Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI."— Sunum transkripti:

1 1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI

2 2 ORTAK PROGRAMLARIN AMACI Türkiye'deki yükseköğretim kurumları birlikte yürütmek üzere lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde ortak programlar tesis edebilirler. Bu programlar: i.İki kurum arasındaki akademik işbirliğini ve etkileşimi sağlamak, ii.Kurumların / Bölümlerin güçlü yanlarını bir araya getirerek zenginleştirmek iii.Ortak programa katılan öğrencilerin en üstün akademik standartlarda eğitim ve öğretim almalarına imkan vermek amacını taşır.

3 3 ORTAK PROGRAMLARIN OLUŞTURULMASI Ortak programlar, ortak programı yürütecek kurum/kuruluşlar arasında, ilgili Yönetmelik hükümleri ile uyumlu bir protokol yapılıp Yükseköğretim Kurulunun onayı alındıktan sonra başlatılır. Ortak programlarına kabul edilecek öğrencilerin her iki kurum/kuruluşun asgari kabul koşullarını sağlamaları gerekir. Öğrenim ücretinin hangi üniversiteye ödeneceği protokolde belirtilir.

4 4 ÖĞRENİM SÜRESİ VE DİLİ Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora ortak programlarının süreleri, Türk Üniversitelerindeki benzer programların sürelerinden daha az olamaz. Ortak programlar İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinde verilir. Öğrencilerin ortak programda öğrenimlerine başlayabilmeleri için o dili yeterli düzeyde bilmeleri gerekir. Dil seviyesini tespit eden TOEFL gibi uluslararası bir dil sınavı ile bu sınavda alınması gerekli asgari puan protokolde belirtilir.

5 5 YABANCI DİL YETERLİLİĞİ Yabancı dil bilgisi yetersiz olan öğrenciler, ilgili Türk üniversitesinin yabancı dil hazırlık okulunda yabancı dil koşulunu sağlayıncaya kadar yoğun dil eğitimi alırlar. Yoğun dil eğitimi için azami iki yıl süre verilir. Azami sürenin sonunda yabancı dil koşulunu sağlayamayan öğrenciler, ÖSS puanına ve tercihine göre ÖSYM tarafından Türkiye’deki Türkçe eğitim yapan yükseköğretim programlarından birine yerleştirilebilirler.

6 6 ÖĞRENİM ÜCRETLERİ Ortak programlarda eğitim ücrete tabidir. Bu ücretin kapsadığı hizmetler ve giriş yılından sonraki yıllarda yapılması öngörülen yıllık artış oranları belirlenip ilgili taraflarca kılavuz, broşür ve internet yolu ile ilan edilir. Devlet üniversitelerinde öğrencilerden alınacak yurtiçi öğrenim ücretleri, ortak eğitim kapsamındaki programların eşdeğeri ya da benzeri ikinci öğretim programları için Bakanlar Kurulunca belirlenen ikinci öğretim ücretlerinin üç katınıgeçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşun önerisiyle Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

7 7 ÖĞRENİM ÜCRETLERİ İşbirliği yapılan yurtdışı kurumun öğrenim ücretleri ise ilgili kurum tarafından belirlenir. Belirlenen ücretler; Yükseköğretim Kurumunun ilgili hesabında toplanır. Toplanan ücretlerden yurtdışına gönderilecek öğrenim ücreti tutarı hiçbir kesintiye tabi tutulmaksızın ilgili kurumun hesabına aktarılır.

8 8 ORTAK DİPLOMA Ortak programlarda, her iki kurumun akademik gereklerini başarı ile yerine getiren bir öğrenciye, iki üniversitenin ortak hazırladığı tek bir diploma verilir. Diplomalarda yer alacak ibareler taraflar arasında imzalanan protokollerde açıkça belirtilir. Öğrenciler, ortak diplomaya yönelik ortak programın her iki kurumdaki akademik gereklerini yerine getirmeden diploma almaya hak kazanamazlar.

9 9 ÇİFT DİPLOMA Uluslararası Ortak Lisans Programlarında öğrenciler eğitimlerinin bir bölümünü Türkiye’deki üniversitelerinde, bir bölümünü de yurt dışındaki bir üniversitede alabilir. (1+1, 2+2, 3+1) Programın sonunda öğrenciler her iki üniversiteden 4 yıllık lisans diploması almaya hak kazanırlar. Çift diploma programlarının eğitim dili İngilizce’dir. Bu programlara başlayabilmek için, kayıt oldukları üniversitenin İngilizce koşulunu karşılayabilmeleri gerekmektedir.

10 10 ÇİFT DİPLOMA PROGRAMIMIZ Southern New Hampshire Üniversitesi ile imzalanan protokol çerçevesinde İşletme çift diploma programı (3+1) oluşturulmuştur (2013).

11 11 ÇİFT DİPLOMA VE ORTAK PROGRAMLAR OLUŞTURMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER Eğitim dili İngilizce olduğundan öğrenci ve öğretim üyeleri dil problemleri yaşayabilmesi, Uluslararası tanınırlığı olan dil sınavı şartı aranması Yurt dışındaki üniversitelerde eğitimin ücretli olması ve buna karşın, Türkiye’de tamamen ücretsiz olması Türkiye ve Yurtdışı üniversiteleri arasındaki yönetmelik uyuşmazlıkları Yurt dışındaki üniversitelerin bu tür programları oluşturmaya hemen yanaşmayıp, bir süre güven tesis etmek istemesi

12 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. 12


"1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları