Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2 SİGARANIN TOPLUMDA OLUŞTURDUĞU HASAR

3 Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Sigara bağımlılık yapan, bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır

4  Sigara her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olmakta ve her yıl 4 milyon, kişinin ölümünden sorumludur.  ÜLKEMİZDE HER YIL YAKLAŞIK 100.000 KİŞİNİN SİGARAYA BAĞLI BİR NEDENDEN ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLMEKTEDİR.

5 Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere kalp, damar, sinir sistemi hastalıklarına yol açmaktadır.

6 Beyne zararı Felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste, 50 bin beyin hücresinin ölümüne sebep olur.

7 İÇTİĞİNİZ HER SİGARANIN BEDENİNİZE NE GİBİ ZARARLAR VERDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ? Akciğer kanseri olma riskiniz 20 kat Ağız kanseri olma riskiniz 30 kat Dişeti kanseri olma riskiniz 14 kat Dil kanseri olma riskiniz 33 kat Bademcik kanseri olma riskiniz 11 kat Gırtlak kanseri olma riskiniz 16 kat Mesane kanseri olma riskiniz 3 kat Pankreas kanseri olma riskiniz 2 kat Böbrek kanseri olma riskiniz 5 kat Prostat kanseri olma riskiniz 2 kat Rahim ağzı kanseri olma riskiniz 17 kat Kalp krizi geçirme riskiniz 2 kat Felç olma riskiniz 22 kat Ani ölüm riskiniz 10 kat Kadın iseniz kısırlık riskiniz 10 kat Ülser olma riskiniz 2 kat Kronik bronşit olma riskiniz 24 kat artmaktadır !

8 MADDİ DURUM  ÜLKEMİZDE YILLIK YAKLAŞIK 15 MİLYAR DOLAR EKONOMİK KAYIP OLMAKTADIR  BU RAKAM ÜLKEMİZDE 1 MİLYON KİŞİYE İŞ İMKANI OLANAĞI SAĞLAYABİLİR

9 GÜNDE 1 PAKET SİGARA İÇEN BİR KİŞİ İÇİN 20 YIL DA 7200 AĞAÇ KESİLİYOR GÜNDE 1 PAKET SİGARA İÇEN BİR KİŞİNİN 20 YIL BOYUNCA 15 KG İZMARİT ATIĞI VAR.

10 Ülkemizde çıkan orman yangınlarının; % 50 sine sigara izmaritleri neden olmaktadır. SİGARA İNSAN KATİLİ OLDUĞU KADAR ORMANLARIN DA EN BÜYÜK DÜŞMANIDIR.

11 SİGARA İÇTİĞİ İÇİN ÖLEN HER 9 KİŞİ İÇMEDİĞİ HALDE DUMANINI SOLUYAN 1 KİŞİNİN DE ÖLÜMÜNE NEDEN OLMAKTADIR. “ YANINIZDA SİGARA İÇEN KİŞİYE İÇME DEMEK AYIP DEĞİL ASIL SİGARA İÇEN KİŞİNİN YAPTIĞI ŞEY AYIPTIR ”

12 Sigara Dumanı En Kirli Havadan 10 Kez Daha Kirlidir.

13 Sigaranın çocuklar üzerindeki zararları Anne ve Babası SİGARA İÇEN ÇOCUKLARIN : Sigara içme ihtimali, anne ve babası içmeyenlere göre üç kat daha fazladır. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda daha sık akciğer hastalıkları görülmektedir. Gençlik yıllarında içilen sigara akciğerlerde kalıcı zararlara neden olmaktadır. Annesi hamilelik sırasında sigara içen çocukların: ANİDEN ÖLME RİSKLERİ 2 KAT DAHA FAZLADIR.

14 Neden Başlıyorlar? ÖZENTİ-MERAK

15 Arkadaşına dikkat et ARKADAŞ ORTAMI Gösteriş, Kendini ispatlama, Arkadaş baskısı Arkadaşlar arasında yer edinme Otoriteye ( ebeveyn,okul idaresi ) karşı gelme

16 SİGARA DUMANI YAKLAŞIK 4000 KİMYASAL MADDE İÇERMEKTEDİR BUNLARDAN 40 TANESİNİN KANSER YAPTIĞI BİLİNMEKTEDİR. ARSENİK FARE ZEHİRİ KADMİYUM PİLLERDE KULLANILAN ZEHİRLİ BİR METAL ASETON TIRNAK CİLARINI ÇIKARMAKTA KULLANILAN MADDE TAR KANSEROJEN BİR MADDE KARBONMONOKSİT ARAÇLARIN EGZOSLARINDAN ÇIKAN MADDE NİKOTİN ÇOK GÜÇLÜ BAĞIMLILIK YAPAN MADDE

17 RADON (radyosyon), METANOL (füzeyakıtı), TOLUEN (tiner), BÜTAN (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), HİDROJEN SİYANÜR (gaz odaları zehiri), NAFTALİN (güve kovucu), AMONYAK (tuvalet temizleyicisi), ve 3.885 toksik madde. Sonuç olarak ciğerlerimizde oluşan Katran (asfalt).

18 ÜLKEMİZDE SİGARA TÜKETİMİ %80 ARTARKEN AMERİKA DA %30 AZALMIŞTIR

19 SİGARA ALIŞKANLIĞI EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞÜK KİŞİLERDE DAHA YAYGINDIR ( Hindistan)

20 İZLEYECEĞİNİZ FOTOĞRAFLAR GERÇEKTİR. BİR DÜŞÜNÜN!!! SİGARA İÇEREK HER GÜN; BU KARELERE BİRAZ DAHA YAKLAŞIYORSUNUZ …

21 Akciğer kanseri ölümlerinin de yaklaşık % 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır. SİGARA İÇENİN AKCİĞERİ SAĞLAM AKCİĞER

22

23 Yaşamınızı nefes darlığı içinde, oksijen tüpüne bağımlı ve yatağa bağlı olarak neler yapabilirsiniz ?

24 SİGARA DAMARLARI BOZAR VE DAMAR TIKANIKLIĞINA NEDEN OLUR

25 ? Damar tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen hastalıklar; * Hipertansiyon, * Kalp krizi, * Felç * Bacaklarda kangren ve kangrenli bacağın kesilmesi ? ?

26

27

28

29 Dudak ve Ağız içi Kanserleri

30 Sigara kılcal damarlarda daralma yaparak ciltte erken kırışıklara neden olur. CİLT’ TE

31 Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlerinkine göre 15 ile 30 kat fazladır

32 SİGARAYI BIRAKMANIN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI Sigara Bırakıldıktan sonrası: 20 dakika : Kan basıncı ve nabız sayısı normale döner. 8 saat : Kandaki oksijen düzeyi normale döner. 24 saat : Karbon monoksit vücuttan temizlenmeye başlar. Akciğerler mukus ve sigara artıklarını atmaya başlar. 2–12 hafta : Tüm vücutta dolaşım düzelmeye başlar. 3–9 ay : Akciğer fonksiyonları % 5-10 artar. 5 yıl : Kalp krizi geçirme riski sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalır. 10 yıl : Akciğer kanseri riski sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalır. Kalp krizi geçirme riski hiç içmemiş kişilerle aynı düzeye iner.

33 (4207 Sayılı Yasa) 18 yaşından küçüklere sigara satılması, Kamu binalarının kapalı alanları, Koridorları dahil, her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanları, Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları, Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, on sekiz yaşını doldurmamış kişlere yönelik kültürel ve sosyal hizmet verilen binaların, sağlık kurumlarının ve ibadethanelerin açık alanları. Tütün ürünleri on sekiz yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa sunulamayacak. Bu yasağa aykırı hareket edenler bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezasına çarptırılacak. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 – 250 YTL, sigara izmaritini veya boş paketini yere atanlara 25 YTL ceza verilecek. Bu bildirime rağmen bu yerlerde tütün ve tütün mamülleri içenler genel zabıta marifetiyle o yerden uzaklaştırılır. İdari para cezası uygulanır.

34 SİGARASIZ TEMİZ BİR TÜRKİYE SİGARASIZ TEMİZ BİR DÜNYA DİLEĞİYLE

35


"KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları