Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize."— Sunum transkripti:

1

2

3 Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize yardımcı olur. En önemlisi, meslek seçiminde yol gösterici olması ve mesleğe hazırlamasıdır. Çünkü eğitimin önemli bir hedefi de bireye meslek edindirmektir.

4

5 Peki, mesleğimizi nasıl seçeceğiz? Yaşamımızın önemli dönüm noktalarından biri mesleğimizi seçme kararıdır. Meslek seçimi kişinin bir anlık kararı değildir. Bu çocukluktan yetişkinliğe uzanan bir seçim sürecidir. Yaşadığımız her tecrübe bizim gelecekte meslek seçimimiz üzerinde etkili olacaktır.

6

7

8

9 “İYİ DÜŞÜN, DOĞRU KARAR VER” 1.Gelecekte hangi çalışma alanının gerektirdiği görevleri yerine getirebilirsiniz? Yani yetenekleriniz NELER? 2.Nasıl bir çalışma ortamında ne gibi işleri yapmaktan hoşnut olursunuz? Yani ilgileriniz NELER? 3.Mesleki etkinliklerden ne gibi yararlar bekliyorsunuz? Yani mesleki değerleriniz NELER? 4.Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin gerektirdiği özellikler NELER? 5.Kendi özelliklerinizle, seçmeyi düşündüğünüz mesleğin özellikleri arasındaki ortak noktalar NELER? Unutma! Bu beş sorudaki – NELER - e vereceğin cevaplar, mesleki tercihin için çok önemli.

10

11 Tekrar düşün. Yetenek, ilgi ve değerlerin, bundan sonraki eğitim hayatının da belirleyicisi olacak.

12

13 Aşağıda verilen farklı eğitim kurumları ve eğitim düzeylerini içeren şemayı birlikte inceleyelim. İlköğretim Ortaöğretim Yükseköğretim (Üniversite) Yüksek Lisans Doktora

14

15 Ortaöğretim Kurumları  Genel Liseler  Anadolu Liseleri  Askerî Liseler  Fen Liseleri  Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulayan Liseler  Polis Koleji  Sosyal Bilimler Liseleri  Spor Liseleri Yukarıdaki herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar, isterlerse yüksek öğretime devam edebilirler. Üniversitelerde lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapılır. Alanında uzman olmak isteyen kişilerin yüksek lisans ve doktora öğrenimi de tamamlamaları gerekir.

16

17 Genel Liseler Öğrencilere ortaöğretim seviyesinde genel kültür veren ve yüksek öğretime öğrenci hazırlayan öğretim kurumlarıdır. Bu okulların öğretim süresi 4 yıl olup okullara öğrenciler sınavsız alınmaktadır.

18 Anadolu Liseleri Öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlayan liselerdir. Yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek öğrenmeleri hedeflenmektedir. İlköğretim sonrası dört yıl süreli merkezi sınavla öğrenci alan öğretim kurumlarıdır. Öğrencileri hem hayata hem de yüksek öğretime hazırlarlar.

19 Anadolu ve Güzel Sanatlar Liseleri Öğrencilerin güzel sanatlar alanında, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda öğrenim gördükleri ortaöğretim kurumlarıdır. Resim gibi özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına hazırlarlar. Öğretim süresi dört yıl olan bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Yabancı dil eğitimi de verilir.

20 Askerî Liseler Öğrencilerin yatılı olarak eğitim gördüğü bu liselerin öğretim süresi dört yıldır. Harp akademilerine öğrenci yetiştiren askerî liseler Genelkurmay Başkanlığına bağlıdır.

21 Fen Liseleri Fen ve matematik alanlarında yetenekleri yüksek olan öğrencileri, aynı alanlardaki yüksek öğretime hazırlarlar. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmelerine imkân sağlayan bu okulların öğretim süresi dört yıldır. Merkezî sınavla öğrenci almaktadırlar.

22 Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulayan Liseler Mesleki ve teknik eğitimin verildiği bu liselerde öğretim süresi dört yıldır. Ticaret Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi bu eğitimin verildiği kurumlardan bazılarıdır.

23 Polis Koleji Lise derecesinde eğitim ve öğretim yapan bu kurumlar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. Çeşitli illerde bulunan bu okullar, yatılıdır. Öğrenciler resmî üniforma giyerler. Polis akademilerine öğrenci yetiştirirler.

24 Sosyal Bilimler Liseleri Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında yetenekleri yüksek olan öğrencileri, aynı alanlardaki yüksek öğretime hazırlar. Bu okullarda öğretim süresi bir yılı hazırlık olmak üzere beş yıldır. Merkezî bir sınavla öğrenci alan bu okullarda Türkçe - Matematik ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki alan vardır. Yabancı dil eğitimi de verilir.

25 Spor Liseleri Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, beden eğitimi ve spor alanlarında eğitim veren liselerdir. Başarılı sporcu yetiştirmek en önemli amaçlarıdır. Beden Eğitimi ve Spor ile ilgili yüksek öğretim kurumlarına öğrencileri hazırlarlar. Yetenek sınavı ile öğrenci alan bu liselerin öğretim süresi dört yıldır.

26

27 Yarını bugünden planlayın. Mesleğinize giden yol haritanızı hazırlamaya şimdiden başlayın.

28 Yaşadığınız Yerdeki Ortaöğretim Kurumları  ……

29

30 dersin bitmesine


"Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları