Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ Prof.Dr.M.Kemal ERBİL Klinik Biyokimya Uzmanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ Prof.Dr.M.Kemal ERBİL Klinik Biyokimya Uzmanı."— Sunum transkripti:

1 KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ Prof.Dr.M.Kemal ERBİL Klinik Biyokimya Uzmanı

2 Tehlikeli olan kolesterol yüksekliği değil kolesterol yüksekliğini kafaya takmaktır. HASTALARIN DEĞİL,LABORATUVAR SONUÇLARININ TEDAVİ EDİLMESİ YANLIŞTIR. Kolesterol hakkında Gerçekler

3 Sık Sorulan Sorular Kolesterol tam olarak nedir? Kolesterol nasıl hem iyi hem de kötü olabiliyor? Kolesterol vücudunuzda neler yapar? Yükselmiş kolesterol düzeyi nedir? Ne zaman endişelenmelisiniz? Endişelerinizle ilişkili olarak neler yapabilirsiniz?

4 Hangi hallerde mutlaka ilaç kullanmamız gerekir Kolesterol ilaçları gereklimi Yoksa yüzlerce kişi ilaç sektörünü iha etmek için mi kolesterol ilacı kullanmak zorunda bırakılıyor

5 Kolesterol nasıl bir maddedir? Mum kıvamında yağımsı bir maddedir Kolesterol vucudumuzdaki hücrelerin zarları,sinirlerimizin yalıtımı ve çeşitli hormonların (kortizol,testesteron,östrojen, D vitamini ve safra asitleri) için vazgeçilmez temel maddedir.

6 Kolesterol nerede bulunur Kandaki kolesterol iki yerden kaynaklanır:  Aldığımız gıdalardan (%20)  Karaciğerde sentezi (%80) Diyetimizdeki kolesterol sadece et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur

7 Kolesterol kanda LİPOPROTEİN adı verilen maddelerle taşınır Başlıca kolesterol taşıyan lipoproteinler LDL ve HDL’dir.Normal bir ferdin total kolesterolünün %70’ini LDL,%20’sini HDL kolesterol içerir. Kolesterol kanda nerede bulunur ?

8 Kötü kolesterol : LDL Kanda kolesterolü taşıyan esas maddedir Damarın iç yüzeyine yapışarak PLAK denilen yapılar oluşturulur Risk Sınıfı Hedef LDL kolesterol Kalp damarlarında ve diğer damarlarda hastalık var…….< 100 mg/dl’den düşük olmalı 2 veya daha fazla risk faktörü olanlar……. <130 mg/dl’den düşük olmalı Hiç risk faktörü yok veya 1 risk faktörü var …….. <160 mg/dl’den düşük olmalı

9 < 100 mg/dLNormal mg/dLNormale yakın mg/dLSınırda yüksek mg/dLYüksek LDL-Kolesterol

10 İyi kolesterol HDL HDL-kolesterol ; LDL-kolesterolü taşıyarak damarından uzaklaştırır HDL/LDL oranının düşük olması koroner kalp hastalıkları için risk faktörüdür.

11 < 35 mg/dLDüşük ≥ 60 mg/dLYüksek HDL-Kolesterol

12 Trigliserid nedir? Kan yağıdır.Vucudun enerji depolarını oluşturur. Karaciğer yağlanmasına, damar sertliğine yol açar.

13 Trigliserid < 150 mg/dLNormal mg/dlSınırda yüksek mg/dLYüksek > 500 mg/dLÇok yüksek

14 Kardiyovasküler Risk Faktörleri Nelerdir? Yağ metabolizması bozukluğu (kolesterol yüksekliği) Hipertansiyon Yetersiz eksersiz Şeker Hastalığı Sigara Tip A kişilik (mükemmelliyetçi,obsesif,hırslı ve gergin kişilik)

15 Kolesterol Neden Yükselir? Genler Tiroid Hastalıkları Yağlı yiyecekler Hareketsiz yaşam tarzı Aşırı kilo Sigara Yaşlanma Cinsiyet Uzun süreli kronik hastalıklar Hipertansiyon Stres Aşırı alkol tüketimi

16 Damar Sertliği (Ateroskleroz) Neden olur ? Çok faktörlü bir sorundur.Arteryel duvar içinde kolesterol içeren yağlı tortuların (plakların) bulunduğu sessiz ve ağrısız bir süreçtir.

17 Normal Koroner Damar

18 Ateroskleroz oluşmuş damar

19 Sarı Yağ Plakları

20 Kalsifikasyon

21 Plak içi taze kanama

22 Angiografideki görünümü

23

24

25

26

27

28

29

30

31 Kalp hastalıklarından KORUNMA YöNTEMLERİ Şişmanlığın önüne geçmek Sağlıklı şekilde beslenmek  Doymuş yağlarla beslenmeyi azaltmak,Doymamış yağları kullanmak  Diyetteki kolesterolü azaltmak  Tuz alınımı azaltmak

32 Korunma Ve Tedavi Kan yağlarının diyetle ve tıbbi tedavi ile düşürülmesi *Sigara içiminin durdurulması *Hipertansiyonun durdurulması *Orta derecede egzersiz

33 Doymuş Yağların Bulunduğu Ürünler Kırmızı et Kuyruk yağı Tereyağı Peynir Süt ve süt ürünleri Katı margarinler Soslar

34 Doymamış Yağların Çok Bulunduğu Ürünler Zeytinyağı Ayçiçek yağı Mısırözü yağı Soya yağı Ceviz Fındık Ton balığı

35 Korunma yöntemleri Düzenli biçimde fiziksel aktivite yapmak Stresi azaltmak Yüksek tansiyonla mücadele etmek Şeker hastalığı ile mücadele etmek Sigara içmemek Gut hastalığı varsa tedavi etmek Doğum kontrol hapları dışındaki yöntemlerle korunmak Alkol kullanımı azaltmak

36 Egzersiz Diyetin Yararlarını Artırır Aerobik aktiviteleri seçiniz. Süre ve sıklık belirleyiniz. Süreklilik sağlayınız, düzenli bir egzersiz şeması hazırlayınız. Egzersiz yapma konusunda motive olunuz. Programınıza devam etmedikçe, egzersiz yardımıyla kaybettiğiniz kiloları geri alırsınız

37 İlaç Tedavisi ne zaman verilmeli? Kolesterolü yüksek olan her kişi kalp ve damar hastası değildir. Kişiye sırf kolesterolü yüksek diye diğer risk faktörleri yeterince incelenmeden hemen kolesterol ilacı yazılması doğru değildir.

38 Kimlere ilaç VERİLMEMELİ !!! Kişinin risk faktörleri belirlenmelidir.Genetik çok önemli bir risk faktörüdür. Kişi:  Genetik bir kalp ve damar hastalığı riski taşımıyorsa  Şeker metabolizması düzgünse  Kilolu değilse  Sigara kullanmıyorsa Kolesterolü bir miktar yüksek bile olsa hekim bu kişiye hemen ilaç başlamamalıdır.!!!

39 Kimlere İlaç Verilmeli Ailesinde 50 yaşın altında kalp krizi,kalpten ölüm,by-pass hikayeleri olan biri ileri derecede risk taşır. Şeker hastalığı Hipertansiyon varsa: Kolesterolü anormal yüksek değilse bile ilaca başlamak gerekir.!!!

40 Kolesterol İlacı iktidarsızlık yapar mı?????? İktidarsızlığın temel nedeni kolesterol ilacı değildir Mesele penil damarlardaki aterosklerozun zamanında ENGELLENMEMESİDİR….

41 Et,yumurta,tereyağı: Yemelimi ? Yememelimi ? Kırmızı et, yumurta ve tereyağının zararlı olmadığı konusu ise ÇOK HASSAS. Eski insanlar tereyağ,kırmızı et hatta kuyruk yağı bile yerlerdi ama onlara bir şey olmazdı. Söylemi ÇOK EKSİK. Öncelikle modern insan eski zamanlardaki gibi yaşamıyor. Birçoğumuz beden gücü kullanmıyoruz. Gıda da ve çevrede kirliliğe maruz kalıyoruz. Tabii ki kırmızı et de tereyağıda yenecektir. Ancak bunun miktarı yine KİŞİYE onun BEDENSEL ve GENETİK özelliklerine göre ayarlanmalıdır.

42 KALPTE DEVRİM H O M O S İ S T E İ N

43

44 Dr.McCully homosistein aminoasidinin, arterleri hasara uğratarak aterosklerozise ve felce neden olduğunu düşündü. Arterlerdeki süratle ilerleyen ciddi hasarın, arteriosklerotik plaklarda depolanan yağlar ve kolesterolden önce olduğu kanısına vardı.

45 Dr. McCully, damar sertliğini, yani damarların yağlar veya diğer maddelerle tıkanmasını, “Protein İntoksikasyonu” olarak adlandırmaktadır. Amerikalılar kolesterolü düşürmek için yağlardan uzak durulması üzerinde yoğunlaşırken, Dr. McCully homosistein düzeyini düşürmek için HAYVANSAL PROTEİN tüketiminin azaltılması gerektiğine inanmaktadır.

46

47 Plazma Total Homosistein Konsantrasyonları Normal 5-12 μmol/L Arzu edilen < 10 μ mol/L Hiperhomosisteinemi Hafif15-25 μ mol/L Orta25-50 μ mol/L Şiddetli μ mol/L

48 Amaç Vücudumuza yeterli miktarda vitamin B6, vitamin B12 ve Folik Asidi almak ve homosistein seviyesini en uygun konsantrasyonu olan 8µmol/L civarında tutmaktır. Eğer kan homosistein seviyesi 8µmol/L’den düşükse, homosistein damarlarımızı tahrip etmeyecektir. Böylece kalp hastalığı, felç, hipertansiyon, diyabet, gangren ve kan pıhtılaşmasından korunabilinecektir.

49 AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ (Kalp Krizi)

50 Kalp krizi (MI) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi(kalıcı hasra uğraması) sonucu meydana gelir.

51 Nedenler Pıhtı(Trombüs) oluşumu Oluşan pıhtının kan ve oksijen akışını engellemesi

52

53

54 Risk Faktörleri Aşırı fiziksel yorgunluk Öfke, kızgınlık Negatif kişi yapısı Alkol Kahve Trafik Hava kirliliği Ağır egzersiz Kokain Seksüel Aktivite

55 Kalp Krizi Şikayetinin Esası Göğüs ağrısı Ağrı göğüs ortasındadır Şiddetli ve künt vasıftadır Sıkıştıran,ağırlık,baskı yapıcı tarzda olabilir Göğüsta daralma hissi uyandırabilir Beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusuda vardır

56 Göğüs ağrısı ile birlikte hissedilebilen diğer belirtiler Nefes darlığı Öksürük Baş dönmesi ve sersemleme Bayılma Mide bulantısı-kusma Kıyametin geldiği hissi Sıkıntı

57 Kalp Krizini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Kan basıncınızı (tansiyon) kontrol edin Kan yağlarınızı ölçtürün Sigara içmeyi bırakın Hayvansal yağları az tüketin Diyabet varsa mutlaka kontrol altında tutun Kilo verin Hergün yada haftada birkaç kere yürüyerek veya egzersizlerle vucudu çalıştırın Stresten uzak durun

58 Kriz geçirince ne yapmak gerekir? Derhal bir yere oturup dinleniniz Hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışınız (112) Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyiniz

59 Kalp krizi riski kimlerde fazladır? 1.Kan yağlarının düzensiz olması 2.Tansiyon yüksekliği 3.Sigara içmek 4.Aile öyküsü 5.Diyabet hastalığı 6.Şişmanlık 7.65 yaşını geçmiş olmak

60 Kalp Krizi Tanısı Hastanın şikayeti Tansiyonun Ölçülmesi EKG(Efor testi) Kan testleri CPK CK-MB Troponin T Troponin I Myoglobin

61 Kalp Krizinde kalpteki hasarın büyüklüğünü ortaya koyan testler Elektrokardiyogram (EKG) Ekokardiyografi Koroner anjiyografi Nukleer Ventrikulografi Zaman=Kalp Kası

62 Kalp Krizi Komplikasyonları (İstenmeyen olaylar) Ventriküler taşikardi,ventriküler fibrilasyon Konjestif Kalp Yetmezliği Kardiyojenik şok(% 100’e varan ölüm riski) Enfarktüsün yayılımı Perikardit Pulmoner emboli Tedavi sonrası komplikasyonlar

63 Her Kalp krizi ölümlemi sonlanır? Hastanın yaşam süresi,krizde hasar gören dokunun büyüklüğü ve yeriyle ilgili olarak değişiklik gösterir Kalbin iletim sistemi zarar görmüşse sonuç daha kötüdür. Vakaların yaklaşık üçte biri öümle sonuçlanır Eğer krizden 2 saat sonra hasta hala hayattaysa geri kalan kısmında yaşama şansı yükselir.

64 Tedavi Çeşitleri

65 SONUÇ Kalp krizi ölümcüldür Dünyadaki en büyük orandaki ölüm nedenidir İşten güçten kalma,ekonomik kayba neden olur En iyisi hiç olmamasıdır Hastalıktan korunmak en iyisidir Risk faktörleri araştırılmalı ve bunlarla mücadele edilmelidir SAĞLIKLI ÇALIŞAN BİR SİSTEMİN TEMEL AYARLARI İLE OYNANMAMALIDIR. M.KEMAL ERBİL

66 TEŞEKKÜRLER


"KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ Prof.Dr.M.Kemal ERBİL Klinik Biyokimya Uzmanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları