Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

13.05.12 Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Projesi “ Geleneklerin Korunması Aracılığı ile Yaşlılarımızın Aileye Kazandırılması”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "13.05.12 Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Projesi “ Geleneklerin Korunması Aracılığı ile Yaşlılarımızın Aileye Kazandırılması”"— Sunum transkripti:

1 Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Projesi “ Geleneklerin Korunması Aracılığı ile Yaşlılarımızın Aileye Kazandırılması”

2 Projemizin Amacı Ninelerimizin ve dedelerimizin kendi yaşadıkları dönemdeki doğal ve sağlıklı yemeklerini çocuklarına ve torunlarına öğreterek, aile bireyleri için hem kendilerinin ne kadar kıymetli ve tecrübeli olduklarının farkına varılması hem de sağlıklı yemeklerin yeniden topluma kazandırılması, aile ilişkilerinin ve iletişimlerinin güçlendirilmesi, yaşlılarımızın yalnızlıktan kurtarılmasıdır.

3 Aile Bireyin yaşamında çok önemli bir yer tutan beslenme, bakım ve sevgi ihtiyacı, duygusal ve psikolojik gelişim, eğitim ve kültürel değerleri kazanma, sağlıklı zeka gelişimini sürdürme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı birincil kurumdur.

4 Projedeki Rolümüz Geleneksel aile yemeklerinin pişirilmesini destekleyerek, yaşlı insanların aile yaşamına katılmalarını sağlayacak özel eğitim ve öğrenme yöntemlerini geliştirmek, Bu aktivitelerle aile büyüklerimizi/yaşlılarımızı aile içine entegre etmek ve onları yaşam için cesaretlendirmektir.

5 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Kullandığımız öğrenme metodu Görerek, dokunarak, eğlenerek, hissederek, yaparak, ve yaşayarak öğrenmek

6 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Proje Sloganlarımız: “Hayat ustalarımız” “Yaşlılarımız hazine sandıklarımız” “Tadımız ve tuzumuz ortak” “Geçmişten gelen lezzet” “Sağlıklı yemek başarı demek”..

7 Gerçekleştirdiğimiz Aktivitelerimiz

8 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın AŞURE Karatepe Köyü halkı yıllarca bir arada yaşamış, bu nedenle kültürel değerleri ve akrabalık ilişkileri de güçlenerek devam etmiştir. Aşure de bu kültürün örneklerindendir. Aşure, en az 12 çeşit malzemeden yapılan bir tür tatlıdır. Aşure evlerde çokça pişirilir, tüm aile, akraba ve komşularla birlikte tüketilir. Yer : Antalya il merkezine bağlı Karatepe Köyü, Yılmaz ailesinin evi Tarih: 09 Aralık 2011 Aile: Dört kuşak Yılmaz ailesi ile onların soy bağından olan 22 akrabası, Katılımcılar: Yılmaz ailesi, akrabaları, komşuları ve proje üyeleri (yaklaşık 100 kişi)

9 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın ORMANA’DA YÖRESEL YEMEK İbradı ilçesi Antalya’ya 170 km uzaklıktadır. İbradı’ya yakın dağlarda yetişen kardelen de, erimek üzere olan karın altında yetişen ve devlet tarafından koruma altına alınan değerli bir çiçektir. Kardelenlerin korunması için her yıl ilkbaharda İbradı ilçesinde Kardelen Festivali düzenlenir. İbradı ilçesine bağlı Ormana Beldesi tarihi özelliğe sahip düğmeli evleri ile koruma altına alınmıştır. Ormana Beldesi ipek dokumaları ve doğal yemekleri ile de özel öneme sahiptir. Ormana'nın yöresel yemekleri: Ekşi tarhana, haluçka, yahni, sütlü dövme çorbası, sarma, etli dolma, keşkek, un tarhanası, tatlı tarhana, sütlü bulgur, kabuklu kuru fasulye, mısır kömbesi, yağlı ekmek, un helvası, baklava.. ve diğerleri. Ormana’da üç kuşak iki farklı aile bir arada 250 kişiye, yöresel ev yemeği olan yahni, keşkek, nohutlu pilav ve un helvası yaptılar. Yer : Ormana Beldesi Tarih: 07 Nisan 2012 İşbirliği yapılan kurum: Ormana Belediyesi Başkanlığı Katılımcılar: üç kuşak iki farklı aile, belde halkı, Kardelen festivaline katılan misafirler ile Antalya’dan katılan iki farklı sivil toplum kuruluşu üyeleri (250 kişi)

10 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Minikayaklar Kreşi çocuk-anne-anneanne bir arada Minikayaklar kreşindeki çocuklar, anneleri ve anneanneleriyle birlikte yoğurt çorbası ve içli köfte yaptılar. Farklı yörelere ait bu yemekler aynı anda yapıldı, aileler bir arada yemek pişirerek birbirlerinden yeni yemekler öğrendiler. Yemekler hazırlandığında diğer aile üyeleri de geldiler ve büyük bir aile olarak aynı masada birlikte yemek yediler. Yer : Minikayaklar Kreşi Tarih: 29 Nisan 2012 Katılımcılar: İki farklı ailenin üç kuşak üyesi, kreş sahibinin ailesi ve proje üyeleri (18 kişi )

11 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Portakal reçeli 90 yaşındaki hayat ustası Canan Yaşargil, ailelere ve gençlere Antalya’nın simgesi olan Portakalın reçelini yapmayı öğretti. Üniversite eğitiminden sonra yaşlıların bakımını meslek olarak üstlenecek üniversite öğrencileri, bu etkinlikle yaşlıların sosyal rehabilitasyonu konusunda önemli deneyimler edindiler. Bir yaşlının birikimini ve zenginliğini görme fırsatı bularak nasıl değerlendirebileceklerini öğrendiler. Portakal reçelini birlikte hazırladılar, yaşlıyla neşeli sohbetler ettiler, şarkılar söylediler, pişirdikleri reçelleri hem yediler hem de beraberlerinde götürdüler. Yer : Dernek merkezi Tarih: 21 Mart 2012 Katılımcılar: İki farklı ailenin üç kuşak üyesi, Üniversitenin yaşlı bakım teknikerliği bölümü öğrencileri, dernek üyeleri,diğer misafirler (34 kişi)

12 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Gençlerle anket çalışması Gençlere, ebeveynleri ve onların yaptıkları yemekler konusunda farkındalık yaratmak ve hatırlatmak üzere anket uygulandı. Aile büyüklerinin değerini ve doğal beslenmenin önemini anlatan küçük broşürler hazırlandı. Gençlerin ebeveynleri ile ilişkileri, onlardan öğrendikleri yemekler, onların kendileri için pişirdiği yemeklerin neler olduğunu öğrenmek için tek sayfalık anket formu hazırlandı, Nisan 2012 tarihleri arasında, Antalya Akev Koleji ve Konyaaltı Lisesindeki 210 gence anket uygulandı ve her birine hazırlanan broşürler dağıtıldı. Uygulanan anketin değerlendirmesi devam etmektedir.

13 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Göçle gelenler Antalya’ya Şırnak ilinden göçle gelen, gecekondu mahallesinde, üç kuşak bir arada yaşayan aileyle evinde söyleşi yapıldı. Ailenin göç öyküsü, komşuluk ve akrabalık ilişkileri, el sanatı uğraşıları ile yemek kültürleri hakkında bilgiler alındı. Yer : Baraj mahallesi Tarih: 25 Nisan 2012 Katılımcılar:ailenin dört üyesi, komşu ve akrabalar, proje üyesi ( 10 kişi) ortak

14 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Yaygınlaştırma * Gazete haberleri (dört farklı gazetede haber) *TRT radyosunda röportaj *Broşürler, *Dernek toplantılarında proje ile ilgili bilgi verme… *Veb sayfamızda yayınlanma

15 Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın Gelecekte yapacaklarımız *Konyaaltı Belediyesiyle Eylül 2012’de “Yemekte Yarış, Sofrada Barış” adıyla, aile büyüklerimden öğrendiğim yemekler temalı yemek yarışması düzenlenecek, Antalya’da yaşayan Kemaliyelilerin kurduğu Kemaliyeliler derneği üyeleri, Ekim 2012’de bir araya gelerek,yöresel tatlıları olan oricik’i yeni kuşaklara öğretmek ve yaşatmak üzere pişirecekler. Yürütülen Faaliyetlerin yaygınlaştırılması çalışmaları…

16 Proje Ekibi İbrahim KESER Proje Yürütücüsü Öğr.Gör.Güngör ÇABUK Proje Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Zeliha YAZICI Öğr.Gör. İlkay KESER Öğretmen İsmail ÜNAL Sosyal Hiz.Uzm.Yusuf ERDEMİR Çocuk Gelişim ve Eğit.Gülizar MANAV Öğretmen Gülsen Kaymaz ERCANLI


"13.05.12 Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Projesi “ Geleneklerin Korunması Aracılığı ile Yaşlılarımızın Aileye Kazandırılması”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları