Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi"— Sunum transkripti:

1 Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi
Cerrahi Hastalıkları Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi

2 HASTANIN BİLGİLERİ Adı:Feridun Soyadı:PANOĞLU Cinsiyeti: Erkek
Boy:1.75 Kilo:88kg 40 yaşında ( ) 4 çocuk babası İstanbul’da yaşıyor Aşçılık yapıyor.

3 Hastalık Bilgileri Aslen Giresunlu İstanbul’da yaşıyor.
3 yıl önce ( ) Giresun’a akraba ziyareti için gidiyor. İstanbul’a dönüşte Sakarya’da kaza geçiriyor. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisine getiriliyor.

4 Hastalık Bilgileri Kaza sırasında sağ kol ve başından yaralanıyor.
Sol kulağı kopuyor. Sol mandible(elmacık kemiği),nasal bone (burnu) ve sol mandibula (çene kemiğİ) kırılıyor. Sol kaşının üst kısmı yırtılıyor. Sol parietal ve temporal kemikler parçalanıyor.

5 Hastalık Bilgileri Acil servise geldiğinde;
Kaşının üstü ve kopan kulağı onarılıyor Çene kemiği, elmacık kemiği ve burun kemiği onarılıyor. Kolunda ki sıyrık ve çizikler tedavi ediliyor, Kafatasında parçalanan kemikler temizlenip çıkarılıyor. Hastanın başında şekil bozukluğu oluşuyor.

6

7 Hastalık Bilgileri Hasta görüntüsünden rahatsız olduğu için 1.5 yıl sonra tekrar hastaneye geliyor ve kronioplasti ameliyatı geçiriyor. Ameliyat sonrası operasyon bölgesi enfeksiyon kapıyor, bir ay antibiyotik tedavisi görüyor fakat tedavi edilemiyor. Bu yüzden yapılan işlem iptal ediliyor. Hasta 1.5 yıl sonra( ) tekrar hastanemize aynı operasyon için geliyor.

8 Hastalık Bilgileri Bunların dışında hasta kazadan bir ay önce apandisit operasyonu geçiriyor. Yine aynı dönemde mesane tümörü saptanıyor ve düşük riskli kanser şüphesi için altı ayda bir kontrole gidiyor. Kronik bir hastalığı yok. Hastanın bütün kan değerleri normal aralıklarda.

9 Kranioplasti Nedir? Bir ameliyat veya travma sonrasında kaybolan kafa kemiği yerinin tamir edilmesi işlemidir. Kranioplastinin asıl amacı beyin dokusunu korumak ve estetik görünüm sağlamaktır. Bu işlem için farklı maddeler kullanılabilir. Bunlar: Daha önceden saklanmış kemik Hastadan alınan kaburga parçası Titanyum plaka Sentetik kemik maddesi Akrilik (önceden kafadaki defekt için hazırlanmış) Akrilik (cerrahi esnasında hazırlanan)

10 Kranioplasti nasıl uygulanır?
Kranioplasti yapılacak bölgedeki skalp kaldırıldı. Operasyon bölgesi temizlendi. Kemik kalıntıları temizlendi. Akrilik harç malzemesi hazırlandı Hamur şeklini alan malzemeye elle şekil verildi Hastanın kafatasıyla uyumuna bakılarak şekil verildi ve uymayan yerler düzeltildi

11 Hazırlanan materyal kafa kemiğine plak vida ile tutturuldu
Skalp kapatılarak ameliyata son verildi.

12 Kranioplasti sonrası bakım
Operasyondan sonra hastanın takipleri düzenli aralıklarla alınır Hastada var olan kateterlerin içerikleri renk ve miktar yönünden değerlendirilir. Miktarları kayıt edilir ve boşaltılır. Pansumanlar ve yara bölgesi düzenli olarak temiz, kuru ve sağlam olması yönünden incelenir KİBAS belirti ve bulguları yönünden kontrol edilir. Yara yeri görünüm, boyut, drenaj, şişlik, ağrı dren ve tüp konumu yönünden değerlendirilir.

13 Kranioplasti sonrası verilen ilaçlar
Eqizolin-IM/IV 1000mg---1x2 (antibiyotik) Parol 10mg---2x1(ağrı kesici) İzotonik NACL 150ml---2x1 Emoject 10 mg amp.---2x1(antiemetik) Progas x1(h2 reseptör antigonisti)

14 Operasyon sonrası hasta takipleri
TA:130/80mmHg Nabız:71/dk Ateş:36.0 C Spo2:93% Hastada herhangi bir sıkıntı olmadı. Hasta operasyon sonrası 3. günde taburcu oldu.

15 Hemşirelik tanıları 1.Operasyona bağlı ağrı
2.Operasyona ve hastanede bulunması nedeniyle enfeksiyon riski 3. Baş dönmesine bağlı fiziksel travma riski 4.Kanama riski 5.Operasyona bağlı anksiyete 6.Ağrıya ve drene bağlı uyku örüntüsünde bozukluk

16 Hemşirelik tanısı:Operasyona bağlı ağrı
Hemşirelik Girişimleri Amaç Değerlendirme Ağrının özelliklerini tanımlanacak -Ağrı düzeyinin ağrı tanılama skalası kullanarak belirlenecek -Çevresel uyaranlar azaltılacak -Hastaya rahat bir pozisyon verilecek -Yatak başını yükseltmek gibi -Boyunu yastıkla desteklemek gibi Hekim istemine göre analjezikleri verilecek -Ağrıyı gidermek ya da tolere edilebilir seviyeye indirmek Hasta rahat olduğunu ve ağrısı olmadığını ifade etti.

17 Hemşirelik Tanısı:Enfeksiyon Riski
Hemşirelik Girişimleri Amaç Değerlendirme -Yara, kateter ve drenlerde enfeksiyon belirtilerini izlenecek -Menenjit ve ensefalit belirtilerine karşı dikkatli olunacak -Drenaj varsa rengi, miktarı ve özelliğini izlenecek -Hastanın aşın fiziksel aktiveteden kaçınmasını sağlanacak Hekim istemine göre antibiyotikler verilecek -Enfeksiyon olasılığını azaltmak ve önlem alınmasını sağlamak. Enfeksiyon gelişmedi ve enfeksiyon belirti ve bulgularına rastlanmadı

18 Hemşirelik Tanısı: Fiziksel travma riski
Hemşirelik Girişimleri Amaç Değerlendirme Yatak kenarlıkları kaldırılacak, sedye ve tekerlekli sandalyede emniyet kemerleri kullanılacak Hasta odası ve yatak çevresinin güvenliği sağlanacak. Mobilizasyonun gözetim altında yapılması sağlanacak. Hastanın yaralanmasını engellemek Hastada herhangi bir travma gerçekleşmedi.

19 Hemşirelik Tanısı: Kanama riski
Hemşirelik Girişimleri Amaç Değerlendirme Hastayı travmalardan korunmak için önlemler alınacak. Gizli (İnternal) kanama belirti ve bulgularına karşı temel değerleri gözlemlenecek. İnsizyon yeri pansumanları, kanama yönünden gözlemlenecek. Drenden gelen miktarın kontrolünü yapılacak. -Kanama belirti ve bulgularını erken tanımak -Oluşabilecek kanamaları önlemek. Drene gelen belli bir miktar kadın dışında kanama oluşmadı.

20 Son olarak hastaya taburculuk eğitimi verildi;
Pansumanını gün aşırı yapması söylendi Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, aşırı bulantı,kusma durumunda doktora başvurması gerektiği söylendi 10 gün sonra dikişlerini aldırmak için gelmesi gerektiği söylendi. Doktorun reçete ettiği ilaçları alması söylenerek taburcu edildi.

21 Kaynakça http://www.epilepsicerrahisi.com/KRAN%C4% B0OPLAST%C4%B0.html
pdf

22 Büşra TUNCA B CERRAHHİ HASTALIKLARI STAJI


"Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları