Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir."— Sunum transkripti:

1 GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.

2 Gölün büyüklüğü ve derinliği arttıkça tuzluluk azalır
Gölün büyüklüğü ve derinliği arttıkça tuzluluk azalır. Nemli iklim bölgelerinde göllerin tuzluluğu daha azdır.  Göller, oluşumlarına göre birbirlerinden ayrılırlar.

3 A- Doğal Göller B- Yapay Göller

4 A1. Tektonik Göller: Yer kabuğu hareketleri ile oluşan çukurlukları dolduran sulardır. En fazla Doğu Afrika’da görülür. Yurdumuzda ise Tuz G., Manyas (Kuş g.), Ulubat, İznik, Sapanca, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Ilgın gölü gibi.  

5

6

7 A2. Karstik Göller: Karstik bölgelerdeki çukurlukları dolduran durgun sulardır. Ör: Salda, Suğla, Kestel, Avlan, Kovada gölleri gibi. 

8

9 A3. Buzul Gölleri: Yurdumuza bazı yüksek dağların üst kısmında görülür (Cilo, Sat, Ağrı, Tendürek, Süphan, Kaçkar, Uludağ, Erciyes, Bolkar, Aladağlar,Bey dağları gibi). 

10 Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür
Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür. Ayrıca Kanada’nın güneyi ile A.B.D’nin kuzeyindeki göller buna örnektir. 

11

12

13

14 A4. Volkanik Göller: Volkanik faaliyetlerle oluşmuş çanaklarda suların birikmesiyle oluşmuş göllerdir. Yanardağ zirvesindeki baca ağzında oluşmuşsa krater, yanardağ konisinin patlaması sonucu oluşan geniş çukurlarda ise kaldera, volkanik patlama çanaklarında oluşmuşsa maar gölü ismini alır.

15 Yurdumuzda Nemrut, Meke Tuzlası (Konya –Karapınar), Gölcük (Isparta), Acıgöl (Konya) gölleri buna örnektir.  

16

17

18 A5. Set Gölleri : Heyelan Set Gölü: Heyelan sırasında sürüklenen malzemenin bir çukurun önünü kapatması sonucu meydana gelir. Ör: Tortum, Sera, Abant, Yedi Göller.  Alüvyal Set Gölü: Akarsu vadilerinin alüvyal malzemeyle kapatılması sonucuyla meydana gelir. Ör: Marmara, Bafa(Çamiçi), Köyceğiz, Eymir, Mogan 

19 Kıyı Set (Lagün): Alçak kıyılarda dalga ve akınıtıların etkisiyle oluşur. Ör: B. Ve K. Çekmece Terkos (Durusu) ,Akyatan, Balıklı, Simenlik  Volkanik Set: Volkanik faaliyet sırasında çıkan lavların bir çukurun önünü kapatması ile meydana gelir. Ör: Van ,Erçek, Nazik, Balık, Çıldır.  Buzul (Moren set) Set : Buzullardan çıkan suların önünün moren setleriyle kapatılması sonucu oluşan göllerdir. En fazla K.Batı Avrupa’da görülür.  

20

21

22

23

24 A6. Karma Oluşumlu Göller:
Oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğu göllere karma oluşumlu göl denir.

25 B. Yapay Göller Yapay göller (baraj gölleri), Elektrik enerjisi elde etmek, tarımda sulama yapmak ve içme suyu sağlamak gibi amaçlarla bazı akarsuların önünün insanlar tarafından setlerle kapatılması sonucunda oluşan göllerdir.

26


"GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları