Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu NE ZAMAN GÖNDER İ L İ R? Ba ve Bs formlarını aylık dönemler halinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu NE ZAMAN GÖNDER İ L İ R? Ba ve Bs formlarını aylık dönemler halinde."— Sunum transkripti:

1 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu NE ZAMAN GÖNDER İ L İ R? Ba ve Bs formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın 1. gününden itibaren son günü akşamına kadar bildirmekle yükümlüdürler. Form BA/BS formları çok amaçlı listeler gibi oluşturulmuştur. FORM BA BS NEDİR? Ba: Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim Bs: Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim Mal alış, mal alış iadesi, mal satış, mal satış iadesi, demirbaşlar, giderler vb. (kısaca faturalandırılmış belgeler) hesaplarında K.D.V hariç tutarda, Aylık 5.000 TL 'yi geçen faturaların toplam tutarlarının ve fatura adetlerinin bildirilmesi gerekmektedir. Aylık limit değişikliği Maliye Bakanlığınca duyurulduğunda, Ek Beyannameler  Ek Beyannameler Parametreleri  Form Ba/Bs ParametreleriEk Beyannameler  Ek Beyannameler Parametreleri  Form Ba/Bs Parametreleri güncellenmeli. Form Ba Bs’ de basılacak kayıtların nereden hesaplanacağına dair bilgi, Parametreler  Sistem Parametreleri  Form Ba/Bs Muhasebe Fişi Çalışma Parametreleri Seçeneğinde tanımlanır.

2 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Parametreler ; Dönem ; Bildirimin ait olduğu dönem seçilir. Form tipi ; Alınacak form tipi seçilir. Baskılı form veya baskısız form seçilebilir. Form B de yer alacak tutar ; Tutar bilgisinin TL ya da Döviz olarak seçilmesini sağlar.Ancak bu sahadan yer alabilmesi için Parametreler  Sistem Parametreleri  Form Ba/Bs Muhasebe Fişi Çalışma ParametreleriForm Ba/Bs Muhasebe Fişi Çalışma Parametreleri, seçeneğinde, Form Ba/Bs :’Muhasebeden Hazırlansın' tanımlanır. Tutar seçilirse muhasebe fişindeki ‘Tutar’ alanına göre hesaplanır. Döviz Tutarı seçildiğinde ise hesaplamalar muhasebe fişindeki ‘Döviz Tutarı’ alanına göre hesaplanır. Gerçek kişilere ait kartlarda,T.C kimlik nosu girilmişse ; Ünvanın ne şekilde alınacağı seçilir. Alanın alternatifleri ; Ünvan adı soyad Ünvan soyad adı Dosyanın kayıt edileceği dizin ; Oluşacak olan XML dosyasının kayıt edileceği dizini gösterir. Dosya adı ; Oluşacak olan XML dosyasının adı. Dosya otomatik oluşturulsun kutucuğu işaretlenirse, dosya adı otomatik belirlenir.

3 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Paketin kayıt edileceği dizin ;... 3 nokta olan alanından dizin seçilebilir ya da yol tarifi verilerek yazılabilir. Paket dosya adı ; Oluşacak ZIP dosyasının adıdır. Paket dosyası ; Oluşturulmasın ; seçilirse, paket dosyası oluşturulmaz. Yeniden oluşturulsun ; seçilirse varolan dosya silinerek yeniden oluşturulur. Var olana eklensin ; seçilirse varolan dosya silinmez. Yeni dosya, mevcut ZIP dosyasına eklenir. Özel matrah şekline tabi mal veya hizmet alımlarına ait bedel ; Muhasebe fişi girilirken KDV matrahı alanına özel matraha tabi bedel girilmelidir. Muhasebe fişi kod seçimi ; Fişte girilen Form Ba/Bs kaydının Özel Matraha tabi olup olmadığı bu bilgilerden anlaşılır. Bu sahadan aşağı ok tuşuna basılarak ‘’Özel Kod’’ ya da ‘’Referans’’ bilgisi seçilir. Tanımı ; Girilecek değere uygun olan kayıtlarda, Mal ve Hizmet bedeli olarak KDV Matrah alanındaki tutar listelenir. Bu nedenle fiş girilirken KDV Matrahına Kdv dahil bedel girilmelidir. Beyannamede beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır ; Bu onay kutusunun işaretlenmesi halinde, mal ve hizmet alımları bildirimi (Form Ba-Bs) üzerine 'Beyannamede beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır.' yazısı getirilir. Aktarılmayan kayıtların yazılacağı dosya ;... 3 nokta alanından, aktarılacağı dizinin yol veya bilgisi bu sahadan belirlenir. Dosya görüntüleme ifadesi tıklanarak hata mesajı da görülebilir. Ünvanı geçersiz olan kayıtlar listeye dahil edilsin (XML transfer dışında geçerlidir) ; Bu onay kutusunun işaretlenmesi halinde ünvanı geçersiz olan kayıtların listeye dahil edilmesi sağlanır. Ancak bu işlem.xml transferi dışında geçerlidir.

4 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Mükellef Bilgileri ; Bu sahalada Mükellefin Vergi Dairesi Kodu,Vergi Dairesi Adı,İli, Vergi Kimlik No, Soyadı,Adı, T.C Kimlik No,Ticaret Sicil No,E-Posta Adresi ve Telefon bilgileri tanımlanır.

5 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Düzenleyen Bilgileri ; Beyannamenin hangi sıfatla verildiği ; Mükellef ya da Kanuni Temsilci seçilebilir. Beyannameyi Verenin Vergi Kimlik No,Soyadı,Adı,T.C Kimlik No,Ticaret Sicil No,E-Posta Adresi,Telefon bilgisi sahalarda tanımlanmaktadır. Beyannameyi düzenleyenin S.M veya S.M.M.M ; Beyannameyi düzenleyen kişi bilgisi seçilebilir. Seçeneklerde Serbest Muhasebeci, Serbest M.M, Yeminli M.Müşavir,Mükellef bilgilerinden uygun olan işaretlenir. Beyannameyi düzenleyenin Vergi Kimlik No,Soyadı,Adı,T.C Kimlik No,Ticaret Sicil No,E-posta adresi, Telefonu sahalardan tanımlanmaktadır.

6 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Gönderen Bilgileri ; Beyannemeyi gönderen Mükellef / SM / SMMM / YMM rin Vergi Kimlik No, Soyadı,Adı,T.C No, Ticaret Sicil No, E-Posta Adresi,Telefon bilgilerini içerir.

7 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Özel Menüsü Kısayol Tuşları E-beyanname transferi (CTRL+T) ; Komutu ile yapılan tanımlara göre e-beyannamenin transferi sağlanır. Transfer işlemi gerçekleştiğinde “Dosyanız oluşturuldu” mesajı gelmektedir. Eğer hatalı bir durum varsa “x adet hatalı kayıt tespit edilerek hata dosyasına yazıldı.Hata dosyasını görmek istiyor musunuz?” mesajını verir. Oluşan XML’ in ekran görüntüsü yandaki gibidir; E-beyanname İnternet Vergi Dairesine Bağlan (CTRL+F6) ; Komutu ile, İnternet Vergi Dairesinin sitesine yönlendirilmesi sağlanılır. Siteye otomatik bağlantı kurmak için Parametreler  Firma Tanıtımı  Mükellef Bilgileri Parametreler  Firma Tanıtımı  Mükellef Bilgileri ekranında, İlk sayfada yer alan kullanıcı kodu,parola,şifre bilgilerinin doldurulması gerekir.Dolu değilse, “şifre boş” şeklinde uyarı gelir.

8 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Örnek ;

9 Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu Form Bs Listesi’nin ekran görüntüsü Örnek ; Detay Ekran Penceresinde Fİrmanın ilgili tarihdeki tüm Faturaları gösterilir Detay Ekran Penceresinde bilgiler istenirse EXCEL’e aktarılabilir


"Mal ve Hizmet Alımları Bildirimi (BA) ve Mal ve Hizmet Satı ş ları Bildirimi (BS) Formu NE ZAMAN GÖNDER İ L İ R? Ba ve Bs formlarını aylık dönemler halinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları