Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hasta bakımının temel ilkesi olan "önce zarar verme" (primum non nocere) söyleminin en önemli konu başlıklarından biri cerrahi güvenliğinin sağlanmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hasta bakımının temel ilkesi olan "önce zarar verme" (primum non nocere) söyleminin en önemli konu başlıklarından biri cerrahi güvenliğinin sağlanmasıdır."— Sunum transkripti:

1

2 Hasta bakımının temel ilkesi olan "önce zarar verme" (primum non nocere) söyleminin en önemli konu başlıklarından biri cerrahi güvenliğinin sağlanmasıdır.

3 Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre yılda 234 milyon ameliyat yapılmaktadır.  Bu ameliyatların 7 milyonunda komplikasyon gelişmektedir.  1 milyonunda ise ameliyatla ilişkili ölüm görülmektedir.

4 Yapılan çalışmalar, Dünya Sağlık Örgütü'nün Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinin etkili bir şekilde kullanılması ile ameliyata ilişkin komplikasyonların yarısının önlenebildiğini göstermiştir.

5 Bu gerçekliklerden yararlanarak DSÖ tarafından cerrahi işlemlerin daha güvenli hale gelebilmesi için “Güvenli Cerrahi Hayat Kurtarır” (Safe Surgery Saves Lives) projesi geliştirildi

6 "Güvenli Cerrahi Hayat Kurtarır" (Safe Surgery Saves Lives) projesinin amacı cerrahi bakım güvenliğini, tüm dünya ülkelerinde kanıtlanmış bakım standartlarına dayanarak sağlamaktır.

7 Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı'nın geliştirdiği Sağlıkta Kalite Standartları ile ülkemiz adına bu güveni tesis etmek için ilk adım 2009 yılında atılmıştır ve Türkiye'ye özgü olarak geliştirilmiş "Güvenli Cerrahi Kontrol ListesiTR" adı ile yayınlanmıştır. Bu şekilde Türkiye'de hastanelerimizin kullanacağı standart bir kontrol formu oluşturulmuş ve uygulayıcıların kullanımına sunulmuştur.

8

9  1. Klinikten ayrılmadan önceki periyot (Klinikten Ayrılmadan Önce)  2. Anestezinin verilmesinden önceki periyot (Anestezi vermeden Önce)  3. Anestezinin verilmesinden sonraki ve cerrahi insizyondan önceki periyot (Ameliyat Kesisinden Önce)  4. Yaranın kapanması sürecindeki ya da kapanmasının hemen sonrasındaki ancak hastanın ameliyathaneden çıkarılmasından önceki periyot (Ameliyattan Çıkmadan Önce)

10  Bu bölüm cerrahi tedaviye güven içerisinde başlamak için hasta klinikten ayrılmadan önce tamamlanır 1. Hasta Kimliğini, Ameliyat Yerini, Gerçekleştirilecek Girişimini Teyit Etti mi? 2. Hastanın Rızası Kontrol Edildi mi? 3. Hasta Aç mı? 4. Ameliyat Bölgesi Tıraşı Yapıldı mı? 5. Hasta Üzerindeki Değerli Eşyaları Varsa Makyaj/Oje ve Protezlerini Çıkardı mı?

11 6. Hasta Ameliyat Önlüğünü ve Bonesini Giydi mi?(kontaminasyonu önlemek amacıyla) 7. Ameliyat Öncesi de Özel Bir İşlem Gerekli mi? (örn:Kalın barsak ameliyatı için lavman uygulama) 8.Kullanılacak Malzeme, İmplant, Kan veya Kan Ürünü Hazır mı? 9. Hastanın Yapılan Tüm Tetkikleri Yanında mı?

12 1. Hasta Kimliğini, Ameliyat Yerini, Gerçekleştirilecek Girişimini Teyit Etti mi?

13 2.Ameliyat yeri işaretlenmiş mi? 3. Anestezi Güvenlik Kontrolü Tamamlandı mı? 4. Pulse Oksimetre Hasta Üzerinde ve Çalışır Durumda mı?

14 5. Hastanın Bilinen Bir Alerjisi Var mı? 6. Gerekli Görüntüleme Mevcut mu? 7. Hastanın >500 Ml Ya Da Daha Fazla Kan Kaybı (Çocuklarda >7 Ml/Kg) Riski Var mı?

15 1. Tüm Ekip Üyeleri Ad ve Görevlerini Belirterek Kendilerini Tanıtırlar 2. Cerrah, Anestezi Görevlisi ve Hemşire; Hastanın Doğru Hasta Olduğunu, Ameliyat Yerinin Doğruluğunu, Gerçekleştirilecek Girişimi sözlü olarak teyit eder.

16 3. Gerçekleşebilecek Kritik Olaylar Gözden Geçirilir 4. Son 60 Dakika İçinde Antibiyotik Profilaksisi verildi mi? 5.Kullanılacak Malzemeler Hazır mı?

17 6. Sterilizasyonu Uygun mu? 7. Kan Şekeri Kontrolü Gerekli mi? 8.Hasta Antikoagülan Kullanıyor Mu? 9. Derin ven Trombozu Profilaksisi Gerekli mi?

18 1. Gerçekleştirilen Girişimin Teyit Edilmesi 2. Alet, Spanç/Kompres ve İğne Sayımlarının Doğruluğu 3. Numunenin Ne Şekilde Etiketlendiği (Hasta Adı, Alınan Bölge Dâhil) 4. Ele Alınması Gereken Ekipman Sorunları Olup Olmadığı 5. Cerrah, Anestezi Görevlisi ve Hemşire Bu Hastanın Ameliyat Sonrası İyileşmesi ve Tedavisinin Yönetimine Yönelik Kilit Gereksinimleri Gözden Geçirir

19

20

21

22

23  1) Ekip; doğru hasta, doğru ameliyat ve doğru taraf cerrahisi yaptığından emin olmalı  2) Hastayı ağrıdan korurken anestezinin zararlı etkilerinden de korumalı  3) Hastayı hayatı tehdit eden hava yolu ve solunum kaybından korumalı  4) Aşırı kan kaybı riskine karşı hazırlıklı olmalı

24  5) Hastaya alerjik veya yan etkisi olabilecek ilaçları uygulamamalı  6) Cerrahi alan enfeksiyon riskini azaltacak tüm önlemleri almalı  7) Cerrahi alanda alet ve/veya spanç kalmasını engellemeli  8) Ameliyatta ortaya çıkan tüm patolojik numunelerin doğru şekilde isimlendirilmesini sağlamalı

25

26  9) Ameliyatın güven içerisinde başlayıp tamamlanması için sürekli iletişim içinde olmalı  10) Hastanelerden, ameliyat kapasitesi ile bilginin rutin olarak elde edilmesi sağlanmalı

27  Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi’nin kullanılmaya başlaması ile cerrahi komplikasyon ve ölümler %30 oranında düşmüştür.

28  VAKA1)Ameliyat ettikleri hastanın karnında mala unuttular

29  İstanbul’da, karın ağrısıyla kaldırıldığı hastanede dalak ameliyatı olan 35 yaşındaki Fatma Soylu’nun karnında, organları ayırmaya yarayan cerrahi mala unutuldu.  Ameliyattan 43 gün sonra şiddetli karın ağrısının gerçek nedenini öğrenen Fatma Soylu,farklı bir hastanede karnından çıkartılan yaklaşık 30 santimetre uzunluğundaki malayı görünce bayıldı.

30  VAKA 2) Yine HIV'li kan!  İstanbul’da yaşanan HIV skandalı, böbrek yetmezliği çeken pazarlamacı Ahmet Emin Bilgin’in ölümüyle patlak verdi. Özel bir hastanede 12 Nisan 2011 tarihinde böbrek nakli yapılan Bilgin’e hem Kızılay’dan alınan, hem de hastanenin kendi merkezinden kan verildi. Bilgin, operasyondan bir süre sonra rahatsızlandı. 2 Ağustos’ta kanında HIV tespit edilen Bilgin, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 29 Ağustos’ta öldü. Hasta için Kızılay’dan alınan kanda HIV tespit edilince aile olayı yargıya taşıdı.

31  VAKA 3) Açık kalp ameliyatı yanlış hastaya yapıldı! "Joan Morris" adlı 67 yaşındaki kadın eğitim hastanesinde beyin anjiyografisi yaptırmayı kabul etti. İşlemlerden sonraki gün yanlışlıkla invazif kalp elektrofizyolojisine alındı. Anjiyografiden sonra yatağına gönderilmesi gerekirken, başka bir kata gönderildi. Ertesi sabah da açık kalp ameliyatı için ameliyathaneye alındı. Bir saat süren ameliyatta doktorlar bir atardamarı deldi, kalbe ince bir boru yerleştirdi. O sırada ameliyathane telefonu çaldı ve başka bir departmanın doktoru, "Hastama ne yapıyorsun?" dedi. Kalbinde hiçbir sorun olmayan kadının sağlık raporlarına baktıklarında korkunç bir hata yaptıklarını fark ettiler. İşlem iptal edildi ve kadın evine gönderildi.

32  VAKA 4) Sağlıklı böbreği alınan hasta!  Minnesota'daki bir hastanın böbreklerinden birinde kötü huylu tümör olduğu için alınması gerekiyordu ve hastanın Park Nicollet Methodist Hastanesi'nde olduğu ameliyatta sağlıklı böbreği alındı. Ertesi gün pataloji uzmanı alınan organı inceleyip tümöre rastlamayınca hata anlaşılmış oldu.

33  VAKA 5) Yanlış hastayı ameliyat ettiler!  Denizli Devlet Hastanesi kadın doğum servisinde yan yana yatan ve adları aynı, soyadları benzer olan iki hastalar ameliyat ekibi tarafından karıştırıldı. İdrar yolları tedavisi için bekleyen E.Ç. (36), rahmi alınacak E.Ç’nin yerine ameliyathaneye götürüldü. İdrar yolları operasyonu uygulanması gereken E.Ç’nin (36) yanlışlıkla rahmi alındı. Olayı doğrulayan Başhekim Ramazan Canural, 13 Ağustos Çarşamba günü, isimleri aynı, soyadları benzeyen iki hastanın ameliyatlarının birbirine yakın zamanlarda yapılmasının planlandığını söyledi. Rahmi alınacak hasta E.Ç’nin görevliler tarafından sadece adıyla hitap edilerek çağrıldığını ifade eden Canural, bu çağrıya idrar yolları tedavisi için bekleyen diğer hasta E. Ç’nin (36) ’benim’ diyerek gittiğini söyledi.

34  Başhekim Ramazan Canural, olayı doğruladı. Canural, “Her türlü ameliyatta uygulanması gereken prosedürler ve kurallar hastanemiz idaresince konulduğu halde, bunlara uyulmamış. Bu kurallara uymadan operasyonu başlatan, gerçekleştiren ve sonlandıran ameliyat ekibi hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı” dedi.

35  https://kalite.saglik.gov.tr/content/files/duyuru lar_2011/2011/09_ocak_2011/0901guvenlicerrah i.pdf https://kalite.saglik.gov.tr/content/files/duyuru lar_2011/2011/09_ocak_2011/0901guvenlicerrah i.pdf  https://kalite.saglik.gov.tr/index.php?lang=tr&p age=218 https://kalite.saglik.gov.tr/index.php?lang=tr&p age=218  https://www.google.com.tr/?espv=2#q=ameliyat +yeri+i%C5%9Faretlemesi&tbm=isch&imgrc=_ https://www.google.com.tr/?espv=2#q=ameliyat +yeri+i%C5%9Faretlemesi&tbm=isch&imgrc=_  https://www.google.com.tr/?espv=2#q=patolojik +numune&tbm=isch&imgdii=HJsmdnL3oPrp4M%3 A%3BHJsmdnL3oPrp4M%3A%3BQI3FbJK- 0IrG1M%3A&imgrc=HJsmdnL3oPrp4M%3A https://www.google.com.tr/?espv=2#q=patolojik +numune&tbm=isch&imgdii=HJsmdnL3oPrp4M%3 A%3BHJsmdnL3oPrp4M%3A%3BQI3FbJK- 0IrG1M%3A&imgrc=HJsmdnL3oPrp4M%3A  https://kalite.saglik.gov.tr/content/files/guvenl i_cerrahi_2011/guvenli_cerrahi_kilavuzlari/guve nli_cerrahi_kontrol_listesi.pdf https://kalite.saglik.gov.tr/content/files/guvenl i_cerrahi_2011/guvenli_cerrahi_kilavuzlari/guve nli_cerrahi_kontrol_listesi.pdf

36  http://www.haberturk.com/saglik/haber/71 4069-yine-hivli-kan http://www.haberturk.com/saglik/haber/71 4069-yine-hivli-kan http://www.ntv.com.tr/saglik/ameliyat- ettikleri-hastanin-karninda-mala- unuttular,H2c79DiiBkOEG2Uo1gspsA http://www.dijitalmimar.com/blog_detay.php? konu_baslik=Makale&id=569 http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yanlis- hastayi-ameliyat-ettiler-9126h.htm

37 TEŞEKKÜRLER.. TEŞEKKÜRLER.. HATİCE YILMAZ HATİCE YILMAZ HEMŞİRELİK 4 HEMŞİRELİK 4 B121100097 B121100097


"Hasta bakımının temel ilkesi olan "önce zarar verme" (primum non nocere) söyleminin en önemli konu başlıklarından biri cerrahi güvenliğinin sağlanmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları