Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV STRATEJİLERİ ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 3 DESTEK SÜREÇLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV STRATEJİLERİ ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 3 DESTEK SÜREÇLERİ."— Sunum transkripti:

1 SINAV STRATEJİLERİ ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 3 DESTEK SÜREÇLERİ “Geleceğiniz, geleceğimizdir…” SUNU 8 http://bursa.meb.gov.tr/oges

2 Bursa temel eğitim sonrası kariyer danışmanlığı projesi; Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Geleceğiniz, geleceğimizdir…” fikrinden hareketle temel eğitimden ortaöğretime uzanan bu süreçlere ilişkin tanıtım, bilgilendirme, ilişkilendirme iş ve işlemlerine genişlik kazandırmak, birliktelik sağlamak, bilgi dağınıklığını ortadan kaldırmak, kılavuzluk ve kaynaklık etmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu bağlamda Bursa Temel Eğitim Sonrası Kariyer Danışmanlığı Projesinin hedef kitlesi ortaokullardır. Proje yapı olarak dört temel modülden oluşmaktadır:  Merkezi ortak sınav temel bilgiler modülü  Ortaöğretim kurumları tanıtım modülü  Destek süreçleri modülü  Tercih süreçleri modülü Modüller içerik ve zamanlama olarak birbirini izleyen, tamamlayan ve kapsayan bir yapı içermektedir. Bu bağlamda her modül için içeriğine ve amacına ilişkin kaynaklar (Kitapçık, sunu, yazılım v.b.) geliştirilmiştir. PROJE TANITIMI

3 1.TEOG Genel Esasları 2.TEOG Değerlendirmesine İlişkin Esaslar 3.Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilere İlişkin Esaslar Modül 1 Merkezi Ortak Sınav Temel Bilgiler Modülü 1.Temel Eğitim Sonrası Ortaöğretim Eğitim Seçenekleri 2.Fen Liseleri Tanıtımı 3.Sosyal Bilimler Liseleri Tanıtımı 4.Anadolu İmam Hatip Liseleri Tanıtımı 5.Anadolu Liseleri Tanıtımı Kitabı 6.Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tanıtımı 7.Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Tanıtımı 8.Özel Eğitim Okul ve Kurumları Tanıtımı 9.Mesleki Eğitim Merkezleri Tanıtımı 10.Açık Öğretim Kurumları Tanıtımı 11.Temel ve özel liseler Tanıtımı 12.Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Modül 2 Ortaöğretim Kurumları Tanıtım Modülü 1.Öğrenme Nedir Ve Nasıl Gerçekleşir? 2.Bellek Sistemi ve Geliştirme Yolları 3.Dikkat ve Konsantrasyon 4.Verimli Ders Çalışmayı Etkileyen Faktörler 5.Verimli Ders Çalışmayı Kolaylaştıran Yöntemler 6.Amaç Belirleme ve Motivasyon 7.Zaman Yönetimi ve Planlı Çalışma 8.Sınav Stratejileri ve Test Çözme Teknikleri 9.Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları 10.Nefes ve Gevşeme Egzersizleri 11.Meslek Seçimi Ve Önemi Modül 3 Destek Süreçleri Modülü 1.Tercih Süreçleri Genel Tanıtım Modül 4 Tercih Süreçleri Modülü ŞUAN PROJENİN NERESİNDESİNİZ ?

4 Bursa Temel Eğitim Sonrası Kariyer Danışmanlığı Projesi aşağıda belirtilen komisyon tarafından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına yazılmıştır… VELİ SARIKAYAARZU AYYILDIZ Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı MEHMET KÖYLÜKEMAL AKARZAFER AĞAOĞLUHÜSEYİN İCALY. FIRAT ERKEKİLHAN SARIGÜLERHAN AĞBABA Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şubesi Proje Koordinatörü Bursa İl Milli Eğitim Fatih Projesi İl Eğitmeni Nilüfer Zekai Gümüşdiş Ortaokulu Müdürü Osmangazi Şehit Deniz Piyade Er Tahsin Şen Ortaokulu Müdürü Yıldırım Şehit Piyade Er Rahim Keskin Ortaokulu Müdürü Nilüfer Abdurrahman Vardar Ortaokulu Müdürü Osmangazi Hamitler Adnan Türkay Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı ENİSE CANTAŞGÖKAY MUTLUİBRAHİM İBRAMGÜLŞAH ER SEVAL ULVİYE AKYOL SERAP ÖZÜDOĞRU Yıldırım Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Nilüfer Zekai Gümüşdiş Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Nilüfer Abdurrahman Vardar Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Nilüfer Karamehmet Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Nilüfer Dilek Özer Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Nilüfer Süleyman Cura Ortaokulu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı

5 1.Çoktan seçmeli sınav sistemi olan bir sınava nasıl hazırlanılmalı A. MERKEZİ ORTAK SINAV SİSTEMİ Bu bölümde aşağıdaki başlıklara ilişkin bilgiler bulacaksınız…

6 1. Teste Yönelik Konu Hazırlık Sistemi 1.Adım: Çalışacak Konuyu Parçalara Ayırın Çalışılacak konu, kendi içinde parçalara yani alt başlıklara bölünmelidir. Örneğin T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin konulardan biri olan Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler konusunu ele alalım. Kurtuluş savaşında cepheler konusunu Doğu, Güney ve Batı Cephesi olmak üzere üç alt parçaya ya da alt konuya ayırabiliriz.

7 1. Teste Yönelik Konu Hazırlık Sistemi 2. Adım: Önce Alt Konuyu Çalışın ve Kendinizi Ölçün İkinci adımda belirlediğiniz alt konu ile ilgili konu hazırlığı yapın. Ardından alt konu ile ilgili test çözün. Test sonucunda yanlış yapılan soruları ve sorulara ilişkin konuları tespit edip o konuları yeniden çalışın.

8 1. Teste Yönelik Konu Hazırlık Sistemi 3. Adım: Ana Konunun Genel Tekrarını Yapın ve Test Çözün Üçüncü adımda tüm alt başlıklar bittikten sonra ana konuyu genel tekrar yapıp ana konuya ilişkin genel test çözümü yapılmalı. Burada ana konunun test çözümünden sonra yanlış cevaplara ilişkin alt konular yeniden tekrar edilmeli sonra yeni ana konuya geçilmeli.

9 2. Test Deneyiminizi Artırın Sınavdan önce konularla ilgili farklı soru türlerinin çözülmesi adayın sınavda başarılı olma olasılığını artırır. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesinde adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.

10 3. Soru Kalıpları Çıkarın ve Strateji Geliştirin Her dersin yapısına göre çeşitli soru kalıpları tercih edilmektedir. Yani belli bir bilgi yığınının özelliğine göre tercih edilen soru kalıpları söz konusudur. Bu soru kalıpları bir bilginin çeşitli şekillerde sorulara dönüştürülmesini sağlar. Soru kalıbının sizden ne istediği, ne verdiği, şıklarla ilişkisi, olası dikkat noktaları, olası hata ihtimalleri, çözüm için püf noktaları vb. açılardan soru kalıplarının mantığına ulaşılırsa ve yeterli test deneyimi de gerçekleşirse başarı kaçınılmazdır.

11 1.Test soru tipleri ve çözme stratejileri B. TEST SORU TİPLERİ ve ÇÖZME STRATEJİLERİ Bu bölümde aşağıdaki başlıklara ilişkin bilgiler bulacaksınız…

12 1. Bir, Tek ve Kesin Cevabı Olan Yorumsuz Bilgi Soruları

13 ▲ Bu soru tipinde hazırlanan sorular genellikle bilgiyi isteyen ve arayan sorulardır. Cevap kesinlik içerir ve başka bir cevap soruyu karşılamaz. ▲ Yorumlama, ilişkilendirme gibi bilgiyi kullanma becerisi istemediğinden kişinin direkt saf bilgisine başvurur. ▲ Özellikle tanım istenen konularda sıklıkla kullanılır.

14 1. Bir, Tek ve Kesin Cevabı Olan Yorumsuz Bilgi Soruları ▲ Bu soru tipi genellikle tanım ve sonuç gerektiren konulara uygundur. Bu nedenle hacim olarak birkaç satır olabildiği gibi uzun bir paragrafta şeklinde de karşımıza çıkabilir. ▲ Soru kökü genellikle “…hangisidir? …nedir? …söylenmez?” gibi kesinlik ifade edecek şekilde biter. Merkezi ortak sınavlarda tüm derslerde örneğine rastladığımız bu soru tipi çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

15 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2014 Merkezi Ortak Sınav Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu buna örnek verilebilir.

16 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Merkezi Ortak Sınav Türkçe sorusu buna örnek verilebilir.

17 Soru Örnekleri ▲ Bu soru tipinde bazen tanımları tatbik etmeniz ve sınamanız istenebilir. ▲ Yandaki 2015 Merkezi Ortak Sınav Türkçe sorusunu çözmek için söz sanatlarını bilmeniz ve örnek üzerinde uygulamanız gerekir.

18 Soru Örnekleri ▲ Bu soru tipi bazen bir bilgi yığınının içinden birkaç bilgiyi ayırmanızı veya ilişkilendirmenizi isteyebilir.

19 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipinde başarılı olmak için tanımları ezberlemenize gerek yoktur. Tanımı iyi anladığınızda bu soruların çözümü kolay olur. Çünkü soruda ya tanım ya da tanımı kolaylaştıracak ipuçları vardır.

20 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipi kesin cevap gerektirdiğinden çeldirici şıklar az kullanılır. Bu nedenle ikilemde kalmanın nedeni genellikle bilip bilmemektir.

21 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipi tüm derslerde kullanılır ama Türkçe, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde daha ağırlıklı olarak kullanılır.

22 2. Doğru Cevabın Derecelendirilmiş Şekilde Sunulduğu Soru Tipleri

23 ▲ Bu soru tipi birden fazla doğru cevap içerir ve soru sizden en ilişkili olanı ister. ▲ Çeldiricilerin sıklıkla kullanıldığı bu soru tipinde cevabı bulmak yoğun dikkat gerektirir.

24 2. Doğru Cevabın Derecelendirilmiş Şekilde Sunulduğu Soru Tipleri ▲ Çoğunlukla kişinin anlama, yorumlama ve ilişkilendirme becerilerini kullanmaya zorlayan bu soru tipi son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. ▲ Bu soru tiplerinde genellikle en iyi açıklayan, en ilişkili, en yakın, en benzer, en kapsamlı, gibi soru cevap ilişkisi derecelenmiştir ve bu derecelendirmede doğru cevap en güçlü ilişkidir.

25 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Merkezi Ortak Sınav Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu buna örnek verilebilir.

26 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Merkezi Ortak Sınav Türkçe sorusu bu soru tipine örnek verebileceğimiz bir sorudur.

27 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tiplerinde soru kökü önemlidir. Bu nedenle tam olarak neyi aradığınıza emin olun. ▲ Bu soru tiplerinde hepsi, hiçbiri, her zaman, hiçbir zaman gibi ifadeler genellikle kullanılmaz. En, daha, en çok, asıl gibi derece belirten ifadeler kullanılır.

28 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipinde çeldiriciler çok güçlü olur. Bu nedenle tüm şıkları okumadan cevaba ulaşmayınız. Güçlü çeldiriciler genellikle dikkati dağınık ve karar mekanizması zayıf öğrencileri olumsuz etkiler.

29 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipinde cevabı konusunda kafanızda netlik oluşmuyorsa soruya ara verin ve sonra geriye dönerek soruyu yeniden çözmeye çalışın. Bu soru tipinde ilk anda görülmesi gereken görünmeyebilir ve bir yenilemeye ihtiyaç duyulabilir.

30 3. Bileşik Cevaplı Soru Tipleri

31 ▲ Bileşik cevaplı soru tipine, birden fazla cevabı bulunan konuların yoklanmasında çokça başvurulur. ▲ Bu soru tipi birden fazla bilgi içeren bir konunun ölçümünde kullanıldığı gibi birden fazla konu arasındaki ilişkiyi ölçmek için de kullanılabilmektedir. ▲ Özellikle kronolojik sıralama, işlem basamağı, neden-sonuç ilişkisi üzerinden ölçülmek istenen konular için uygundur.

32 3. Bileşik Cevaplı Soru Tipleri ▲ Yine ölçülmek istenen konu içeriği maddeler ve aşamalar içeriyorsa bu soru tipi sıklıkla kullanılır. ▲ Merkezi ortak sınavlarda altı temel dersin hepsinde karşımıza çıkan bu soru tipi bilgi, analiz, sentez ve yorum isteyen tüm soru şekillerinde kullanılabilmektedir.

33 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2014 Merkezi Ortak Sınav Fen ve Teknoloji sorusunda olduğu gibi sorunun birden fazla cevabı vardır.

34 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2014 Merkezi Ortak Sınav T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorusu bu soru tipine örnek verilebilir.

35 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipleri hacimce büyük olduğundan başlangıçta karışık gibi gelebilir fakat soru hacminin büyüklüğü daha fazla ipucu anlamına gelir. ▲ Bu soru tipleri yoğun dikkat gerektirir. Bu nedenle soruda verilenlere ve bu verilenler arasındaki ilişkiye dikkat edilmelidir.

36 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tiplerinde bazen şıklardan giderek de doğru cevaba ulaşabilirsiniz. Bazen cevap şıklarında yanlış cevaplar doğru cevaptan daha belirgin olabilir. Bu nedenle yanlış cevaplar belirlendikten sonra başlangıçta net bir şekilde görülmeyen doğru cevap netlik kazanabilir.

37 4. Kök İfadesi Olumsuz Biten Soru Tipleri

38 4. Kök İfadesi Olumsuz Biten Soru Tipleri ▲ Kök ifadesi olumsuz biten soru tipleri şu ana kadar açıklanan tüm soru tipleri ile birlikte kullanılabilmektedir. ▲ Bu soru tipinde soru kökü olumsuzluk belirten bir yapı ile biter.

39 4. Kök İfadesi Olumsuz Biten Soru Tipleri ▲ Genellikle olmayanı, uymayanı veya yanlış olanı aramaya yönelik hazırlanan bu soru tipi öğrencilerin özellikle yorumlama, ilişkisizliği bulma, farkı bulma, eksik bilgiyi fark etme, ayırt etme gibi becerilerini kullanmaya zorlar. ▲ Bu soru tipinde yanlış bilgi doğru cevap olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani cevapların üçü olumlu ve ilişkili iken bir cevap olumsuz ve ilişkisizdir.

40 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Merkezi Ortak Sınav Matematik sorusu bu soru tipine örnek verilebilir.

41 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Türkçe Merkezi Ortak Sınav sorusu da bu soru tipine örnektir. Metnin dil ve anlatımı ile ilgili örneklemelerden yararlanılmamıştır. Doğru cevap A şıkkıdır.

42 Soru Örnekleri ▲ 2013 Merkezi Ortak Sınav Yabancı Dil sorusu yine bu soru tipine verilecek güzel örneklerden biridir.

43 Bu Soru Tipi İçin Öneriler koyu puntolu ▲ İnsan zihni bir şeyi olumlu okumaya, anlamaya ve görmeye yatkındır. Bu nedenle soru kökü ve şıklardaki olumsuzluğu kaygının etkisi ile birlikte olumlu algılayarak yanlış cevaba ulaşabilir. Bu soru tipinde soru kökü özellikle koyu puntolu ve altı çizili olarak verilir. Buna dikkat etmek gerekir.

44 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Olmayanı veya uymayanı bulmak olanı bulmaktan daha zordur. Bu soru tipinde şıklarda soru metnine uymayan, yanlış olan, eksik olan araştırılmaktadır. Bu nedenle bilişsel refleks gelişebilmesi için test deneyimi artırılmalıdır.

45 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipinde soru için yazılan kısım hacim olarak büyük olur. Ayrıca çoğunlukla tablo, grafik ya da maddeler kullanılır. Bu nedenle soru metninin bütününe hakim olduktan sonra çözmeye geçilmelidir.

46 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipinde doğru cevap bazen net görünmeyebilir. Bu durumda yanlış olan şıkları bulmak çözüm için daha iyi bir yol olabilir. Yani yanlış şıkları bulduktan sonra net görünmese de doğru şık kendini gösterir.

47 5. Kök İfadesi Eksik Olan Soru Tipleri

48 5. Kök İfadesi Eksik Olan Soru Tipleri ▲ Kök ifadesi eksik olan soru tipinde; soru kökünde eksik bir nokta bırakılarak eksik bilgi doğru cevap olarak şıklara yerleştirilmektedir. ▲ Bu soru tipi özellikle Yabancı Dil sorularında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bilgi içeren sorularda da kullanılabilmektedir.

49 5. Kök İfadesi Eksik Olan Soru Tipleri ▲ Bu soru tipi; soru metni verildikten sonra bir bölümünde boşluk bırakılarak “Aşağıdaki şıklardan hangisinin gelmesi uygundur?” şeklinde başka derslerde de karşımıza çıkabilmektedir. ▲ Yine bir bilgi yığınının içinde birden fazla boşluk bırakılarak bu boşluklara gelecek iki ya da daha fazla kavram şıklarda yer alabilir. ▲ Aynı soru tipi bir metnin başı ya da sonu eksik verilerek “Aşağıdaki şıklardan hangisi metni tamamlar?” şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

50 Soru Örnekleri ▲ Yanda verilen 2013 Merkezi Ortak Sınav Yabancı Dil soruları bu soru tipi için uygun örneklerdir. Doğru şıklar sırasıyla C ve C şıklarıdır.

51 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipi görece diğer soru tiplerine göre kolay görünse de hem bilgi hem de yorum gerektirdiğinden bu tür soruları çözerken dikkatli olunmalıdır. ▲ Kök ifadesi eksik olan sorular genellikle Yabancı Dil derslerini ölçmek için kullanılır. Bu nedenle özellikle bu derslerdeki başarının artırılması için bu soru tipine yönelik deneyim artırılmalıdır.

52 6. Ortak Madde Köklü Soru Tipleri

53 6. Ortak Madde Köklü Soru Tipleri ▲ Ortak madde köklü soru tipi, iki ve daha fazla sorunun bir soru metnine bağlı olduğu soru tipidir. ▲ Bu soru tipi birçok ders için uygun olmakla birlikte soru metninin uzunluğu nedeni ile fazlaca ipucuna sahiptir. ▲ Uzun bir paragraftan birkaç paragrafa kadar uzayabilen soru metni genellikle yoğun bilgi ve yorum içerir. Bu nedenle soruların çözümünde metnin bütününe hakim olmak gerekebilir.

54 Soru Örnekleri ▲ 2015 Merkezi Ortak Sınav Yabancı Dil sorusu bu soru tipine güzel bir örnektir. Sırasıyla cevapları B, D ve A olan soruda aynı zamanda kökü eksik soru tipi kullanılmıştır.

55 7. Bilginin Sentezine İhtiyaç Duyulan Soru Tipleri

56 ▲ Bu soru tipinde cevap, bilginin kendisinden çok bilginin sentezlenmesi ve yorumlanması sonucu bulunur. ▲ Bilginin sentezine ihtiyaç duyulan soru tipinde, başarılı olmak için bilgiyi öğrenip başka bilgilerle ilişkilendirmeye ve bu bilgileri sentezlemeye ihtiyaç vardır. Yani kişinin bilmesi yetmez; bildiklerini açıklayabilmeli, başka bilgilerle ilişkilendirebilmeli, iki bilgi yığınından üçüncü bilgiyi çıkarsamalıdır. Bu soru tipleri öğrencilerin en çok zaman harcadıkları soru tiplerinin başında gelir.

57 7. Bilginin Sentezine İhtiyaç Duyulan Soru Tipleri ▲ Büyük bir çoğunluğu şekillerle anlatılan bu soru tipi Fen ve Teknoloji dersi ile Matematik derslerinde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Artık cevaba bilginin kendisi ile değil de iki veya daha fazla bilgi verilerek bu bilgilerin sentezi ile ulaşmak beklenmektedir. ▲ Öte yandan bu soru tipinde bazen bir bilginin ya da iki bilgi arasındaki ilişkinin yorumlanması istenebilir. Bu yapıdaki sorular en yaygın soru tipleridir.

58 7. Bilginin Sentezine İhtiyaç Duyulan Soru Tipleri ▲ Neden sonuç ilişkisi, nedensellik arayışı, sonuç arayışı, etki arayışı için de çokça kullanılan bu soru tipi özellikle T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi için çok uygundur. ▲ Bu soru tiplerinin hacimleri genellikle büyüktür. Bu durum öğrencinin gözünü korkutsa da sorunun çözümüne ilişkin ipuçlarının çokluğu anlamına da gelir. ▲ Bu soru tipleri genellikle somutlaştırma gerektirir.

59 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük sorusu yorum ve çıkarsama gerektirdiğinden bu soru tipine güzel bir örnektir.

60 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2013 Fen ve Teknoloji sorusu da bu soru tipine güzel bir örnektir.

61 Soru Örnekleri ▲ Yandaki 2015 TEOG Fen ve Teknoloji sorusu bu soru tipine başka bir örnektir.

62 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tiplerinde soruda istenenlere dikkat edilmelidir. Soru kökünde yer alan bilgilerin bütünü değerlendirildikten sonra şıklara yönelmek gerekir. ▲ Bu soru tipinde başarılı olabilmek için iyi konu hazırlığı yetmez. Anlaşılan bilgiyi analiz edebilecek ve başka bilgilerle sentez ederek yorumlayabilecek duruma gelmek gerekir.

63 Bu Soru Tipi İçin Öneriler ▲ Bu soru tipiyle alakalı mümkün olduğunca fazla örnek çözmek gerekir. Soru çözerken hem bu ihtiyacı fark etmiş olacaksınız hem de deneyiminizi artırdığınız için çözüm konusunda bilişsel refleks kazanacaksınız.

64 1.Sınav stratejileri C. SINAV STRATEJİLERİ Bu bölümde aşağıdaki başlıklara ilişkin bilgiler bulacaksınız…

65 Sınav Stratejileri 1. Merkezi ortak sınav sistemine göre sınavlara hazırlanın

66 Sınav Stratejileri 2. Merkezi ortak sınav soru tiplerini analiz edin

67 Sınav Stratejileri 3. Sınav esnası konsantrasyon engellerini ortadan kaldırın

68 Sınav Stratejileri 4. Sınav esnasında gelişecek kaygıyı kontrol altında tutun

69 Sınav Stratejileri 5. Soruda verilenlere sadık kalın

70 Sınav Stratejileri 6. Sınav süresini etkin kullanın

71 Sınav Stratejileri 7. Sınavın zorluk derecesi kişiden kişiye değişir gözünüzü korkutmayın

72 Sınav Stratejileri 8. Sorulara yaklaşım stratejileri konusunda yardım alın

73 Sınav Stratejileri 9. Sorularda gizlenmiş ipuçlarını yakalamaya çalışın

74 Sınav Stratejileri 10. Soru çözüm yaklaşımları konusunda kendinizi geliştirin

75 Sınav Stratejileri 11. Hız kesici davranışlardan kaçının

76 Sınav Stratejileri 12. Sorunlara önyargı geliştirmeyin

77 Sınav Stratejileri 13. Soru hacmi ne kadar büyükse cevaba ilişkin ip uçları da o kadar çoktur

78 Sınav Stratejileri 14. Paragraf soruların yaklaşım biçimleri konusunda destek alın

79 Sınav Stratejileri 15. Hatalı okumalara ve yanlış kodlamalara dikkat edin

80 BAŞARILAR… BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ


"SINAV STRATEJİLERİ ve TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 3 DESTEK SÜREÇLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları