Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router"— Sunum transkripti:

1 Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
Repeater NIC (Network Interface Card) Güvenlik Duvarı Cihazları (Firewall) Erişim Noktası (Access Point) Modem Mac Adresi BETÜL ASLAN

2 Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ(network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir.

3 Köprü (Bridge) Köprüler, aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez. Bridge, her iki tarafında çalışan bilgisayarların MAC adreslerini belleğinde tutar. Bu sayede veriyi hangi yönde ileteceğine karar verir. OSI modelinin veri iletim(2.) katmanında çalışır. Günümüz ağlarında bridge yerine switch veya routerlar kullanılmaktadır.

4

5 Hub Hub’ın görevi sinyalleri güçlendirip kabloya iletmektir. Bu yönüyle hub için kısaca repeaterların çok portlusu diyebiliriz. Bu iki donanım arasındaki fark port sayısıdır. Hublar genellikle 4-24 arasında port içerir. Hublar, OSI modelinin Fiziksel (1.) katmanında yer alır. Active ve Passive olmak üzere ikiye ayrılır: Active Hub : Sinyalleri güçlendirebilen hublardır. Passive Hub : Sinyalleri güçlendiremeyen hublardır. Sadece birkaç bilgisayarı bağlamak amacıyla kullanılır. Kullanılan hubların hemen hemen hepsi Active Hubdır.

6

7 Switch Birden çok uç sistemi bir noktada toplayıp, onlar arasında anahtarlama yöntemiyle bağlantı kurulmasını sağlar. Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder.  Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switchler gereksiz yayın trafiğini engeller ve uygun fiyatlı, yüksek performanslı bir network kurmanızı sağlar. OSI modelinin 2. katmanında ve yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanında da çalışırlar. Bridge’lerdeki gibi switchler de LAN segmentlerini birbirine bağlarken, Mac adreslerini içeren tablo kullanır.

8 Router Ağlar arası (LAN-LAN, LAN-WAN, WAN-WAN) haberleşmenin yapılabilmesi için ara bağlantıyı sağlar. Alınan veri paketlerinin nerden alındığı ve nereye varacağıyla ilgili adres bilgilerini çözümleyerek gönderim yaparlar. Router'lar özellikle trafik yönetiminde kullanılır.  OSI modelinin ağ (3.) katmanında çalışır.

9 Repeater Kablonun kapasitesinden daha fazla mesafelere bağlantı kurulması gerektiğinde mevcut bir sinyali yenileyerek ikili koda dönüştürüp ileten, bu sayede porta gelen sinyalleri güçlendiren cihazlardır. Repeater, 2 adet port içerir. Hem sinyal gücünün arttırılmasını, hem de elektriksel olarak bozulmuş sinyallerin iyileştirilmesini sağlar. OSI modelinin fiziksel(1.) katmanında bulunduğu için verinin içeriğine bakmaz.

10 Network Interface Card (NIC)
Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. Genel olarak verilerin elektriksel sinyallere veya elektriksel sinyallerin verilere dönüştürülmesini sağlarlar. OSI modelinde 1. ve 2. katmanda çalışırlar. Her LAN teknolojisi (Ethernet, Token Ring, FDDI) için farklı NIC vardır.

11 Firewall Özel ağlar ile internet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Firewall lar ağ trafiğini denetlemek için birkaç method kullanırlar. Paket filtrelemesi Vekil servisleri (proxy service) Ayrıntılı inceleme (stateful inspection)

12 Access Point Erişim noktası cihazları kablolu bir ağa kablosuz erişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Bununla birlikte erişim noktaları, kablosuz ağ sinyallerinin güçlendirilerek kablosuz ağın etkin olduğu mesafenin artırılması amacıyla da kullanılabilir. Kablosuz iletişim özelliği olan yönlendiricilerin kullanıldığı sistemlerde, access point(erişim noktası) kullanımına gerek yoktur.

13 Modem Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır.  Bilgisayardan gelen dijital sinyali analog forma dönüştürüp gönderimini ve analog formdaki verinin ise alınıp dijital forma dönüşümünü sağlar. Analog Modem : Standart telefon hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde hız ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kullanılmamaktır. ADSL Modem : ADSL hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde yaygındır. Kablo Modem : İlk olarak tv için geliştirilmiş olan kablolu tv teknolojisi de veri iletmek için kullanılabilir.

14 Mac Adresi Ağdaki sistemler birbirlerini MAC adresleri ile tanırlar.
MAC adresi 48-bit uzunluğundadır. Bunların ilk 24 biti üretici kodunu , son 24 biti seri numarasını temsil eder. Ağdaki bilgisayarlar , MAC adresi yardımıyla bir paketin kendilerine ait olup olmadığını anlarlar ve ona göre davranırlar.


"Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları