Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi."— Sunum transkripti:

1 Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi

2 Gelişen teknoloji ile birlikte enerji insan hayatının vazgeçilmez bir olgusu haline gelmiştir. Bu durumun neticesi olarak enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Artan bu ihtiyacı karşılamak amacıyla daha fazla enerji üretimi gerçekleşmektedir.

3 Enerji üretiminin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Ancak fosil yakıtların sınırlı olması yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi arttırmıştır.

4 Yenilenebilir enerjinin kullanımının yaygınlaşması, enerji ihtiyacının çevresel sorunlara yol açmadan sürdürülebilir bir şekilde üretimini sağlaması açısından çok önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemli özelliği tükenmez ve sürekli olmasıdır. Bu özelliklerin en yüksek oranda bulunduğu enerji kaynağı güneştir.

5 Güneş enerjisi Türkiye içinde çok önemlidir. Türkiye coğrafi konumu açısından 36-42° N enlemleri arasında yer almakta ve güneş kuşağında bulunmaktadır. Ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti 1311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) olduğu tespit edilmiştir.

6

7 Sistemin en küçük birimi güneş hücreleridir. Hücreler yarı iletken malzemelerden meydana gelir. Kare, dikdörtgen ve daire biçimlerinde üretilirler. Yarı iletken malzemenin güneş pili olarak çalışması; hücrenin ara yüzüne gelen ışık fotonlarının elektron sökmesi ve bu elektronların dış çevrede hareketi esasına dayanır.

8 Bu çalışmada bir konutun elektrik enerjisi ihtiyacının fotovoltaik panellerle karşılanması için gerekli olan panel sayısının tespiti için bir bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır.

9 Yazılım ara yüzüne tüketim türleri, güçleri ve çalışma saatleri girilerek toplam elektrik tüketimi hesaplanacaktır.

10 Güneş enerjisinin verimli kullanılmasıyla birlikte fotovoltaik kullanımının önemi artacaktır. Fotovoltaik paneller ile üretilen enerji tamamen çevreci bir enerjidir. İnsan sağlığı ve çevre açısından CO 2 salınımı önemlidir. CO 2 ısı tutma özelliği en yüksek olan bir sera gazıdır ve atmosferde oluşturduğu sera etkisi giderek artmaktadır.

11


"Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları