Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI"— Sunum transkripti:

1 DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
ADİL ALTUNDAL Öğr. ilan edildi DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI Deprem Mühendisliğinde Temel Kavramlar 1. Hafta 2. Bölüm Profesör Adil ALTUNDAL İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı-Mekanik Çalışma Grubu Şubat 2016

2 Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Deprem Derinliği
ADİL ALTUNDAL Neler Göreceğiz… Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Deprem Derinliği Taban Kayası ve Yerel Zemin Zemin Gurupları Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri Depremin Büyüklüğü Depremin Şiddeti Depremin Süresi Deprem Düzeyleri ve Tasarım Depremi Tasarım Kriterleri Yapısal Performans Betonarme Yapıların Deprem Güvenliği

3 Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Dünyamızın derinliklerinde tek bir taban kaya kütlesi yoktur. Birbirinden farklı çeşitli levhalar vardır. Bu levhaların birleşme yerlerine fay denilmektedir.

4 Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Mevcut fayların üzerinde bulunan kayaçlar birbirine göre farklı yönlerde hareket etmek isteyebilirler. Bu durumda fayların ara düzlemlerinde enerji birikmesi meydana gelir. Biriken enerji belirli bir değere ulaşınca fay aniden kırılır ve enerji ortaya çıkar. Fay kırılması sonunda Potansiyel Enerji ortaya çıkar Enerji olan yerde İŞ yapılmalıdır. Yapılan iş, zeminde kırılmalar ve zeminde deformasyonlardır.

5 Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Enerji dalgaları deprem odağından başlayarak radyal bir şekilde dağılır. Durgun suya atılan taşın oluşturduğu dalgalar gibidir. Deprem enerjisinin su ortamında yayılması tusunamidir. Deprem odağından uzaklaştıkça; Taşınan enerji miktarı azalır, Yer değiştirme dalgalarının büyüklüğü küçülür.

6 Deprem Odağı (Hiposantr)
ADİL ALTUNDAL Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Deprem Odağı (Hiposantr) Fay Kırılması Kırılma Uzunluğu Deprem Merkez Üssü Deprem Derinliği HE Enerji Dalgaları Taban Kayası Yerel Zemin

7 Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Oluşumu ve Deprem Özellikleri Deprem Odağı: Fay kırılmasının oluştuğu noktadır. Deprem Merkez üssü: Deprem odağının yeryüzündeki koordinatıdır. Kırılma uzunluğu: Fayın kırılmaya başladığı noktadan itibaren fay çizgisi üzerindeki uzunluğudur. Deprem derinliği: (H E ) Fayın kırıldığı noktanın yer yüzüne olan uzaklığıdır. Veya, Deprem odağının deprem merkez üssüne uzaklığıdır. Depremin büyüklüğü : Fayın kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin büyüklüğüdür. Richter Ölçeği M olarak ifade edilir. Depremin alet ile ölçülen büyüklüğü olduğundan Depremin Aletsel Büyüklüğü de denir.

8 DEPREMLERİN SINIFLANDIRILMASI
ADİL ALTUNDAL DEPREMLERİN SINIFLANDIRILMASI Depremler farklı kriterlere göre sınıflandırılabilirler. Bunlar; Derinliğine göre, Büyüklüğüne göre Şiddetine göre, Süresine göre, Aşılma olasıklığına göre, Tasarım Kriterlerine göre depremlerdir.

9 DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER SIĞ DEPREMLER: Derinliği 70 km den küçük olan, ORTA DERİNLİKTE DEPREMLER: Derinliği km arasında olan, DERİN DEPREMLER: Derinliği 300 km den büyük olan depremlerdir. Türkiye'deki depremler km arasındaki sığ depremlerdir. Sığ depremler daha yıkıcı olmaktadır. Aynı şiddetli iki depremden derin depremin yıkıcılığı daha az olmaktadır. Marmara depreminin derinliği 17 km dir. Sığ bir depremdir, Ancak şiddetine göre çok daha fazla yıkıcı olmuştur.

10 DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER

11 DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER
Geniş Bölge Dar Bölge Sığ depremlerin odak derinliği küçüktür, yer yüzüne kısa zamanda ulaşır, genliği büyüktür, dar bir bölgeye etkir, ve yıkıcıdır. Zekai Celep

12 DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL DERİNLİĞİNE GÖRE DEPREMLER 17 Ağustos 1999 Marmara depremi: Merkez üssü: Sapanca gölü İzmit körfezi arası, Derinliği 17 km, Büyüklüğü 7,4 M (Richter Ölçeğine göre) Şiddeti X, (Mercalli Şiddet Cetveli10) Yüzey kırığı 120km İzmit körfezi Düzce arasında meydana gelmiştir.

13 Taban Kayası ve Yerel Zemin
ADİL ALTUNDAL Taban Kayası ve Yerel Zemin Yapılar, doğal zemin içine konuşlandırılan bir temel üzerine oturur. Dolgu zemin üzerine temel oturtulmaz.

14 Taban Kayası ve Yerel Zemin
ADİL ALTUNDAL Taban Kayası ve Yerel Zemin Yerel zeminin özellikleri, depremden dolayı yapının dinamik tepkilerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Fay kırılması ile ortaya çıkan enerji, dalgalar halinde ilerleyerek yapının altındaki taban kayasına ulaşır. Taban kayasında titreşimlerin oluşmasına sebep olur. Taban kayasında oluşan titreşimler yerel zeminden geçerek yapıya ulaşır. Ve yapıda dinamik tepki verir. Aynı büyüklükte deprem dalgaları farklı yerel zeminlerden geçtiğinde taşıyıcı sistemi aynı olan yapılarda çok farklı dinamik tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

15 Taban Kayası ve Yerel Zemin
ADİL ALTUNDAL Taban Kayası ve Yerel Zemin Zeminin derinliklerinde taban kayası mevcuttur. Yapı temeli ile taban kayası arasında bulunan zemine yerel zemin denir. Yapıya gelecek olan deprem dalgaları bu zemin içinden geçerek geleceklerdir. Dolayısıyla , yapıya gelen deprem kuvvetleri yerel zeminin özelliklerine göre değişmektedir. Yapı ile altındaki yerel zemin birbirini etkilemektedirler. Değişik zemin özelliklerine göre Deprem Yönetmeliğimiz zeminleri 4 gruba ayırmıştır.

16 Taban Kayası ve Yerel Zemin
ADİL ALTUNDAL Taban Kayası ve Yerel Zemin

17 ADİL ALTUNDAL

18 ADİL ALTUNDAL ZEMİN GURUPLARI

19 ADİL ALTUNDAL ZEMİN GURUPLARI

20 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri Deprem etkisi ile kırılan fayda ortaya çıkan enerji, deprem odağından başlayarak zeminde bazı şekil değiştirmelere sebep olur. Bu şekil değiştirmeler aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir. P Dalgası S Dalgası Love Dalgası Rayleig Dalgası

21 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri Şekil değiştirmelerin özellikleri: Yer değiştirme doğrultusu İlerleme Yönü Sıkışma veya Genişleme Dalga Boyu.

22 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri

23 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri

24 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri

25 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri Rayleigh veya S dalgası

26 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri

27 Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri
ADİL ALTUNDAL Deprem Enerji Dalgalarının Hareketleri

28 BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEPREMLER Fay kırılması sonucunda ortaya çok büyük bir enerji çıkar. Bir depremin büyüklüğü, fay kırılması sonucu ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü ile ifade edilir. Depremin büyüklüğü, ölçülebilen ve sayı ile ifade edilebilen bir büyüklüktür. Richter Ölçeği ile sınıflamada; Fayın kırılması sonucu ortaya çıkan enerjiye bağlı olarak bir (M) sayısı belirlenir.

29 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Depremde açığa çıkan enerji ile,
ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Depremde açığa çıkan enerji ile, depremin büyüklüğünü ifade eden M sayısı arasındaki aşağıdaki bağlantı vardır : Log10 E = 11,4 + 1,5*M (Marmara Depremi = 1x1022,5 erg) E: Erg cinsinden Açığa çıkan enerji M: Richter Şiddeti (Marmara depremi M = 7,4)

30 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Deprem Enerjisi ile Richter ölçeği olan M sayısı arasında logaritmik bir bağlantı vardır. Dolayısıyla bu sınıflandırmada yapılarda meydana gelen hasarlar, depremin tesir ettiği alanın büyüklüğü, veya insanların depremi algılamalarındaki farklılıklar dikkate alınmaz. Fay kırılması sonucu ortaya çıkan enerji ne kadar büyükse Depremin Richter ölçeğine göre büyüklüğü de o kadar büyüktür.

31 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Depremler Büyüklüklerine göre sınıflandırılabilir.
ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Depremler Büyüklüklerine göre sınıflandırılabilir. Depremler, ortaya çıkan enerjinin büyüklüğüne göre Richter ölçeği esas alınarak sınıflandırılır. Bu sınıflamaya göre Aletsel büyüklüğüne göre depremler 5 gruba ayrılabilir. Her grupta Yapının taşıyıcı sisteminde ne gibi hasarların oluşabileceği tahmin edilmektedir. .

32 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ M≤5 Taşıyıcı Sistemde önemli hasarlar oluşmaz
ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ M≤ Taşıyıcı Sistemde önemli hasarlar oluşmaz 5<M< Deprem odağına yakın yapılarda hasar oluşabilir. 6<M< Hasar olasılığı yüksektir. 7<M< Hasar Yaygın olarak görülebilir. M ˃ Yıkıcı depremler

33 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 1960 Şili depremi M = 8 1964 Alaska depremi M = 8
ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Aletsel büyüklüğü 8 e eşit ve daha büyük depremler sayılıdır. 1960 Şili depremi M = 8 1964 Alaska depremi M = 8 1999 Marmara depremi M = 7,4 (Resmi Resmi olmayan ) 2010 da Şili depremi M=8, kişi hayatını kaybetmiştir.

34 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ Marmara Depreminin büyüklüğü M=7,4 olarak ölçülmüştür. Marmara depreminde ortaya çıkan enerjinin, Hiroşima’da atılan kaç atom bombasına eş olduğu hesabedilebilir. Hiroşima da atılan atom bombası 15 Kiloton TNT ye eşit enerjiye sahiptir. 1 Kiloton TNT = 4x1019 erg Kiloton TNT=60x1019 erg Marmara depreminde 1x1022,5 erg enerji açığa çıkmıştır. Hiroşima bombası = 60x1019 erg Marmara Depremi = 1x1022,5 erg İki değer oranlanırsa Marmara depreminde ortaya çıkan enerji 3162 adet Hiroşima bombasında ortaya çıkan enerjiye denk olduğu ortaya çıkar.

35 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

36 ŞİDDETİNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL ŞİDDETİNE GÖRE DEPREMLER Sıradan insanlar enerji birimleri erg, TNT gibi kavramları bilmeyebilir. Ama tüm insanlar deprem sonu meydana gelen hasarları gözleyebilir, bu hasara göre depremin şiddeti hakkında bir şeyler söyleyebilir. Deprem ve deprem sonrası oluşan hasarlar arasında bir ilişki kurulabilir. Depremden sonra yeryüzünde meydana gelene hasarlar gözlenir, meydana gelen hasarlara deprem ile ilişkilendirilip bir cetvel ile ifade edilebilir. Bu cetvelde oluşan hasarların büyüklüğü, sıklığı, nerelerde meydana geldiği dikkate alınarak depremler sınıflandırılabilir. Depremlerin Şiddetlerine göre sınıflandırılması denilir.

37 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN ŞİDDETİ Aynı zamanda meydana gelen hasarlar binanın taşıyıcı sistemine , kullanılan malzemeye, işçilik gibi diğer faktörlere de bağlıdır. Bütün bunlar dikkate alınarak, İnsanların kolayca anlayabileceği Mercalli Şiddet Cetveli oluşturulmuştur. Bu hasarları esas alan sınıflandırma Düzeltilmiş Mercalli Şiddet Cetveli olarak geliştirilmiştir. 1902 de Mercalli tarafından ortaya atıldı 1958 de Wood ve Neuman tarafından düzeltmeler yapıldı 1958 de Richter tarafından düzeltilerek son şekli verildi. Bu cetvele göre depremler meydana getirdikleri hasarlar açısından I ile XII şiddetleri arasında sınıflandırılmıştır.

38 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN ŞİDDETİ

39 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN ŞİDDETİ

40 DEPREMİN ŞİDDETİ Şiddetli deprem :
ADİL ALTUNDAL DEPREMİN ŞİDDETİ 2007 DBYBHY göre yeni binaların tasarımında esas alınacak deprem ŞİDDETLİ DEPREM dir. Şiddetli depremde Can güvenliğinin sağlanması amacı ile; Kalıcı hasar oluşumunun sınırlandırılması esas alınmaktadır. Şiddetli deprem : Bina önem katsayısı I = 1 olan binalar için tasarım depreminin 50 yıllık bir süre içinde aşılma olasılığı %10 olan depremdir.

41 SÜRESİNE GÖRE DEPREMLER
ADİL ALTUNDAL SÜRESİNE GÖRE DEPREMLER Depremin aletsel büyüklüğü ve derinliği kadar depremin süresi de yıkıcılık üzerinde etkilidir. Süre açısında depremleri 2 ye ayırmak mümkündür. Kuvvetli yer hareketinin devam ettiği süre, saniye olarak depremin süresidir. 1- Küçük depremler: Enerjinin ortaya çıktığı kaynak bir nokta olarak kabul edilebilir. Kırılma bir noktada meydana gelmiştir. Ortaya çıkan enerji kısa zamanda yeryüzündeki yapıya tesir etmektedir. Kısa süreli bu depremlere küçük depremler denir.

42 ADİL ALTUNDAL DEPREMİN SÜRESİ 2- Büyük depremler: Enerjinin ortaya çıktığı kaynak, kırılma çizgisi çok uzun olabilir. Birbirinden kilometrelerce uzakta olan noktalardan çıkan enerji dalgaları, yeryüzündeki yapıya uzun aralıklarla tesir edebilir. Dolayısıyla deprem de uzun sürer. Bu depremlere büyük depremler denilmektedir. Marmara depreminde ivme kayıtlarından anlaşıldığına göre: Ana şok ilk 15 sn içinde oluşmuştur.(Kuzey-Güney) 15-30 sn arasında ivme şiddeti gittikçe azalmıştır. 35. Saniyede Doğu-Batı yönünde şiddeti biraz daha küçük olan 2. şok gelmiştir. Taşıyıcı sistemin özelliklerine göre ilk şokta yıkılmayan bazı binalar daha küçük şiddette olmasına rağmen 2. şokta yıkıldığı tahmin edilmektedir.

43 DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ
ADİL ALTUNDAL DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ 2007 Yönetmeliğimizde Mevcut Binalar için Değerlendirme/Tasarım depremi olarak Bölüm 7 de 50 yılda aşılma olasılıkları %50, %10 ve %2 olan üç farklı düzeyde deprem tanımlamıştır. D1 Deprem Düzeyi: 50 yılda aşılma olasılıkları %50 , dönüş periyodu 72 yıldır. Binaların ömrü boyunca gelme olasılığı çok sık olan, göreli olarak sık meydana gelen fakat küçük şiddetli depremlerdir. D2 Deprem Düzeyi: 50 yılda aşılma olasılıkları %10 , dönüş periyodu 475 yıldır. Binaların ömrü boyunca gelme olasılığı çok sık olmayan , göreli olarak seyrek meydana gelen şiddetli depremlerdir.

44 DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ
ADİL ALTUNDAL DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ D3 Deprem Düzeyi: 50 yılda aşılma olasılıkları %2 , dönüş periyodu 2475 yıldır. Binaların ömrü boyunca maruz kalabileceği en şiddetli depremi ifade eder. 2007 DBYBHY de Yeni yapılacak binalar için Tasarım Depremi, Şiddetli deprem olarak tanımlanmıştır. Şiddetli deprem (Tasarım Depremi) : Bina önem katsayısı I = 1 olan binalar için tasarım depremi; 50 yıllık bir süre içinde aşılma olasılığı %10 olan depremdir.

45 DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ
ADİL ALTUNDAL DEPREM DÜZEYLERİ ve TASARIM DEPREMİ Yeni binaların tasarımında esas alınacak olan tasarım depremi, 50 yıllık bir süre içinde aşılma olasılığı %10 olan depremdir. Şiddetli Deprem: Yeni yapılacak binalarda meydana gelen depremde Can güvenliğinin sağlanması amacı ile Kalıcı yapısal hasar oluşumuna izin verilmeli fakat sınırlandırılmalıdır.

46 ADİL ALTUNDAL TASARIM KRİTERLERİ Tasarım Kriterleri açısından üç farklı deprem vardır: Hafif Şiddette Deprem: Bu depremlerde yapılardan beklenenler : Yapı işlevselliği kaybolmayacak Taşıyıcı olmayan elemanlarda çok hafif hasar oluşabilir fakat yapının kullanılmasına engel olmayacaktır. Yoğun çatlak örnekleri olabilir ama donatıda akma olmamalıdır Ve betonda ezilme olmamalıdır

47 ADİL ALTUNDAL TASARIM KRİTERLERİ Orta Şiddette Deprem: Bu depremlerde yapılardan beklenenler : Yapı işlevselliği kaybolmayacak Taşıyıcı olmayan elemanlarda ciddi hasar oluşabilir fakat işlevi kaybolmaz Taşıyıcı sistemde yaygın geniş çatlaklar oluşur ve donatıda akma olabilir Ve betonda yer yer ezilme olabilir Ekonomik ölçüler içinde yapı onarılabilir

48 ADİL ALTUNDAL TASARIM KRİTERLERİ Şiddetli Deprem: Bu depremlerde yapılardan beklenenler : Can kaybı olmamalıdır Taşıyıcı olmayan elemanlarda çok ağır kopmalar, büyük kitle düşmeleri olabilir. Taşıyıcı sistemde hasar oluşur. Hasarların onarımı mümkün olmayabilir ama çökmemelidir

49 YAPISAL PERFORMANS HASAR KRİTERLER Hafif Orta Ağır İşlevsellik
ADİL ALTUNDAL YAPISAL PERFORMANS HASAR KRİTERLER Hafif Orta Ağır İşlevsellik korunmalı korunamaz Taşıyıcı Olmayan Elemanlarda Hasar Onarımı gerektirmeyecek kadar olur (kılcal) Onarılabilir seviyede olur (geniş çatlaklar) Olur (geniş çatlaklar ve dökülmeler) Taşıyıcı Elemanlarda Hasar Olmaz Onarılabilir seviyede olur ama sistem davranışına çok az müdahale gerektirebilecek seviye Onarılamayacak seviyede olur ve yapı davranışında iyileştirme maliyeti fizable değildir Çatlak Dağılımı ve Türü Tek tük ve kılcal Düşük yoğunlukta; kılcal ve geniş çatlaklar Çok yoğun patenler oluşmuş; geniş yarıklar ve dökülmeler Donatıda Akma Bir kaç noktada olabilir Bir çok noktada aktığında mafsallaşma hakim bir tablo olarak görülür Betonda Ezilme Yer yer ezilebilir Sayısız yerde beton ezilir(-) ve açılır (+) Onarımın Ekonomiye Maliyeti 0.0001*Maliyet (0.1~0.4)*Maliyet 1*Maliyet Çökme ihtimali Can Kaybı

50 Betonarme Yapıların Deprem Güvenliği
ADİL ALTUNDAL Betonarme Yapıların Deprem Güvenliği TAŞIYICI SİSTEM Düşey yükler + Rüzgar Hesaplarda daha az risk alınır Bu yüklemeye yapı daha sık maruz kalır Hesaplarda çok büyük risk öngörülür hasar oluşur Yapısal taşıyıcıda ağır hasar yok Elastik davranış Küçük şiddette deprem Çökme olasılığı 1/10000 Düşey yükler + Deprem Toptan çökme ve can kaybı yok 1/100 Tasarım depremi Şiddetli deprem Az hasar Orta şiddette hasar var

51 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

52 ADİL ALTUNDAL

53 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER Sonuç:

54 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

55 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

56 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

57 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

58 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

59 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

60 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER

61 Deprem ve Oluşturduğu Etkiler
ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER Deprem ve Oluşturduğu Etkiler

62 Deprem ve Oluşturduğu Etkiler
ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER Deprem ve Oluşturduğu Etkiler Üç boyutlu hareket Yörüngesi

63 GÖZLEMLER P S SH SV ADİL ALTUNDAL Amax (cm/sn2)
Büyük periyodlu Yüzey dalgaları (Rayleigh ve Love) SH SV

64 ADİL ALTUNDAL GÖZLEMLER İvme-zaman Hız-zaman Yer değiştirme -zaman


"DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları