Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir."— Sunum transkripti:

1

2 1

3 Hücre nedir?

4 Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.

5 HAYVAN HÜCRESİ BİTKİ HÜCRESİ KAÇ ÇEŞİT HÜCRE VARDIR?

6

7

8 HÜCRE 3 KISIMA AYRILIR HÜCRE Hücre zarı Sitoplazma Çekirdek

9 HÜCRE ZARININ ÖZELL İ KLER İ Hücre zarı canlı,ince ve esnektir. Hücreyi dış ortamdan ayırır ve sarar. Hücre zarı seçici geçirgen özelliktedir.

10 HÜCRE ZARININ GÖREVLER İ Hücreye şeklini verir. Hücreyi dış etkilerden korur. Hücreye madde giriş çıkışını sa ğ lar.

11 Bitki, mantar ve bakterilerde; hücre zarının dışında özel yapılı olan hücre çeperi (duvarı) bulunur. Bu çeper zara desteklik, koruma ve dayanıklılık kazandırır. Bitki çeperleri selülozdan oluşur. Tam Geçirgendir.

12 Hücre zarı ile çekirdek arasındaki yumurta akı kıvamındaki sıvı bölgeye sitoplazma denir. Sitoplazmanın yapısında su, besinler, enzimler, hormonlar, artıklar, gazlar ve organeller bulunur. Yapısındaki organel ve enzimlerden dolayı canlıdır, hücrenin hayatsal faaliyetlerini gerçekle ş tirir. Sitoplazmada özel görevler yapan sitoplazmik birimlere organel denir. SİTOPLAZMA

13 MİTOKONDRİ Hücrenin enerji santralleridir. Hücre için gerekli olan enerji mitokondrilerde üretilir. Enerji gereksinimi fazla olan kas, kalp ve beyin hücrelerinde sayıları fazladır.

14

15 Madde depolayıcı kesecikler olup farklı hücrelerde de ğ işik maddeleri depolar. Tek hücrelilerin beslenme ve boşaltımında, bitkilerin su depolamasında, hayvanların besin depolamasında kullanılır. koful KOFUL

16 KLOROPLAST Bitkilerde yaprak ve bazı gövdelere yeşil renk kazandırır. Yapısındaki klorofillerle fotosentez yapılmasını sağlar.

17 ÇEKİRDEK Hücrenin yönetim merkezi olup yapısında kalıtsal maddeleri (Gen, DNA, Kromozom) bulundurur. Hücre zarı ve sitoplazmadaki canlılık olaylarını yönetir. Hücredeki olayları ürettiği enzimler yardımıyla kontrol eder. Hücre bölünmesi sırasında kendisini eşleyerek kalıtımı sağlar.

18

19 Hayvan bitki hücreleri karşılaştırması

20 HAYVAN VE BİTKİ HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR Hayvan Hücresi Bitki Hücresi Hücre duvarı yoktur Kloroplast yoktur Kofulları küçük, çok sayıdadır. Şekli yuvarlaktır Hücre duvarı vardır Kloroplast vardır Kofulları büyük, az sayıdadır. Şekli köşelidir


"1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları