Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Trakya Universitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Trakya Universitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD"— Sunum transkripti:

1 Trakya Universitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD
Tutuş Teknikleri Nurettin AYDOĞDU Trakya Universitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD

2 yirmi ikibin yıllık bir birlikteliğin hikayesi…

3 totem

4 av

5 ulaşım ve savaş

6 haberleşme

7 besin

8 …bazen düşman

9 çoğu zaman dost

10 evcilleşme

11 evcilleş(tir)me

12 …iki elin sesi

13 Eğlence

14

15  Edirne'de bir sokak köpeğine araba çarpınca, annesi saatlerle başından ayrılmadı... ( , Milliyet)

16 Nobel Ödülleri Dünyadaki en iyi biyomedikal araştırma Nobel Ödülü
2/3’si hayvan deneylerine dayanan araştırmalar

17 Nobel ödülü sahiplerine sorulduğunda:
İlerleme ve gelişme için hayvan deneyleri ön koşul olmuştur % 97 Çalışmasında hayvan kullanmış olan % 74 Hayvan deneyleri hala gereklidir % 74 Henüz tam bir alternatif olmadığından hayvan deneylerini kısıtlamak tıpta gelişmeyi kısıtlayacaktır % 97

18

19

20

21

22

23

24

25 Deney Hayvanlarının Tutuş Teknikleri
Deney hayvanları mutlaka tecrübeli kişiler tarafından tekniğine uygun bir şekilde tutulmalıdır. Deney hayvanlarının tutan personel onlara karşı daima nazik ve güvenle yaklaşmalı ve zarar vermekten kaçınmalıdır.

26 Deney Hayvanlarının Tutuş Teknikleri
Hayvana nazikçe ve ürkütmeden yaklaşılmalıdır. Tecrübesiz bir yaklaşım fazla zamanımızı alır. Hayvana yaklaşmadan önce, endişenizi kontrol edin, eğer endişeli iseniz kesinlikle hayvana yaklaşmayınız.

27 Deney Hayvanlarının Tutuş Teknikleri
Birçok hayvan, tutan kişinin ruhsal durumunu hisseder. Bu nedenle kendi el becerinizden emin olmadıkça bir hayvanla çalışmayınız. Yanlış tutuş şekli, hayvanın stresli ve tutan kişi için de zararlı olmasına neden olur. Ayrıca önemli bir nokta da, hayvanın stresli olması çalışmalarımızın sonucunu etkiler.

28 Sıçanların (Rat) Tutulması
Sıçanlar, doğrudan elle tutulabildiği gibi, yardımcı araçlar kullanılarak da tutulabilir.

29 Sıçanların Elle Tutulması
Sıçanlar, vücuda yakın kısımda kuyruklarından kaldırılabilirlerse de, hayvanda aşırı sinirliliğe yol açtığından bu şekilde birkaç saniyeden fazla tutulmamalıdırlar. Vücudun tümüyle kavranması daha uygundur.

30 Sıçanların Elle Tutulması
Sıçanların tutulmasında başlıca iki yol kullanılır. 1.Yol Sıçan kuyruğundan tutularak kafesin üzerine veya ayağıyla tutunabileceği bir yüzeye konur. Sıçanın doğal davranışı, kendisini tutan kişiden kaçmaya çalışacaktır.

31 Sıçanların Elle Tutulması
Serbest olan el (genellikle sol el) sıçanın sırtına konur. Baş ve işaret parmağı, başparmak ön ekstremitenin gerisinde alt çenenin altında bulunacak şekilde boyun bölgesine yerleştirilir. Böylece hayvanın ısırması ve başını hareket ettirmesi önlenir. Diğer parmaklar nazikçe vücudun alt tarafına uzanacak şekilde yerleştirilir.

32

33

34

35

36 2. Yol El ayası 1. yolda izah edildiği gibi sıçanın sırtına yerleştirildikten sonra, parmaklar ile sırt ve boyun derisi sıkıca kavranır. Özellikle, baş ve işaret parmakları ile kulak bölgesindeki derinin kavranmış olmasına özen gösterilir. Böylece baş hareketleri tümüyle önlenmiş olur.

37 Sıçanların Yardımcı Araçlarla Tutulması
Bir yardımcı bulunmadığı durumda, iki elin de rahatlıkla kullanılabilmesi için sıçanların uygun bir muhafaza içinde tutulması zorunlu olabilir. En kolay olanı, hayvanın iğne veya arter forsepsleri ile kenarları tutturulmuş olan küçük bir havluya enjeksiyon uygulanacak olan vücut kısmı dışarıda bırakılacak şekilde sarılmasıdır.

38

39

40

41

42

43 Sıçanların Yardımcı Araçlarla Tutulması
Daha uygun olanı ise iç çapı hayvanın büyüklüğüne göre 4-4,5 cm olan plastik veya metal tüplerin kullanılmasıdır. Tüp uzunluğu, sıçanın kuyruğu dışarıda olacak şekilde boyuna tam uygun olmalıdır. Bu amaçla hazırlanmış ve piyasada satılmakta olan çok değişik muhafazalar bulunmaktadır.

44

45 2017/4/27

46 Farelerin (Mouse) Elle Tutulması
Birçok fare elle tutulduğunda ısırma teşebbüsünde bulunabilir. Bu nedenle yaklaşım çok dikkatli olmalıdır. Hayvanın kuyruğu 3. ve 4. parmaklar arasına alınarak kafesten çıkarılır ve pürüzlü bir yüzeye konur, tercihen tutan kişi diğer serbest kolu üzerine bırakabilir.

47 Farelerin (Mouse) Elle Tutulması
Kuyruk nazikçe çekilirse hayvan yüzeye tutunarak kaçmaya teşebbüs eder. Ense dersi baş ve işaret parmakları ile sıkıca kavranır. Hayvan kolun üzerinden kaldırılır ve kuyruk 3. ve 4. parmaklar ile sıkıca sıkıştırılır.

48

49

50

51

52 Kobayların Elle Tutulması
Kobaylar genelde uysal hayvanlardır. Ancak tutma sırasında tecrübesiz bir hareketle uyarılabilirler. Korktuklarında kafesin içinde hızla hareket ederek yakalanmaları zorlaşır.

53 Kobayların Elle Tutulması
Bu durumda hayvana hızlı ve yumuşak yaklaşılmalıdır. Bir elle omuzlarının iki tarafından hafifçe yere bastırılır ve daha sonra tek elle kaldırılarak kafesten alınır. Burada dikkat edilecek nokta göğüs üzerine minimal düzeyde baskı uygulanması ve başparmak ile 1. ve 2. parmaklar omuzların etrafında olmalıdır.

54

55 Ağırlığı gramdan fazla olan hayvanlarda, diğer elle de arka ayaklarından desteklemek gerekir. Gebe ve büyük hayvanlar bu şekilde tutulmalıdır. Ayrıca, başparmak mandibulanın altına yerleştirilerek, böylece hayvanın başını eğip ısırması önlenir.

56

57 Tavşanların (Rabbit) Elle Tutulması
Tavşanlar özellikle strese karşı çok hassastırlar ve dikkatsiz bir tutulmayla yaralanabilirler. Tavşanlar sivri pençeleri olan güçlü arka bacaklara sahiptir ve tırmaladıklarında çok ağrı verebilirler.

58 Bir tavşanı tutmak için boyun derisi nazikçe tutulur ve hiçbir durumda hayvan kulaklarından tutulmamalıdır. Kulaktan tutma gerilmeye neden olduğu için istenmeyen bir tutuş şeklidir.

59 Boyun derisi nazikçe tutulduktan sonra diğer elle de kalçalar tutulur
Boyun derisi nazikçe tutulduktan sonra diğer elle de kalçalar tutulur. Eğer hayvan kurtulmak için mücadele ediyorsa, hayvanın hareket etmesini önlemek için ön kol sırt üzerine yerleştirilir.

60 Tutan kişinin kolu ile başına ve sırtına pozisyon verilerek desteklenir. Bu önlemler hayvanın tekmeleme riskini en aza indirmek için gereklidir. Eğer tekmelerse Lumbal Medulla Spinalis’te dislokasyon ve fraktür oluşabilir ve aynı zamanda tutan kişiyi de yaralayabilir.

61 Eğer hayvan kurtulmak için mücadele ediyorsa, hayvanın hareket etmesini önlemek için ön kol sırt üzerine yerleştirilir. Tecrübesiz tutucular tarafından yapılan genel bir hata ise, hayvan tamamen yerle temas etmeden serbest bırakılmasıdır.

62

63 2017/4/27

64 Sorular

65 Dikkatiniz için teşekkürler...
2017/4/27 Dikkatiniz için teşekkürler...


"Trakya Universitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları