Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir."— Sunum transkripti:

1 Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir. Organlarımız kelimesi or – gan – la – rı – mız olmak üzere ağzın beş hareketiyle söylenmektedir. Dil kelimesi ağzın bir hareketiyle söylenmektedir.

2 Bunları Unutma! Her hecede bir tane sesli harf vardır du – yu Bir hece en az bir sesli harften oluşur A Bir hecede en fazla dört harf bulunur ders, yurt Kelimedeki hece sayısı, kelimedeki ünlü harfler sayılarak bulunur. A – ta – türk 3 hecelidir.

3 Harfler ünlü (sesli) ve ünsüz (sessiz) harf olmak üzere ikiye ayrılır.
Seslerin yazıdaki işaretlerine harf denir. Harflerin belli bir sıraya göre dizilmesine alfabe denir. Dilimizde 29 harf vardır. Harflerin Özellikleri Harfler ünlü (sesli) ve ünsüz (sessiz) harf olmak üzere ikiye ayrılır.

4 Ünlü Harfler Ağzımızdan hiçbir engele uğramadan kolayca çıkan harflere ünlü (sesli) harfler denir. Ünlü harfler 8 tanedir. Ünlü harflerin de bir bölümü kalın, bir bölümü ise incedir. Ünlü Harfler Kalın Ünlüler a, ı, o, u e, i, ö, ü İnce ünlüler

5 Ünsüz Harfler Yalnız başına söylenemeyen, mutlaka bir ünlü harf yardımıyla söylenebilen harflere ünsüz (sessiz) harfler denir. Ünsüz harfler tek başına hece olmaz. Alfabemizde 21 tane ünsüz harf vardır. Bunlar; b, c, ç, d, f, g, ğ, h, j, k, l, m, n, p, r, s, ş, t, v, y, z harfleridir.

6 Bir kelimenin bütün ünlü harfleri ya kalın, ya da ince olmalıdır
Bir kelimenin bütün ünlü harfleri ya kalın, ya da ince olmalıdır. Bu uyuma büyük ünlü uyumu denir. Fakat bir kelimede bazen hem ince hem de kalın ünlü bulunabilir. Bu kelimeler büyük ünlü uyumuna uymamaktadır. Limon o – kalın ünlü i – ince ünlü *Kelimedeki ünlü harflerin biri ince biri kalın olduğundan büyük ünlü uyumu kuralına uymaz. Sakız ı – kalın ünlü a – kalın ünlü *Kelimedeki ünlü harflerin ikisi de kalın olduğundan kelime büyük ünlü uyumu kuralına uyar.


"Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları