Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5/30/2016Chapter 61 Bölüm 6 Yapısal Analiz. 5/30/2016Chapter 62 Çerçeveler ve Makinalar Çerçeveler ve makinalar çoğunlukla mafsal bağlı çok kuvvetli elemanlardan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5/30/2016Chapter 61 Bölüm 6 Yapısal Analiz. 5/30/2016Chapter 62 Çerçeveler ve Makinalar Çerçeveler ve makinalar çoğunlukla mafsal bağlı çok kuvvetli elemanlardan."— Sunum transkripti:

1 5/30/2016Chapter 61 Bölüm 6 Yapısal Analiz

2 5/30/2016Chapter 62 Çerçeveler ve Makinalar Çerçeveler ve makinalar çoğunlukla mafsal bağlı çok kuvvetli elemanlardan oluşan yapılardır. Çerçeveler: Genellikle sabittir ve yükleri taşımak için kullanılır. Makinalar: Hareketli parçalardan oluşur ve kuvvetlerin etkisini iletmek ve değiştirmek için kullanılır.

3 5/30/2016Chapter 63 Serbest Cisim Diyagramı 1. Her bir parçanın SCD çizilir. 2. Yapıdaki tüm iki kuvvet elemanları belirlenir. 3. Temas eden iki elemanın ortak kuvvetleri, elemanların her biri üzerine eşit büyüklüklü fakat zıt yönlü olarak etki eder. 4. Eğer iki eleman tek bir sistem olarak düşünülürse elemanlar arsındaki tepki kuvvetleri artık iç kuvvetlerdir ve SCD gösterilmez.

4 5/30/2016Chapter 64

5 5/30/2016Chapter 65

6 5/30/2016Chapter 66 BC elemanının mafsal üzerindeki etkisi AB elemanının mafsal üzerindeki etkisi

7 5/30/2016Chapter 67

8 5/30/2016Chapter 68

9 5/30/2016Chapter 69

10 5/30/2016Chapter 610

11 5/30/2016Chapter 611

12 5/30/2016Chapter 612

13 5/30/2016Chapter 613

14 5/30/2016Chapter 614

15 5/30/2016Chapter 615

16 5/30/2016Chapter 616

17 5/30/2016Chapter 617

18 5/30/2016Chapter 618

19 5/30/2016Chapter 619

20 5/30/2016Chapter 620 Örnek: Şekildeki çerçevede C mafsalındaki tepki kuvvetlerini belirleyiniz.

21 5/30/2016Chapter 621

22 5/30/2016Chapter o 3 m AxAx AyAy BxBx ByBy

23 5/30/2016Chapter N 2 m BxBx ByBy CxCx CyCy

24 5/30/2016Chapter 624

25 5/30/2016Chapter 625

26 5/30/2016Chapter 626 Örnek: Şekilde gösterilen bileşik kiriş B’de mafsal bağlıdır. Kirişin ağırlığını ihmal ederek mesnetlerdeki tepkileri belirleyiniz.

27 5/30/2016Chapter 627 A x =6 kN, A y =12 kN, B x =0, B y =4 kN, C y = 4 kN, M A =32 kNm

28 5/30/2016Chapter 628 Örnek: Şekildeki çerçevede A ve C mafsallarındaki tepkileri belirleyiniz. Cevap: A x =700.7 N A y =981 N C x =1230 N C y = 245 N

29 5/30/2016Chapter 629

30 5/30/2016Chapter 630

31 5/30/2016Chapter 631

32 5/30/2016Chapter 632

33 5/30/2016Chapter N P R P T T P P P P P 3P = 600 P = 200 N 2P = T T = 400 N R = 2P + T T = 800 N A force multiplier or mechanical advantage of 3 to 1!

34 5/30/2016Chapter 634

35 5/30/2016Chapter 635

36 5/30/2016Chapter 636

37 5/30/2016Chapter 637 Örnek: Şekilde gösterilen yaylı kompresörün sapına 35 N’luk bir kuvvet uygulanmaktadır. Mekanizmanın dengede olması için yaydaki gerekli kuvveti belirleyiniz. Cevap: F EA =140 N F ED =140 N F EF =140 N F yay = 60.6 N

38 5/30/2016Chapter 638

39 5/30/2016Chapter 639

40 5/30/2016Chapter 640

41 5/30/2016Chapter 641

42 5/30/2016Chapter 642 Örnek: B deki pim sürtünmesi olduğuna göre A ve C mesnetlerindeki tepki kuvvetlerini belirleyiniz. Cevap: A x =795 N A y =795 N C x =795 N A x =1295 N M C = 1255 Nm

43 5/30/2016Chapter 643 Örnek: Şekilde gösterilen bileşik kirişteki mesnet tepkilerini belirleyiniz Cevap: C y =5 kN, E y =5 kN, E x =0, B y =15 kN, D y =5 kN, D x =0, A x =0, A y =5, M A =30 kNm

44 5/30/2016Chapter 644 Örnek: Şekilde gösterilen ipe 50 N ‘luk bir kuvvet etki ettiğine göre D ‘de bulunan silindirik ağacı kesmek için gerekli kuvveti ve A mafsalındaki kuvvetleri bulunuz Cevap: N D =333 N A x =333 N A y =100 N

45 5/30/2016Chapter 645 Örnek: Şekilde gösterilen 300 kg’lık bidonu kaldırmak için kullanılan mekanizmada A, C ve D noktalarındaki tepki kuvvetlerini bulunuz. B noktasındaki tepki kuvvetinin x ve y bileşenleri vardır. Cevap: N C =12743 N A x =12743 N A y =2943 N N D =1045 N

46 5/30/2016Chapter 646 Örnek: 125 kg’lık motor şasisi şekilde gösterilen mekanizma tarafından dengede tutulmaktadır. Buna göre E mafsalı, DB ve FB elemanlarındaki kuvvetleri bulunuz. Cevap: F FB =1940 N F BD =2600 N E x =613 N E y =613 N

47 5/30/2016Chapter 647 Örnek: Şekildeki mekanizmada A, B ve C mesnetlerindeki tepki kuvvetlerini bulunuz. Silindirin kütlesi 80 kg’dır. Cevap: C y =1334 N C x =2982 N A y =235 N A x =2982 N B x =2982 N B y =549 N

48 5/30/2016Chapter 648 Örnek: Şekilde verilen mekanizmadaki mesnet tepkilerini bulunuz. C’ deki pim pürüzsüzdür. Cevap: N C =120 N A x =96 N A y =72 N E x =96 N E y =1608 N D y =2180 N

49 5/30/2016Chapter 649 Örnek: Şekildeki mekanizmada E sabit mafsalı ve A pürüzsüz yüzeyindeki tepki kuvvetlerini bulunuz. Cevap: A y =183 N E x =0 E y =417 N M E =500 Nm

50 5/30/2016Chapter 650 Machines 1. Pliers 2. Vice Grips 3. Channel Locks 4. Bolt Cutters 5. Hoists and Lifts 6. Scoops and Shovels (End Loaders and Backhoes)

51 5/30/2016Chapter o 1.5 in 1 in 3 in 5 lb 1 in 0.75 in A B C E D Find the force the vice grip exerts on the smooth bolt at A.

52 5/30/2016Chapter in 3 in 5 lb C E F CD tan -1 (1.75/3)=30.26 o ExEx EyEy

53 5/30/2016Chapter 653

54 5/30/2016Chapter o 5 lb E x = lb EyEy FAFA 1.5 in 1.75 in 0.75 in B BxBx ByBy A force multiplier or mechanical advantage of over 7 to 1!

55 5/30/2016Chapter o 30 o 0.5 m 2 m 1.5 m 0.25 m 10 o G H F E D C A B Determine the force in the hydraulic cylinders EF and AD. The shovel load acts at G and has a mass of 1.25 Mg. Assume EF is perpendicular to FHG at F.

56 5/30/2016Chapter m 2 m G HyHy F F EF 1250 (9.81) N HxHx 1.5 sin 30 o

57 5/30/2016Chapter o 0.5 m 2 m 1.5 m 0.25 m 10 o G H F E D 40 o 1250 (9.81) N F AD CyCy CxCx

58 5/30/2016Chapter 658

59 5/30/2016Chapter m 5 m 6.5 m 5 m R = 1.5 m A B C D 500 N Örnek: Her bir elemana etki eden tepki kuvvetleri bulunuz. (A sabit mesnet) Cevap: A x = N A y =500 N M A =2500 Nm D x =187.5 N C x =312.5 N C y =0 B x =500 N B y =500 N

60 5/30/2016Chapter m 5 m 6.5 m 5 m R = 1.5 m A B C D 500 N DxDx AxAx AyAy A y = 500 N MAMA

61 5/30/2016Chapter 661 A AxAx AyAy MAMA ByBy BxBx CyCy CxCx 5 m CyCy CxCx DxDx 4 m 5 m F F 500 N ByBy BxBx 1.5 m

62 5/30/2016Chapter 662 Pulley:

63 5/30/2016Chapter 663 CD:

64 5/30/2016Chapter 664 AC:


"5/30/2016Chapter 61 Bölüm 6 Yapısal Analiz. 5/30/2016Chapter 62 Çerçeveler ve Makinalar Çerçeveler ve makinalar çoğunlukla mafsal bağlı çok kuvvetli elemanlardan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları