Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya."— Sunum transkripti:

1 BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya

2 Sağlık-Beslenme ilişkisi Çok yemek Şişman olmak Az yemek Zayıf olmak TANSİYON KEMİK ERİMESİ GÖRME BOZUKLUĞU ZEHİRLENME ŞEKER KALP DAMAR HST. BÖBREK HST. KARACİĞER HST. HALSİZLİK ENFEKSİYON KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ İSHAL UNUTKA NLIK AĞIZ YARALARI DERİ HAST. ……….. REFLÜ KANSER KABIZLIK ŞİŞKİNLİK BAŞ AĞRISI

3 Sunum İçeriği Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz? Ne kadar ve ne zaman yemeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Gıda katkı maddelerinin beslenmedeki yeri?

4 Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı beslenme deyince genelde ilk akla, YAĞSIZ, TATSIZ, TUZSUZ bir beslenme şekli gelmektedir.

5 Sağlıklı Beslenme Az yemek midir?

6 Aslında SAĞLIKLI BESLENME kısaca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarlarda tüketmektir. Gereğinden fazla yemek sağlıksız beslenme olduğu gibi gereğinden az yemek düzensiz beslenmek besin içeriği düşük kalorisi yüksek gıdalarla beslenmek de SAĞLIKSIZ BESLENMEKTİR.

7 Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler nelerdir ?

8 KarbonhidratYağMineralSuProteinVitamin

9 Günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayalım? Hangi besinden? Ne kadar tüketelim?

10 Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur.

11

12 2-3 saat yediklerimiz 3-4 saat depolarımız SABAHÖĞLE YAĞ KH Besin AÇLIK BAŞLIYOR ENERJİ İHTİYACI YAĞ KH

13 2-3 saat yediklerimiz 3-4 saat depolarımız SABAHÖĞLE YAĞ KH Besin YAĞ KH Besin YAĞ Besin

14 2-3 saat yediklerimiz 3-4 saat depolarımız SABAHÖĞLE YAĞ KH Besin PROT HALEN BESLENMİYORSA KH YAĞ

15 Beslenme Düzenini Nasıl Koruruz Öğün atlanmamalıdır. Abur cubur besinler tüketilmemeli, sürekli atıştırılmamalıdır Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. İstirahat halinde şeker miktarı az olan besinler tercih edilmelidir. (Şeker türü hızlı enerjiye dönüşen gıdalar yoğun fiziksel aktivite öncesi tercih edilebilir.) İçecek olarak su tercih edilmelidir.

16 Gereğinden fazla yememek için !!!

17 Nelerden kaçınmalıyız? FAZLA YAĞLI FAZLA TUZLU FAZLA TATLI KATKI MADDELİ

18 Sağlığa Etkileri ??? Elde Edildiği Kaynaklar ???

19 KarbonhidratYağProteinSuVitaminMineral KATKI MADDESİ NEDİR???

20 Kullanım amacı nedir? Gıdaların besin değerini artırmak için katılan vitamin ve mineralleri hariç tutarsak, katkılar genel anlamda vücudumuz için gerekli maddeler değildirler. Üretim süreci içerisinde gıdaların renk, tat, koku, besin değeri, raf ömrü gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla gıdalara katılan maddelerdir.

21 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kullanılmasına izin verdiği katkı maddelerinin hepsi, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak legal limitler içerisinde kullanıldığı zaman herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiş olan maddelerdir. Gıda katkı maddeleri zararlı mıdır?

22 Gıda katkı maddelerinin hastalıklarla ilişkisi Kanser Hiperaktivite (Dikkat eksikliği) Epilepsi (Sara) Migren Alerji ve cilt problemleri İltihabi bağırsak hastalıkları Spastik kolon Kalıtsal metabolik hastalıklar

23 En sık karşılaştığımız zararlı katkı maddeleri neler ?

24 Tatlandırıcı Renklendirici Raf ömrünü artıran

25 Tatlandırıcı Renklendirici Kıvam artırıcı Raf ömrünü artıran

26 Monosodyum Glutamat (Çin Tuzu) Lezzet Artırıcı

27 NİTRİT VE NİTRATLAR (E249,E250,E251,E252) MONOSODYUM GLUTAMAT

28 Sodyum Benzoat Potasyum Benzoat

29 İÇİNDEKİLER Nar İÇİNDEKİLER Karamel Glukoz Şurubu Sitrik asit Nar aroması 10 TL 5 TL

30

31

32

33 Ne yapmalıyız ??? Öncelikle gıda katkı maddesi içermeyen doğal gıdaları tercih etmeliyiz.

34 En az katkı maddesi içeren ürünü tercih etmeliyiz. %100 Meyve suyu Meyve nektarı Meyve aromalı içecek MEYVE ORANI % 1-5

35 Ne kadar tüketmeliyim Nasıl meyveler kullanıldı Tüketim tarihi geçti mi? SAĞLIKLI MI? HELAL Mİ?

36 İsteklerinizi ve tercihlerinizi üreticilere bildiriniz.

37 Gıda denetimine destek olun.

38 Kaynak Önerisi ?

39

40


"BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları