Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİNLİK-1: SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLARI TANIYALIM 4 1 6 3 5 7 8 2 AĞIZ KARACİĞER PANKREAS YEMEK BORUSU MİDE İNCE BAĞIRSAK YUTAK KALIN BAĞIRSAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİNLİK-1: SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLARI TANIYALIM 4 1 6 3 5 7 8 2 AĞIZ KARACİĞER PANKREAS YEMEK BORUSU MİDE İNCE BAĞIRSAK YUTAK KALIN BAĞIRSAK."— Sunum transkripti:

1

2 ETKİNLİK-1: SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLARI TANIYALIM AĞIZ KARACİĞER PANKREAS YEMEK BORUSU MİDE İNCE BAĞIRSAK YUTAK KALIN BAĞIRSAK

3 ETKİNLİK-2: BESİNLERİN HANGİ ORGANLARDA SİNDİRİLDİĞİNİ ÖĞRENELİM Besin Çeşidi Sindirimin Gerçekleştiği Organ Sindiriminde Görevli Enzimlerin Üretildiği Yapılar Karbonhidratlar Proteinler Yağ

4 ETKİNLİK-3: Sindirim Organlarının Bazı Özelliklerini Öğrenelim 1. Hangilerinde karbonhidratlar sindirilir? 2. Hangilerinde sindirim olayı gerçekleşmez? 3. Hangilerinde hem mekanik, hem de kimyasal sindirim gerçekleşir? 4. Hangileri sindirme yardımcı organlardır? 5. Hangisi yağların mekanik sindirimini sağlayan safrayı üretir? 6. Hangilerinde proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleşir?

5 ETKİNLİK-4: Besin Çeşitlerinin Öncelikli Görevlerini Öğrenelim 1Vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır. 2Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar. 3Hastalıklara karşı direncimizi artırır, düzenleyici olarak görev yapar BESİN ÇEŞİTLERİ KarbonhidratProteinYağVitaminMineralSu

6 ETKİNLİK-5: Kimyasal veya Mekanik Sindirimi Sağlayan Olayları Öğrenelim 1Besinlerin enzimlerle parçalanması4Besinlerin tükürük salgısı ile parçalanması 2Besinlerin kaslarla parçalanması5 Büyük moleküllü besinlerin küçük moleküllü besinlere parçalanması 3Besinlerin çiğnenmesi6Besinlerin safra sıvısıyla parçalanması Kimyasal SindirimMekanik Sindirim

7 ETKİNLİK-6: Yeterli ve Dengeli Beslenme

8 ETKİNLİK-7: Sindirim Sisteminin Sağlığını Korumak 1. Sindirim sistemi rahatsızlıkları neler olabilir? 2. Bu rahatsızlıkların tedavisi için hastanenin hangi bölümüne başvurulmalıdır? 3. Bu rahatsızlıklara neden olan faktörler neler olabilir? 4. Sindirim sisteminin sağlığının korunması için doktor neler tavsiye edebilir?

9 ETKİNLİK-8: Neler Öğrendik (Doğru-Yanlış) DOĞRUYANLIŞ 1 Büyük moleküllü besin maddelerinin hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllü besinlere parçalanmasına sindirim denir. 2 Besinlerin enzimler yardımıyla parçalanmasına mekanik sindirim denir. 3 Midede besinler sadece kimyasal olarak sindirilir. 4 Safra salgısı karaciğerde üretilir. 5 Besin atıklarının içindeki su ve minerallerin emilimi kalın bağırsakta tamamlanır.

10 ETKİNLİK-9: Neler Öğrendik (Boşluk Doldurma) EmilimSafraEnerji ÜretimiPankreasKaraciğer 1. ………………. yağların mekanik sindirimini sağlar. 2. ……………….. bütün besinlerin kimyasal sindirimini sağlayan enzimleri üretir. 3. Sindirim sonucu oluşan küçük moleküllü besinlerin ince bağırsaktan kan damarına geçişine ……………….. denir. 4. ……………….. ve ………………… sindirime yardımcı organlardır. 5. Besin yapı taşları hücrede ………………………………………., yapım-onarım ve düzenleme olaylarında kullanılır.

11 ETKİNLİK-10: Neler Öğrendik (Eşleştirme) AÇIKLAMALAR 1 Karaciğer ve pankreasın salgılarını gönderdiği organdır 2 Sindirim sistemi hastalığıdır. 3 Et, tavuk, balık ve yumurtada bol miktarda bulunan besin çeşitidir. 4 Besinleri mideye ileten sindirim sistemi organıdır. 5 İçindeki enzim sayesinde karbonhidratların kimyasal sindirimini başlatır. KAVRAMLAR Tükürük Sıvısı Yemek Borusu Reflü İnce Bağırsak Protein

12 ETKİNLİK-10: Bulmaca Çözelim 1.Vücudun temel enerji kaynağı olan besin grubudur. 2. A kutucuğunda gösterilen organdır. 3. Besinlerin enzim kullanılmadan küçük parçalara ayrıldığı sindirim çeşididir. 4. Vücutta düzenleyici olarak görev yapan ve vücudun %70’ini oluşturan besin çeşididir. 5. Ayçiçeği, zeytin, fındık gibi besinlerde bol miktarda bulunan besin çeşididir. 6. Besinlerin kana geçtiği organdır. 7. Besinlerin ince bağırsaktan kana geçişine denir. 8. B kutucuğunda gösterilen organdır. 9. Besinlerin ağızdan yemek borusuna doğru iletilmesini sağlar. 10. Safra sıvısını salgılayan organdır. 11. Kimyasal sindirimi midede başlayan besindir. 12. Besinlerin enzimler yardımıyla yapı taşlarına parçalandığı sindirim çeşididir.

13 HAZIRLAYAN Ne Farkeder,Birimiz Hepimiz,Hepimiz Birimiz İçin..! Mahmut YILMAZ


"ETKİNLİK-1: SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLARI TANIYALIM 4 1 6 3 5 7 8 2 AĞIZ KARACİĞER PANKREAS YEMEK BORUSU MİDE İNCE BAĞIRSAK YUTAK KALIN BAĞIRSAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları