Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARMARA BÖLGESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARMARA BÖLGESİ."— Sunum transkripti:

1 MARMARA BÖLGESİ

2 KONUMU(YERİ),SINIRLARI VE KOMŞULARI
Ülkemizin kuzeybatısında yer alır.Bulgaristan,Yunanistan,Karadeniz, Marmara Denizi,Ege Denizi ile Ege Bölgesi,Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ile komşudur.

3 Yeryüzü Şekilleri Karadeniz ve Kuzey Marmara kıyıları fazla girintili ve çıkıntılı değildir. Fakat Güney Marmara kıyıları oldukça girintili ve çıkıntılıdır.

4 Marmara Bölgesi yeryüzü şekilleri bakımından sade bir bölgedir.
Dağları Marmara Bölgesi yeryüzü şekilleri bakımından sade bir bölgedir. Bölge genel olarak alçak tepelik alanlar ve düzlüklere sahiptir. Bölgenin en önemli dağları Yıldız dağları,Biga dağları,Kaz Dağı ve Uludağ’dır.

5 Kuru ve Işıklar dağı Yıldız dağları Uludağ (2543m) Kaz dağı(İde)

6 Alanı ve Nüfusu Gerçek Alanı 67.306 Km 2 olup ;
Ülke Yüzölçümünün % 8.5 ini kaplamaktadır. Bölge Yurdumuzun 6.büyük bölgesidir.(En küçük ikinci bölgemiz) Nüfusu 2000 yılı sayımına göre 17.3 milyondur.

7 BÖLÜMLERİ Yıldız Dağları(Istranca) Bölümü,Ergene Bölümü
Çatalca-Kocaeli bölümü ve Güney Marmara Bölümü’dür

8 İznik,Manyas,Sapanca ve Ulubat Tektonik gölleri ile
Akarsu ve Gölleri Sakarya nehri,Susurluk ,Meriç ve onun kolu olan Ergene önemli akarsularıdır. İznik,Manyas,Sapanca ve Ulubat Tektonik gölleri ile Terkos,Büyük ve Küçük çekmece gölleri ile Ömerli Baraj Gölü.

9 Ergene Sakarya nehri Meriç Nehri Manyas Gölü Kuş Cenneti Ulubat Gölü İznik Gölü Sapanca Gölü

10 İklim ve Bitki Örtüsü Marmara bölgesi konumu sebebiyle iklim ve bitki çeşitliliğine sahip bir bölgedir. Karadeniz’e yakın yerlerde Karadeniz İklimi görülür.Buralar orman bakımından da zengindir. Yıldız Dağı bölümünde ise karasal iklim vardır.Bitki örtüsü bakımından buralar bozkırdır. Güney Marmara bölümünde ise Akdeniz İklimi görülür.Buralarda bitki örtüsü Akdeniz İkliminin tipik bitki örtüsü olan makilerdir.

11 Tarım ve Hayvancılık Toprakları bakımından küçük bir bölge olmasına rağmen ekili dikili alanı en fazla olan bölgemizdir.Bunun en önemli nedeni ise engebeli arazinin az,düzlüklerin ise çok olmasıdır.İklimdeki çeşitlilik nedeni ile çok çeşitli ürünler yetiştirilmektedir.Makineli tarım yaygındır.Ulaşımın kolay olması,sulamanın yaygın olması ve tüketici nüfusun fazla olması nedeni ile tarım gelişmiştir.Ama kalabalık nüfus nedeni ile yetmediğinden diğer bölgelerden de tarım ürünleri gelmektedir. Hayvancılık genellikle besicilik ve ahır hayvancılığı şeklindedir.İstanbul ve yöresinde kümes hayvancılığı,Bursa yöresinde ise ipek böcekçiliği yapılmaktadır.

12 Endüstri Marmara bölgesi endüstri bakımından oldukça gelişmiştir.Milli gelirimizin %20 si buradan karşılanır.Enerji üretimi en az olan bölge olmasına rağmen enerji tüketiminde ilk sıradadır.Ülkemizin en büyük sanayi kuşağı olan İstanbul-Kocaeli-Adapazarı bu bölgededir.

13 Turizm Turizm geliri en fazla olan bölgemizidir.İstanbul başta olmak üzere Bursa ve Edirne’de Osmanlı’dan kalma tarihi eserler çok fazladır. İstanbul’a yıl boyunca yapılan fuar ve kongreler sayesinde bir çok turist gelmektedir.

14 Bölgeden Notlar Toprakları bakımından ülkemizin 6. bölgesi
Yükseltisi en az olan bölge Nüfus yoğunluğu en fazla olan bölge En fazla göç alan bölge Sanayisi en fazla gelişmiş bölge İşçi nüfusu en fazla olan bölge Ekili dikili alanı en fazla olan bölge İki kıtada toprağı olan bölge

15 Yünlü ve ipekli dokumada dokumada ilk sırada olan bölge
İstanbul en büyük ithalat limanımızdır En çok vergi veren bölgemiz Bor madeni üretiminde Türkiye’de ve Dünyada ilk sıradadır Çayır ve otlakları en az olan bölge Enerji üretimi en az ama enerji tüketimi en fazla olan bölge Madenler bakımından en zengin ili Balıkesir


"MARMARA BÖLGESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları