Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ACİL VAKA SUNUMU. BİREYE ÖZEL TANITICI BİLGİLER MERTCAN KUDU (Bay)- 19 yaşında DOĞUM TARİHİ ve YERİ: 02.10.1997 / GEREDE EĞİTİM DURUMU: Lise Mezunu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ACİL VAKA SUNUMU. BİREYE ÖZEL TANITICI BİLGİLER MERTCAN KUDU (Bay)- 19 yaşında DOĞUM TARİHİ ve YERİ: 02.10.1997 / GEREDE EĞİTİM DURUMU: Lise Mezunu."— Sunum transkripti:

1 ACİL VAKA SUNUMU

2

3 BİREYE ÖZEL TANITICI BİLGİLER MERTCAN KUDU (Bay)- 19 yaşında DOĞUM TARİHİ ve YERİ: 02.10.1997 / GEREDE EĞİTİM DURUMU: Lise Mezunu MESLEK: Çalışmıyor MEDENİ DURUM: Bekar ADRES: Sakarya (Arifiye)

4 Hasta 19.04.2016 tarihi, saat 14:12’de fazla madde kullanımı sonucu kriz ve senkop geçirerek ambulans tarafından Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin aciline getiriliyor. Acil Birimine Geliş Şekli: Sedye Tanı: Madde kullanımı

5 BİREYİN SAĞLIK/HASTALIK ÖYKÜSÜ Önceden geçirdiği hastalık ya da ameliyat yok, babası sağlığını genel olarak iyi değerlendiriyor. Madde kullanımını oğluna bıraktıramadığından her yolu denediklerinden şikayetçi. 4 yıldır sigara kullanıyor, kronik bir hastalığı yok. Herhangi birşeye karşı alerjisi yok.

6 YAŞAM BULGULARI TA: 120/80mmHg Nb: 95/dk Ateş: 36.7ºC Solunum: 20/dk Ağırlık: 80 kg Boy: 170cm BKİ: 27 (hafif kilolu)

7 Beslenme ve Metabolik Örüntü: Beslenme şekli: Normal Diyet : Yok İştah: Normal Yutma Güçlüğü: Yok Ağız Mukozası: Normal Dişlerin Durumu: Normal

8 Boşaltım Örüntüsü: Defekasyon Durumu: Normal Defekasyon gereksinimini kendi karşılıyor. Laksatif Kullanma Durumu: Yok Mesane Alışkanlığı: Normal İnkontinans : Yok İdrar yapma gereksinimini üriner kateter ile karşılıyor.

9 Uyku ve Dinlenme Örüntüsü: Normalde gece 7-8 saat uyuyor. Bazı geceler madde yokluğu sebebiyle uykusu kesintiye uğrayabiliyor. Uykuya başlamada bir problem yok.

10 Bilişsel -Algısal Örüntü: İşitme güçlüğü var, görme bozukluğu yok, dokunma hissetme kaybı yok. Koku Alma Yetisi: Normal Tat Alma Yetisi: Normal Hallüsinasyon: Yok Hastada düşme riski var. Geldiğinde ara ara krizler geçiriyordu.

11

12

13 MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde bağımlılığı, ilaç niteliğine sahip bir maddenin beyni etkilemesinden kaynaklanan, maddenin keyif verici etkilerini duyumsamak veya yokluğundan kaynaklanan huzursuzluktan sakınmak için, devamlı veya periyodik olarak madde alma arzusu ve bazı davranış bozukluklarıyla karakterize bir beyin hastalığı olarak tanımlanabilir.

14 EROIN Morfinden daha güçlü analjezik etkiye sahiptir. Eroinin bağımlılık yapma potansiyeli morfinden daha güçlüdür. 1-2 defa kullanılması ile bağımlılık ve süratle tolerans gelişir.

15 E ROININ ETKILERI : Başlangıçta endişe, sıkıntı ve ruhsal gerginliği azaltır ve öfori yapar. Geçici ferahlık verir, rüya alemine daldırır ve düşünceler zorluk yaşanmadan akar. Ancak eroinin verdiği enerji ve neşe hali geçici bir reaksiyondur. Daha sonra zindelik yerini yorgunluğa, uyuşukluğa bırakır. Hareketlerde azalma, hareket etmeye karşı isteksizlik ve çevreye karşı ilgisizlik gelişir. Eroin libidoyu ve seksüel performansı depreşe eder. Eroinin başlangıç dönemi çok kısa sürer. Bu sırada şiddetli bağımlılık oluşur. Kişi artık eroini zevk almak için değil 3-4 saatlik aralarla krize girmemek için alır.

16 MORFIN Opiumdan elde edilen bir alkaloiddir. Morfinin etki süresi 4-5 saattir. Morfinin MSS ve periferik etkileri vardır.

17 Morfinin MSS etkisi değişkendir. 5-10mg gibi terapötik dozlarda morfin baş dönmesi, zihinsel bulanıklık ve analjezi meydana getirir. Disfori, korku ve heyecana neden olur. Bulantı, kusma, yüzde ve burunda kaşıntı, uyuşukluk, uyku, dikkat toplamada azalma meydana getirir. Periferik etkisi, kardiyovasküler sistem, sindirim sistemi, ürogenital sistem, endokrin sistem ve metabolizma üzerinedir.

18 KOKOIN Kokain koko bitkisinden elde edilen uyarıcı bir maddedir. Kokain damar yoluyla ya da buruna çekilerek alınır. Etki süresi 20-80 dakikadır. Hangi yolla alınırsa alınsın, alındıktan kısa bir süre sonra karaciğerde metabolize olur ve idrarla atılır. Kokainin atılımı çok hızlı değildir, idrarda alımından sonraki 3-4 gün boyunca saptanabilir.

19 LSD (L ISERJIK A SIT D IETILAMID ) LSD çok etkilidir halüsinojenler içerisinde en kuvvetli olandır ve eşik dozu 20-30 mikrogramdır. LSD etki süresince, kişiyi gerçek dünyadan soyutlar. LSD kullanıcıları uçacaklarına inanarak binaların tepelerinden atlayabilirler. Kör olana kadar güneşe bakabilir, gözlerini yuvalarından çıkarabilir ve hatta cinayet işleyebilirler.

20 ESRAR Esrar, Hint keneviri bitkisinin yapraklarının işlenmesiyle elde edilir. Keyif verici ve sarhoş edici etkisinden başka, birçok sektörde hammadde olarak olarak kullanılır. Tarihte, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılırdı. Etkisi daha çok alınma yoluna bağlıdır. Eğer solunum yolu ile alınırsa etkisi 2-4 saat, sindirim yolu ile alınırsa 5-12 saat sürmektedir.

21 Esrarın alınması ile birlikte kişide, öfori-marazi neşe, rüya hali, resim, müzik, ses gibi uyaranlarda artma görülmektedir. Esrarın alınması ile zaman algısı değişir. Zaman çok uzamış olarak algılanır. Derealizasyon ve depersonalizasyon görülür. Geçmişte yaşanan olaylar canlı olarak tekrar yaşanır. Paranoid durumlar görülebilmektedir.

22 MESKALIN Kaktüs bitkisinden elde edilen meskalin oral yolla alınır ve hızla emilir. Genellikle 30-40 dk içinde etkisi başlar ve etkisi 12 saat sürer. Meskalin kullanan bireylerde zaman algısı bozulmuştur. Gözlerini kapattıklarında şekiller ve renkler görebilirler. Meskalin ayrıca neşe verir.

23 PSILOSIBIN Mantar bitkisinden elde edilen psilosibin, oral yolla alınır. Etkisi 25-40 dakika içinde başlar ve etkisi 8 saat sürer. Hipertansiyon Taşikardi Ateş Pupilla dilatasyonu Deride karıncalanma İstem dışı hareketler Algısal değişiklikler

24 FENILSIKLIDIN Sentetik bir maddedir. Oral, IV, sigara şeklinde içilerek ya da buruna çekilerek alınır. Tüm yollardan iyi emilir ve etkileri 6-8 saat sürer. Uçma hissi Öfori Algısal bozukluklar Kusma Ataksi Ajitasyon

25 EKSTAZI Genellikle oral yoldan alınır. Oral yolla alındığında yaklaşık 30-40 dakika sonra etkisini göstermektedir. İlacın etkisi 3-4 saat sürmektedir. Kısa dönem hafıza ve iştah kaybı Uykusuzluk Ağrı eşiğinde yükselme Dehidratasyon Göz bebeklerinde büyüme Isı regülasyonunda bozulma Sıvı kaybı gibi etkileri vardır.

26 Bağımlılık yapan maddelerin ilk bakışta mutlaka göz önünde bulundurulması gereken üç önemli özelliği vardır: Bunlar keyif verici etkilere tolerans gelişimi, Kullanımlarının ani kesilmesi sonucu ortaya çıkan yoksunluk krizi, Uzun süreli kullanımlarından kaynaklanan fiziksel ve psikolojik arazların ortaya çıkmasıdır.

27 Madde Kullanımında Olası Belirtiler: Anormal derecede uyku ve uyuşukluk hali Ani ruhsal değişiklikler Konsantrasyon eksikliği, hafıza kaybı, baygınlık, halisünasyonlar Okul, iş, eski arkadaşlara ve hobilere ilgi eksikliği Okul başarısında düşüş Geç saatlere kadar uyanık kalma Faaliyetler ve nerede olduğu hakkında gizlilik

28 Yalan söyleme ve hırsızlık Yeni ve tuhaf arkadaşlar Son moda ve sıra dışı kıyafetlere düşkünlük Elbiselerde ya da vücutta alışılmadık kokular, lekeler ve işaretler Alışılmadık tozlar, kapsüller, tabletler, enjektörler, iğne tarzı şeyler ya da yakılmış boya incelticiler, tırnak cilaları Borç para alma da artış ya da sık sık harçlık isteme Arkadaşlarla sohbette şifreli ve gizli konuşmalar

29

30 L ABORATUAR TETKIKLERI Madde kullanımını anlamanın en kesin yolu idrar testleri ve saç testidir. İdrar testleri kullanılan maddeye göre değişmekle birlikte, ortalama son üç günde madde kullanımı olduğuna ilişkin bir bilgi verir. Saç testleri daha net sonuçlar vermekle birlikte, daha pahalı bir yöntemdir. Son üç aylık dönemde madde kullanımının varlığını tespit edebilmektedir.

31 BAĞIMLI BİREY; ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAYBEDER İnsan var oluşundan itibaren hep özgürlüğünü kazanma uğruna mücadeleler vermiştir, hala da vermektedir. Özgürlük, herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumudur. Dolayısıyla, herhangi bir maddeye bağımlı olan insanın özgür olamaz. KENDİNE OLAN GÜVENİ ZAYIFLAR Maddenin neler yaptığını bağımlı olan kişi çok iyi bildiği için, maddenin yoksunluk anında örneğin kas sistemlerini kontrol edemeyeceği için tuvaletini tutamaz, tuvaletini tutamayan bir insanın kendine güvenmesinden de söz edilemez. Ya da madde bulabilmek için istemediği şeyleri yapmak zorunda kalır; kendi kararlarıyla değil, başkalarının yönlendirmeleriyle yaşayan kişinin de kendine güveninden söz etmek olanaksızdır.

32 KENDİNİ KONTROL ALTINDA TUTAMAZ Maddeye karşı gösterilecek irade kullanmak ya da kullanmamakla ilgilidir. Kullandıktan sonra merkezi sinir sistemi bozulduğu için insanın sağlıklı hareketlerde bulunması zaten beklenemez. Maddenin etkisindeyken kendisi dahil, etrafına zararlı bir insan haline gelebilir.

33 İDEALLERİNİ KAYBEDER İnsan; “ HAYATTAN NE BEKLİYORSUN?” sorusuna birden fazla cevaplar verir. Eğer veremiyorsa sorun var demektir, bu sorunların en önemlisi de bağımlılıktır. Bağımlı olan kişiler bu soruya genel olarak; "HİÇ" cevabını vermektedirler. Bu cevap da ideallerin kalmadığını göstermektedir. İNSANİ İLKELERİ YOK OLMAYA BAŞLAR Bağımlı kişi, maddenin etkisinde bir yaşam sürdürmeye başladığı ve maddenin denetiminde hareket ettiği için, yaşamla ilgili sorumluluklarını yerine getiremez.

34 Y AŞAMıNıN TEMELLERINI OLUŞTURMA SÜRECINDE GENÇLER ; Güvenli ve mutlu bir yaşam için gerekli davranışları bilmeli, Bütüncül sağlıkları için gerekli önlemleri alabilmeli, Bir sorunla karşılaştıklarında çözüm üretebilmelidir.

35 A NNE VE B ABALAR ; Uyuşturucu madde kullanan çocuğu ne kadar erken fark eder, ona yardımcı olunsanız bağımlılıktan kurtulma şansı o kadar artar. Erken teşhis için çocuğunuzda şu ölçütlere dikkat ediniz; Bitkinlik, dalgınlık, halsizlik Sinirlilik, saldırganlık, baş dönmesi Gözbebeklerinde büyüme ve sulanma Gözlerde kızarıklık, donuk bakışlar Burun akıntısı, kanama ve kızarıklık Kusma, iştahsızlık, aşırı kilo kaybı, yüz renginin solması Ağızda kuruma, vücutta kaşıntılar

36 Canlılık, enerji artışı, uzun süre uyumama Sebepsiz gülmeler, ağlamalar Sık sık tuvalet ihtiyacı Şiddetli ağrı ve kramplar Duygusal çöküntü ve mutsuzluk Aşırı para harcama Suç işleme eğilimi ve saldırganlık Arkadaş çevresinin değişmesi Aile içi ilişkilerin zayıflaması Yalnız kalmayı tercih etmesi Derslere olan ilgisinin azalması Kendisinin veya evdeki değerli eşyaların nedensiz kaybolması Bunların bazılarını çocuğunuzda gözlemlediyseniz eğer;

37 HEMEN ENDİŞELENMEYİN! Özellikle dikkat etmeniz gereken konular şunlardır: Paniğe kapılmadan durumu gözlemleyin Uzman bir hekimin bilgisine başvurun, yönlendirmeleri doğrultusunda hareket edin Çocuğunuzun arkadaş çevresini inceleyip, sorunun kaynağını belirlemeye çalışın Çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayın, onu suçlamayın, sabırla dinleyin Çocuğunuza daha fazla zaman ayırın ve sevginizi ona gösterin Aile bağlarını gözden geçirip, sorunları giderip güçlendirmeye çalışın, eğer boşanmış çiftlerseniz çocuğunuza destek olmak için bir araya gelin Sosyal ve sportif etkinliklere katılımını teşvik edin Arkadaş seçiminde titiz davranması konusunda yol gösterici olun Söylediklerini ciddiye alın, kastettiği şeyi anladığınızdan emin olun

38 U YUŞTURUCU M ADDE KULLANAN G ENÇLER Ü ZERINDE Y APıLAN A RAŞTıRMA S ONUÇLARıNA G ÖRE ; Madde Kullanma Nedeni Olarak; Merak Arkadaş çevresi Fiziksel ve psikolojik sorunlar Sevgisizlik ve ilgisizlik, parçalanmış aileler Büyüklerine özenti Ailede veya yakın çevrede özdeşleşeceği kimsenin olmaması gibi etkenler sayılabilir.

39 BAĞIMLILIKTA GENCE NASIL YAKLAŞMALI? Önyargılarınızdan sıyrılın Kişi maddenin etkisindeyse konuşma girişiminde bulunmayın Konuşmaya hazır ve sakin olduğunuzda konuyu açın Etiketlemeler kullanmayın Kendinizi onun yerine koyun, düşünce ve duygularını anlamaya çalışın Öğüt vermeyin

40 AİLEYE ÖNERİLER: “Benim çocuğum asla yapmaz” demeyin. Çocuğunuzun okulunu, okula giriş çıkış saatlerini, okulla ev arasındaki sürenin ne kadar olduğunu bilin ve takibini iyi yapın. Özel eşyalarını özellikle cep telefonunu karıştırmayın, ancak cep telefonu ile kiminle konuştuğundan ve mesajlaştığından emin olun. Çocuklarınıza her zaman sarılın ve sevginizi gösterebilen bir ebeveyn olun. Evde bilgisayar ve internet kullanımının kurallarını en baştan koyun ve bu konuda kararlı olun. Kuralların uygulanması kuralların iyi anlatılması ile doğru orantılıdır.

41 Çocuğunuzun alkol kullanımı konusunda hoşgörülü olmayın. Hoşgörülü olmak demek madde kullanımı kapısını aralamak demektir. Bağımlı bir çocuk sahibi olmamak için önce kendi bağımlılıklarınızın farkına varın ve onları ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapın. Örnek : sigarayı bırakın. Aile ortamınızda bir boşanma söz konusu ise böyle bir durumda sadece eşinizden boşanın, anne ve babalıktan boşanmayın. Çocuklarınızı koşulsuz sevgiyle sevdiğinizi hissettirin. Unutmayın ki yarının geleceği olan çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır ve bizim çocuklarımızdır.

42 TEŞEKKÜRLER DİLEK ŞENER-B121100082 ÜLKÜ HASDEMİR-B121100078 EMİNE ERDOĞMUŞ-B121100065 İREM ÖZAK-B121100077


"ACİL VAKA SUNUMU. BİREYE ÖZEL TANITICI BİLGİLER MERTCAN KUDU (Bay)- 19 yaşında DOĞUM TARİHİ ve YERİ: 02.10.1997 / GEREDE EĞİTİM DURUMU: Lise Mezunu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları