Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARAMA TEST İ  Sorma bu çehre neden günden güne süzülür.  -Bu diziye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A)Buradaki yalnızlığım.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARAMA TEST İ  Sorma bu çehre neden günden güne süzülür.  -Bu diziye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A)Buradaki yalnızlığım."— Sunum transkripti:

1

2 TARAMA TEST İ

3  Sorma bu çehre neden günden güne süzülür.  -Bu diziye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A)Buradaki yalnızlığım gittikçe artıyor.  B)Yaşlı adam her gün bu sokaktan geçerdi.  C)Zaman zaman bu konuyla ilgili haberler de çıkıyor.  D)Okula yakın oturan teyzemlere sık sık gidiyorum.

4 A)Buradaki yalnızlığım gittikçe artıyor.

5  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yan anlamıyla kullanılmış bir sözcük vardır?  A)Ormanda dolaşan çocukların gözüne böcek kaçtı.  B)Topa öyle sert vurdu ki ayakkabısının burnu yırtıldı.  C)Koltukta uzun süre oturunca sırtı ağrıdı.  D)Beş kilometreyi koştu ; ama akşam, ayakları ağrıdı.

6  B)Topa öyle sert vurdu ki ayakkabısının burnu yırtıldı.

7  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinin sesteşi yoktur? A)Bu sıcak yaz gününde yolculuğa mı çıkılır?  B)Bazıları suç işlemeye meyilli oluyor.  C)Kahveden içeri ak saçlı bir adam girdi.  D)Öğleden sonra yat gezisine çıkacaklar.

8 B)Bazıları suç işlemeye meyilli oluyor.

9  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma bir sözcük kullanılmamıştır?  A)Bu kanal çok karıncalı, başka bir kanalı açamaz mısın?  B)Öğretmen çocukların fısıltıyla bile konuşmasına izin vermiyordu.  C)O gün kapının gıcırdaması bizi büyük bir felaketten kurtardı.  D)Kümesteki civcivler cik cik değil de cuk cuk diye ses çıkarıyordu son günlerde.

10  A)Bu kanal çok karıncalı, başka bir kanalı açamaz mısın?

11 .”Köprü” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamıyla kullanılmıştır?  A)Ünlü güreşçi rakibini köprü pozisyonuna getirdi.  B)Son depremde Boğaziçi Köprüsü de hasar gördü.  C)Köprüden geçinceye kadar ayıya dayı derler.  D)Ne sırat köprülerinden geçtik yokluklarda.

12  A)Ünlü güreşçi rakibini köprü pozisyonuna getirdi.

13 .Bir tek sözcükle belirtilebilecek bir kavramı birden çok sözcükle anlatmaya “dolaylama” denir.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dolaylama” vardır?  A)Delikli demir icat oldu mertlik bozuldu.  B)Kömürü ancak yardım edersen taşırım.  C)Siz de yarın benimle Uludağ’a gelir misiniz?  D)Tüm Türkiye heyecanla akşamki maçı bekliyor.

14 A)Delikli demir icat oldu mertlik bozuldu.

15 .”Açıklanan ürün fiyatı bütün köyü isyan ettirdi.”  Bu cümledeki “köy” sözcüğünün kullanımına uygun bir kullanım aşağıdakilerden hangisinde vardır?  A)Kanımın birdenbire başıma çıktığını, kalbimin hızlı hızlı attığını duydum.  B)Tam manasıyla kan gövdeyi götürmeden, ufak tefek yaralar ve berelerle herkes yerine döndü.  C)Kanadın, tekerleği ortadan kaldıracağını zannedenler, televizyonun kitabı öldüreceğini sanmış olanlar gibi aldanıyor.  D)Yahya Kemal, ardından bıraktığı yapıtlarıyla yaşıyor.

16  C)Kanadın, tekerleği ortadan kaldıracağını zannedenler, televizyonun kitabı öldüreceğini sanmış olanlar gibi aldanıyor.

17  Aşağıdakilerden hangisinde soğuk sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?  A)Soğuk havaya karşı hiç direnci yoktur.  B)Arkadaşının soğuk davranmasına çok üzülmüştü.  C)Artık soğuk ve yağışlı günler başladı.  D)Güneşli ama soğuk bir günde yola çıktılar.

18  B)Arkadaşının soğuk davranmasına çok üzülmüştü.

19  -"Erzurum, çok sıkıntı çekti o zamanlar." cümlesin­de "Erzurum" sözcüğünde görülen anlam özel­liği aşağıdakilerden hangisinde vardır?  A) Bursa'ya akşama doğru vardık.  B) Antalya bir turizm şehridir.  C) Ankaralı biriyle tanıştım.  D) İzmir, o savaşa katılmıştı.

20 D) İzmir, o savaşa katılmıştı

21  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dolaylama” vardır?  A)En çok sevdiğimiz insanları baş tacı ederek onlara sorumluluk yükleriz.  B)Çocuk mutluluğun resmini yapabileceğini söyledi.  C)Sinemaya ilk günlerde büyülü fener adı verilirdi.  D)Boş zamanlarında Yahya Kemal’i okurmuş.

22  C)Sinemaya ilk günlerde büyülü fener adı verilirdi.

23  ”Türkiye seninle gurur duyuyor.”cümlesinde ‘Türkiye’ sözcüğü toplum yerine kullanılmıştır.Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?  A)Ata sporumuz gün geçtikçe gelişiyor. B)Tüm ünlü raketler burada toplanmış.  C)Dergi birinci hamura basılacakmış. D)Bardağını içmeden sofradan kalkmayacak.

24 A)Ata sporumuz gün geçtikçe gelişiyor

25  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?  A)Düğün bitince ses seda kesildi. B)Askerdeki oğlundan ses seda yokmuş.  C)Marşla birlikte ses seda yok oldu. D)Koca şehirden ses seda duyulmuyordu.

26 B)Askerdeki oğlundan ses seda yokmuş

27 ”Bir” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır.  A)Ona bir sen söyleyebilirsin bunu. B)Her işi yapmış da bir bu mu kalmış.  C)Bu görevlerin ikisi de bir bana göre. D)Bir ona güvenebilirsin.

28 C)Bu görevlerin ikisi de bir bana göre.

29 .”Gönlümle anlaşamıyorum bir türlü/Boş yere değil avare gezişim/Senden ayrılmanın ilk sillesini/İskelede yemiştim.  Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?  A)Ünsüz düşmesi B)ünlü düşmesi  C)ünlü daralması D)ünsüz benzeşmesi

30 A)Ünsüz düşmesi

31 .”Gittiğim her yerde yeni açmış sümbül kokusu geliyor burnuma” cümlesinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?  A)ünlü daralması B)ünsüz yumuşaması  C)ünsüz benzeşmesi D)ünlü düşmesi

32 A)ünlü daralması

33  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?  A)Dalgın dalgın yürüyordu. B)Bu sınav herkesin kaderini belirliyor.  C)Duygularını coşkulu bir şekilde anlatıyor. D)Çocukluğu yoksul bir mahallede geçmiş.

34 D)Çocukluğu yoksul bir mahallede geçmiş

35 .“ Caddelere şimşek gibi fırlıyorsak  Haşarılıktan değil, yaramazlıktan değil Bizim olması gereken yerler bize yasak olduğundan”  Yukarıdaki şiirde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?  A)Ünlü daralması B)Benzeşme  C)Ünlü düşmesi D)ünsüz yumuşaması

36 C)Ünlü düşmesi

37 .”-ler” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği sözcüğe ötekilerden farklı bir anlam katmıştır? A)Sokaklar bayramda gelin gibi süslendi.  B)İşçiler binanın boya işini yarına kadar bitirecek.  C)Dayımlar yaz tatilinde bize gelmeyi düşünüyor.  D)Kuşlar ağacın dalına yuva yapmış.

38 C)Dayımlar yaz tatilinde bize gelmeyi düşünüyor.

39  Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük ötekilerden farklı bir ek almıştır? A)Açık bahçe kapısından içeriye girdik.  B)Köşkün kırık pencerelerinden rüzgar giriyordu.  C)Bu sokak bana gençlik günlerimi hatırlattı.  D)Kalenin yıkık duvarları restore edilecekti.

40  C)Bu sokak bana gençlik günlerimi hatırlattı.

41 .”-ler / -lar” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı katmıştır? A)Çocuklar bahçede oyun oynuyor.  B)Leylekler bu tarihi binaya yuva yapardı.  C)Ağaçlar yapraklarını erken döktü.  D)Kardeşim hastalanmış, ateşler içinde yanıyordu.

42 D)Kardeşim hastalanmış, ateşler içinde yanıyordu

43 Türkçe Öğretmeni


"TARAMA TEST İ  Sorma bu çehre neden günden güne süzülür.  -Bu diziye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A)Buradaki yalnızlığım." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları