Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MODERN DOLANDIRICILIK Murat GÜÇLÜ. Nasıl Başladı? Dolandırıcılık işinin ilk başlarda masumca başladığını söylemek mümkün. Bir GSM operatörü şirketi abonelerine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MODERN DOLANDIRICILIK Murat GÜÇLÜ. Nasıl Başladı? Dolandırıcılık işinin ilk başlarda masumca başladığını söylemek mümkün. Bir GSM operatörü şirketi abonelerine."— Sunum transkripti:

1 MODERN DOLANDIRICILIK Murat GÜÇLÜ

2 Nasıl Başladı? Dolandırıcılık işinin ilk başlarda masumca başladığını söylemek mümkün. Bir GSM operatörü şirketi abonelerine yönelik Telefonla aran kontör kazan uygulaması başlattı. Ülkemizdeki insanların bir kısmı çok iyi derece Arapça bildikleri için yurtdışındaki, bilhassa Arap ülkelerindeki akrabalarını ya da tanışlarını arayıp telefonla çağrı bırakıyorlardı. Çağrı gelen vatandaş da bu numarayı arayıp ya konuşuyor ya da lafa tutulup oyalanıyordu. Sonuçta havadan gelen bir kazanç söz konusu idi. Gelen kontörler de telefon bayilerine aktarılıyor ve birileri kazanıyordu.

3 Nasıl Trend Oldu? Terör örgütü (PKK) bağlantınız var denilerek insanlar korkutuldu. İnsanların bu yapılarla bağlantısı varmış gibi önce korkutma ardından da güven verici konuşmalar süreci tetikledi. Özellikle yaşlı ve/veya memurlar hedefte, zira Devlet ile sorun yaşama istememe güdüsü bu insanları hataya zorluyor.

4 En Yaygın Yöntemler 1) SUÇ ÖRGÜTÜ SİM KARTINIZI KOPYALADI Dolandırıcı vatandaşı arayarak, telefonunda kullandığı SİM kartın teknolojik yöntemler kullanılarak organize bir suç örgütü tarafından kopyalandığını ve bu kopya SİM kart kullanılarak maliyeti yüksek meblağlara varan telefon görüşmeleri yapıldığını ifade ederek, bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için yürütülen çalışmada kullanılmak üzere kontör veya para gönderilmesi talep etmektedir. Dolandırıcı, mağdur hakkında yürütülmekte olan sözde soruşturmanın gizlilik dereceli olduğunu vurgulayarak dolandırıcılık eylemine gizemli bir hava katmakta, soruşturmayla ilgili hiçbir bilgi vermeden kendilerine kontör veya para gönderilmesini talep etmektedir.

5 En Yaygın Yöntemler 2) TERÖR ÖRGÜTÜ HATTINIZI KULLANIYOR Terör örgütü adı kullanılarak, sizin veya yakınlarınızın telefonlarının kullanıldığı ve bu hatların örgütte kullanıldığını beyan ederek; aranan kişilere 'Sizin adınıza terör örgütü hat çıkarmış ve çıkartılan bu hat üzerinden çok konuşma yapılıyor, size yüklü miktarda fatura gelecek, biz bu şahısları tespit etmek için ülke genelinde operasyon yapacağız, en yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız cep telefonu numaralarına Kontör-TL yükleyin, operasyon bittikten sonra biz size haber vereceğiz, devlet masraflarınızı size ödeyecek' biçiminde beyanda bulunularak kontör-TL gönderilmesi istenilmektedir

6 En Yaygın Yöntemler 3) BANKA HESABINIZ TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN BOŞALTILACAK Dolandırıcı, vatandaşımızı arayarak banka hesabının terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından boşaltılacağını, banka hesabının üzerinden teröristlere para aktarılacağı, ayrıca hesabında 15 adet otomatik ödeme talimatı verildiği, şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatılacağını ifade ederek, bu süreçte kendi hesabında bulunan paranın güvenli olarak belirtilen hesaba (dolandırıcının kullanmış olduğu banka hesabına) transfer edilmesini istemektedir.

7 En Yaygın Yöntemler 4) TERÖR ÖRGÜTÜ KİMLİK BİLGİLERİNİZİ KULLANIYOR Dolandırıcı mağduru arayarak, kimliğinin terör örgütü tarafından kopyalandığını, kopyalanan kimlikle suç işlendiğini bu nedenle hapse girebileceğini söyleyerek mağduru korkutuyor. Dolandırıcı suçluların bulunması ya da bazı masrafların karşılanabilmesi için mağdurdan para istiyor.

8 Mağdurun İnancı Nasıl Kazanılır?  Dolandırıcı ikna edici ses tonuyla konuşur. Çok iyi diksiyonları var!  Telsiz sesi duyulur.  Polis-Savcı tarafından söylenenin yapılmayabileceği ancak bedeline katlanılacağı hatırlatılır.  Dolandırılan kişinin başka yeri aramaması sağlanır.

9 Akla Gelenler! 2015 yılında yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir vurgun yapılmış. 9155, 0155 gibi numaralardan da insanlar aranarak Polis süsü veriliyor. Prof. Dr. Erdener Yurtcan: Ünlü Ceza Hukukçusu 4.5 milyon TL’sini kaptırdı. Prof. Dr. Canan Karatay: 50 bin dolar ve 10 bin TL’sini iki ayrı parka bıraktı. Karatay olaydan sonra “Hipnotize oldum” demişti. Yazar Adalet Ağaoğlu’nun eşi Yüksek Mühendis Halim Ağaoğlu: Banka yoluyla 50 bin lirayı gönderecekken son anda kurtarıldı.Adalet Şarkıcı Ümit Sayın: 5 saat boyunca dolandırıcılar tarafından telefonda tutulan Ümit Sayın 30 bin TL’sini havale yoluyla gönderdi. Futbolcu Burak Yılmaz: Kimsesiz çocuklar için yardım topluyorum diyen ve kendisini “Trabzon Valisi’yim” diyen dolandırıcılara 10 bin TL gönderdi. Müzisyen Sadun Aksüt: 73 bin lirayı dolandırıcılara kaptırdı. Meclis Eski Başkanı Hikmet Çetin: 50 bin TL’sini kaptırdı.

10 Üçüncü Kişiler Modern dolandırıcılıkta dolandırıcılık olayına karışan üçüncü kişiler de bulunmaktadır. Dolandırıcıya para yatırılacağı zaman dolandırıcı kendi banka hesabını kullanmaz. Genellikle banka civarlarında seçtiği kişiye kendisine havale geleceğini ancak limitinin dolu olduğu, hesabının blokeli olduğu veya başka nedenlerle kendi hesabını kullanamadığını söyler. Sözde arkadaşından gelecek havalenin üçüncü kişinin hesabına gelip oradan çekmesi karşılığında üçüncü kişiye bir miktar para vermeyi teklif eder. Son olarak üçüncü kişinin hesabına yatan parayı çekerek bir miktarını üçüncü kişiye verir, sonra da kayıplara karışır.

11 Nelere Dikkat Edilmeli? “Siz kimi aradınız?” Bizi telefonla arayıp kendini polis ya da savcı olarak tanıtan kişilere ismimizi söylememeliyiz. Gerçekten bizi aramışlarsa zaten bizim kim olduğumuzu bilmeleri gerekir. Polisi aramalıyız. Telefonu hemen kapatıp, böyle bir olayın olup olmadığı hususunda “155 Polis İmdat” hattını aramalıyız. Polis-Savcı arayıp para istemez. Şunu bilmeliyiz ki; polis ya da savcı bizi arayıp hiçbir zaman para ya da kontör istemez.

12 Örnek  Adana'da doktoru fena dolandırdılar İddialara göre doktor N.Ö.’yü telefonla arayan ve kendisini polis olarak tanıtan bir kişi, “Adınıza terör örgütüne para gönderilmiş. Şüphelileri yakalamamız için bize para göndermeniz lazım” dedi. Bunun üzerine N.Ö. verilen hesaba 130 bin TL para yatırdı. N.Ö, akşam durumu anlattığı eşi tarafından, “Seni kandırmışlar. Bunlar dolandırıcı, polisten her gün SMS geliyor.Her tarafa dolandırıcılarla ilgili broşür asılmış. Sakın bunlara inanma” diye uyarıldı. Ancak ertesi gün dolandırıcılar kadın doktoru tekrar arayarak, “Zanlıyı tespit ettik, yakalamamız an meselesi. Bunun için bize biraz daha para göndermeniz gerekiyor” dedi. Bunun üzerine dolandırıcılara tekrar kanan kadın doktor hesaba 51 bin TL daha yatırdı.Hesaba iki günde toplam 181 bin TL para yatıran N.Ö. aradan 3-4 gün geçtikten sonra sonucu öğrenmek için dolandırıcıların kendisini aradığı bütün telefonları aradı. Ancak kimselere ulaşamadı. Bunun üzerine dolandırıldığını anlayan doktor polise başvurdu.

13 Bir Dolandırıcı Görseli...


"MODERN DOLANDIRICILIK Murat GÜÇLÜ. Nasıl Başladı? Dolandırıcılık işinin ilk başlarda masumca başladığını söylemek mümkün. Bir GSM operatörü şirketi abonelerine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları