Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMİNE HATUN DUMAN B142802029 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMİNE HATUN DUMAN B142802029 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda."— Sunum transkripti:

1

2 EMİNE HATUN DUMAN B142802029

3 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda kullanılırlar.  Gıda sanayinde süt tozu, çocuk maması, yumurta tozu, toz maya, balık unu, sebze ekstraktları gibi üretim alanlarında yaygın olarak kullanılır.

4 Püskürtmeli kurutmanın avantajları  Üstün dehidrasyon  Kısa dehidrasyon süresi  Üstün rehirasyon  Tek düze ürün büyüklüğü ve şekil  Sürekli ve miktarca yüksek üretim  Hijyenik ürün  Düşük üretim maliyeti  Kurutmada kolaylık ve süreklilik  Geniş kurutma skalası

5 Püskürtmeli kurutmanın dezavantajları  Yatırım maliyeti yüksek  Isı kaybı fazla

6 Püskürtmeli kurutma  Prüskürterek kurutmada ilke, ürünün bir kurutucu hücresindeki sıcak hava içerisine atomize (pülverize) edilerek dehidre edilmesidir.

7 Püskürtmeli kurutma sistemleri Püskürtmeli kurutucular ;  sıcak hava üretim düzeni,  ürünü atomize eden bir atomizör,  kurutma hücresi,  dehidre (toz) ürünü havadan ayıran bir siklon seperatör olmak üzere dört ana bölümden oluşur.

8 Püskürtmeli kurutucu

9

10 Sıcak havanın ve ürünün kurutucu hücresine giriş şekline göre farklı tip püskürtmeli kurutucular

11 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutucularda işlem iki aşamalıdır;  Birinci aşama sıvının atomize (pülverize) edilmesi  İkinci aşama ise oluşan partiküllerin kurutulmasıdır.  Böylece besleme ağzından giren ürün, sıvı faz halinde iken sıcak bir ortamda kuruyarak katı faza geçmektedir.

12 Püskürtmeli kurutucular  Kapalı sistem olan püskürtmeli kurutucularda kurutucu ortam olarak kullanılan hava temizlendikten ve kurutulduktan sonra tekrar sisteme verilir.  Böylece açık sistemlerde hava ile uzaklaşan ısı kaybı azaltılmaktadır.

13 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutucularda ürün, atomize edilerek çok küçük damlacıklara dönüştürülmesine karşın çok geniş bir yüzey alanına kavuşmaktadır.  Bu nedenle dehidrasyon hızı da çok yüksektir.  Kuruma 3-10 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir.  Kullanılan hava sıcaklığı 150-250 C iken ürün sıcaklığı 50-60 C dolayındadır.  Bu nedenlerle ısıya duyarlı olan ürünlerin kurutulmasında kullanılır.

14 Atomizer  Sistemin en önemli parçasıdır. Atomizer, dehidre edilecek sıvı ürünü çeşitli faktörlere bağlı olarak 5-500 μ arasında küçük zerreciklere dönüştüren (pülverize eden) düzendir.

15

16

17 Püskürtmeli kurutucu


"EMİNE HATUN DUMAN B142802029 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları