Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına."— Sunum transkripti:

1

2 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni

3 HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına ve özellikle Türklerin Anadolu'daki ilerleyişine tepki olarak yaptıkları seferlere Haçlı Seferleri denir.

4 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni

5 Dini Nedenler Ekonomik Nedenler Siyasi Nedenler Sosyal Nedenler

6 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Dini Nedenler Hıristiyanların Müslümanların elindeki kutsal topraklarını (Kudüs) geri almak istemeleri, Kluni tarikatının Müslümanlarla savaşılması konusundaki başarılı çalışmaları, Papaların Ortodoks Kilisesini de egemenlikleri altına almak istemeleri, Kilise ve Papalık teşkilatının daha çok bölgeye hakim olup etkilerini ve zenginliklerini arttırmak istemeleri, Din adamlarının bu seferlere katılacak olanların tüm günahlarının affedileceğini söylemeleri, Papa II. Urban

7 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni KLUNİ TARİKATI Fransa’da kurulmuştur. AMACI Bütün Müslüman ülkelerle savaşıp onları yok etmektir.

8 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Ekonomik Nedenler Avrupa'nın yoksulluk içinde olmasına karşın Türk ve İslam ülkelerinin zenginlik içinde olması.

9 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Siyasi Nedenler 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türklerin kısa zamanda Anadolu'da ilerlemeleri, Türklerin ilerleyişi karşısında Bizans'ın Avrupa'dan yardım istemesi, Feodal Lordlar'ın doğuda da aynı düzeni kurmak istemeleri,

10 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Sosyal Nedenler Türklerin ilerleyişi karşısında Bizans'ın Avrupa'dan yardım istemesi, Feodal Lordlar'ın doğuda da aynı düzeni kurmak istemeleri, Senyör ve şövalyelerin maceracı olmaları,

11 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Papalık, Fransa, Bizans İmparatorluğu, İngiltere, Almanya (Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu), Napoli Krallığı.

12 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Anadolu Selçukluları, Zengiler Atabeyliği (Musul Atabeyliği), Fatımiler, Suriye Selçukluları, Danişmentliler, Eyyubiler, Tuğtekinoğulları (Şam Atabeyliği), Artuklular, Memlükler (Kölemenler).

13 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ HAR İ TASI

14 I. Haçlı Seferi'ne katılanlar, 1099 yılında Kudüs'ü ele geçirmeyi başarmış ve büyük bir katliam gerçekleştirmişlerdir.

15 IV. Haçlı Seferi ile Hıristiyan-Müslüman mücadelesi Katolik- Ortodoks mücadelesine dönüştü.

16 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLERİ SIRASINDA KURULAN KRALLIKLAR Kudüs’te Latin Krallığı, İstanbul’da Latin Krallığı, İznik Rum Krallığı, Trabzon Rum Krallığı.

17 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Haçlılar, daha ilk savaşlarında tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirdiler. Tahminen 40 bin kişinin öldürüldüğü bu katliamda dökülen kanlar,'diz boyu' şeklinde tasvir edilmiştir. Haçlılar, daha ilk savaşlarında tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirdiler. Tahminen 40 bin kişinin öldürüldüğü bu katliamda dökülen kanlar,'diz boyu' şeklinde tasvir edilmiştir.

18 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Anadolu Selçuklu Devleti’dir.

19 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Dini Sonuçları Ekonomik Sonuçları Siyasi Sonuçları Sosyal Sonuçları Teknik ve Kültürel Sonuçları

20 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Papa ve kiliseye olan güven azaldı. Kilisenin otoritesi azaldı. Bu da ilim, edebiyat ve sanat alanlarında ilerlemelerin başlamasına neden oldu. Kudüs ve kutsal yerler Müslümanların elinde kaldı. KUDÜS

21 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Akdeniz limanları önem kazandı, doğu ve batı ticareti arttı. Avrupalılar kâğıt, cam, deri işleme ve dokuma sanayini öğrendiler. Seferlere mali destek bulmak için kralların İtalyan bankerlerinden borç almasıyla Bankacılık başladı. Venedik tüccarları büyük kazanç sağladı. Anadolu, Suriye ve Filistin'deki Türk-İslam şehirleri yakılıp yıkıldığı için, ekonomik kayıplar neden oldu. Akdeniz ticaretinin gelişmesiyle burjuva sınıfı güçlendi.

22 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Anadolu'nun Türk yurdu olması kesinleşti. Feodalite rejimi yıkılmaya başladı (zayıfladı). Barutlu silahların kullanılmasıyla merkezi krallıklar doğmaya başladı. Türklerin Avrupa'da ilerlemeleri gecikti. İstanbul'un alınması gecikti.

23 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni Ticaret ve sanatla uğraşan Burjuva sınıfı güçlendi. Köylüler üzerinde senyörlerin baskısı azaldı. Ticaretin artmasıyla, ekonomi güçlenmeye, sınıflar arası keskin çizgiler azalmaya başladı. Soyluların ekonomik güçleri ve siyasal otoriteleri azaldı.

24 Avrupalılar Müslümanlardan pusula, barut, kâğıt, matbaa, şeker, tarçın, vanilya ve ipek işlemeciliğini öğrendiler. Pusula Coğrafi keşiflerin başlamasına, Barut derebeyliklerin yıkılmasına yol açtı. Kâğıt ve matbaa ise; Rönesans ve Reform hareketlerinin gerçekleşmesinin temelini oluşturdu. İslam bilginlerinin kitapları Avrupa'ya girmeye başladı. İslam mimari ve el sanatları tanınmaya başladı.


"Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları