Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS."— Sunum transkripti:

1

2 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS

3  İki aşamalı yükseköğretime geçiş sisteminin birinci aşaması; “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” (YGS)sınavıdır.  Bu sınavda 160 soru vardır ve verilen cevaplama süresi 160 dakikadır. YGS’de tek cevap kağıdı ve tek soru kitapçığı kullanılır.

4  YGS’de Türkçe testinde 40 soru, matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri Testinde 40 soru, Sosyal Bilimler testinden 40 soru bulunur.

5  Matematik testindeki soruların 32’si temel matematik, 8’i geometridir. Sosyal Bilimler Testinde tarihten 15 soru, coğrafyadan 12 soru, 8 soru felsefeden ve 5 soru da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından oluşur. Fen Bilimleri testinde ise 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorularından oluşur.

6 Girilen sınav sonucu 6 farklı puan hesaplanır. Bunlar;  YGS-1 ve YGS-2 matematik- fen alanındaki sayısal puan türleridir.  YGS-3 ve YGS-4 sosyal bilimler alanındaki sözel puan türleridir.  YGS-5 ve YGS-6 Türkçe- matematik alanında eşit ağırlık puan türleridir

7

8  YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).

9  YGS puanlarından 150’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

10  YGS’de 150,00000- 179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır.

11  YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

12  Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir.

13  Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir

14  AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLMEK İÇİN YGS PUANINIZ EN AZ 150 OLMALI

15

16  YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilirler.  LYS puan türleri öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’lere girmeleri zorunludur.

17

18  Matematik ve Geometri testlerinden oluşur. Matematik testinde 50 soru var ve 75 dakika cevaplama süresi verilecektir. Geometri testinde 30 soru var ve cevaplama süresi 60 dakikadır.  Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacaktır

19  Fizik testi, Kimya testi ve biyoloji testlerinden oluşur. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir.  Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

20  Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya- 1 testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru var ve 35 dakika cevaplama süresi verilmiştir.  Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

21  Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi, ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi yer alacaktır. Tarih testinde 44 soru var ve 65 dakika cevaplama süresi verilmiştir. Coğrafya-2 testinde 14 soru bulunacak ve 25 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak ve 45 dakika cevaplama süresi verilecektir.

22  Yabancı Dil Sınavı İngilizce, Almanca, Fransızca olmak üzere üç dilde yapılacaktır.  Tek oturumda uygulanacak olan sınav 80 sorudan oluşur ve toplam 120 dakika sürecektir.  Yabancı dil testinde her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

23

24  LYS’de 180 ve üzeri puan alan adaylar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

25  LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

26  Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50`nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

27  Yukarıda anlatıldığı şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır

28  Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.

29  Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim kurumlarına başvurabilmek için o yılki YGS’ye girmek ve her yükseköğretim kurumunun baraj olarak kabul ettiği puanı geçmek şarttır.

30  Ders çalışmak sadece ders çalışmak değildir. Eğer ne için çalıştığımızı bilmiyor, bunun ihtiyacını hissetmiyor ve kendimizi öncesinde psikolojik olarak hazırlamıyorsak, yaptığımız etütlerin sonunda kayda değer bir kazanç elde etmemiz mümkün olamayacaktır.

31  Güne zinde ve enerjik başlamayı sağlayan en önemli öğün kahvaltıdır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir.

32  HAYATTA HERŞEYİN TELAFİSİ VARDIR.  ÖNEMLİ OLAN, ÖZEL OLAN, BİRİCİK OLAN SİZLERSİNİZ.  HAYATTA HİÇBİR ŞEYİN SİZİ GEREKTİĞİNDEN FAZLA ÜZMESİNE İZİN VERMEYİN.  BU SINAV DA GELECEĞİNİZ ADINA ÖNÜNÜZDE UZANAN BİR BASAMAKTIR. (TEK DEĞİL)

33


"ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları