Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH)."— Sunum transkripti:

1 GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH)

2 Biacromial Çap Göğüs Genişliği Göğüs Derinliği Biiliac Genişlik Bithrocanteric genişlik Femur Epycondyler Çap Ayak bileği Çap Humerus Epycondyler Çap El Bileği Çap

3 BİACROMİAL GENİŞLİK

4 GÖĞÜS GENİŞLİĞİ Denek ayakta dik durur, kollarını hafifçe yana kaldırarak pergelin uçlarının kolayca uygulanmasına yardımcı olur. Ölçüm deneğin ön tarafından uygulanır. Kaliperin uçları 6. kaburga kemiği üzerine uygulanır. Koltukaltında 6. kaburga kemiğine rastlayan noktadan yatay geçirilen çizgi önde 4. costosternal ekleme uyar. Göğüs genişliği kaliper horizontal planda tutularak, soluk verme sonunda 0,1 cm’ye kadar ölçülür.

5 GÖĞÜS DERİNLİĞİ Göğüs genişliğinde olduğu gibi kıvrık uçlu (çap pergeli ) kaliper kullanılır. Ölçü, denek ayakta normal duruşta kollar yanlarda sarkıtılmış durumda alınır. Deneğin 4. costo-sternal eklemi iki elle bulunarak bir yatay çizgi ile belirtilir. Deneğin yanında durarak el parmak uçlarıyla tuttuğu kaliper uçlarını önde belirlenen noktaya yerleştirirken arkadaki ucu da spinal column üzerinde aynı yatay planda yerleştirilir. Normal soluk verme sonunda 0,1 cm’ye kadar not edilir.

6 BİİLİAC GENİŞLİK Denek ayakları hafifçe açık kollarını göğüs üzerinde bağlamış durumdayken arka taraftan ölçülür. Kaliperin kolları iliac crestlere uygulanır, iki iliac crest arasındaki maksimum uzaklık not edilir. Ölçüm sırasında kaliperin kollarının yeterli uygulanmasını sağlamak için aşağıya doğru 45 derecelik eğimle tutulması önerilmektedir.

7 BITROCHANTERIC GENİŞLİK
Büyük trokanterlerin en dış kenarları arasındaki uzaklıktır. Denek ayakta bacakları bitişik, kolları göğüs üzerinde ağlı durumdayken arka taraftan ölçülür. Antropometrenin kolları büyük trokanterlerin en dış kenarına sıkıca uygulanır. Çünkü kemik noktaları arasındaki doğru uzaklığın ölçülebilmesi için bu bölgedeki yumuşak dokusunun da sıkıştırılması gerekmektedir. Bu ölçü iskeletin ölçülendirilmesi amacıyla kullanılır. IBP’nin antropometrik bataryasında yer almamaktadır.

8 FEMUR EPİKONDİL Femur bicondylar genişlik, femurun en dış ve iç kondilleri arasında uzaklık olarak ölçülür. Bu noktalar medial ve lateral epikondiller olarak tanınır. Denek Diz 900 bükülü otururken ölçüm ön taraftan sürgülü kaliper ya da kıvrık uçlu pergel kullanılarak yapılır. Kaliperin uçları baş ve işaret parmakları arasında tutularak önceden belirlenmiş noktalara uygulanır. Ölçüm sırasında doku sıkıştırılarak minimum uzaklık ölçülür. Lateral ve medial epikondiller arasındaki uzaklık ölçülürken bu ölçünüm horizontal planda alınması önemli değildir. Bu ölgede yumuşak doku fazla olduğundan iskelet kitlesinin belirlenmesinde az kullanılan bir ölçü olmakla birlikte Parnell ve Heat-Carter metodunda mezamorfi kompenentinin antropometrik yolla tahmininde kullanılan önemli parametrelerden biridir.

9 AYAK BİLEĞİ GENİŞLİĞİ Düz bir platform üzerine çıplak ayakla asan deneğin ayaları arasındaki açıklık kalça genişliğinde ve ağırlığı iki ayağa da dengeli bir biçimde dağıtılmıştır. Ölçüm arka taraftan alınır. Horizontal planda, medial malleolus ve lateral malleolusların en dış noktaları arasındaki horizontal uzaklık ölçülür. Doğru ölçüm için sürgülü kaliper horizontal planda 45º açıda tutulur. Böylece kaliperin her iki kolu da malleollere değecek ve iki malleol arasındaki yatay uzaklık ölçülmüş olacaktır. Ölçüm bir iskelet boyutu ölçümü olduğundan malleoller üzerinde yeterli baskı yapılmalı ve 0,1 cm incelikte not edilmelidir.

10 Ayak bileği genişliği ağırlık taşıyıcı bir eklem olduğu için boy ve ağırlık ilişkisi ile yağsız vücut ağırlığı ilişkileri vardır. Ayak bileği genişliğinin ölçümünde sürgülü kaliper kullanılması önerilmektedir. Kıvrık uçlu kaliper kullanımı malleollerin pozisyonu nedeniyle uygun bulunmamaktadır.

11 DİRSEK GENİŞLİĞİ Humerus Epycondyler çap
Humerus bicondylar genişlik, geniş yüzeyli kolları olan sürgülü kaliperle ölçülür. Kol 90 derece bükülü durumdayken Humerusun lateral ve medial epikondilleri arasındaki uzaklık ölçülür. Medial epikondilin lateral epikondile göre distal durumu nedeniyle kaliper, epikondillere paralel değil hafif açılı tutulur. Ölçüm sırasında ayak bileğinde olduğu gibi yumuşak dokuya yeterli baskı uygulanmalıdır. Dirsek genişliği, mezamorfinin antropometrik yolla belirlenmesinde kullanılan parametrelerden birisidir.

12 El Bileği Çap Ulnar stiloid (medial) ve radial stiloid(lateral) arasındaki uzaklık sürgülü kaliper ya da kıvrık uçlu pergelle ölçülür. Uygun askıdan sonra 0,1 cm’ye kadar not edilir. El bileği genişliği iskelet kütlesi indeksinde kullanılır. İskelet kütlesi ile el bileği arasında r.88 ilişki bulunmuştur.


"GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları