Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı"— Sunum transkripti:

1 Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
SAĞLIK SOFRADA BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya

2 Sağlık-Beslenme ilişkisi
Çok yemek olmak Şişman Az yemek Zayıf olmak ENFEKSİYON KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ TANSİYON KARACİĞER HST. ŞEKER KEMİK ERİMESİ HALSİZLİK KANSER BÖBREK HST. DERİ HAST. KALP DAMAR HST. İSHAL KABIZLIK ZEHİRLENME UNUTKANLIK GÖRME BOZUKLUĞU ŞİŞKİNLİK REFLÜ AĞIZ YARALARI ……….. BAŞ AĞRISI

3 Sunum İçeriği Sağlıklı beslenme nedir?
Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz? Ne kadar ve ne zaman yemeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Gıda katkı maddelerinin beslenmedeki yeri?

4 Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme deyince genelde ilk akla, YAĞSIZ, TATSIZ, TUZSUZ bir beslenme şekli gelmektedir.

5 Sağlıklı Beslenme Az yemek midir?

6 Aslında SAĞLIKLI BESLENME kısaca
vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarlarda tüketmektir. Gereğinden fazla yemek sağlıksız beslenme olduğu gibi gereğinden az yemek düzensiz beslenmek besin içeriği düşük kalorisi yüksek gıdalarla beslenmek de SAĞLIKSIZ BESLENMEKTİR.

7 Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler nelerdir ?

8 Karbonhidrat Yağ Mineral Su Protein Vitamin

9 Günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayalım. Hangi besinden
Günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayalım? Hangi besinden? Ne kadar tüketelim?

10 Su neden bu kadar önemlidir?
Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur.

11 Doğru ve yanlış beslenme durumlarında neler oluyor
???

12 Besin Besin Besin Besin
ENERJİ İHTİYACI SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız 2-3 saat yediklerimiz AÇLIK BAŞLIYOR Besin Besin KH KH KH KH Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

13 Besin Besin Besin Besin Besin Besin Besin
SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız 2-3 saat yediklerimiz Besin Besin Besin Besin KH KH KH KH Besin Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

14 HALEN BESLENMİYORSA Besin Besin SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız
2-3 saat yediklerimiz PROT HALEN BESLENMİYORSA KH KH KH Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

15 Beslenme Düzenini Nasıl Koruruz
Öğün atlanmamalıdır. Abur cubur besinler tüketilmemeli, sürekli atıştırılmamalıdır Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. İstirahat halinde şeker miktarı az olan besinler tercih edilmelidir. (Şeker türü hızlı enerjiye dönüşen gıdalar yoğun fiziksel aktivite öncesi tercih edilebilir.) İçecek olarak su tercih edilmelidir.

16 Gereğinden fazla yememek için !!!
Acıkmadan yemeyin, Doymadan kalkın… Yemeği hızlı yemeyin… Yemek yerken başka işlerle uğraşmayın…

17 Nelerden kaçınmalıyız?
FAZLA YAĞLI FAZLA TATLI FAZLA TUZLU KATKI MADDELİ

18 Elde Edildiği Kaynaklar ???
Sağlığa Etkileri ???

19 Karbonhidrat Yağ Protein Su Vitamin Mineral KATKI MADDESİ NEDİR???

20 Kullanım amacı nedir? Gıdaların besin değerini artırmak için katılan vitamin ve mineralleri hariç tutarsak, katkılar genel anlamda vücudumuz için gerekli maddeler değildirler. Üretim süreci içerisinde gıdaların renk, tat, koku, besin değeri, raf ömrü gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla gıdalara katılan maddelerdir.

21 Gıda katkı maddeleri zararlı mıdır?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kullanılmasına izin verdiği katkı maddelerinin hepsi, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak legal limitler içerisinde kullanıldığı zaman herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiş olan maddelerdir.

22 Gıda katkı maddelerinin hastalıklarla ilişkisi
Kanser Hiperaktivite (Dikkat eksikliği) Epilepsi (Sara) Migren Alerji ve cilt problemleri İltihabi bağırsak hastalıkları Spastik kolon Kalıtsal metabolik hastalıklar

23 En sık karşılaştığımız zararlı katkı maddeleri neler ?

24 Tatlandırıcı Renklendirici Raf ömrünü artıran

25 Tatlandırıcı Renklendirici Kıvam artırıcı Raf ömrünü artıran

26 Monosodyum Glutamat (Çin Tuzu) Lezzet Artırıcı

27 NİTRİT VE NİTRATLAR (E249,E250,E251,E252)
MONOSODYUM GLUTAMAT

28 Sodyum Benzoat Potasyum Benzoat

29 5 TL 10 TL Nar Karamel Glukoz Şurubu Sitrik asit Nar aroması
İÇİNDEKİLER Karamel Glukoz Şurubu Sitrik asit Nar aroması İÇİNDEKİLER Nar 10 TL 5 TL

30

31

32

33 Ne yapmalıyız ??? Öncelikle gıda katkı maddesi içermeyen doğal gıdaları tercih etmeliyiz.

34 En az katkı maddesi içeren ürünü tercih etmeliyiz.
%100 Meyve suyu Meyve nektarı Meyve aromalı içecek MEYVE ORANI % 1-5

35 Nasıl meyveler kullanıldı
Ne kadar tüketmeliyim Ne kadar tüketmeliyim Nasıl meyveler kullanıldı Tüketim tarihi geçti mi? SAĞLIKLI MI? HELAL Mİ?

36 İsteklerinizi ve tercihlerinizi üreticilere bildiriniz.

37 Gıda denetimine destek olun.

38 Kaynak Önerisi ?

39

40


"Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları