Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Stj.Dr. Oğuzhan Fatih AY Peyroni hastalığı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Stj.Dr. Oğuzhan Fatih AY Peyroni hastalığı."— Sunum transkripti:

1 Stj.Dr. Oğuzhan Fatih AY Peyroni hastalığı

2 Peyronie Hastalığı Nedir?
Peyronie hastalığı peniste oluşan plak olarak da adlandırılan skarı tanımlar. Plak kalın,elestik bir membran olan tunica albuginea içinde oluşur. Plaklar için peniste en yaygın alanlar en üst ve alt bölgelerdir. Plak oluştuğunda; Penis ağrılı ereksiyona neden olabilecek şekilde eğrilecektir.Peniste eğrilik;cinsel ilişkiyi ağrılı,zor veya imkansız hâle getirebilir.

3 Peyronie Hastalığı Nedir?
Peyronie Hastalğında gelişen plaklar;insanların arterlerinde gelişen plaklar ile aynı değildir. Peyronie Hastalığında görülen plaklar beningndir ve tümör değildir.Peyronie hastalğı bulaşıcı değildir veya bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanmamaktadır. İlk araştırmacılar; Peyronie hastalığını,şimdi erektil disfonksiyon(ED) olarak adlandırılan impotansın bir formu olarak düşünmüşlerdir. ED;erkeğin cinsel ilişki için ereksiyonun ulaştırması veya devam ettirmesi için başarısız olduğunda meydana gelir. Peyronie Hastalıklı bazı bireyler ED’a sahip olabilir.

4 Peyronie Hastalığı Nedenleri
Tıbbi uzmanlar Peyroni hastalığının nedenini bilmemekle birlikte;Peniste akut hasarlanma, kronik veya tekrarlayan penis yaralanması;otoimmun hastalık sonucu meydana gelebilir.

5 Peniste Hasarlanma Tıbbi uzmanlar;bükülme veya vurma sonucu penis içinde dokuların fazla hasarlanabileceğine inanmaktadır. Bir erkek;seks sırasında,atletik atktivite sırasında veya kaza sonrasında penisini hasarlayabilir. Hasar ;kanamaya ve tunica albuginea katmanları içinde şişmeye yol açacak şekilde kan damarlarını rüptüre eder. Ödem,penis içindeki doku katmanları arasında kan akımını bloke eder. Kan akımı normal sağlanamadığında; pıhtı oluşabilir ve immun sistem hücrelerinin sayısı artabilir.Hasar iyileşirken;immun sistemin salgıladığı mediatörler daha fazla skar dokusunun oluşmasına yol açabilir;penis içinde plak oluşur. Plak ereksiyon sırasında penis fleksibilitiseni düşürür ve kavisleşmeye yol açar.

6 Otoimmun Hastalık Otoimmun hastalığa sahip erke bireyde;immun sistem penis hücrelere saldırdığında Peyronie hastalığı gelişebilir.Bu inflamasyona yol açıp skar dokusu nedeni olabilir. Bağ dokusunu etkileyen otoimmun hastalıklar ile Peyronie Hastalığı ilişkilidir.

7 Peyronie Hastlığı yaygınlığı
Araştırmacılar;Peyronie Hastalığının 40 ile 70 yaş arasında erkeklerin 1/23’ünü etkilediğini belirttiler.Ancak;gerçek Peyronie hastalığı oranı sınırlı raporlama yeteneği ve erkeklerin utangaçlığı nedeniyle daha yüksek olabilir.

8 Peyroni Hastalğı Gelişimine Yatkın Bireyler
Yaşlılık Peyronie hastalığı aile öyküsü Önemli bağ doku ve otoimmün bozukluk Peniste mikroskopik hasar nedeni olan seksüel ya da nonseksüel aktivite

9 Bağ dokusu ve Otoimmun Hastalık
Genel bir örnek Dupuyren hastalığı olarak bilinen durum;avucun genelinde kalınlaşma.Yaşlı erkeklerde Dupuyren hastalığı oldukça yaygın olmasına rağmen Peyronieli bireylerin yüzde 15’inde Dupuyren kontraktürü görülmektedir. Diğer Peyronie Hastalığı ile ilişkili bağ dokusu bozuklukları ; Plantar Fasiit Skleroderma Peyronie hastalığı ile ilişkili otoimmun bozukluklar SLE Sjogren Behçet

10 Peyronie Hastalığı Semptom ve Bulguları
Erektil Disfonksiyon Penis Daralması veya kısalması Cinsel ilişki sırasında yada ereksiyon sırasında ağrı Ereksiyonla beraber ya da değil peniste eğirilik Semptomlar yavaş gelişir veya hızlı görünebilir. Penis eğri olabilmesine rağmen, birçok durumda, ağrı, zaman içinde azalır. Hafif vakalarda semptomlar kalıcı bir eğri neden olmadan şiddetlenebilir.

11 Peyronie Hastalğı Komplikasyonları
Cinsel İlişkide yetersizlik ED Cinsel yetenek yada penisin görünümü hakkında kaygı, stres Seksüel patner ile olan ilişkide stres Çocuk sahibi olabilmek zordur.

12 Peyronie Hastalığı Tanısı
Tıbbi ve Aile öyküsü Fizik Muayene Görüntüleme yöntemleri

13 Tıbbi ve Aile Öyküsü Aşağıdaki soruları içeren tıbbi ve aile öyküsünü sağlamak için erkek bireye sormalıyız Ereksiyon için yeteneği nedir Cinsel ilişkideki problemler Semtomlar ne zaman başladı Aile tıbbi öyküsü nedir Hangi ilaçları almaktadır Diğer semptomlar nedir Bireyde bulunan diğer tıbbi durumlar nedir

14 FM Tüm vücutla birlikte penis muayene edilmelidir.Ürolog plağı ereksiyon sırasında veya olamadan hissedebilir;bazen ereksiyon sırasında gözlemlemek gerekebilir.

15 Görüntüleme Yöntemleri
Penis USG Penis X-ray

16 Peyroni Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir
Cerrahi veya cerrahi olmayan şekilde tedavi edilebilir. Tedavinin hedefi ağrıyı azaltmak ve cinsel ilişki yeteneğini korumak ve restore etmektir. Küçük plakları,minimal penil eğriliği olanlar;ilişki sırasında tatminsizlik yaşamayanlar için semptomlar kötüleşene kadar tedavi verilemeyebilir. Peyronie hastalığı genellikle tedavi olmadan kendiliğinden düzelir. ED riskini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri tavsiye edilebilir.

17 Cerrahi Olmayan Tedaviler
Plak boyutunu,penil eğriliği ve inflamasyonu azaltan ilaçlar reçete edilebilir. İlaçlar oral veya ürolog tarafından direk plağa şekllinde alınabilir. Verapamil;plak üzerine cilde uygulanabilen topikal bir üründür. Oral;Vit E,tamoksifen,kolşisin,pentoksifilin,asetil L carnitin,potasyum para aminobenzoat İnjeksiyon;Verapamil,İnterferon alfa 2b,steroid,kollejenaz( Xiaflex). Günümüzde ; Kollojenaz Peyronie Hastalığı için özel olarak önerilen ilk ve tek ilaçtır.

18 Cerrahi Olmayan Tedaviler
Tıbbi terapiler; Yüksek yoğunluklu, plak yönelik odaklı ultrason ,Plak amaçlayan Radyasyon terapisi - örneğin x ışınları gibi yüksek enerjili ışınlar, shockwave terapisi – plak odaklı, düşük yoğunluklu elektroşok dalgaları Mekanik Traksiyon ve vakum İyontoforez

19 Cerrahi Tedavi Tıbbi uzman uzun dönem vakalara aşağıdaki durumlar olduğun da cerrahi önerir; Semptomlarda iyileşme olmadığında Ereksiyonun,cinsel ilişkinin yada her ikisinin ağrılı olması Penisteki eğriliğin cinsel ilişkiye izin vermemesi

20 Cerrahi tedavi Cerrahi sonrası komplikasyonlar gelişebilir;bazen cerrahi Peyroni hastalığının etkilerini düzeltmez-penis kısalması gibi.Bazı cerrahi metodlar penisin kısalmasının nedeni olabilir. Tıbbi uzmanlar cerrahi için semptomların ortaya çıkışından bir yıl veya daha fazla beklemeyi önermektedirler çünkü Peyronie hastalığının seyri her erkek birey için farklıdır. Greftleme;Ürolog plağı kesecek veya çıkaracak ve onun yerine hayvan organlarından yapılan deri yama, damar ya da malzemeyi ekleyecek.Bu prosedür penisi düzeltebilir ve Peyeroni Hastalığının yol açtığı uzunluk kayıplarını giderebilir.Ancak,bazı erkek bireyler cerrahi sonrası peniste uyuşukluk ve ED tariflemektedir.

21 Cerrahi Tedavi Plikasyon;Ürolog ,penisin düzelmesine yardım edecek şekilde plağın karşı tarafındaki kenardan tunica albuginea parçasını çıkaracak ya da az bir miktar alacak.Bu prosedürde uyuşma veya ED ortaya çıkması daha olasıdır.Plikasyon penisin uzunluğunu ya da çevresini düzeltemez,kısalmasına neden olabilir.

22 Cerrahi Tedavi Penil İmplantlar; ED ile brlikte olan Peyroni Hastalığında düşünülmelidir.Bazı vakalarda implant tek başına penisi yeterince düzeltebilir;yeterli olmadığı durumlarda kombine cerrahilere gidebilir.

23 Yaşam tarzı Değişiklikleri
Sigarayı bırakmalı Alkol alımını azaltmalı Düzenli egsersiz İllegal ilaçlarda uzak durmalı

24 Kaynakça Peyronie’s Disease /National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse

25 TEŞEKKÜRLER


"Stj.Dr. Oğuzhan Fatih AY Peyroni hastalığı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları