Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anadolu ve Mezopotamya

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anadolu ve Mezopotamya"— Sunum transkripti:

1 Anadolu ve Mezopotamya
Uygarlıkları

2 MEZOPOTAMYA Mezopotamya (Aram Nehrin), bugün Irak, doğu Suriye ve Güneydoğu Anadolu'yu (Türkiye) kapsayan coğrafi bölgeyi tarif eden bir isimdir.

3

4 HİTİTLER

5 HİTİTLER . Hititler, tarihte Anadolu'da devlet kurmuş bir halktır. Hint-Avrupa dil ailesine dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir

6

7 HİTİTLERİN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
…Hititlerde ekonomi tarıma dayanıyordu. 1)Buğday,arpa,bezelye,fasulye,nohut,bağcılık,zeytin,elma,kayısı ve incir en önemli tarım ürünleriydi. 2)Yaşadıkları yerdeki madenleri işleyerek bakır,tunç,demir ve altından bir çok eşya yaptılar.

8

9 URARTULAR

10 URARTULAR BAŞKENTİ TUŞPA (VAN) İDİ. URARTU DEVLETİ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE (M.Ö 8-7.YY), GÜNÜMÜZDEKİ DOĞU ANADOLU, KUZEYBATI İRAN, IRAK'IN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ İLE KUZEYDE ARAS VADİSİ'NE EGEMENDİ

11

12 URARTULARIN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
Urartular şehirleri arasındaki bağlantıyı gelişmiş yollarla sağlamışlardır. Evlerini istila ve yağmaya karşı kale şeklinde kurmuşlardır. Taş işçiliğinde ve taştan kale yapımında çok ustalaştırmışlardır.

13

14 FRİGLER

15 FRİGLER Anadolu’ya göç eden Balkan kökenli boylardan olup siyasi bir topluluk olarak ilk defa MÖ 750’den sonra ortaya çıkmışlardır.

16

17 FRİGLERİN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
Maden,pişmiş toprak ve ağaç işçiliğinde çok ileri düzeye erişmişlerdi. Frig halkı daha çok tarımla uğraşmıştır. Koyun ve at yetiştirmekte ün kazanmışlardır.

18

19 LİDYALILAR

20 LİDYALILAR Lidya, Anadolu'da Tunç Çağından itibaren M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısında hüküm süren Lidya uygarlığı toprakları.

21

22 LİDYALILARIN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
Lidyalılar ticaretin ve tarımın gelişmesini gerekli görüyordu. Lidya halkı tarım ürünleri ile mermer,kereste,halı ve deri gibi ürünleri pazarlayıp zenginleştiler. Ve parayı buldular.

23

24 İYONLAR

25 IYONLAR İyonlar Anadolu da ki bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağda verilen addır.Buna bir örnek Efes antik tiyatrosu.

26

27 BAŞLICA İYON ŞEHİRLERİ
İZMİR BODRUM FOÇA DİDİM EFES

28 İYONLARIN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
1)YÖNETİMDE SOYLULARDA SÖZ SAHİBİ OLDULAR. 2)Verimli arazilere sahip olmalarının yanında Anadoludaki ticaret yollarının sonunda olmaları nedeniyle kısa sürede zenginleştiler.

29 SÜMERLER

30 SÜMERLER Sümerler, M.Ö M.Ö yılları arasında Mezopotamya'da yaşamış halk. MEZOPOTAMYA'DA ORTAYA ÇIKAN SAYISIZ MEDENİYETİN TEMELİNİ SÜMERLER ATMIŞTIR. AYRICA YAZI VE ASTRONOMİ DE İLK KEZ MEZOPOTAMYA'DA SÜMERLERDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR

31

32 SÜMERLERİN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER
Orta katlı okul ve tapınaklar yapmışlardır. Erzak depoları yapmışlardır. Rasathane yapmışlardır. Son olarak en önemli olan çivi yazısını bulmuşlardır.

33 ASURLULAR

34 ASURLULAR Asurlular aslen kuzey ırakta,Dicle kıyısında bulunan Asur şehri ve çevresinde yaşayan bir topluluktur.

35

36 1)Savaş arabaları ve oklar yapmışlardır.
ASURLULARIN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER 1)Savaş arabaları ve oklar yapmışlardır. 2)Ticaret kolonileri kurmuşlardır.

37 BABİLLER

38 BABİLLER Babil, Mezopotamya'da, adını aldığı Babil kenti etrafında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan eski bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır [1]. Kuzey Babil Devleti ise, Şırnak ilinin İdil ilçesi güneyinde Babil köyünde kurulmuştur. Babil halkının büyük bir kısmı Sami ırkındandırlar.

39

40 Babiller de en çok arpa,buğday,ve çavdar ekiliyordu.
BABİLLERİN ELDE ETTİKLERİ ŞEYLER Babiller de en çok arpa,buğday,ve çavdar ekiliyordu. Gılgamış destanından etkilenerek yaratılış destanı yazmışlardır.

41 Öğrenci Sosyal Bilgiler Kitabı
KAYNAKÇA Öğrenci Sosyal Bilgiler Kitabı Google=Görseller

42 HAZIRLAYANLAR VE SUNANLAR:
BÜŞRANUR DURGUT RABİA TERZİOĞLU KÜBRA TARAVAR..


"Anadolu ve Mezopotamya" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları