Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

2 Çocuğun anne-babadan aldığı iki şey vardır:
Sevgi ve Eğitim.

3 Sevgi: Kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları kapsar.

4 Eğitim ise: Öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları, değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar.

5 Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim
Olumsuz aile tutumlarında ailenin verdiği sevgi ya yetersiz ya da aşırı, eğitim ise gevşek ya da sıkı olmaktadır.

6 Bu tutumu gösteren ailelerde sevgi, çocuğa şımartılacak derecede çok verilir ve disiplin yok denecek kadar azdır .

7 Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim
OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi SORUMSUZ

8 Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim
Burada sevgi, aynı birinci tutumda olduğu gibi aşırı verici ve koruyucu bir davranışla sunulmaktadır. Ancak çocuğa bir bebek gibi bakıldığı halde, kendisinden beklenenler çoktur. Hiç bir şey esirgenmez, özel dersler aldırılır, çeşitli olanaklar sağlanır. Buna karşılık çocuktan ileri düzeyde başarı beklenir. (Endişeli, bağımlı kişilik, güvensizlik, kaygı bozuklukları..)

9 Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim
OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi TUTARSIZ

10 Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin
Sıkı eğitim vardır ve disiplin genellikle aşırı cezalarla uygulanır; en küçük şeyde cezalandırma (dayak, şiddet) yoluna gidilir. Çocuk çoğunlukla aşağılanır ve horlanır. Çocuk, saldırgan ve anti sosyal davranışlar sergiler.

11 Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin
OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi SALDIRGAN UYUMSUZ

12 Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim
Bu durum yoksul ve kalabalık ailelerde gözlenir. Çocuğa düşen sevgi ve ilgi payı azdır. Çocuğun eğitimi de yetersizdir Böyle çocuklar «Saldım çayıra, mevlâm kayıra” anlayışı ile yetişir. Çocuk, kendi yolunu bulmaya çalışır.

13 Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim
OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi PASİF DONUK

14 DİĞER OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ
Anne ve babanın tutumları arasında tutarsızlık Aile içindeki kardeşlere farklı tutumlar Aile içi kutuplaşmalar

15 Ailenin çocuğa karşı tutumunun iki temel ögesi vardır;
Sağlıklı Tutum Ailenin çocuğa karşı tutumunun iki temel ögesi vardır; 1. Sevgi 2. Disiplin

16 Sağlıklı Tutum Çocuk yetiştirmek elinde kuş tutmaya benzer. Fazla sıkarsan canı çıkar, bırakırsan kaçar, gider. Kuramsal olarak en olumlu tutum, temel gereksinimleri en uygun biçimde karşılayan, kişide kendi kendisini doyurabilme yetisi geliştiren, iki temel ögeyi en sağlıklı biçimde ve oranda içinde bulunduran tutumdur.

17 Sağlıklı Tutum Gevşek Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi Sıkı Eğitim
SAĞLIKLI TUTUM Biraz olumsuzluk Yeterli sevgi Yeterli hoşgörü Yeterli disiplin

18 Disiplin Disiplin, aile içindeki denge ve düzenin oluşturulmasında büyük önem taşır. Ancak disiplin toplumumuzda çoğunlukla "cezalandırma" ile eşanlamlı olarak değerlendirilmektedir.

19 Disiplinin iki temel amacı vardır;
Çocuğa anlaşılır, kesin ve sınırları olan, güvenli bir ortam sunmaktır. Bu ortam çocuğun sağlıklı gelişimi için gereklidir.

20 Disiplinin iki temel amacı vardır;
2. Çocuğun kendi kendini yönetme yeteneği yani özdenetim kazanmasıdır. Denetim altında olmadan da öğrendiklerini uygulamalıdır.

21 Disiplin İçin Önemli İlkeler
Tutarlılık: Disiplin için en önemli ilkelerden biridir. Ana baba çocuğun uygun olmayan bir isteğine birkaç kez “Hayır” dedikten sonra sonunda “Evet” diyorsa, çocuk ısrar etmesinin işe yaradığını öğrenecektir.  

22 Disiplin İçin Önemli İlkeler
2. Sınır Koyma: Çocukların gösterdiği uyum ve davranış sorunlarının nedenlerinden birisi de ana babalarının onlara uygun sınırlar koymamalarıdır. Çocuk nerede duracağını bilmeli, tüm davranışlar hoşgörü ile karşılanmamalıdır. Aileler çocuğun sevgisini kaybetme korkusuyla sınır koymazlar.

23 Disiplin İçin Önemli İlkeler
3. Ana babanın sözbirliği ve işbirliği yapması disiplin için gereklidir. Anne çocuğa “Dışarı çıkmadan önce oyuncaklarını topla” dediğinde baba “Bırak gitsin, arkadaşları bekliyor” diyorsa çocuk işine gelen kuralı dinleyecektir.

24 Disiplin İçin Önemli İlkeler
4. Anne baba, davranışlarıyla çocuğa örnek olduğunu unutmamalıdır. Anne baba, öğrettikleri kuralları kendileri de sergilemelidir. Kardeşine vurduğu için çocuğunu döven bir baba “kimsenin kimseye vurmaması gerekir” kuralını önce kendisi bozmuş olur.

25 Tüm bu anlatılanları uygulamak, sağlıklı ve başarılı bireyler yetişmesini sağlar. Bunu sağlamak ise siz anne babaların görevidir. Yetiştirdiğiniz sağlıklı ve başarılı çocuklar, sizlerin başarısıdır. Okul sadece bu davranışları pekiştirir ve kalıcı olmasını sağlar. «BAŞARILARI İÇİN ÖMÜRLERİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ BEDEL OLARAK ÖDEMEYENLER, BAŞARISIZLIKLARININ BEDELİNİ BİR ÖMÜR BOYU ÖDERLER!…

26 GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN
İZLEDİĞİNİZ ve GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları