, Böğürtlen, Greyfurt, Limon, Portakal, Armut, Ahududu, Çilek, Avakado, Kiraz, Üzüm,Lime, Ananas, Kayısı, Muz, Kuş üzümü, Kızılcık, Kivi, Kavun, Nektarin, Zeytin, Şeftali, Erik, Domates, Yaban mersini, Hurma, İncir, Guava, Liçi, Mango, Karadut, Papaya, Nar, Kuru üzüm,Frenk üzümü, Işgın, Mandalina, Karpuz

21  Deniz Ürünleri Grubu Morina, Yengeç, Mezgit, Istakoz, Yaldızlıpisi balığı, Karides, İstridye, Somon, Alabalık, Tunabalığı, Ringa, Uskumru, Midye, Deniztarağı, Dil, Kılıç, Kalkan, Hamsi, Yılan, Levrek, Barlam, Sazan, Keler balığı, Havyar, Ahtapot, Midye, Tatlısu levreği, Turna balığı, Sardalya, Mürekkeb balığı, Kalamar, Dorado balığı

22  Yağlı Tohumlar Badem, Kaju fıstığı, Fındık, Fıstık, Brezilya cevizi, Şam fıstığı, Hindistan cevizi, Ceviz, Makadamya fıstığı, Çam fıstığı, Tiger fıstığı

23  Baharatlar Sarımsak, Zencefil, Hardal tohumu, Karabiber, Kırmızı chilli biberi, Fesleğen, Tarçın, Karanfil, Kişniş, Kimyon, Dere otu, Şerbetçi otu, Nane, Maydanoz, Ada çayı, Susam tohumu, Kekik, Vanilya, Aloe vera, Anason, Defne yaprağı, Papatya, Arnavut biberi, Köri, Meyan kökü, Mercanköşk, Isırgan otu, Nane, Biberiye, Safran, Tarhun

24  Maya ve Diğerleri Ekmek mayası, Bira mayası, Mantar, Keçiboynuzu, Kakao, Kahve, Ayçiçeği tohumu, Çay (siyah), Çay (yeşil), Agar, Şekerkamışı, Kestane,Kola, Bal, Tapyoka

25  Derinin yumuşaması ve kan akışının kolaylaşması için elleri ılık suyla yıkayın.  Kan örneğini alacağınız parmağı belirleyin ve kit içine temizleme işlemi için konulmuş mendille parmağı silerek kurumasını bekleyin.  İğneli aparatın kapağını çıkarın.  Koyu renkli kısım parmağa gelecek şekilde aparatı tutun.  Yavasça aparatın üstte kalan kısmından bastırın. İğnenin batışına bağlı olarak parmağınızda saniyelik ufak bir acı hissedilebilir.

26  İğnenin battığı noktanın biraz altından, iğnenin battığı noktaya doğru hafifçe masaj yaparak kan akışına yardımcı olun.  Kan tüpünün kenarını kanın boruya dolabileceği şekilde parmağa dokundurun ve çizgiye kadar dolması için devam edin.  İşlem tamamlandığında kapağını kapatın, ismi tüp üzerine yazın ve formu doldurun.  Eğer parmaktan gelen kan, boruyu doldurmaya yetmezse, kite yedek olarak konulmuş olan 2. iğneli aparatı kullanarak adımları 1. basamaktan başlayarak tekrarlayın

27

28

29  Sonuçlar “yüksek”, “sınırda” ya da “normal” şeklinde tanımlanmış olarak raporda belirtilmiştir. Eğer sonuçlarınızda herhangi bir “yüksek” ya da “sınırda” reaksiyon varsa, bunun anlamı vücudunuzun o gıdaya karşı yüksek antikor tepkisi var demektir. “Yüksek” cevap gösterilmiş olan herhangi bir gıdanın en az 3 ay boyunca hiç beslenme sisteminden çıkarılmsı, “sınırda” cevap durumlarında ise azaltılması ya da dönüşümlü yenmesi önerilmektedir. Eğer çok sayıda gıdaya karşı “yüksek” sonucu içeren bir rapor varsa, bu gıdaların hepsini bir defada kesmek çok zor gelebilir ve bu nedenle aşağıdaki yollardan birini uygulamak daha uygundur: a) Yüksek antikor konsantrasyonu gösteren 4-5 gıdayı tamamen kesin, b) Aynı zamanda düşük antikor konsantrasyonu gösteren kalan gıdaları azaltın ya da dönüşümlü şekilde tüketin.

30  Dönüşümlü gıda tüketiminde bir gıdayı 4 günde en fazla 1 kez tüketebilirsiniz. Örneğin, buğday dönüşümü yapmanız gerekiyorsa birinci gün buğday ekmeği, ikinci gün yulaflı gıdalar, üçüncü gün mısır ekmeği dördüncü gün çavdar ekmeği, beşinci gün makarna türü gıdalar tüketin. Yenmemesi gereken gıdalar yerine tepki göstermeyen başka gıdaları tercih edin. Yeni gıdalar denemek yememeniz gereken gıdaya karşı olan isteğinizde azalmaya neden olabilir ve yemeklerinize ek tatlar katabilir. Çoğu kişide antikor tepkisi gösteren gıdaları yemeği kestikten 1 – 3 ay içinde semptomlarda azalma olur.

31  Besin intoleransı birçok insanda çeşitli hastalıklara yol açabileceği gibi, hastalıkların kaynağı vücudumuzdaki başka sorunlara da bağlı olabilir.  Besin intoleransı testi yaptıran kişilerin yaklaşık %15’inde herhangi bir besin intoleransına rastlanmayıp, sonuç negatif çıkmaktadır.

32  Besin İntoleransı Testi’ni 2 yaşın üzerinde herkes yaptırabilir. 2 yaş sınırı bebeklerde savunma sisteminin tam oturmamasından kaynaklanan bir yaş limitidir.  Kemoterapi gören ve kortizon kullananlara uygulanmaz. Kemoterapi ve kortizon alımının üzerinden 1 ay geçmesi durumunda test uygulanabilir.  Hamilelikte ve doğumdan 6 ay sonrasına kadar uygulanması, testin doğruluk payı azaldığından önerilmez.  Açlık veya tokluk hali testin uygulanmasında sorun teşkil etmez.

33  Besin İntoleransı Testi, klasik alerji testlerinden farklı antikorları incelediği için kullanılan antihistaminik ilaçlar test sonucunu etkilemez. Açlık veya tokluk önemli değildir.

34

35 OMEGA DIAGNOSTICS BIVDA ALLERGY UK


"OMEGA DIAGNOSTICS BIVDA ALLERGY UK Genarrayt 200+ Dyt. Gülşah Yücel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları