Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖMER ÜNALDI-2120203379 EDUROAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖMER ÜNALDI-2120203379 EDUROAM."— Sunum transkripti:

1 ÖMER ÜNALDI EDUROAM

2 Eduroam Nedir? Eduroam (Education Roaming-Eğitim Dolaşımı), kullanıcıların misafir olarak gittikleri kurumlarda kolaylıkla internete bağlanabilmeleri için geliştirilmiş Radius tabanlı , 802.1x güvenlik standartlarını kullanan bir kimlik doğrulama altyapısıdır. Eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarındaki kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak taşınabilir bilgisayarları ile başka bir Eduroam üyesi kurumda kablosuz ağa bağlanabilmektedir. Dünya üzerinde şu an birçok üniversite Eduroam'a katılmıştır. Türkiye'de katılan üniversitelerin güncel listesi ULAKBİM 'in sayfasından görülebilir.

3 Eduroam federasyon hiyerarşisine sahiptir
Eduroam federasyon hiyerarşisine sahiptir. Halen dünyada iki konfederasyon bulunmaktadır: Avrupa Eduroam konfederasyonu ve Asya-Pasifik (APAN) Eduroam konfederasyonu. Eduroam üyesi kurumlar kendi ülkelerinde yer alan Eduroam federasyonlarına, ülkelerin federasyonları da bağlı bulundukları konfederasyonlara sorgu göndermektedir. Türkiye'nin bağlı bulunduğu Avrupa Eduroam konfederasyonuna ve APAN konfederasyonuna katılan her yeni federasyon ve onlara katılan her yeni kurum, bu hiyerarşi sayesinde dahil olan herkesçe tanınabilmektedir.

4 Eduroam ağına nasıl bağlanılır?
Bir Eduroam ağına bağlanmak ile, kendi kurumunuzun ağına bağlanmak arasında neredeyse hiç fark bulunmamaktadır. Kendi kurumunuzun ağına bağlanırken kullandığınız aynı yetkilendirme ve şifreleme metodu ile yine aynı kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız gerekmektedir. Kendi kurumunuz ile arasındaki tek fark, "Kablosuz Ağ Adı"nın farklı olmasıdır. Kurumunuzda kullanılan Kablosuz Ağ Adı"nın de diğer kurumlar ile aynı olması durumunda bu işlemi de yapmanıza gerek kalmadan, doğrudan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. Eduroam üyesi kurumların Kablosuz Ağ Ad'larını eduroam Türkiye katılımcılarının bilgileri sayfasından kontrol edebilirsiniz.

5 Eduroam kullanmak isteyen istemciler ne yapmalılar?
Microsoft Windows işletim sistemlerini kullanan kullanıcıların, IEEE 802.1x ve EAP ayarlarını girebilmeleri için SecureW2 yazılımını kullanmaları gerekmektedir. Bu sebeple, SecureW2 : Windows için Açık Kaynak Kodlu 802.1x/EAP istemcisi (32 bit) bilgisayara kurulmalıdır. Bu istemci, sadece 32 bit Windows işletim sistemlerinde (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) çalışmakta olup, 64 bit işletim sistemi kullanan kullanıcılar çözüm için kurum eduroam yetkililerine başvurabilirler. SecureW2 istemcisinin aktif olabilmesi için, kablosuz bağdaştırıcı yöneticisi olarak Windows seçilmeli, 3. parti yazılımlar devre dışı bırakılmalıdır. Windows 8 ve üstü sürümler için (32 ve 64bit dahil) herhangi bir yazılım kurulumuna gerek yoktur​.

6 Eduroam Türkiye'ye Katılım
ULAKNET omurgasına dahil olan her kurum, eduroam Türkiye'ye katılabilir. Eduroam'a dahil olmak isteyen kurumlar; 1)Yerel ağlarında kendi kurum kullanıcılarını yetkilendirdikleri bir Radius sunucuya sahip olmalıdır. 2)IEEE 802.1x standartlarına uygun, Extensible Authentication Protocol (EAP) destekleyen bir kablosuz ağa sahip olmalıdır. Kullanıcının bilgisayarı ile kurumun yetkilendirme sunucusu arasında güvenli tünel oluşturularak haberleşme sağlanabilmesi için, kullanıcı adı-şifre ikilisi EAP-TTLS, PEAP veya X.509 sertifika tabanlı EAP-TLS ile yetkilendirilmelidir. 3)Kurum, yerleşkesi içerisinde eduroam ağını kendi kullanıcılarına ve misafir kullanıcılara kullandırtmalıdır. Tüm yerel kablosuz ağ, eduroam uyumlu hale getirilebilir. Ayrıca, özellikle misafir kullanıcıların yoğun bulunduğu alanlarda geniş kapsama alanlı eduroam yayını yapılabilir.

7 Eduroam Türkiye Haritası
*Eduroam Türkiye Federasyonuna kayıtlı 94 kurum bulunmaktadır. *Türkiye eduroam kapsama alanlarında 850 farklı lokasyonda, toplam 9026 adet erişim noktası (access point) kayıtlıdır.

8 Eduroam ile ilgili sıkça sorulan sorular
1)Eduroam farklı ortamlarda  çalışır mı? Eduroam Windows XP, Windows Vista, Windows 7,  Linux, Windows CE, Iphone, Ipod gibi değişik cihaz ve platformlarda çalışabilmektedir. 2)Eduroam ağının güvenlik derecesi nedir? Günümüzde kablosuz ağlarda en yaygın güvenlik teknolojileri WEP, WPA, WPA2 olarak bilinen teknolojilerdir. WEP ve WPA gibi teknolojilerin artık güvenliği oldukça düşüktür. O yüzden kurulum dosyalarımızda WPA2 ön tanımlı olarak gelmektedir. Fakat WPA2 - AES olarak kullanıma açıktır.


"ÖMER ÜNALDI-2120203379 EDUROAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları