Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı 1 Şubat 2012 - Ankara SON HAFTALARDA YURDUMUZU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı 1 Şubat 2012 - Ankara SON HAFTALARDA YURDUMUZU."— Sunum transkripti:

1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı 1 Şubat 2012 - Ankara SON HAFTALARDA YURDUMUZU ETKİLEYEN HAVA ŞARTLARININ DEĞERLENDİRMESİ

2 2 Halen 545 noktada yapılan meteorolojik gözlemler, 2012 yılında yapılacak 189 ilave ile 734’e çıkarılacaktır. METEOROLOJİK GÖZLEM AĞI

3 Yurt genelinde 8 yerde Ankara, Adana, Samsun, İstanbul, İzmir, Isparta, Diyarbakır, Erzurum günde iki defa olmak üzere GPS teknolojisi destekli Yüksek Atmosfer Gözlemleri yapılmaktadır. 3 YÜKSEK ATMOSFER GÖZLEMLERİ

4 Mevcut 4 radara (Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir) ilave olarak 4 yeni radar İzmir, Muğla/Marmaris, Antalya Hatay hizmete alındı. 2012 yılında Samsun ve Trabzon radarlarının da hizmete alınacaktır. YENİ METEOROLOJİK RADAR ŞEBEKESİ

5 METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ülke geneline kurduğumuz bu altyapı tesisleri vasıtasıyla “vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği korumak” maksadıyla 7 gün 24 saat görev yaparak tahmin ve uyarılar yayımlamaktadır.

6 HAVA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yurdumuzda 2012 yılı Ocak ayı, diğer yıllara göre daha soğuk ve yağışlı geçmiştir. Ege ve Akdeniz Bölgesi kıyılarında kuvvetli yağmur, diğer bölgelerde karla karışık yağmur ve kar ile birlikte kuvvetli don ve buzlanma olayları görülmüştür.

7 OCAK AYI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ (BÖLGELERE GÖRE) Bu dönemde yağışlar umumiyetle geçmiş yıllara göre daha fazla gerçekleşmiştir. NormaliGeçen YılYağış 1 Ocak – 31 Ocak 2012 Bölgelerimizin Yağış Durumu

8 NormaliGeçen YılYağış İllerimizin çoğunluğunda yağış miktarları uzun yıllar ortalamasından ve geçtiğimiz yıldan fazladır. OCAK AYI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ (İLLERE GÖRE) 1 Ocak – 31 Ocak 2012 İllerimizin Yağış Durumu

9 KAR YAĞIŞLARI Yapılan tahmin ve uyarılara paralel olarak, bazı bölgelerimizde yoğun kar yağışları görülmüştür. Merkez Kar Kalınlığı (cm) Merkez Kar Kalınlığı (cm) Kartalkaya250Bitlis110 Uludağ220Bartın68 Davraz200Zonguldak57 Saklıkent150Kütahya45 Erciyes116Afyonkarahisar43 Kartepe100Uşak30 Elmadağ90Ankara22

10 METEOROLOJİK UYARILAR Vatandaşlarımızın hava şartlarından en az düzeyde etkilenmesini sağlamak maksadıyla, Ocak ayında Meteoroloji Genel Müdürlüğü 66 adet meteorolojik uyarı yayımlamıştır. Uyarı ÇeşidiSayısı Genel Meteorolojik Değerlendirmeler 8 Kuvvetli Yağış Uyarısı16 Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Uyarısı10 Kar Yağışı Uyarısı26 Kar Erimesi ve Çığ Tehlikesi Uyarısı2 Kuvvetli Soğuk Hava Uyarısı2 Zirai Don Uyarısı2 TOPLAM66

11 METEOROLOJİK UYARILAR Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar, Valilikler, Afet Koordinasyon Merkezleri, Yerel Yönetimler ve diğer ilgililere kurumsal internet sitesi, medya kuruluşları, cep telefonları ve diğer iletişim araçları vasıtasıyla anında duyurulmaktadır. www.mgm.gov.tr

12 METEOROLOJİK UYARILAR Büyük şehirlerdeki (Ankara, İstanbul ve İzmir vb.) hava şartları dikkatle izlenmiş, insan hayatını etkileyebilecek olumsuzlukları en aza indirmek maksadıyla; Ankara için 7, İstanbul için 4, İzmir için 2 olmak üzere toplam 13 uyarı yayımlanmıştır.

13 METEOROLOJİK UYARILAR “Aşırı Soğuklar” 18.01.2012 tarihinde “Aşırı Soğuklara Dikkat” başlığı ile yayımlanan uyarıda, yurdun iç kesimlerinde; Gece sıcaklıklarının -15 0 C ila -33 0 C, Gündüz sıcaklıklarının ise -6 0 C ila -14 0 C civarında olacağı ilgililere bildirilmiştir.

14 METEOROLOJİK UYARILAR “Aşırı Soğuklar” Uyarının gerçekleştiği tarihlerde, Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde: -30.9 0 C Eskişehir Çifteler ’de: -29.1 0 C Afyonkarahisar Şuhut’ta: -27.7 0 C Bayat’ta: -22.8 0 C Kırşehir Mucur’da: -22.6 0 C olarak ölçülen en düşük hava sıcaklıkları uzun yıllar Ocak ayı sınır değerlerini aşmıştır.

15 METEOROLOJİK UYARILAR “Aşırı Soğuklar” Yurt geneli için hazırlanan tahminlere Meteoroloji Genel Müdürlüğü kurumsal internet sitesindeki http://www.mgm.gov.tr/tahmin/turkiye.aspx http://www.mgm.gov.tr/tahmin/turkiye.aspx adresinden ulaşılabilir.

16 METEOROLOJİK UYARILAR “Ankara İçin Kuvvetli Kar Yağışı” Ankara için 24.01.2012 tarihinde yapılan uyarıda, akşam saatlerinde başlayacak kar yağışının il genelinde kuvvetli olacağı belirtilmiş, yağışın oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyarılmıştır.

17 METEOROLOJİK UYARILAR “Ankara İçin Kuvvetli Kar Yağışı” 19 Ocak 2012 tarihinde Ankara’da kar kalınlığı 21 cm olarak ölçülmüş, kar yağışı ulaşımda bazı aksamalara yol açmıştır.

18 METEOROLOJİK UYARILAR “Ankara İçin Kuvvetli Kar Yağışı” Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesindeki “Anadolu Otoyolu On-line Hava Durumu” uygulaması kara yollarındaki anlık hava durumu bilgilerini vermektedir. http://www.mgm.gov.tr/sondurum/karayollari-ist-ank.aspx

19 METEOROLOJİK UYARILAR “İstanbul’da Kuvvetli Kar Yağışı” 26 Ocak 2012 tarihinde İstanbul için yapılan uyarıda, İstanbul'da kuvvetli kar yağışının kuvvetli poyraz ile birlikte yer yer tipi şeklinde görüleceği, olumsuz şartlara karşı ilgililer ve vatandaşlar tedbirli ve dikkatli olmaları konusunda uyarılmıştır.

20 METEOROLOJİK UYARILAR “İstanbul’da Kuvvetli Kar Yağışı” Yapılan uyarıya paralel olarak, İstanbul’da kar kalınlığı yer yer 15 cm’ye ulaşmış, kuvvetli kar yağışı ve poyraz yüzünden kara, deniz ve hava ulaşımında aksamalar meydana gelmiştir.

21 METEOROLOJİK UYARILAR “İstanbul’da Kuvvetli Kar Yağışı” Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesindeki “Karayolları Tahmin Sistemi” uygulaması karayollarında saatlik tahmin bilgileri vermektedir. http://www.mgm.gov.tr/tahmin/karayollari-tahmin- sistemi.aspx

22 FIRTINA, BUZLANMA VE DON UYARILARI Kuvvetli rüzgar ve fırtınalar için 10 uyarı, kar yağışı, buzlanma, don, zirai don, kar erimesi ve çığ olayları için 32 uyarı yayımlanmıştır. Özellikle lodos fırtınalarında oluşması muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri hususlarında ilgililer ve yetkililer süratle bilgilendirilmiş ve uyarılmıştır.

23 FIRTINA, BUZLANMA VE DON TAHMİN VE UYARILARI Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesindeki “Zirai Don Uyarı Sistemi (ZDUS)” zirai don uyarıları hizmeti vermektedir. http://212.175.180.197/bitkidon/default a.aspx

24 DENİZ TAHMİNLERİ VE UYARILARI Denizlerimizde oluşabilecek olumsuz hava şartları için toplam 7 adet uyarı yapılmıştır.

25 DENİZ TAHMİNLERİ VE UYARILARI Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı ayrıntılı deniz tahminlerine; http://www.mgm.gov.tr/deniz/metu3-ayrintili.aspx sayfasından ulaşılabilir.

26 HAVA ULAŞIMINA DESTEK Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava ulaşımının daha güvenli yapılmasına destek maksadıyla 64 ulusal ve uluslararası havaalanında 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

27 AMİK OVASI TAŞKINLARI Hatay ilinde 27-29 Ocak 2012 tarihlerinde aşırı yağışlar ve kar erimesi olmuştur. Ocak ayında m 2 ’ye 430 kg yağış düşmüş olup, bu yağış yıllık ortalama yağışın %40’ına tekabül etmektedir.

28 AMİK OVASI TAŞKINLARI 14 Ocak 2012 tarihinde temeli atılan ve 15.05.2015 tarihinde tamamlanacak Reyhanlı Barajı, 6 Şubat 2011 tarihinde temelini attığımız Asi Dostluk Barajı inşaatları tamamlandığında Amik Ovası taşkın zararlarından korunacaktır.

29 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ Halen yurdumuzu etkileyen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin yarın Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun doğusunda etkili olduktan sonra ülkemizi terk etmesi beklenmektedir.

30 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ Yurdumuzun batı bölgelerden başlayarak, mevcut sisteme göre, daha ılık bir sistemin etkisine gireceği, Perşembe ve Cuma günleri Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun Kuzeybatısı ile Batı Karadeniz’in İç kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarda yağmur, iç kesimlerde kar ve karla karışık yağmur şeklinde görülmesi beklenmektedir.

31 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ İstanbul’da halen devam eden kar yağışının zamanla etkisini kaybetmesi, Perşembe gününden itibaren yağışların önce kar ve karla karışık yağmur daha sonra yağmur şeklinde görülmesi beklenmektedir.

32 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ Ankara’da etkili olan soğuk havanın etkisini kaybetmesi, Perşembe akşam saatlerinden sonra ve Cuma günü aralıklarla kar yağışlı geçmesi beklenmektedir.

33 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ Hava sıcaklıkların Perşembe günü iç ve batı bölgelerimizde, Cuma günü ise yurt genelinde 6-8 0 C artması beklenmektedir.

34 ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN HAVA TAHMİN DEĞERLENDİRMESİ Vatandaşlarımızın ve yetkililerin önümüzdeki günlerde, Kuvvetli lodos sebebiyle batı bölgelerimizde oluşabilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, Hava sıcaklıklarında beklenen artış sebebiyle oluşması muhtemel kar erimesi, konularında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

35 TEŞEKKÜRLER


"T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı 1 Şubat 2012 - Ankara SON HAFTALARDA YURDUMUZU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları