Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB SİTESİ. İnternet Nedir?  İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB SİTESİ. İnternet Nedir?  İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim."— Sunum transkripti:

1 WEB SİTESİ

2 İnternet Nedir?  İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.  İnternet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir.  Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. İnterneti bu haliyle bir bilgi denizine, ya da büyükçe bir kütüphaneye benzetebiliriz

3 WEB BROWSER (Web Tarayıcı) "Web tarayıcı"sı istediğiniz web sayfalarını indirip açan, internetteki web sunucularıyla iletişim kurmak için bilgisayarımızda çalışan bir programdır. En yaygın tarayıcılar: İnternet Explorer ve Netscape Navigator’dür Navigator ve Internet Explorer (IE), hiç bir ücret ödenmeden temin edilebilir.

4 SEARCH ENGINE (Arama Motoru) Arama motorları (search engines), dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrılmış, aradığımız bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan web siteleridir. İnternet üzerinde binlerce arama motoru bulunmaktadır. En popüler yabancı arama motorları: Googlewww.google.com Yahoowww.yahoo.com

5 TERMINOLOGY (Kavramlar) WWW: Web, ya da World Wide Web, yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan bir çoklu hiper ortam sistemidir. http : Hyper Text Transfer Protocol... Bir Web dökümanına ulaştığımızda herşey 4 ana fazda gerçekleşir: (1) Bağlantı (2) Ne istediğimizin web servisine iletilmesi (3) Cevap (4) ilgili sayfaya yapılan bağlantının kesilmesi. Bu ana safhalar, web üzerinde iletişimin kurallarını tanımlayan bir protokolü oluştururlar. Bu protokole de, Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) denir. URL : URL (Unform Resource Locators), Web Browser'lar içinden bir web servisine ya da diğer bazı internet servislerine yönlendirme yapılabilmesini sağlayan bir komut formatıdır. URL'ler bir bakıma, internet üzerinde erişebileceğimiz servisleri belirtmek, tanımlamak için kullandığımız adreslerdir. ISS : İnternet Servis Sağlayıcısı. Genellikle bir ücret karşılığı Internet'e erişiminizi sağlayan bir şirkettir

6 TERMINOLOGY (Terimler) FTP : FTP, bir bilgisayardan diğerine bir veri veya daha fazla dosya transfer etmek için kullanılan yaygın bir yöntemdir.FTP, başka bir internet sitesine bağlanarak dosya transfer etmek göndermek için özel bir yoldur TCP/IP : Transmission Control Protocol/Internet Protocol... Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar DNS: Domain name system (alan adı sistemi) aslında bir veritabanıdır. Sistem makine isimlerini IP adreslerine, IP adreslerini ise makine isimlerine cevirir. IP adresleri ile alan adı arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir.

7 INTERNET CONNECTIVITY (İnternet Bağlantıları) Dial-up: Bir modem aracılığı ile telefon hattı üzerinden bize ISS tarafından sağlanan telefon hattı aracılığı ile yapmış olduğumuz internet bağlantısıdır. ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line ya da kısaca ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sıradan telefon hatları üzerinden genişband erişimi sağlayan bir bakır devre transmisyon teknolojisi olarak. internet kullanıcıları tarafından tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. 24 saat, 7 gün, 365 gün bağlanma, bağlanamama, kesilme gibi sorunlar olmadan, sabit ücret ödeyerek, yüksek hızda internet’te olmak ve aynı anda aynı telefon hattı üzerinden telefonla konuşma yapmak isteyen internet kullanıcıları için ADSL tercih edilir. Wi-Fi : Wireless fidelity kelimelerinin ilk iki harfinin kullanılarak ortaya çıkartılmış bir kısaltmadır. Wi-Fi Basitçe kablosuz network demektir. Leased Line: Kiralık hat... Genellikle telekomünikasyon dairesinden kiraladığımız data hatlarıdır. Kiralanan hat firmanıza özel, 7 gün 24 saat internet erişimi sağlar.

8 DOMAIN NAME (Alan Adı) Domain name (domain ismi, domain adı, alan adı) aynı anda tek kişi yada kuruluş tarafından sahip olunabilen ve web sitesine ulaşımı sağlayan bir isimdir. Domain adınızı web sitenizin adresi ve email adresleriniz için kullanabilirsiniz. Domain kayıt işlemi ile adınızı yada şirket isminizi tescil edebilir ve başkalarının almasını engelleyebilirsiniz. Domain adınızı hosting hesabı ile kullanarak web sitenizi ve dosyalarınızı yayınlayabilir, kendinize ait email adresleri yaratabilir ve kullanabilirsiniz. Alan adları mümkün olduğunca kolay ve hatırlanabilir olmalıdır. Akılda kalıcı, uzun olmayan alan adları, çok sayıda ziyaretçinin sitenize ulaşabilmesini sağlar.

9 DOMAIN NAME UZANTILARI (Alan adı uzantıları) Domain uzantıları web sitelerinin yapılma amaçlarına göre özelleşmesi için kullanılırlar. Bu uzantılar: com: Ticari kuruluşlar için net : Çalışma alanı internet olan kuruluşlar için org : Dernekler, Organizasyonlar için gov : Devlet kuruluşları için edu : Eğitim kuruluşları için eu : Avrupa Birliği ülkeleri ve kuruluşları için mil : Askeri kuruluşlar için ac : Akademik kuruluşlar (Bazı ülkelerde karşılığı.edu dur) tv : Tuvalu adlı bir ülkeye ait domain uzantısıdır. Televizyon kanalları tarafından rağbet görmektedir.

10 E-MAIL (Elektronik Posta) Elektronik posta ya da kısa adıyla e-mail, bilgisayar ağlarında kullanıcılarının birbirleriyle yazılı olarak haberleşmesini sağlayan bir yoldur. e-mail, günümüzde en ucuz ve hızlı haberleşme araçlarından biridir. e-mail adresi @ işareti ile ayrılmış iki kısımdan oluşur. İlk kısım kişinin kendi sistemindeki kullanıcı numarası; ikinci kısım ise, bulunduğu sistemin adresini belirtir Bir elektronik posta adresi adsoyad@yahoo.com formatındadır Kendilerine ait domain isimlerini (ör. www.şirketim.com) tescil ettirenler gerekli ayarları yaptıktan sonra isim@şirketim.com şeklinde e-maillerini kullanabilirler

11 STATİK WEB SİTELERİ Statik web siteleri sabit sayfalardan oluşur Ziyaretçi ile bir etkileşiminiz olmaz İçeriğini güncellemeniz veya yapısını değiştirmeniz için sayfa kodları üzerinde değişiklik yapılması ve tekrar internet ortamına aktarılması gerekir Bu tip siteler dinamik sitelere oranla maliyeti düşük olduğundan, daha çok küçük işletmeler tarafından tanıtım amacıyla ve bilgi vermeye yönelik olarak kullanılır

12 DİNAMİK WEB SİTELERİ Dinamik siteler ASP, PHP, JSP gibi bir web programlama dili ve genellikle MySql gibi bir veritabanı kullanılarak tasarlanır. Dinamik olmasının sebebi sayfanın ziyaretçisi ile etkileşim içinde olmasından, yani ziyaretçinin o anda ki tercihlerine ve isteklerine karşılık verebilmesindendir. Bu teknoloji sayesinde Ziyaretçilerinize amacınıza bağlı olarak çeşitli hizmetler sunabilir Ürünlerinizi tanıtabilir İnternet üzerinden satış yapabilirsiniz İsteğinize göre eklenen basit arayüzlü yönetim paneli sayesinde sayfa bilgilerini değiştirebilir, fiyat listelerinizi veya adres, telefon gibi bilgilerinizi rahatlıkla güncelleyebilir, yeni sayfalar ekleyebilirsiniz.

13 STATİK WEB SİTESİ Mİ ? DİNAMİK WEB SİTESİ Mİ ? STATİK WEB SİTESİ Siteniz Sadece tanıtım veya bilgi amaçlı olacaksa Site içeriğinizi sık sık güncellemeniz gerekmeyecekse Bir kaç sayfadan oluşacaksa Ziyaretçi ile etkileşim olmayacaksa Statik içerikli bir site sizin için yeterli olabilir. DİNAMİK WEB SİTESİ Sitenizde Ürün tanıtımı veya satışı yapacaksanız İçerik devamlı güncellenecekse Rezervasyon, ilan, haber, anket vb. bölümler olacaksa Bilgilerinizi bir veritabanında tutacaksanız Sitenizin dinamik altyapıya sahip olması gerekir.

14 WEB SİTESİ PROGRAMLAMA DİLLERİ En çok bilinen web programlama dilleri: HTML : (Hyper Text Markup Language) internet üzerinde web sayfası oluşturmak için kullanılan bir programlama dilidir. HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır. ASP : Active Server Pages şeklindedir. Aktif Sunucu Sayfaları... ASP bir Microsoft teknolojisidir. IIS (Internet Information Services) ile Windows 2000 üzerinde tavsiye edilen çalışma ortamıdır. PHP : (Personal Home Page) PHP bir script dilidir. PHP dosyaları da HTML dosyaları gibi sade metin dosyalarından oluşmaktadır.

15 WEB SITE DESIGNING TOOLS (WEB SİTESİ TASARIM ARAÇLARI) Microsoft FrontPage, Web sayfası ve Web sitesi oluşturmak için geliştirilmiş bir programdır. Macromedia Dreamweaver, Macromedia firması tarafından profesyonel web tasarımcıları ve geliştiricileri için hazırlanmış olan bir programdır. Microsoft Visual studio, Microsoft ortamında yazılım geliştirici programıdır.

16 DATABASE (VERİTABANI) Bilgisayar terminolojisinde, sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir başka tanımı da, bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış, programlarca istenebilecek veriler yığınıdır... Kısaca veritabanı bir depo görevi görmektedir

17 WEB HOSTING & WEB SERVER (WEB SİTESİ BARINDIRMA & WEB SUNUCU) internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların saklanması gerekir. web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir. Web sunucu bir bilgisayardır. Tıpkı evde kullandığımız gibi bir bilgisayarlardır. Ancak özellikleri ve üzerindeki programlar biraz farklı olabilmektedir. Yayınlamak istediğiniz sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda durması gerekir


"WEB SİTESİ. İnternet Nedir?  İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları