Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

5 Doktora göre, babamın bir ay dinlenip istirahat etmesi gerekiyormuş.

6 2)Sözcükleri birbiriyle karıştırma: Anlamları veya yazılışları çok benzer olan sözcüklerin karıştırılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar.

7 Geri kalmışlık Türkiye'ye özel bir durum değil.(Özgü)

8 3)Sözcükleri Yanlış Anlamda Kullanma: Sözcük anlamlarıSözcük anlamlarına uygun yerde kullanılmadığı zaman ya da yanlış anlama gelecek şekilde kullanıldığında anlatım bozukluğu doğar.

9 Kitabı kitaplığımda nereye koyduğumu bir türlü bulamadım.(Bulamad ım yerine hatırlayamadım.)

10 4)Sözcüğün Yapısındaki Yanlışlık:Sözcüğün Yapısı Bir sözcük dilbilgisi kurallarına aykırı türetilirse anlatım bozukluğu doğar.dilbilgisianlatım bozukluğu

11 Sizce bu kişi kaçtı mı kaçtırıldı mı?

12 5)Yerinde Kullanılmayan Sözcük veya Öğeler:Öğe Bir sözcüğün cümlenin akışına veya anlamına uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna yol açar.

13 Şapkanın ponponu çok hoş;ama başıma küçük geldi.(Şapka başıma…)

14 6)Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması: Bir cümlede anlamca birbirine ters olan sözlerin birlikte kullanılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar.Genellikle kesinlik ihtimal çelişkisi görülür.

15 Yakalanan köpek balığı aşağı yukarı tam 5 metre Uzunluğunda.

16 7)Deyim ve Atasözü Yanlışları:DeyimAtasözü Deyimler ve atasözleri Deyimler ve atasözleri kalıplaşmış ve halk diline,kültürüne yerleşmiş kelime gruplarıdır.Bu yüzden deyimlerdeki kelimeler kesinlikle değiştirilemez.Kullanılan deyim, cümleye de uygun olmalıdır.

17 Dağ dağa kavuşur insan insana kavuşmaz. ( İnsan insana kavuşur, dağ dağa kavuşmaz. )

18 9)Mantık Hataları: İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi taktirde anlatım bozukluğu yapılmış olur. 9)Mantık Hataları: İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi taktirde anlatım bozukluğu yapılmış olur.

19 Yönetmen, çekilecek olan filmle ‘ Altın Koza’ ödülünü kazandı.

20 10)Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları: Bazı cümlelerde iyelik zamiri kullanılmadığı taktirde bir anlam belirsizliği ortaya çıkar.Cümlenin başına hem senin hem de onun zamirini getirebiliyorsak orada bir anlam belirsizliği vardır.Bu tip cümlelerdeki anlam belirsizliğini gidermek için cümlenin uygun bir yerine iyelik zamirinin getirilmesi gerekir.Aksi taktirde anlam belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu doğar.

21 Ehliyetini polis almış öyle mi? ( Senin/Onun)

22 11)Karşılaştırma Hataları: Bazı cümlelerden iki farklı anlam çıkabilmektedir.Bu tip karşılaştırma bildiren cümlelerdeki anlatım bulanıklığı giderilmediği taktirde anlatım bozukluğu ortaya çıkar.

23 Eşim kuru fasulyeyi benden ç ok sever. (Kuru fasulyeyi benden ç ok eşim sever.)

24 2-Dil Bilgisi Bakımından Anlatım Bozukluğu

25 1)Yüklem Yanlışlığından Doğan Anlatım Bozuklukları: Yüklemle ilgili yanlışlıklar yüklemin çatı kişi zaman yardımcı eylemler ek eylemler gibi noktalarda cümleye uygunluk göstermemesi durumudur.

26 Kahvaltıda peynir,ekmek ve çay içtik.

27 3)Özne Yüklem Uyuşmazlığından Kaynaklanan Anlatım Bozukluğu: Öznenin tekillik çoğulluk ve şahıs bakımından uyuşması gerekir;aksi taktirde anlatım bozukluğu ortaya çıkar.

28 Bizim takım sahaya çıktılar.

29 Tümleçlerle İlgili Yanlışlıklar “Sanatçı gerçeğe ulaşır, yorumlar.” Cümlesinde nesne eksikliği var. “Sanatçı gerçeğe ulaşır, onu yorumlar.” olmalıydı.

30 Arkadaşlarına gitmiş, yardım istemişti.” Onlardan, dolaylı tümleç eksikliği var.


"1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları