Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NANOKRİSTALLER. Sizce nanoteknoloji nedir? Nanteknoloji ilk ne zaman kullanılmıştır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NANOKRİSTALLER. Sizce nanoteknoloji nedir? Nanteknoloji ilk ne zaman kullanılmıştır?"— Sunum transkripti:

1 NANOKRİSTALLER

2 Sizce nanoteknoloji nedir?

3 Nanteknoloji ilk ne zaman kullanılmıştır?

4 Nanoparçacıklar kliselerde ve başka yapılarda cam üzerine vitray yapmak için 10. ve 18. yy arasında kullanılmıştır Nanoteknoloji kullanarak ü retilmiş Orta ç ağ vitray ö rneği (Image courtesy of NanoBioNet eV.)

5 Nano boyutta neden farklı özellikler gözlemliyoruz? Boyutları 1 ila 100 nm arasında değişen parçacıklar nanoparçacık olarak adlandırılır. Küçük boyutlarda, parçacık boyutu ve şekli maddenin fiziksel özelliklerini etkiler. Örneğin; altın nanoparçacıkların boyutlarına bağlı olarak çözelti rengi değişir (Şekil 1) Şekil 1. Altın nanoparçacıkların çapı soğurulan ışığın dalga boyunu belirler. Şekildeki renkler bu etkiyi göstermektedir. (http://www.webexhibits.org/causesofcolor/9.html)http://www.webexhibits.org/causesofcolor/9.html

6 Nanoparçacık oluşturmada kullanılan yaklaşımlar nelerdir? Nanoparçacık oluşturmada kullanılan iki yaklaşım vardır: büyükten küçüğe (top-down) ve küçükten büyüğe (bottom-up). Büyükten küçüğe(top-down) yaklaşımı temel olarak büyük boyutlardaki maddeleri nano boyuta kadar küçültür. Küçükten büyüğe (bottom-up) yaklaşım ise atomları tek tek dizerek madde elde etmeyi amaçlar.

7 Çözünme nedir?

8 Çözünürlüğe etki eden faktörler nelerdir?

9 ÇinkoasetatınZn(CH 3 COO) 2 etanolde çözünmesi

10 Çinko asetat Zn +2 ve CH 3 COO - iyonlarına ayrışır ve H 2 O ayrılır

11

12 Sizce bu deneyde neden kaynama noktasındaki sıcak etanol kullanılmıştır?

13 Sizce çözelti soğumaya bırakıldığında ne olur?

14 Soğuma hızı çökelen katının yapısını etkiler mi?

15 Deneyle ilgili Quiz: Boşlukları uygun tanımlarla doldurun. 1- Çinko asetat çözünürken ……………. ve …………………. iyonlarına ayrışır. 2- Çinko asetat tamamen çözündüğünde çözelti ……………………… ve …………………………. dır. 3- İyonik bileşiklerin çözünürlüğü çözücünün cinsine ve …………………………… dayanır.

16 Aşağıdaki cümleleri doğru ve yanlış olarak sınıflandırın. ( ) 1- Çözelti soğumaya bırakıldığında çinko asetatın çözünürlüğü azalır. Atomlar yavaş yavaş bir araya gelerek nanokristal yapıları oluştururlar. ( ) 2- Çözelti soğumaya bırakıldığında çözünmüş olan tanecikler çökelmeye başlar. Çökelti 0, 1 mm boyutunda görünmeye başlar. ( ) 3- Çökeltiyi oluşturan parçacıklar görünür ışığın dalgaboyundan daha küçük boyutlu olduklarından parçacıklar ışığı kıramazlar.

17 similasyonlar

18 Kübik bir yapı küresel yapılarla en iyi nasıl doldurulur?

19 Kristal yapılar düzenli yapılardır ve düzgün geometrik şekillere sahiptirler. Atomlar belirli geometric şekiller içinde düzenli sıralanırlar. Atomlar küresel yapıda olduklarından kübik ya da tetragonal hacimleri tam olarak dolduramazlar. En etkili dizilime % 74 ile yüzey merkezli kübik yapı(fcc) ile hegzagonal sıkı paket(hcp) yapılarında rastlanır.

20


"NANOKRİSTALLER. Sizce nanoteknoloji nedir? Nanteknoloji ilk ne zaman kullanılmıştır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları