Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim."— Sunum transkripti:

1 ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

2 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim çözecek? C) Kalemi şu çocuk bulmuş. D) O, elindeki bardağı düşürdü.

3 2- Hangi cümlede II. Tekil kişi zamiri kullanılmıştır? A) Bana ne bahardan, yazdan B) Adamlar sizi sordu. C) Onları kim görse tanır. D) Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma.

4 3- ‘’ Bunların hangisi güzel?’’ cümlesinde altı çizili sözcüklerin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) İşaret zamiri- Şahıs Zamiri B) İşaret zamiri- soru zamiri C) şahıs zamiri- soru zamiri D) Belgisiz zamir- işaret zamiri

5 4- ‘’ Tümünü şimdi harcama.’’ Cümlesinde altı çizili adılın çeşidi nedir? A) belgisiz B) işaret C)soru D) şahıs

6 5- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur? A) Şu çantayı biraz tutar mısın? B) Öğretmenim canım benim, canım benim. C) Tarlamızı satıp buralara geldik. D) Arabanızı yanlış yere park etmeyin. D) Arabanızı yanlış yere park etmeyin.

7 6- ‘’ Ötekiler, karlı dağları bile aştı.’’ Cümlesinde kullanılan zamirin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir. A) soru B) işaret C) belgisiz D) şahıs

8 7- ‘’ O’’ sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olarak kullanılmıştır? A) Ben o gömleği beğendim. B) O oyunu bir kez daha oynayalım. C) O, okuduklarınızı pek anladı. D) O iyilikleri asla unutmamalı

9 8- ‘’ Bazı insanlar, herkesi düşünmez.’’ Cümlesinde altı çizili sözcüklerin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) İsim- zamir B) sıfat- zamir C) zamir- sıfat D) sıfat- sıfat

10 9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri vardır? A) Duvardaki saat durmuş. B) Duydum ki unutmuşsun. C) Yoldaki trafik ışıklarına uyun. D) Benim kitabım burada seninki nerede?

11 10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmamıştır? A) Telefonla arayan kim? B) Hangi insanlarla aran iyi. C) Telefonda kimi sordu? D) Hangileri seni kandırdı?

12 11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret adılı kullanılmıştır? A) Bunu severek yapmalısın. B) Bu öğrenciler çok çalışkan. C) Tahtayı şu çocuk karaladı. D) O konuda bilgim yok.

13 12- ‘’ Dünkü törene …………. geldi.’’ Tümcesinde boş bırakılan yere hangi belgisiz adıl getirilemez? A) hepsi B) hiç kimse C) birçoğu D) bazıları

14 13- ‘’ ki ‘’ eki hangi tümcede ilgi adılı olarak kullanılmıştır? A) Gözlerindeki yaşları silmen gerekiyor. B) Sana vitrindeki kazağı göstereyim. C) Bu yanıtlar doğru da kitaptaki neden yanlış. D) Pilot uçaktaki yolcuları sakinleştirdi.

15 14- Altı çizili adlardan hangisine iyelik adılı eklenmiştir? A) İhraç fazlası mallardan satın almayı bekliyor B) Malları kaliteli olduğu için burayı tercih C) Bütün mallara etiket yapıştırılmış. D) Malları kamyona yüklemek gerekiyor.

16 15- ‘’ Benim herkese sormak istediğim soruyu senin ona sorman uygun değildi.’’ tümcesinde kaç kişi adılı vardır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

17 16- ‘’ Birçok insanın yolda kaldığını görünce biz de birkaçını arabanıza alıp oradan ayrıldık.’’ tümcesinde belgisiz adıl olarak kullanılan sözcük hangisidir? A) birçok B) biz C) birkaçını D) oradan

18 17- ‘’ Bu’’ sözcüğü hangi tümcede işaret adılı olarak kullanılmıştır? A) Arkadaşlarım da bu mahallede oturuyor. B) Bu teybin sesi çok açık değil mi? C) Bu, sizi hiç rahatsız etmiyor mu? D) Yeğenlerime bu oyuncaklarda almıştım.

19 18- ‘’ O ‘’ sözcüğü, hangi tümcede 3. tekil kişi adılı olarak kullanılmıştır? A) O, senin sandığın kadar kolay pişirilmedi. B) O, okulumuza yeni gelen müdürün oğlu. C) O, bu makineyle dikilemeyecek kadar kalın bir kumaş D) O, canının istediği zaman içebileceğin yararlı bir içecektir.

20 19- Altı çizili adlardan hangisine iyelik adılı eklenmiştir? A) Açık renk pantolondan hoşlanmamıştı. B) Yeni aldığı pantolonu giymişti. C) Pantolonu boydan boya yırtılmıştı. D) Terzi, pantolona yazık olmuş dedi.

21 20- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adıl kullanılmıştır? A) Birçok kitap ve dergiye sahipti. B) Açılan kapıdan bir kuğu gibi süzüldü. C) Hiçbir sesi duymuyordu. D) Yaralı asker rolünü ben oynayabilirim.

22 SON


"ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları