Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER. Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER. Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER

2 Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”.

3 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ3  Doğal afetlerde insanlar, hayvanlar, bitkiler, yollar, evler, binalar, köprüler zarar görürler.

4 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ4  DOĞAL OLAYLARIN OLUŞUMUNU KESİNLİKLE ENGELLEYEMEYİZ.

5 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ5  Ancak; Doğal olaylardan korunmak için önlemler alırız…

6 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ6  Bu dersimizde “doğal olayların oluşumunu ve korunma yollarını öğreneceğiz.”

7 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ7 1)-DEPREM 2)- TOPRAK KAYMASI( Heyelan) 3)-YILDIRIM 4)- SEL 5)-ÇIĞ 6)-KASIRGA –HORTUM 7)-TSUNAMİ 8)- YANARDAĞ PATLAMASI DOĞAL AFETLER NELERDİR?

8 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ8  Yurdumuz deprem kuşağı üzerindedir. Ve bu nedenle sık sık depremle karşı karşıya kalmaktadır.  Bu nedenle de deprem nedir? Ve zararları nelerdir? Nasıl korunmalıyız konularını kısaca öğrenelim..

9 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ9  Yerin altındaki kaya parçaları bazen hareket eder, birbirini iter. Bu sırada sarsıntı olur. Yer sallanır. Bu olaya deprem denir. DEPREM NEDİR?

10 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ10  Resimde gördükleriniz size neler hissettiriyor?

11 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ11  DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN;  Sağlam zeminlere bina yapmalıyız.  Binalarda kullanılacak malzemeler sağlam olmalıdır.  Bu konuda halkın bilinçlenmesi çok önemlidir.

12 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ12  DEPREMİ İNCELEYEN BİLİM DALINA “SİSMOLOJİ “ DENİR. “SİSMOLOJİ “ DENİR. Ülkemizde “deprem” bilincini yaptığı çalışmalarla prof Dr.Mete IŞIKARA yapmıştır. Bu nedenle de adı çocuklar tarafından “DEPREM DEDE “olarak kalmıştır.

13 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ13

14 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ14 Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler: Pilli radyo Yedek piller Battaniye Su Konserve yiyecekler ve konserve açacağı Çöp torbaları İlkyardım çantası Pilli el feneri Bunlardan başka gerekli olabilecekler: Sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar: ……………..………………………

15 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ15 Deprem Sırasında Yapmamız Gerekenler:  Paniğe kapılmayalım..  Sarsıntı bitene kadar yerimizden ayrılmayalım.Ve “ÇÖMELEREK” bekleyelim

16 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ16  Deprem bitene kadar sağlam bir eşyanın altında saklanalım..  Üzerimize düşecek bir eşyadan uzak duralım.  Camlar kırılacağından,pencere kenarından uzak duralım.  Merdiven ve asansör kullanmayalım.

17 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ17  Kapı kirişleri binaların en sağlam yeridir. Deprem tehlikesi geçene kadar buralarda korunmalıyız.

18 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ18 SEL  Aşırı yağmurların ve karların erimesiyle suların çoğalmasına SEL denir. SEL geçtiği her yere zarar verir.

19 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ19 Resimler size nasıl duygu veriyor?

20 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ20 Şimşek ve yıldırım ŞİMŞEK: Bulutların arasında veya içinde meydana gelir. ŞİMŞEK: Bulutların arasında veya içinde meydana gelir. YILDIRIM: Yeryüzü ile bulut arsındaki elektrik boşalmasıdır. YILDIRIM: Yeryüzü ile bulut arsındaki elektrik boşalmasıdır.

21 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ21 Elektrik akımı sırasında büyük gürültüler duyarız.buna “GÖK GÜRÜLTÜSÜ “ denir.

22 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ22 Yıldırım,insanları genelde açık hava da yakalar.

23 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ23 Paratoner, Elektrik akımını toprağa verir.

24 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ24 TOPRAK KAYMASI(Heyelan) Toprağın üst kısmı ile alt kısmında bulanan bölümün yer değiştirmesidir.Yani toprağın hareketidir. Toprağın üst kısmı ile alt kısmında bulanan bölümün yer değiştirmesidir.Yani toprağın hareketidir.

25 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ25 Heyelandan Korunmak için;  Heyelan bölgesine ev yapmamalıyız.  Heyelan bölgelerinde “doğal bitki örtüsünü zenginleştirmeliyiz.  Ağaçlandırmaya önem vermeliyiz.Bu bölgede yaşayan halkı bu konuda eğitmeliyiz.

26 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ26 KASIRGA VE HORTUM  Genellikle sıcak iklim kuşağında ve okyanuslarda görülür.Çok şiddetli rüzgara KASIRGA denir.  Hava hareketiyle de HORTUMA neden olur.

27 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ27 KASIRGANIN UZAYDAN GÖRÜNÜMÜ

28 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ28 TSUNAMİ  Denizlerdeki deprem, dev dalgalar oluşturur. Bu dev dalgalara TSUNAMİ denir.  Bu felaket sırasında kıyıdan olabildiğince uzaklaşmalıdır.

29 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ29 BU GÖRÜNTÜ SİZE NELER HİSSETİRİYOR?

30 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ30 KAR VE ÇIĞ  Kar yağdığı zaman doğa sanki sihirli bir güzelliğe bürünür.

31 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ31  ÇIĞ: Doğanın bu beyaz güzelliği kimi zaman tehlikeye de neden olur.Yukarılarda biriken kar ağırlaştığı için kopar ve aşağıya doğru sürüklenir.Bu olaya ÇIĞ denir..

32 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ32 ÇIĞ dan korunmak için; AĞAÇLANDIRMAYA önem vermeliyiz. ÇIĞ dan korunmak için; AĞAÇLANDIRMAYA önem vermeliyiz.

33 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ33 YANARDAĞ PATLAMASI Dünya’nın iç kısmında bulunan kaya parçalarının aşırı sıcakla dışarı püskürmesidir. Bu püskürmelere LÂV denir.

34 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ34

35 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ35

36 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ36

37 DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ37  Sevgili Çocuklar; doğal afetlerle ilgili gerekli bilgileri öğrendiniz.  Sizden bu konun her hangi biriyle ilgili kısa yazı,resim,şiir ve reklam hazırlamanızı istiyorum..  Hazırladığınız bu çalışmayı sınıfımızda sunmanızı istiyorum.BAŞARILAR..  Hazırladığınız bu çalışmayı sınıfımızda sunmanızı istiyorum.BAŞARILAR..


"DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER. Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları