Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mesleki Cilt Hastalıkları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mesleki Cilt Hastalıkları"— Sunum transkripti:

1 Mesleki Cilt Hastalıkları

2 Mesleki Cilt Hastalıkları
Deri, endüstride en fazla zarar gören organdır. Meslekle ilgili hastalıkların %35’i deri hastalıklarından meydana gelir, Bildirimi yeterince yapılmaz. Bir çok mesleki deri hastalığı, sanayide kullanılan den fazla kimyasala temas nedeniyle oluşur. Bugün itibariyle yaklaşık 2000 kimyasalın temas dermatitine yol açtığı saptanmıştır. İşçilerin var olan önceki hastalıkları da kimyasal temasla artabilir.

3 Mesleki Cilt Hastalıkları
Bir dermatoz, mesleksel mi? Aynı meslek kolundaki diğer işçi ya da çalışanlar da benzer dermatozların varlığı Etkenle temas ile dermatitin ortaya çıkışının arasındaki zamanın uygunluğu Lezyonların yapı, yerleşim ve dağılımı ile olası etkenle temas arasında bağlantı olması Öykü ve fizik muayene bulgularının, yama ve /veya deri “prick” testi sonuçları ile desteklenmesi

4 Temas (Kontakt) Dermatit
İrritan kontakt dermatit (İKD) sendromu: Kompleks patofizyoloji, çeşitli doğal öyküsü ve klinik görünümleri olan bir hastalıktır. Bu durum allerjik kontakt dermatitle kontrast oluşturur çünkü allerjik kontakt dermatitte spesifik bir kimyasal ajanın varlığı söz konusudur. Bir çok faktör irritan reaksiyonları tetikleyebilir.

5 İrritan Kontakt Dermatit
İrritan maddenin özellikleri (pH,çözünürlük, fiziksel durumu, konsantrasyonu) Çevresel faktörler (ısı, nem, basınç) Kolaylaştırıcı kişisel faktörler (yaş, cinsiyet, etnisite, var olan ya da önceki deri hastalığı, etkilenen bölge) …gibi faktörler hastalığın oluşumunda önemlidir.

6 İrritan Kontakt Dermatit
İrritan kontakt dermatit mesleki cilt hastalıklarının en yaygın formunu oluşturur, ABD’de mesleki dermatitlerin %80’ini oluşturmaktadır.

7 İrritan Kontakt Dermatit
Akut etkilenimde derideki lezyonun sınırları genellikle belirgin asimetriktir. Tek bir temasla güçlü yanığa benzer bir etki oluşabilir. İrritan madde deriye zarar verir sıklıkla koroziv bir etkiyle hızlı şekilde kişinin derisinde etkisini gösterir. Güçlü alkaliler asitler, metaller ve tuzları, bir çok organik madde bu şekilde etki gösterebilir. Akut gecikmiş reaksiyonda ise deride 8-24 saat sonra lezyon oluşumu meydana gelir. (Dithranol ve tretionin)

8 Temas irritanları ve allerjenlere örnekler
Sabun/Deterjanlar Su Asit/alkaliler Organik çözücüler Metal işlemede kullanılan sıvılar Allerjenler Kromat Epoksi resin Biosidler Metakrilat Kauçuk kimyasalları

9 İş Yerlerinde Akne Kozmetik akne; Aktörler, modeller, kozmetolojistler
Mekanik akne; Otomobil, kamyon teknikerleri, atletler, telefon operatörleri, Ultraviyole aknesi; modeller, cankurtaranlar Yağ aknesi; Makinistler, tamirciler, kızartmacılar, rafineri çalışanları, kauçuk işçileri

10 Mesleki Akne Mesleksel olarak, halojenli aromatik hidrokarbonlar ile çalışanlarda görülür. Endüstride kullanılan ve çözünmeyen yağlar, kömür katranı distilesi ve asbestle uğraşanlarda da görülmektedir Klorakne en sık karşılaşılan tablodur Klasik akne vulgaris tablolarından farklıdır. Kimyasal maddelere bağlı olarak gelişen akne: Akne Venenata Temporal tutulum ön planda!

11 İrritan Kontakt Dermatit
İrritan reaksiyonda ise ki özellikle kuaförlerde ve metal işçilerinde gözlenir, subklinik bir tablodur. Genellikle bileklerde başlar, ellerin arka yüzüne ve önkola yayılır. Genellikle kendi kendine geriler ya da kümülatif lezyonlara dönüşür. Kümülatif reaksiyonlarda; çoklu ya da uzamış eritem, kuruluk, yama tarzı döküntüler, hiperkeratozis, kaşıntı, ağrılı fissürler oluşur.

12 İrritan Kontakt Dermatit
Etilen oksid dermatititi Allerjik kontakt dermatit

13 Tanı Allerjik ve irritan dermatit ayırımında yama testi kullanılır.
Pozitif yama testi

14 Püstüler ve akneiform İKD
Yağlar, makine yağı, zift yol açar. Polyhalogenated naphtalanes Polyhalogenated biphenyles Polyhalogenated dibenzofurans Herbisidler 3,4 dikloranilin Dichlorodiphentyltrichloroethane (DDT)

15 Bot dermatiti Ayak sırtında allerjik dermatit, çalışma botundan kaynak alır. Mercaptobenzothiazole en yaygın allerjendir. Kauçuk ve yapıştırıcılarda, antifrizde, deterjanlarda, fungusid ve pire kovucularda bulunur.

16 Fiberglass dermatiti Fiberglass yapağı ve tekstil olmak üzere iki türde 1930’lardan beri üretilmektedir. Fiberglas ile temas irritasyon oluşturur, kaşınma, batma hissine yol açar, deri kabarır. Makülopapüler bir döküntüye neden olur. Selobant testi ile fiberglass partikülleri mikroskopta gösterilebilir.

17 Çimento yanığı Nemli çimentoya temasla şiddetli çimento yanıkları oluşabilir. Çimentonun kalsiyum oksit ve hidroksit barındırması sonucu yüksek alkali özelliği nedeniyle yakıcı özelliği vardır.

18 Çimento yanığı Yanıklar ıslak çimento üzerinde diz çökmek ya da ayakla çimentoyu sürümek sırasında gerçekleşir. Eldivenlerin ve botların bulaşma olduktan sonra geç çıkarılması yanık oluşmasında ana nedendir. Temizlikte gecikme, yanığı derinleştirir.

19 Etil akrilat dermatiti
Glutaraldehid dermatiti

20 Epidermal melanositler üzerine yıkıcı etkileri olan,
para tersiyer butil fenol, para tersiyer butil katekol ve mono benzil eter hidrokinon gibi bazı kimyasal maddelerin neden olduğu, Vitiligoya benzeyen tablo: KİMYASAL DEPİGMENTASYON (MESLEKSEL LÖKODERMA) Özellikle elin dorsal yüzünde görülür

21 MESLEKİ DERMATOZ TEDAVİSİ
Deri hijyeni Koruyucu maske, gözlük kullanılması, koruyucu iş eldivenlerinin içine pamuklu iç eldivenler giyilmesi, Kuruyan ellerin nemlendirilmesi ve koruyucu kremler kullanılması, İşyeri hijyeni, ayrıntılı kayıt, yerine koyma, havalandırma, kapalı sistemlerle çalışılması önemlidir. Bilgilendirme ve eğitim

22 DERİ KANSERLERİ Ultraviyole ışınları : Skuamoz ya da bazal hücreli CA
Katran, asfalt, rafineri işçileri-polisiklik hidrokarbon teması-deri kanseri Önlemler: Düzenli yıkama ve temizlik, Koruyucu giysilerin giyilmesi, Güneşten koruyucu ürünlerin kullanılması


"Mesleki Cilt Hastalıkları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları