Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

وَاِنْ تَعُدُوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوهاَ بسم الله الرحمن الرحيم “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl suresi :18) İşte bu sayısız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "وَاِنْ تَعُدُوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوهاَ بسم الله الرحمن الرحيم “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl suresi :18) İşte bu sayısız."— Sunum transkripti:

1

2 وَاِنْ تَعُدُوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوهاَ بسم الله الرحمن الرحيم “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl suresi :18) İşte bu sayısız nimetlerin başında SAĞLIK gelir. Rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmenin en temel yolu sağlıktan geçmektedir.

3 İnsan verilen nimetlerden hesaba çekilecektir. Sağlık da bir nimettir..Onun da hesabı vardır. İnsan başıboş değildir… اَيَحْسَبُ الإنْساَنُ اَنْ يُتْرَكَ سُدىً “ İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder.” (Kıyame suresi : 36 ) SORUMLUYUZ; Allah’a karşı sorumluyuz, Ebeveyne karşı sorumluyuz, Aileye (eş ve çocuklar)karşı sorumluyuz, Memleketine karşı sorumluyuz, Kendimize karşı sorumluyuz.

4 أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لا تُرْجَعُونَ “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” Bize verilen her şey aslında EMANETTİR. Bedenimiz, malımız, çocuklarımız…

5 اِنَّماَ مْواَلُكُمْ وَاَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer imtihandır; Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır. (Teğabün suresi: 15) Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz? “ (Tekasür suresi :8) ثُمَّ لَتُسْألُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمٍ Bütün bunların hesabını vereceğiz.

6 نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس الصحة والفراغ PEYGAMBERİMİZ (s.a.v) şöyle buyuruyor : “İki nimet vardır ki insanlar onda aldanmışlardır: 1-Sağlık 2-Boş vakit.”

7 Bilindiği gibi yüce dinimiz İslam insana ve insan hayatına büyük önem vermektedir.Çünkü insan cenab-ı Hakk’ın en üstün yaratığıdır. En güzel surette yaratılan insanın bir takım görev ve sorumlulukları da vardır.Bunlardan birisi de hayatını ve sağlığını korumaktır. ÖMÜRDEN HESABA ÇEKİECEĞİZ.

8 Bedenimiz bir EMANETTİR. Bedenimizi nerede ne şekilde kullandığımızdan hesaba çekileceğiz.

9 PEYGAMBERİMİZ (s.a.v) ŞÖYLE BUYURUYOR : “Kıyamet gününde insan şu hususlarda sorgulanmadan, hesap meydanından ayrılamaz: 1-Ömrünü nerede tükettiğinden, 2-Gençliğini nerede ve ne şekilde yıprattığından, 3-Malını nereden kazandığından, 4-Malını nerelere harcadığından 5-Bildikleriyle amel edip etmediğinden

10 * Sağlığa Zararlı Şeylerden Uzak Durmak Sağlığı korumanın temel kıstaslardan biride zararlı şeylerden uzak durmaktır. * İçki(Alkol),uyuşturucu,sigara vs zararlılardan uzak durmak lazımdır. * İçecekler içinde insana en Zaralı şey alkollü içecekleridir. Adı ve tadı farklı da olsa sarhoşluk veren her şey alkol olarak kabul edilmiş, Alkol ise dinimizde haram kılınmıştır. Kuran-ı Kerim’de Allah (c.c) şöyle buyuruyor :

11 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Mâide Sûresi 90

12 إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan (İbadetten) alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? Mâide Sûresi 91

13 * Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır. 1-Hastalanmadan önce sağlığı koruma, 2-Hasta olduğumuz zaman eski sağlığımıza dönebilmemiz için tedavi olmaktır. En önemli olanını ise sağlıklı olmayı devam ettirebilme olduğunu da Sevgili Peygamberimizin şu hadisinden öğreniyoruz.

14 اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : شَبَا كَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ. Beş şey gelmeden, beş şeyi ganimet bil: 1-Yaşlılıktan önce gençliği, 2-Hastalıktan önce sağlığı, 3-Fakirlikten önce zenginliği, 4-Meşguliyetten önce boş vakti 5-Ölümden önce hayatı

15 TEMİZLİK :Hz. Peygamberimizin ifadesiyle “Temizlik İmanın yarısı” dır. Ayrıca ibadetlerde yine temizlik şarttı aranmıştır. Namazın temel şartlarından ilki temizliktir. (Hadesten ve Necasetten taharet) Kişinin gusül gerektiği zamanlarda gusletmesi, beş vakit, Cuma ve bayram namazları için abdestini alması, bedeninde, elbisesinde ve namaz kılacağı yerlerdeki pislikleri gidermesi namazın farzlarındandır.

16 Ayrıca uykudan uyanıldığı zaman yemekten önce ve sonra ellerin yıkanılması, Kasık ve koltuk altlarının temizlenmesi, Tırnakların kesilmesi ve temiz tutulması, Küçük ve büyük tuvaletten sonra temizlik. Ayakta bevl etmemek…(Pisuvar örneği) Birbirimizle olan diyaloglarımızda hep sağ elimizi kullandığımız için temizliğin sol elle yapılması. Sevgili Peygamberimizin işaret ettiği sünnetlerdendir.

17 DOMUZ GRİBİ

18 *-Son günlerin aktüel konusu Domuz gribi.. *-Bir sağlık konusu olduğundan işin uzmanlarının verdiği bilgilere itibar edilmelidir. *-Ancak biz de kamu hizmeti yürüttüğümüzden bu konuda sizleri bilgilendirmek durumundayız. *-Sohbetimizin bundan sonraki bölümlerinde anlatacaklarımız Sağlık bakanlığımızın web sitesinden derlenerek hazırlanmıştır.

19 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi ( A / H1N1 virüsü ) domuzlarda görülen ve insanlara da bulaşmaya başlamış olan salgın bir hastalıktır. Çok hafif grip belirtileriyle de seyredebilen bu hastalık, ağır zatürreye dönüşerek ölümle de sonuçlanabilir.

20 Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

21 Domuz gribi virüsü bulaşıcı mıdır? Domuz gribi virüsü bulaşıcıdır, domuzdan insana ve insandan insana geçmektedir

22 Domuz gribinin belirtileri nelerdir? *- Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen normal grip belirtilerine benzerdir. Bunlar : Yüksek ateş, Halsizlik,yorgunluk, Boğaz kuruluğu, Burun akıntısı, Öksürük, İshal, Bulantı ve kusma.

23 Domuz gribi nasıl bulaşmaktadır? * - Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. * - Grip virüsleri, kişiden kişiye öksürük ve hapşırma yoluyla virüs içeren damlacıklarla bulaşmaktadır.

24 Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller, ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

25 İnsandan insana nasıl bulaşır? *- Domuz Gribi de mevsimsel grip gibi bulaşmaktadır. *- Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. *- Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. *- Tokalaşma ile de bulaşabilir. *- Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir. *- Kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.

26 Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır? Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir.

27 *- Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. *- Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

28

29 Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir.

30 Halka açık kalabalık mekanlara dikkat edilmelidir *- Umumi tuvaletler *- Kahvehaneler *- Lavabolar *- Camiler *- Lokantalar *- Hastane-sağlık ocakları

31 * - Kahvehaneler.Halkın yoğun olduğu yerlerden. *- Buralar sık sık havalandırılmalı. *- Yakın temastan kaçınılmalı *- Masa- sandalyelerin temizliğine dikkat edilmeli.

32 Öksürürken yada hapşırırken ağız ve burnumuzu tek kullanımlık mendil ile kapatmalıyız. Mendilimiz yoksa kolumuzun iç kısmı ile ağız ve burnumuzu kapatmalıyız.

33 CAMİLER….Kalabalık yerlerden biridir. Camilerdeki tesbihlere dikkat edelim. Bu süreçte tesbihatımızı parmaklarımızla yapmayı tavsiye ederiz.

34

35 Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda, ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize ellerimizle dokunmaktan kaçınmalıyız

36 Domuz gribine yakalanmadan kendimi nasıl koruyabilirim * - Vücut direncimizi yüksek tutmalıyız. * - Bunun için de düzenli uyumalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmeliyiz.

37 Doğal sebze ve Meyve tüketilmeli * - Her sebze mevsiminde tüketilmeli. * - Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa domuz gribine karşı vücut direnci de o kadar artar. * - Meyve ve sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

38 ÖZETLE: * - Dinimiz sağlığımızı korumayı emrediyor. * - Allah’ın verdiği sayısız nimetlerden belki de en önemlisi sağlıktır. *- Temizlik de sağlığımızı korumak için son derece önemlidir. *- Sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir. *- Domuz gribi bağlamında paniğe gerek yok. Ancak tedbiri de elden bırakmamak lazım.

39 HAZIRLAYAN Rafet ALTUNCU Kazlıçeşme Fatih Camii İmam-Hatibi


"وَاِنْ تَعُدُوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوهاَ بسم الله الرحمن الرحيم “Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” (Nahl suresi :18) İşte bu sayısız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları