Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2016 – YGS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! BİRECİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ FATMA ERSÖZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2016 – YGS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! BİRECİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ FATMA ERSÖZ."— Sunum transkripti:

1 2016 – YGS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! BİRECİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ FATMA ERSÖZ

2 GENEL BİLGİLER  YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir.  İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.  2016 YGS 13 Mart Pazar saat 10:00’da,  2016 LYS Haziran ayının 3. ve 4. hafta sonunda, iki haftaya (18, 19, 25, 26 haziran) yayılarak yapılacaktır.

3  Her türlü delici ve kesici alet ile ateşli silah,  Anahtarlık, çanta, saat, cüzdan, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş, ve diğer takılar,  Cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık ile her türlü elektronik/mekanik cihaz,  Her türlü plastik, cam ve meta içerikli eşyalar,  Her türlü müsvedde kağit, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete, ve benzeri yayınlar,  Kalem, silgi, kalemtraş, cetvel, pergel, açıölçer, ve benzeri araçlar ile  Girmesine izin verilmez.

4 DİKKATT!!!!  Sınav Giriş Belgesi ve Nüfus Cüzdanı olmadan sınav binalarına girmek kesinlikle yasaktır.

5 KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI  Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. En düşük OBP’ye sahip bir öğrenciye okuldan 30 puan (0.12 x 250=30) gelirken En yüksek OBP’ye sahip bir öğrenciye okuldan 60 puan (0.12 x 500= 60). gelecek

6  YGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almı ş olmaları gerekir.

7 YGS’de 180 BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER İKİNCİ AŞAMA OLAN LYS SINAVLARINA GİREMEYECEKLERDİR. DİKKAT: YGS Barajı Olacak

8  Kaynağı belirsiz korkuya “kaygı” denir

9 SINAV KAYGISI NEDİR?  Sınav kaygısı, kısaca, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkin ve verimli kullanılmasına engel olan duygusal durum bozukluğu şeklinde tanımlanabilir.

10 ASLıNDA BELLI BIR SEVIYEYE KADAR KAYGı, GEREKLI VE FAYDALıDıR.

11 1) Desteğin çekilmesi 2) Zamanı iyi kullanmamak 3) Yeterince çalışmamak 4) Çalışmayı sürekli ertelemek 5) Aşırı beklentiler ve hırs 6) Özgüven eksikliği

12 Nefes darlığıMide ağrısı TerlemeBaş ağrısı Nefes alıp vermede düzensizlik Aşırı tepkide bulunma Kesik kesik nefes almaTitreme GerginlikEl ve ayak parmaklarının soğukluğu Kalp çarpıntısıSürekli yorgunluk Aniden sinirlenmeSürekli baş ağrısı Bel ağrısıBoyun kaslarının gergin olması

13 SıNAV KAYGıSıNıN SEBEP OLDUĞU DUYGULAR  Endişe,  Mutsuzluk,  Huzursuzluk,  Öfke-Kızgınlık,  Korku,  Hayal kırıklığı,  Ümitsizlik,  Mahcubiyet,

14

15 Kendini Yönetirsen, Dünyayı Yönetecek Gücü De Bulursun! Eflatun

16 SıNAVDAN ÖNCE;  Spor yap,  Sınava gireceğin yeri önceden gör,  Bir önceki günü sevdiklerinle geçir,  Sınavdan önceki gece iyi uyu,  Aç karnına sınava girme,  Sınava acele içinde girme, erken git,  Son ana kadar asla ders çalışma,  Sınavdan hemen önce gevşemeye çalış,  Zihninde geçmişteki başarısızlıkları değil, başarıları vurgula,  Sınava kendine güvenerek gir,  DUA ET! Moral olacaktır

17 SıNAV SÜRESINCE;  Sınav için olumlu düşün,  Sorular kolaydan zora gider, sırayı takip et,  Öncelikle en iyi bildiğin dersin sorularından başla,  Seni oyalayan soruların yanına işaret koy ve geç! Kalan zamanını bunlara ayırırsın,  Cevabından emin olmadığın soruları yanıtlama! Yanlış yapma riskin yüksektir,  Cevap anahtarınla cevapları karşılaştır; yanlış işaretleme ve kaydırma olmasın,  Soruları ve yönergeleri dikkatlice oku,  Sınavın başında açıklama iste,  Zaman zaman duruşunu değiştir, bu seni rahatlatacaktır,  Sınıf arkadaşların sınavlarını erkenden bitirdiğinde panik olma,  Sınav basarisi ile kişilik değerini bir tutmaaaa!!!

18 TEST TEKNIĞI AÇıSıNDAN  Sadece işaretlediğiniz soruları yeniden çözmek ve boş bırakıp bırakmadığınızı görmek için geri dönün.  Sorulardaki; değildir, her zaman, hiçbiri, birlikte, en çok, en az gibi vurguları önemseyin, bu vurguların farkında olun.  Matematik ve Fen bölümünde genellikle basit hatalarla soru yanlış yapılır. (Örn: eksi,artı veya dört işlem hataları).  Sınavdan sonra en çok duyduğum şey, “şimdi getirsinler hepsini çözeyim”

19 TEST TEKNIĞI AÇıSıNDAN  Sınav kitapçıkları dağıtıldığında aceleyle kitapçığı çözme telaşına düşmeyin.  En iyi olduğunuz bölümden başlayabilirsiniz. Ama şimdiye kadar denemediğiniz taktikler denemeyin.  Turlama Tekniği ile soruları çözün. (Bilmediğiniz ve veya emin olmadığınız soruları geri dönüp bakmak üzere işaret koyun). Belli bir bölümü bitirdikten sonra ya da bütün sınavı bitirdikten sonra…

20 KAYGı İLE BAŞA ÇıKMA YOLLARı  1-) Zihinsel Uygulamalar  2-) Fiziksel Uygulamalar

21 ZİHİNSEL UYGULAMALAR Zihin hazırsa her şey hazırdır!Shakespeare

22 DÜŞÜNCELERİ DURDURMA TEKNİĞİ: Kaygı, kendiliğinden olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır (“Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek” gibi). Bu düşünceler başladığında kendinize “DUR” deyin. Kırmızı ışık yandığında durduğunuz gibi aklınızdan bu olumsuz düşüncelerin geçişini de durdurun. Bunu ilk seferde başarmak zor olabilir, ancak bir kez başardığınızda sıklıkla kullandığınız bir yöntem olduğunu göreceksiniz

23 KENDİ KENDİNE TELKİN ETME TEKNİĞİ: Yoğun kaygı hissettiğinizde derin bir nefes alarak “Bu sadece bir sınav.Sakin ol ve rahatla!”, “Ne var bu kadar heyecanlanacak?”, “Kaygılanma zamanı geçti,şimdi sınav zamanı!” gibi cümleleri tekrarlayın.

24 DİKKATİNİ BAŞKA NOKTALARA ODAKLAMA TEKNİĞİ: Kaygınız arttığında etrafınıza bakın ve dikkatinizi ortamdaki başka noktalara yoğunlaştırın. Sınıfta kaç çeşit eşya var?, Duvarda asılı yazının kaç satırı var?, Kaç kişi gözlük kullanıyor? vs. gibi. Zihninizi o an için meşgul edecek ve sizi sınavdan uzaklaştıracak başka şeylerle ilgilenin. Son hece veya harf ile başlayan başka kelimeler türetme, kelimeleri alfabetik sıraya dizme, zihinden çarpma-bölme işlemi yapma gibi zihin oyunları da bu tür durumlarda kullanılabilecek etkili örneklerdir.

25 KÖPRÜ OBJELER KULLANMA TEKNİĞİ: Sevdiğiniz kişi ve mutlu olduğunuz ortamları düşünmek sizi rahatlatır ve kaygınızı azaltır. Sınav sırasında da kendinizi iyi hissettiğiniz ortamları, sevdiğiniz kişileri veya iyi anılarınızı - hayale dalmadan- düşünmek için kendinize zaman tanıyın. Ancak daha sonra sınava dönmeyi de unutmayın. Bu tür uygulamalar, sakinleşmenizde oldukça etkili olur.

26 İÇ-DİYALOGU KURMA TEKNİĞİ: Sınav kaygısına ve paniğe bağlı olarak, genellikle kişi kendi kendine “Ben bu soruları yapamam. Ben bir işe yaramam. Başarısız olacağım. Sınav kötü geçecek.” gibi olumsuz mesajlar yollar. Kişinin kendi iç diyalogunda neler söylediğinin, yaşadığı duygular ve performansına etkisi büyüktür. Bu iç-diyalogda olumsuz mesajları “Elimden geleni yapacağım. En azından bildiklerimi yapabilirim. Sadece ben değil herkes heyecanlı. Artık rahatla ve konsantre ol, her şey yolunda gidecek” gibi olumlu mesajlarla değiştirmek, olumlu düşünmek ve kendinize, sadece olumlu mesajlar göndermek sizi motive eder, kaygınızın azalmasına yardımcı olur.

27 BEDENSEL UYGULAMALAR 1- Doğru Nefes Alıp Verme 2- Gevşeme Tekniği

28 DOĞRU NEFES  Nefes alırken; İçinize rahatlığın, huzurun, mutluluğun dolduğunu hissedin ve vücudunuzun her köşesine ulaştığını hissedin.  Nefes verirken; stresinizin ve onu oluşturan etkenlerin vücudunuzdan dışarı atıldığını düşleyin.  Nefes burundan alınmalı ve ağızdan verilmelidir.

29 GEVŞEME TEKNIĞI  Yerinize iyice ve rahatça yerleşin  Herhangi bir tedirginlik hali varsa bir kenara bırakın.  İçinizden "rahatla ve bırak" deyin. Derin soluk alın.  Eller-Kollar  Kafa  Boyun  Omuzlar

30  Öncelikle fiziksel olarak rahatlamak, kaygıyı azaltmada en etkili ve en çok kullanılan yollardan biridir. Bunun için önce gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve uzun bir süreye yayarak nefesinizi verin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Daha sonra vücudunuzu gevşetin, kollarınızı serbest bırakın ve zihninizi boşaltın. Vücudunuzdaki tüm kasları, başınızdan başlayarak aşağıya kadar (alın, yüz, kafa, omuz, kollar, karın, bacaklar ve ayaklar) on saniye süreyle gerin, sonra serbest bırakın. Gerginlik ve rahatlık arasındaki farkı hissetme ve buna yoğunlaşma kaygınızı azaltır.

31  Kaygınızı Kontrol Etmezseniz  Kaygınız Sizi Kontrol Edecektir

32

33  Sınava gireceğin yeri, önceden gör.  Sınav gereçlerini hazırla, eksiğin olmasın.  Bir önceki gece, uykunu al.  Sevdiklerinle sohbet et.  Sabah, iyi bir kahvaltı yap.  Sınav yerine zamanında git.  Dua et; moral olacaktır.

34  Öncelikle, en iyi bildiğin bölümün/ dersin sorularını çözmeye başla.  Seni oyalayan soruların kenarına işaret koy ve geç! Vaktini harcama… Soruları bitirdiğinde kalan vaktini bunlara ayır.  Cevabından emin olmadığın soruları yanıtlama; yanlış yapma riski yüksektir. Çok yanlış, yaptığın doğruları da götürür.  Cevap anahtarınla, cevaplarını karşılaştır; yanlış işaretleme ve kaydırma olmasın.  Sınav esnasında sadece kendi kitapçığına bak başkasının performansı seni etkilemesin!!!

35  Öğrenci öncelikle hangi alanda başarılı ise o alandan başlaması motivasyon açısından en doğru olandır. Puan getirisi olarak baktığımızda genel olarak sayısalcı adayların öncelikle Matematik ve Fen testinden başlayıp sonra da Türkçe ve Sosyal bilimler testine devam etmelidir. Eşit Ağırlık öğrencisi önce Matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra da Fen ve Sosyal Bilimler testiyle devam etmeleri puan getirisi bakımından avantajlı olacaktır. Sözel alanındaki öğrenciler için Türkçe en çok puan getirecek testtir. Daha sonra Sosyal Bilimler ve daha sonra da Matematik ve Fen Bilimleri testi gelmektedir. Meslek liseli adaylar bölümüne yönelik puan getirecek derslerden başlamaları avantajlarınadır.  Çalışmayı en son ne zaman bitirmek gerekir  Eğer adaylar rahat olacağını hissedecekse son zamana kadar ders çalışabilir. Yani kalan bir veya iki gün içinde çalışmamanın vereceği kaygı durumunu yaşayacaklarsa son güne kadar çalışabilirler. Fakat bu çalışmanın yüksek bilişsel beceriyi gerekli kılacak düzeyde olmaması gerekir. Ama tavsiye olunan ise sınav öncesi 1-2 gün kala ders çalışmanın bırakmasıdır.

36  Sorularla inatlaşmamak gerekir  Uzun soru zor soru değildir  Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde az da olsa uzun paragraf soruları gelebilir. Sorunun uzunluğu öğrencileri korkutmamalıdır. Özellikle sayısal alandaki öğrenciler bu tür soruları okumakta sıkılmaktadırlar. Fakat en yapılabilir nitelikteki sorular bu tür sorulardır. Bundan dolayı uzun soru zor soru değildir.

37  Kodlama stratejisi geliştirmek gerekir   Soru kitapçığından her sorunun ayrı ayrı okunup, doğru cevabının bulunduktan sonra, cevap kâğıdına kodlanması sınava giren çoğu adayların yaptıkları ortak hatadır. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem bir zaman kaybıdır, hem de dikkat yoğunlaşmasını kesen ve kopartan önemli bir engeldir Grup halinde kodlama yapmak için mutlaka beş soruyu cevaplandırmak gerekmez, sayfa sonları da uygun bir cevaplama aralığıdır. Ayrıca her soruya konacak özel işaretlerle; neyi yapıp, geride neyi, hangi durumda bırakıldığı kolayca görmeyi sağlayacaktır. Bu durum, cevap kâğıdı üzerinde herhangi bir hata yapıldığında, geriye dönüp bu hatayı kolayca telafi etme imkânı verecektir

38

39 Sevdiğiniz bir balık cinsinden en az haftada 2 defa balık tüketmeye çalışın böylece, Omega-3 yağ asitlerinden olan Docoso Hegzanoic Acid'in (DHA), belleği güçlendirici etkisi, öğrenmeyi ve konsantrasyonu da artırıcı etkisinden faydalanırsınız. Sinir hücrelerini güçlendirici etkisi, dikkat ve konsansantrasyonu arttırıcı özellikleri nedeniyle günlük B vitamini ihtiyacını: tahıllar (buğday, yulaf, arpa, tahıl kepekleri), baklagiller (nohut, fasulye, bakla, mercimek), süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, tere, maydonoz, dereotu, pazı), sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak), patates, mantar, avokado, incir, hurma, tavuk ve kırmızı et, yumurta, kuruyemiş (yerfıstığı, fındık, fıstık, ceviz, badem, kayısı çekirdeği içi) karşılayabilirsiniz

40 Sınav haftasında ekmeği azaltmayın ve kaldırmayın. Özellikle sınavdan önceki gün öğlen veya akşam sevdiğiniz bir makarna türünü çok yağlı olmamak kaydıyla yiyebilirsiniz. Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edin. Her gün 2 tam ceviz, 10 fındık, veya 10 badem yiyin. Aşırı yorgunluk hissedenler her gün 1 bardak taze sıkılmış portakal ve çilek suyu ile C vitamini desteği, 1 tatlı kaşığı pekmez almakla da vücutlarına iyi bir demir desteği sağlamış olurlar.

41 Şimdiye kadar yemediğiniz bir besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyin. Hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir. Mümkünse dışarıda yemek yemeyin, evde daha önce denediğiniz yediğiniz, ama az yağ ile pişirilmiş yemekleri tercih edin. Rahat bir uyku için uyku saatinizden 1-2 saat önce çay, kahve içmeyin. Bitki çaylarını tercih edin. Aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi bağırsak hareketlerinizi bozabilir. Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacınızı sütlü ve meyveli tatlılar kuru meyveler ile bastırmaya çalışın, çikolata miktarını her zaman yediğinizden daha fazla yemeyin. Sınavdan önceki tüm gün sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi besinler tüketilirken dikkatli olunmalı.

42 Her zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltı sınav sabahı da büyük önem taşır. Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalı. Şeker ile ilgili yanlış uygulamalar sınav esnasında sorun yaratabilir. Protein içermeyen bir öğünde aşırı yenilen çikolata, meyve suyu, şeker ve benzeri yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltir bunun sonucunda pankreastan aşırı insülin salınımı ardından kan şekerinde düşme ve beraberinde konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi uyku hali doğurabilir.

43 Sınav esnasında susamaya neden olabilecek aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalı. Kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Doğru olan normal davranış tarzı mümkün olduğunca korunmalı. Doğru beslenme sınırları içinde kalmak yeterli, ailelerin bu konuda ısrarcı ve ürkütücü olmamaları çok önemli.

44

45 SıNAVDA BAŞARıLAR DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER BİRECİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ


"2016 – YGS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ! BİRECİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ FATMA ERSÖZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları