Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FAT VE NTFS DOSYA YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FAT VE NTFS DOSYA YAPISI"— Sunum transkripti:

1 FAT VE NTFS DOSYA YAPISI

2 Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Yeni bir sabit disk takıyorsanız, verileri veya programları depolamaya başlamadan önce bir dosya sistemi kullanarak sabit diski bölümlendirmeli ve biçimlendirmelisiniz. Windows'ta, arasından seçim yapmanız gereken üç dosya sistemi seçeneği; NTFS; FAT32 ile daha eski ve daha az kullanılan FAT'tır (FAT16 olarak da bilinir).

3 Ntfs nedir? Ntfs bir dosya sistemidir. Adı "New Technology File System" kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe anlamı Yeni teknoloji dosya sistemi" dir. windows 2000 ve öncesi işletim sistemleri fat dosya sistemlerini kullanmaktaydılar Bu dosya sisteminin dezavantajlarından ötürü Ntfs dosya sistemi geliştirildi ve bugün halen aktif olarak kullanılmaktadır. Fat dosya sistemlerinden Fat 32 dosya sistemide halen kullanımdadır. Bu yazımızda Ntfs dosya sisteminin yararlarından, diğer dosya sistemlerinden farklılıklarına kadar bahsedeceğiz.

4 Ntfs dosya sisteminin özellikleri nelerdir?
1- Dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısı sunar. 2- Cluster boyutu partion boyutuyla sinirli değildir ve 512 byte değerine kadar ayarlanabilir. Bu da disk üzerinde dosyaların parçalanmasını azaltarak hem boş alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek kapasiteli sabit disklerde performans artışını beraberinde getirir. 3- Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça dosyaları destekler. 4- ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar. 5- Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir. 6- Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklıdosya isimlerini destekler. 7- Active Directory’nin parçası olan domainler güvenlik ayarlamalarının daha kolay yapılmasını sağlar. Bu nedenle Domain Controller olan bilgisayarlar NTFS dosya sistemine gereksinim duyarlar. 8- File encryption (dosya şifreleme) özelliği sayesinde daha fazla güvenlik için dosyaların şifrelenebilmesi sağlanır.

5 Dosya sistemlerini nasıl birbirine çevirebilirim?
Herhangi bir dosya sisteminin başka bir dosya sistemine çevirmek için farklı yollar bulunmaktadır. Dosya sisteminizi değiştirmeden önce verilerinizi yedekleyiniz. Eğer Fat 32 dosya sisteminden Ntfs dosya sistemine dönüşüm yapacaksanız verileriniz hiçbiri silinmeden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ms-dos komut penceresini açıp "D: /fs:ntfs" komutu ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Burada "D:" dönüştürülmesini istediğiniz sürücüdür. Ntfs ise dönüştürülecek dosya sistemidir. Fs ise file system yani dosya sistemi anlamına gelmektedir. Eğer Ntfs dosya sisteminden Fat 32 dosya sistemine çevirme yapmak istiyorsanız ms-dos komut penceresinde "D: /fs:fat32" komutunu uygulamanız yeterlidir. Bu çevirme işleminde tüm verileriniz kaybolacaktır. Ayrıca Bilgisayarım Sağ Tuş->Yönet->Disk Yönetimi kısmından yada Bilgisayarım dizine girip dönüştürmek istediğiniz sürücüye sağ tuş tıklayıp biçimlendir kısmına tıklayarak disk dönüştürme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

6 Fat Dosya Sistemi Fat dosya sistemi, fat tablosundaki her elemanın bit sayısına göre, fat 12, fat 16, fat 32  olarak üçe ayrılır. Biz fat 12 sistemini inceleyeceğiz ancak hepsi aynı mantık. Fat dosya sisteminin temel mantığı dosyaların  hangi bölümlerinin hangi sektörlerde olduğunun bir tabloda (Fat tablosu) tutulmasına dayanır. Fat 12 dosya sisteminde bazı sektörler dosya sistemi tarafından özel amaçlarla kullanılır. Boot sektör: Disk yapısı, dosya sistemi ile ilgili bilgiler boot sektörde saklanır. 1-9 arası sektörler       :  Burada Fat tablosu bulunur. 10-18 arası sektörler :  Burada yedek Fat tablosu bulunur. 19-32 arası sektörler : Burada da kök dizin bulunur.. Kalan tüm sektörler veri sektörleridir, özel anlamları yoktur.

7 Alper ÖZER 10/A 14 Kaynak: 


"FAT VE NTFS DOSYA YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları