Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ana Sayfa CÜMLE TÜRLERİ TESTİ 1. "Şimdi o günleri arıyor deli gönül." Cümlesinin kurallı cümleye çevrilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir? Deli gönül.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ana Sayfa CÜMLE TÜRLERİ TESTİ 1. "Şimdi o günleri arıyor deli gönül." Cümlesinin kurallı cümleye çevrilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir? Deli gönül."— Sunum transkripti:

1

2 Ana Sayfa CÜMLE TÜRLERİ TESTİ

3 1. "Şimdi o günleri arıyor deli gönül." Cümlesinin kurallı cümleye çevrilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir? Deli gönül o günleri şimdi arıyor. Şimdi arıyor deli gönül o günleri. Arıyor şimdi o günleri deli gönül. O günleri arıyor deli gönül şimdi. A) B) C) D)

4 Tebrik ederim “ A “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın

5 2. Aşağıdaki hangi cümlenin yüklemi sözcük çeşidi bakımından farklıdır? Niçin küçülüyor eşya uzakta? Gelenler bu dünyaya gidiyor birer birer. Zamanın raksı ne, bir yuvarlakta? Sonumun ne olduğunu öğrenmeliyim. A) B) D) C)

6 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

7 3. Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir? İnsan her zaman yalnızdır. Kendimi yenerek ulaşmışım zaferlere. Hayatım bir mücadeledir benim. Gayem insanların mutluluğudur. A) B) C) D)

8 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

9 4. Aşağıdakilerden hangisi, yüklemine göre isim cümlesidir? Bu insanlara hayat verecektir. Gönlü ummanlar kadar geniştir. Susuzluktan dudakları kurumuştu. Bütün herkesi barındırıyordu. A) B) C) D)

10 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

11 5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, kurallı bir cümledir? Özlem duyuyorum geçmiş günlerime. Çiçek açmış dokunduğum bütün dallar. Ahmet Bey, köye çok geç varmış. Bizim bahçedeymiş en güzel çiçek. A) B) C) D)

12 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

13 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yükleminin çeşidi yönünden diğerlerinden farklıdır? Yarın akşam uçakla İzmir'e dönüyoruz. Sabahtan akşama kadar top oynuyorlar. O bakımsız evin, bir tek perdeleri yeniydi. Kapı çalınınca gürültü birden kesiliverdi. A) B) C) D)

14 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

15 7. Aşağıdakilerden hangisi kurallı cümledir? Karşılıksız sevmek imkânsızdır bence. Usandım, aynı yollarda gidip gelmekten. Zaman nasıl da değiştiriyor hepimizi! Umutlarımız, yaşama sarılmamızı sağlıyor. A) B) C) D)

16 Tebrik ederim “ D “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

17 8. I. Rüyalar her zaman dolar boşalır. II. Temaşa eder insan sahilsiz enginleri. III. Ağlarım görünce sessizce gidenleri. IV. Eskiyenin yerini bir bir alır yeniler. Yukarıdakilerden hangisi öğe dizilişi bakımından farklıdır? II I IV III A) B) C) D)

18 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

19 9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yükleminin çeşidi yönüyle diğerlerinden farklıdır? Gidip gurbette kazandım, diye hava atmış. Suçu, arkadaşının üzerine atmış. Kardelen, hızlı koşan bir atmış. Cevapları bilemeyince kafadan atmış. A) B) C) D)

20 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

21 10. "O, çok başarılı bir öğrenciydi." cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? Fiil cümlesidir. Olumlu cümledir. İsim cümlesidir. Kurallı cümledir. A) B) C) D)

22 Tebrik ederim “ A “ seçeneği Doğru cevap. Sorular bitmiştir. Çıkmak için tıklayın.

23 YANLIŞ CEVAP. Soruya dönüp tekrar deneyin

24 11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? Seni özlememiş değilim. Bu yıl tatile gitmeyecek. Sevgiyi hiç tatmadım. Cepte para desen hiç yok. A) B) C) D)

25 Tebrik ederim “ A “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın

26 12. Aşağıdakilerden hangisi şart cümlesidir? Kardeşi çalışkan abisi ise tembel. Seni görmek üzere geldi. Maaş alırsa kitap alacakmış. Gelecek dediğin üç güzel gün. A) B) D) C)

27 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

28 13. "En azgın taylardan, en iyi atlar yetişir." cümlesi için hangisi söylenebilir? Kuralsız-isim-olumlu Kurallı-fiil-olumlu Kurallı-isim-olumlu Kuralsız-fiil-olumsuz A) B) C) D)

29 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

30 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisi soru cümlesi değildir? Tek üzüntüm nedir bilir misiniz. Bilmiyorum şimdi kim duyar beni. Neden bu soruyu çözemiyorum. En yakın dostların mı kırdı seni. A) B) C) D)

31 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

32 15. "Seninle oturup uzun uzun konuşalım" cümlesi hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? İstek cümlesi Fiil cümlesi Devrik cümle Olumlu cümle A) B) C) D)

33 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

34 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur? Oraya gidecek değilim. Ne zaman çalıştı ki şimdi çalışsın. Konuştuklarınızı bilmiyor değilim. Ne gezmesini, ne de eğlenmesini bilir. A) B) C) D)

35 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

36 17. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? Ödevini yapmamış değil. Kitabı okumamış değil. Bu kalemin sahibi yok değil. Buradan kaçacak değil. A) B) C) D)

37 Tebrik ederim “ D “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

38 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisi biçimce olumlu anlamca olumsuzdur ? Dostlarım beni aramıyor değil. Ne telefon ediyor ne bir haber veriyor. Kendi yağıyla kavrulmaya çalışıyor. Bunu yapabileceğine inanmıyor değilim. A) B) C) D)

39 Tebrik ederim “ B “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

40 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir istek cümlesidir ? Okulumu seviyor, derslerime çalışıyorum. Gelecek yıl emekli oluyorum. Bu kitabı okuyup sana vereyim. Benim hakkımda söylediklerini duyunca mutlu oldum. A) B) C) D)

41 Tebrik ederim “ C “ seçeneği Doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

42 20. “ Yazık “ ünlemi acıma duygusunu dile getirir. Aşağıdakilerin hangisinde bu duygu dile getiriliyor ? Yazık, dizini kanatmış ! Yazık, bunu da mı söyleyecektin ! Yazık, anahtarı içerde unutmuşum ! Yazık, senin zenginliğine A) B) C) D)

43 Tebrik ederim “ A “ seçeneği Doğru cevap. Sorular bitmiştir. Çıkmak için tıklayın.

44 YANLIŞ CEVAP. Soruya dönüp tekrar deneyin

45 21. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümle değildir? Annemi de babamı da göremedim dönerken. Ne kızı verir ne dünürü küstürür. Çok güzel konuştun ama biraz heyecanlıydın. Arkasından bağırdım ancak duymadı. A) B) C) D)

46 Tebrik ederim. “ A “ seçeneği doğru cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın

47 22. "Kapının kenarına dayanmış duran küçük kızı gördü." cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenir? Birleşik, devrik, ad cümlesi Basit, devrik, fiil cümlesi Birleşik, kurallı, fiil cümlesi Basit, kurallı, ad cümlesi A) B) D) C)

48 Tebrik ederim. “ C “ seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

49 23. "Recep Usta, memleketini ve ailesini çok özlemişti." cümlesi yapısı bakımından nasıl bir cümledir? Sıralı cümle Basit cümle Birleşik cümle Bağlı cümle A) B) C) D)

50 Tebrik ederim. “ B “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

51 24. Aşağıdakilerden hangisi yapı bakımından sıralı bir cümledir? Kartalın beğenmediğini kargalar kapışır. Bu sopalarla kendimize atlar yapar, sonra yarışa çıkardık. Anlattıklarınızı yazmaya çalışıyorum. A) B) C) D) Koca Ali, sendeleyerek ayağa kalktı.

52 Tebrik ederim. “ B “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

53 25. Aşağıdaki cümlelerden hangisi basit yapılıdır ? O geldi, oturdu,uyudu. Pencereden baktı ve gitti. Koşarak içeri girdi. Bahçedeki havuzun suyu da kurumuş. A) C) D) B)

54 Tebrik ederim. “ D “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

55 26. Aşağıdakilerden hangisi birleşik cümledir? İsmet abiyi göremedim. Bir süre daha yemek masasının başında kaldık. İstasyonun önündeki hurma ağacının altında uyuduk. Masaya yaklaşıp, elini uzatarak mektubu aldı. A) C) D) B)

56 Tebrik ederim. “ D “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

57 27. "Kendisine gerçekten güvenen adam, kendisini beğenmeyenlerin sözünü öfke ile değil, şaşırarak karşılar." Yukarıdaki cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? Yüklemine göre fiil cümlesidir. Anlamına göre olumsuz cümledir. Öğelerin dizilişine göre devrik cümledir. C) D) B) A) Yapısına göre bağlı cümledir.

58 Tebrik ederim. “ A “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

59 28. "Artık o eski kışlar, çoktan hatıralara karışmıştı.“ cümlesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Olumsuz-basit-kurallı-fiil cümlesi Olumlu-basit-kurallı-fiil cümlesi Olumlu-birleşik-kurallı-isim cümlesi Olumlu-birleşik-kurallı-fiil cümlesi A) B) C) D)

60 Tebrik ederim. “ B “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

61 29. "Oraya çok erken gittim fakat onu yine göremedim." Yukarıdaki cümle, yapısına göre aşağıdakilerden hangisidir? Basit cümle Sıralı cümle Bağlı cümle Birleşik cümle A) D) B) C)

62 Tebrik ederim. “ C “ Seçeneği Doğru Cevap. Diğer soruya geçmek için tıklayın.

63 30. "Yerlerinden bir türlü kalkamadılar." cümlesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Olumsuz-basit-kurallı-fiil cümlesi Olumlu-basit-kurallı-fiil cümlesi Olumsuz-birleşik-kurallı-fiil cümlesi Olumlu-basit-devrik-isim cümlesi C) D) A) B)

64 Tebrik ederim. “ A “ Seçeneği Doğru Cevap. Sorular bitmiştir. Çıkmak için tıklayın.

65 YANLIŞ CEVAP. Soruya dönüp tekrar deneyin

66 31. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türü bakımından diğerlerinden farklıdır ? A) Herkes ızdırap ve isyan içindeydi. B) Bir yandan da ümitsizlikle çarpışıyordu. C) Eski ve açık bir otobüse binmişti. D) Hiç kimse ne yapacağını bilmiyordu. Doğru Cevap : A

67 32. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin yeri bakımından diğerlerinden farklıdır ? A)Her insanın bir derdi vardır. B)Yıllardır bu kulübede yoksulluk içinde yaşıyordu. C)Her tarafı iyice temizlemiştir. D)Sevinç göz yaşlardır, gözümüzden akan. Doğru Cevap : D

68 33. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türü bakımından diğerlerinden farklıdır ? A)Askerden döner dönmez evlenmiş. B)Gökyüzü bir anda bulutlanıp karardı. C)Bu davranışlarına uzun zaman sabretti. D)İnsan beynini besleyen en iyi gıda, kitaptır. Doğru Cevap : D

69 34. Aşağıdakilerden hangisi öğelerinin dizilişine göre diğerlerinden farklıdır ? A) Çalışmak isteyene iş mi yok. B) Bizi de ağlattı çocuğun sözleri. C) Ormanı seven yurdunu sever. D) Müdür Bey yeni görevine dün başladı. Doğru Cevap : A

70 35. - Körle yatan şaşı kalkar. - Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa. - Üzüm üzüme baka baka kararır. - Zahirenin ambarı sabanının ucundadır. Yukarıdaki cümlelerde aşağıdakilerden hangisi örneklendirilmemiştir ? A) Eksiltili cümle B) Kurallı cümle C) Devrik cümle D) Ad cümlesi Doğru Cevap : C

71 36. “ Yeni taşındıkları ev istedikleri gibi geniş değildi. “ Aşağıdakilerden hangisi yüklemin türüne göre bu cümleyle özdeştir ? A) Sınava girecek öğrenciler bahçede sıra oldular. B) Okumaya başlamadan önce masanın üzerindekileri topladılar. C) Sanatçıyı dinlemeye gelenler arasında o da vardı. D) Ardından sahneye bir sanatçı daha çıktı. Doğru Cevap : C

72 37. Aşağıdaki cümlelerin hangisi eylem ( fiil ) cümlesi değildir ? A)Toplumumuzda yerleşmiş geleneklerden biri de yardımlaşmadır. B)Buraya gelenler önce muhtarın evini sordular. C)Bu programı çocuklar izlememelidir. D)Çam ağacı kışın da yaprağını dökmez. Doğru Cevap : A

73 38. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ad cümlesidir ? A.Misafirler saat kaçta gelecekler. B.Ava gelmedik kuş, başa gelmedik iş olmaz. C.Dağ başına kış gelir, insan başına iş gelir. D. Her derdin bir çaresi vardır. Doğru Cevap : D

74 39. Aşağıdakilerden hangisi devrik cümledir ? A.Öğrencilik hayatımız unutulur gibi değil. B.Gurur duyarız sizin başarılarınızla. C.Güzel günler hepimizin umududur. D.Durumu size anlatmam gerekiyor. Doğru Cevap : B

75 40. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yüklemine göre “ En güzel eğitim yeri okuldur. “ cümlesine benzemektedir ? A) Kolundaki saat çok değerliydi. B) Yol üzerinde şirin köylere rastlanır. C) İki yıl aradan sonra kardeşini görebildi. D) Nemrut Dağı ‘ nda güneşin batışını gözledim. Doğru Cevap : A

76 41. Aşağıdaki cümlelerden hangisi şart cümlesi değildir ? A) Anneme yarım etseydim çamaşır daha erken bitecekti. B) Dostlarını seversen onlar da seni sever. C) Havalar biraz serinlese artık. D) Derslerine düzenli çalışmazsan başarılı olmazsın. Doğru Cevap : C

77 42. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuz cümledir ? A)Yaptıklarını görmüyor değilim. B)Ben senin ne mal olduğunu bilmez miyim ? C)Bunları bana nasıl yaparsın ? D)Kim bu cennet vatan uğruna olmaz ki feda ? Doğru Cevap : C

78 43. Aşağıdaki cümlelerden hangisi olumsuz yargı içermektedir ? A)Altından kalkamayacağın bir çok sorun var. B)Her şeye rağmen hayat devam ediyordu. C)Bu kadar yorgunluktan sonra çalışabilirsen çalış ! D)Okumak istersen kitaplıkta kitap mı yok ? Doğru Cevap : C

79 44. Aşağıdakilerden hangisinde eylemin gerçekleşmesi koşula bağlıdır ? A) Hava soğuk olmasa da denize girerim. B) Sen anlatmasan da ben anlarım. C) Gözlüklerini taksa da iyi göremiyor. D) Dikkatli davranırsan bu engeli de aşarsın. Doğru Cevap : D

80 45. Aşağıdakilerden hangisi olumsuz fiil cümlesidir ? A) Bütün bunları senin için aldım. B) Kimseye borcum kalmadı. C) Kimseden korkum yok. D) Sen herkesi seversin. Doğru Cevap : B

81 46. Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumlu bir cümledir ? A) Bu viran bahçede güller açmaz, bülbüller ötmez. B) Gecenin bu saatinde açık market mi bulunur ? C) Ben sizlerin ne vefalı dostlar olduğunuzu bilmez miyim ? D) Yıllardır beni anlayacak bir dost bulamadım. Doğru Cevap : C

82 47. Aşağıdaki cümlelerin hangisi soru cümlesi değildir ? A)Ne zaman doğacak bu güneş B)Sen mi yoksa o mu nöbet tutacak. C)Kim ne dedi, doğrusu anlayamadım. D)Neyi, nerede bulacağını biliyor musun ? Doğru Cevap : C

83 48. Aşağıdaki cümlelerden hangisi olumludur ? A.Beni de seni de tanımıyor değil. B.Bize ne zaman geldi ki şimdi gelsin. C.Oraya ne gittim, ne de giderim. D.Benimle bir kere bile konuşmuş değil. Doğru Cevap : A

84 49. Aşağıdakilerden hangisinde “ değil ” sözcüğü eklendiği cümleyi olumlu yapmıştır ? A.Öğrencilik yılları güzel geçmiş değildi. B.İşin bugün bitmesi mümkün değildi. C.Beğendiğim elbise bu renk değildi. D.O, gelecekten hiç söz etmez değildi. Doğru Cevap : D

85 50. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, soru cümlesidir ? A) Çalışmaya başladı mı gerisi tamam. B) Sana gelmeyeceğini mi söyledi. C) Bana ne iş yaptığımı sordu. D) Söylediklerimi duydu mu bilmiyorum. Doğru Cevap : B

86 51. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısına göre sıralı, yüklemine göre ad cümlesidir ? A) Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı. B) Bir dakika araba yerinde durakladı. C) Yaşam uzun, insan ömrü kısadır. D) Gidiyordum, ırmaklar ağlıyordu. Doğru Cevap : C

87 52. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ? A)Akılsız başın zahmetini ayaklar çeker. B)Ak akçe kara gün içindir. C)Bugünün işini yarına bırakma. D)Öfkeyle kalkan, zararla oturur. Doğru Cevap : D

88 53. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapı bakımından basit cümledir ? A)Tahta bavulunu kapayıp, iplerle sıkıca bağladı. B)Tanıştığı yolcu onunla ilgilenmeye başladı. C)Hava bugün biraz daha soğuktu. D)Buralarda birbirinin dilinden anlayan kimse yoktu. Doğru Cevap : C

89 54. Aşağıdakilerden hangisi birleşik ad cümlesidir ? A) İyilik kişinin başkalarına verebileceği en büyük armağandır. B) İnsanlar kendi geleceklerini kendileri hazırlarlar. C) Kader hiçbir zaman irademe karşı koyamadı. D) Bu uygarlık asla yok edilemez. Doğru Cevap : A

90 55. Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümledir ? A) Yalnızlık denizinde, boşuna iş aradık B) Dost insanların gözleriyle aydınlandı sular. C) Ay, bulutların arasından sıyrılıp ortaya çıktı. D) Adam çakıl taşlarının üzerine oturdu, ayaklarını uzattı. Doğru Cevap : D

91 56. Aşağıdakilerden hangisi yapı bakımından ötekilerden farklıdır ? A) Okuldan çıkan öğrenciler eve giderken bana uğradılar. B) Uzaklara birşimşek düştü ve doldurdu kulakları bir gürleme. C) Yalnızlık bir ömür boyu bıkmadan bekler hatıraları. D) Rüzgarı, dalgaları kışkırtarak küçük savaşlar yaratıyordu. Doğru Cevap : B

92 57. “ Geceleyin bir ses böler uykumu “ cümlesinin özellikleri hangisinde doğru olarak verilmiştir ? A)Kurallı – basit – olumlu – eylem cümlesi B)Devrik – basit – olumlu – eylem cümlesi C)Kurallı – birleşik – olumlu – eylem cümlesi D)Kurallı – basit – olumlu – ad cümlesi Doğru Cevap : C

93 58. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bağlı cümle değildir ? A.Ziya Gökalp Ankara‘ya geldi ve görevine başladı. B.Mehmet Ali yola çıktı,araba beklemeye başladı. C.Geceleri roman okur veya yazdıklarını incelerdi. D.İnsanları sevmeli ve onlara güvenmelisin. Doğru Cevap : B

94 59. “ Yuvarlanan taş yosun tutmaz. “ cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ? A.Basit cümle B.Birleşik cümle C.Olumsuz cümle D.Eylem cümlesi Doğru Cevap : A

95 60. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birden çok kişinin bulunduğu anlaşılmaktadır ? A) Burada en az konuşan benim. B) Her gün daha çok çalışmalıydım. C) Sonunda isteğime kavuşacaktım. D) Sevinçten ne yapacağımı şaşırdım. Doğru Cevap : A

96 61. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümle değildir? A.Seninle konuşmayacakmış çünkü onu kırmışsın. B.Öyle yorulmuştu ki konuşacak hâli yoktu. C.Bize bir türkü söyle de dinleyelim. D.İyice dinlendikten sonra çalışmaya başladı.

97 62. Aşağıdaki bileşik cümlelerden hangisi yan ve temel cümleciklerine doğru ayrılmıştır? A.Öğretmenimizden konuyu / tekrar anlatmasını istedik. B.Balkondan sarkan / küçük çocuk düşecekken / annesi yetişti. C.Öğretmenini karşısında / görünce / şaşırdı. D.Terli terli soğuk su içince / hastalandı.

98 63. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamına göre diğerlerinden farklıdır? A.Gazetenin yalnızca magazin sayfasını okuyor. B.Yeni mahallemize bir süre ısınamadık. C.Sınavlara başvuranların sayısı artıyor. D.Arkadaşlarınıza söyleyin de içeri gelsinler.

99 64. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir? A.Oysa o resmi yapmak için çok uğraşmıştım B.İlandaki adrese gitsem mi gitmesem mi karar veremedim C.Ne güzel komşumuzdun sen Fahriye Abla D.Koskoca mahallede kimse yardımına gelmemiş mi

100 65. Aşağıdakilerin hangisinde yan cümlecik, dolaylı tümleç görevindedir? A.Yola çıktığımızda vakit henüz çok erkendi. B.Bu soruları çözebilene kitap hediye edeceğiz. C.Yeni evinizde güle güle oturun. D.Yolculuk sırasında konuşmayı hiç sevmem.

101 66. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik temel cümleciğin öznesidir? A.Sınıfını geçince babası ona bilgisayar alacakmış. B.Spor yapan çocuklar daha sağlıklı büyüyor. C.Kravat bağlamayı bir türlü beceremiyor. D.Başkaları konuşurken araya girmemelisin.

102 67. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yen cümleciği, nesne görevindedir? A.Dikiş dikmeyi annesinden öğrenmiş. B.Çocuklar oynamaya doymuyorlar. C.Hava kararmadan eve gelmelisin. D.Yanımızdan geçen araba üstümüzü kirletti.

103 68. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yan cümlecik yoktur? A.Mum yanmayınca pervane dönmez. B.Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. C.Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. D.Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.

104 69. ”Yağmurla birlikte bulutların arasından güneş doğdu ve ortalığı berrak bir aydınlık sardı.” cümlesinin yapısı ile aynı olan cümle hangisidir? A.Bütün evlerin ve işyerlerinin önü kazılıyor, çukurlar açılıyor. B.Portakal ve limon ağaçlarının yemyeşil meyvelerinden sert ve tatlı bir koku yayılıyor. C.Evlerin pencereleri ve balkonları renk renk çiçekli saksılarla dolup taşıyor. D.Hükümet eski binayı satın aldı ve müze hâline getirdi.

105 70. Aşağıdaki bileşik cümlelerin hangisinin cümleciklerine ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır? A.Erken kalkan / yol alır. B.Araba devrilince / yol gösteren / çok olur. C.Vakitsiz öten / horozun başını keserler. D.Herkesin yorulduğu yere / han yapmazlar.

106 71. ”Suya düşen çocuk hepimizi telaşlandırdı.” cümlesiyle yapı bakımından aynı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir? A.Toplantı bitmiştir, herkes evine gidebilir. B.Bebek uyandı ve ağlamaya başladı. C.Yapılacak işleri önceden belirlemeliyiz. D.Dershanenin yeni dönem kayıtları başladı.

107 72. ”Dünyada benimki gibi iyi bir baba yoktur.” cümlesinin olumlu, devrik, soru biçimi, aşağıdakilerden hangisidir? A.Var mıdır dünyada benimki gibi iyi bir baba? B.Yok mudur dünyada, benimki gibi iyi bir baba? C.Dünyada benimki gibi iyi bir baba var mıdır? D.Dünyada benimki gibi iyi bir baba yok mudur?

108 73. “Babasının terliklerini giymeye özeniyor.” cümlesinin olumsuz soru biçimi, aşağıdakilerden hangisidir? A.Babasının terliklerini giymeye mi özeniyor? B.Babasının terliklerini mi giymeye özeniyor? C.Babasının terliklerini giymeye özenmiyor mu? D.Babasının terliklerini giymeye özenmez mi?

109 74. “Doymamıştık yemişlerine yazın.” cümlesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir? A.Birleşik cümledir. B.Olumsuz cümledir. C.Devrik cümledir. D.Fiil cümlesidir.

110 75. ”Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.” atasözü yapı bakımından nasıl bir cümledir? A.Basit cümle B.Birleşik cümle C.Sıralı cümle D.Bağlı cümle

111 76. ”Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” cümlesi, aşağıdakilerden hangisine uygundur? A.Basit-olumlu-kurallı-isim cümlesidir. B.Basit-olumlu-kurallı-fiil cümlesidir. C.Birleşik-olumlu-devrik-isim cümlesidir. D.Birleşik-olumsuz-kurallı-fiil cümlesidir.

112 77. ”Dersi dinlemeyenlerin hepsini öğretmen cezalandırdı.” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A.Basit- olumsuz- kuralları-fiil cümlesidir. B.Birleşik-olumlu-kurallı-fiil cümlesidir. C.Basit-olumlu-devrik-isim cümlesidir. D.Birleşik-olumsuz-kurallı-isim cümlesidir.

113 78. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “değil” kullanılmadan olumsuzlaştırılamaz? A.İşlerimi çabucak bitirip, dışarı çıkacağım. B.İsterseniz size yardım edebilirim. C.Kapıyı çalan komşunun çocuğuymuş. D.Elinde siyah bir deri çanta vardı.

114 79. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? A.O da aslında başarılı olmak istemiyor değildi. B.Sana verdiğim anahtarı neden kaybettin? C.Onu artık ne arayan vardı ne de soran. D.Yazılı sınavdan zayıf aldığı için üzülüyor.

115 80. Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumlu cümledir? A.Bugüne kadar kimsenin kalbini kırmış değil. B.Böyle bir şeyi hayatta duymuş değilim. C.Sabahtan beri bir dakika oturmuş değilim. D.Neler olup bittiğini anlamıyor değilim.

116 81. Aşağıdaki dizlerden hangisi, yüklemin bulunduğu yer bakımından diğerlerinden farklıdır? A.Sorarım yıllardır, gözlerimde yaş. B.Anneler, kardeşler size sorarım. C.Kolay değil bilmek aydınlıkta olmayanı. D.Açıyor göklere doğru kollarım.

117 82. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır? A.Ayten, İngiltere’deki babasına uzunca bir mektup yazdı. B.Bu, ailece geçirdiğimiz en güzel yazdı. C.Annesinin siparişlerini unutmamak için kağıda yazdı. D.Çocukken ilk şiirini annesi için yazdı.

118 83. Aşağıdaki atasözlerinin hangisi kurallı cümle değildir? A.Güneş balçıkla sıvanmaz. B.Su testisi su yolunda kırılır. C.Besle kargayı, oysun gözünü. D.İyi olacak hastanın hekim ayağına gelir.

119 84. ”İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.” dizesinin nitelikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A.Olumlu-devrik-basit-fiil cümlesi B.Olumlu-kurallı-basit-isim cümlesi C.Olumlu-devrik-birleşik-fiil cümlesi D.Olumsuz-kurallı-sıralı-isim cümlesi

120 85. Aşağıdaki altı çizili yan cümleciklerden hangisi temel cümlenin öznesidir? A.Onun buraya gelemsini istedim. B.Kitap okumak beni dinlendirir. C.Bizi görünce kaçmaya başladı. D.Bugünlerde huzursuz olduğunu biliyorum.

121 86. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer vurgulanmaktadır? A.Kardeşim karşıki komşuya kadar gitti. B.Masanın gözündeki kitapları alıver. C.Deneme sınavı bugün yapılacak. D.Müfettişler yarın dershaneye geliyor.

122 87. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem çekimli bir fiil değildir? A.Bu ağaçlar her gün büyüyecek. B.Bir zamanlar çalışkan bir öğrenciydi. C.Yazar, bu parçada sevgiyi anlatıyor. D.Evden çıkarken ocağı açık unutmuş.

123 88. Aşağıdakilerin hangisinde yan cümlecik temel cümlenin zarf tümleci görevindedir? A.Balık tutmak en büyük zevkiydi. B.Söylenenleri hiç duymuyor gibiydi. C.İnsan sevilince mutlu olur. D.Salonda oturacak yer kalmamıştı.

124 89. ”En sevdiğim şey müzik dinlemektir.” cümlesinin türüne göre niteliği aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? A.Basit-kurallı-olumlu-isim B.Birleşik-devrik-olumlu-isim C.Birleşik-kurallı-olumlu-isim D.Birleşik-kurallı-olumlu-eylem

125 90. Aşağıdakilerden hangisi devrik, olumsuz isim cümlesidir? A.Sensiz geçmiyor günlerim. B.Aradığınız şey yok burada. C.Yaptıklarınız hiç de hoş değil. D.Bir gülüştür belki de mutluluk.

126 91. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ”Gözümüzün içine baka baka yalan söyledi.” cümlesiyle yapıca özdeştir? A.Öğretmen anlatıyor, öğrenciler dinliyordu. B.Bu iş yerinde çalışmaya niyeti yoktu. C.Çocuk kimsenin sözünü dinlemiyordu. D.Yangında tüm eşyalar yanmıştı.

127 92. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur? A.Adamın ne arayanı ne soranı var. B.Bu durumdan haberim yok değil. C.Terli terli dışarı çıkınca hastalanmış. D.Konuları günü gününe çalışmalısın.

128 93. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik temel cümleciğin nesnesidir? A.Geldiğiniz görünce evden uzaklaştı. B.Müdürün konuşmasını çok beğendik. C.O, eleştirilmekten hiç hoşlanmaz. D.Kazmayı duvarın dibine bıraktı.

129 94. Aşağıdakilerin hangisi tam bir cümle değildir? A.Kitapları çantaya karmakarışık koydum. B.Yüklem cümlenin en önemli öğesidir. C.Buraya ne zaman geldiklerini biliyor musun? D.Arkadaşını kardeşinin yerine koyması...

130 95. Yüklemin türüne göre farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir? A.Hayatta herkesin bir beklentisi vardır. B.Dönüşte uğrayabilirim okula. C.Onun en belirgin yönü gerçekçi olmasıdır. D.Gelecek günlerden pek umutlu değil.

131 96. ”Ödevlerini hazırlamak için kütüphaneye gitti.” cümlesi için aşağıdakilerin hangisi söylenemez? A.Kurallı cümlesidir B.Basit cümledir C.Olumlu cümledir D.Fiil cümlesidir

132 97. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin çeşidi diğerlerinden farklıdır? A.Şair, bu uzun şiirinde insan yaşamını bütün ayrıntılarıyla anlatıyor. B.Kimler gelecek bizden sonra bu tahta sıralara... C.Bir zamanlar iyi bir insandı o... D.Yüce dağlar aşarak ulaştım sana.

133 98. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yan cümlecik vardır? A.O gideli ne bir ses ne bir haber var. B.Okula geç gelenler cezalandırıldı. C.İşe giderken eski bir tanıdığa rastladım. D.Eve gelir gelmez yemeğe oturdu.

134 99. Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir? A.Bu sınıfın geçen seneki başarı oranı pek yüksek değildir. B.Parkta toplananların ellerinde birer kandil vardı. C.Dünyanın yedi harikasından biri de Babil’in Asma Bahçeleri’dir. D.Çocuğa bakan gözlerinden sıcak yaşalar dökülüyordu.

135 100. Aşağıdakilerin hangisi öznesi ortak sıralı bir cümledir? A.Meyveleri topladık, bir sepete koyduk. B.Ben onu seviyorum, oda beni seviyor. C.Hava karardı, çalışmalar zorlaştı. D.Sıcaklık artıyor, herkes bir ağaç gölgesi arıyor.

136 101. Aşağıdakilerin hangisi isim cümlesidir? A.Gezdiğim şehirler içinde en çok sevdiğim Antalya'dır. B.Dersler biter bitmez eve geleceğim. C.Caddenin karşısına geçerek taksiye bindim. D.Odunları taşırken babama yardım edeceğim.

137 102. Aşağıdakilerden hangisi cevap gerektiren soru cümlesidir? A.Beni biraz dinler misin? B.Yaptığını beğendin mi şimdi? C.Hani dün bize gelecektiniz? D.Orada ne yapıyorsunuz?

138 103. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bileşik cümle değildir? A.Sınav sonuçları yakında açıklanacak. B.Koşa koşa yanımıza geldi. C.O, göründüğü gibi biri değil. D.İşinizi severek yapmalısınız.

139 104. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre farklı bir cümledir? A.Bal tutan parmağını yalar. B.Düşenin dostu olmaz. C.Akacak kan damarda durmaz. D.Akıl akıldan üstündür.

140 105. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru sorma amacı yoktur? A.Öğretmene böyle saygısızlık yapılır mı? B.Dün akşam bize neden uğramadın? C.Köye ne zaman gitmeyi düşünüyorsun? D.Onun buraya gelmesini istemiyor musun?

141 106. Aşağıdakilerden hangisi ünlem cümlesi değildir? A.Senin insanlığına yazıklar olsun B.Oh, sonunda gülen biz olduk C.Sınavda başarılı olacağıma inanıyorum D.Öğütlerimizin hiç birini dinlemiyor ki

142 107. Aşağıdakilerden hangisi bileşik cümledir? A.Bizi kapıda gülerek karşıladı. B.Onunla güzel bir dostluğumuz vardı. C.Hasta bugün daha iyiymiş. D.Hayatta daima iyimser olmalıyız.

143 108. Aşağıdakilerin hangisi soru cümlesidir? A.Konuştuklarımı anladı mı bilmiyorum B.Nasıl biri olduğunu merak ediyorum C.Bu işle ilgilenemeyeceğini mi söyledi D.Okula neden gelmediğini sordu

144 109. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi basit cümle değildir? A.Canı yanan eşek, atı geçer. B.El üstünde gömlek eskimez. C.Çobansız koyunu kurt kapar. D.Kara haber tez duyulur.

145 110. ”Okulun en başarılı öğrencisidir Yasemin.” cümlesinin türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A.Basit cümle B.İsim cümlesi C.Devrik cümle D.Olumsuz cümle

146 111. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yükleminin yerine göre diğerlerinden farklıdır? A.Sessizce ağladım bu ölümün ardından. B.Sen gidince kış geldi yanan gönlüme. C.“Egemenlik milletindir.”demişti Atatürk. D.Marmara Denizi bir iç denizdir.

147 112. Hangi cümlede soru anlamı yoktur? A.Neden gelmediğini ben de bilmiyorum. B.Tatilde ne yapmayı düşünüyorsunuz. C.Tüm bildiklerini orada söyleyecek misin? D.O kadar kalabalıkta nasıl buldun onu?

148 113. Aşağıdakilerin hangisi yüklemin türüne göre farklı bir cümledir? A.Söyledikleriniz yanlış anlaşılmış. B.Bu paketi size yollamışlar. C.Bütün araçlar,araziler susuzdu. D.Bir derenin kenarında oturmuştuk.

149 114. ”Bir âlemdir Atatürk İlköğretim Okulu’nun öğrencileri.” cümlesinin türüyle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A.Anlamına göre olumlu cümledir. B.Yüklemin türüne göre ad cümlesidir. C.Yapısına göre bileşik cümledir. D.Öğelerin dizilişine göre devrik cümledir.

150 115. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre farklı bir cümledir? A.Bir pire için bir yorgan yakılmaz. B.Bir ağızdan çıkan bin ağıza yayılır. C.Bir koyundan iki post çıkmaz. D.Bir ağacın gölgesinde bir sürü yatar.

151 116. Aşağıdakilerden hangisi bileşik cümle değildir? A.Toplantı bitti, herkes dağıldı. B.Verdiğiniz kitabı henüz okumadım. C.Annesi gidince ağlamaya başladı. D.Tepede bir yorgunluk molası verdik.

152 117. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik kullanılmamıştır? A.Şiir okuyan öğrenciler beğenildi. B.O gün dışarıya çıkmadık. C.Eve gidince sizi ararım. D.Onu görmeyi ben de çok istiyorum.

153 118. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi eksiltili cümle şeklinde değildir? A.Atın tepmezi, itin kapmazı olmaz B.Atın dorusu,yiğidin delisi C.Atın ürkeği,yiğidin korkağı D.Atı atasıyla,katırı anasıyla

154 119. ”Sen tebessüm ettikçe kendimi mutlu hissediyorum.” cümlesinin türüyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A.Bileşik cümledir. B.İsim cümlesidir. C.Kurallı cümledir. D.Olumlu cümledir.

155 120. Aşağıdakilerden hangisi eylem cümlesidir? A.Güzel bir bahar günüydü. B.Okumak en sevdiği şeydi. C.Önemli olan zoru başarmaktır. D.Anlatılanlara uzun uzun güldü.

156 121. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir? A.İstediğim halde uğrayamadım size. B.Oturduğumuz yer fundalık bir araziydi. C.Bu konuda görüş belirtmekten kaçındı. D.Sevdiği bütün yemekler yapılmıştı.

157 122. Aşağıdakilerden hangisi kurallı bir cümledir? A.Çok sevindi bizi görünce. B.Seninle hep dost kalalım. C.Koşarak geldi yanımıza. D.Herkesin yüzü gülüyor bugünlerde.

158 123. Aşağıdakilerden hangisi olumlu bir cümledir? A.Ne istediğimi bilmiyor değilsiniz. B.Böyle saçma sorular sorulur mu? C.Gel de bu söylenenlere inan. D.Davranışları pek hoşuma gitmedi.

159 124. Aşağıdaki sıralı bağlı cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç ortaklığı söz konusudur? A.Yolculara yerlerini gösteriyor, onlarla ilgileniyor. B.Kapıdaki görevliye bakmış, hayret etmişti. C.Öğleyin size gelir, seni evden alırız. D.Ayakkabılarını boyatmış, vestiyere bırakmış.

160 125. Aşağıdakilerden hangisi sıralı bağlı bir cümle değildir? A.Heyecandan terlemişsin, titriyorsun. B.Çamaşırları yıkadı, kızı da serdi. C.Bebeğe yemek yedirmeye çalışıyordu. D.Ağlamaktan gözleri şişmiş,kızarmış.

161 126. Aşağıdaki sıralı bağlı cümlelerin hangisinde nesne ortaklığı söz konusudur? A.Radyosu bozulmuş, tamir edilemiyor. B.Saçlarını kestirmiş, siyah boyatmış. C.Okulun önünde beklemiş, arkadaşını görmüş. D.Metin’e güvenmiyor, saygı duymuyor.

162 127. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bileşik cümle değildir? A.Piyano çalmayı altı yaşında öğrenmişti. B.Mesut bu sınavda pek başarılı olamadı. C.Arkadaşlarıyla dağa tırmanmaya gitti. D.Işıkları yakmadan akranlıkta oturmuş.

163 128. Aşağıdakilerden hangisi devrik bir cümledir? A.Soruların çoğu kolaydı. B.Havalar nasıl geçiyor oralarda. C.Gider gitmez bizi ara. D.O, açık sözlü olmasıyla bilinir.

164 129. Aşağıdakilerden hangisi sıralı bağlı bir cümle değildir? A.Hiç konuşmadı, hep bizi dinledi. B.Kaseti hemen aldı, eve götürdü. C.Her defasında bizi yolda bırakıyor. D.Arkadaşlarıyla konuşmadı, ilgilenmedi.

165 130. Aşağıdakilerin hangisi sıralı cümledir? A.Herkese iyi davranır, kimseyi kırmazdı. B.Sıraya girip iki bilet alacağım. C.Otobüs gel gelince işe de geç kaldı. D.Yağmur yağarsa çiftçinin yüzü güler.

166 131. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır? A.Konserden çıkınca bir yerde çay içtiler. B.Kapıya gelen çocuğa biraz para verdik. C.Şarkı söylemeye küçük yaşlarda başladı. D.Gökyüzü birden bire bulutlarla örtüldü.

167 132. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır? A.Akılsız başın cezasını ayaklar çeker. B.Ucuz etin yahnisi yavan olur. C.Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur. D.Fukaranın tavuğu tek tek yumurtlar.

168 133. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır? A.Tiyatroya gitmek için hazırlanıyor. B.Bilgisayar oyunlarını çok severdi. C.Kahvaltı etmeden dışarı çıkmazdı. D.Masa tenisi oynamayı babası öğretmiş.

169 134. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır? A.Sibel’i arayan arkadaşı Meryem’miş. B.Dışarıda bir yaprak bile kımıldamıyor. C.Arkadaşlarıyla yazın kamp kuracak. D.Evdeki gazete ve dergileri düzeltim.

170 135. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır? A.Mühendis işçilere haftalıklarını dağıtacak. B.Kırlarda dolaşmak en büyük zevkiydi. C.Basketbol maçını bu defa kazandılar. D.Mahkemede yalancı şahit ifade verdi.

171 136. “Akşamları sen de mi erken yatmıyorsun?” cümlesi için, aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Devrik cümle B) Basit cümle C) Soru cümlesi D) Olumsuz cümle

172 137. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur? A.Gittiği günden beri ne aradı ne de sordu. B.Seninle görüşme fırsatı aramadım değil. C.Buralara geleceğimizi kim biliyordu ki... D.Güneş henüz toprağı ısıtmış değil.

173 138. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir? A.Bu ağaçların nasıl yetiştirildiğini biliyorsunuz B.Neler söylediğimi bir hatırlayabilsem C.Onlar niçin böyle uzak duruyorlar D.Hangi gömleği alacağına karar ver

174 139. Aşağıdakilerden hangisi şart (koşul) cümlesidir? A.Kapı açılır açılmaz içeri daldık. B.Geç kalınca otobüsü kaçırdılar. C.Haber gelse de gelmese de gideceğiz. D.Dolaba iyi bakarsanız kitabı görürsünüz.

175 140. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir? A.Kimin geleceğini söylemdiler B.Kimin olduğunu bilemezler C.Kimin işi daha zor D.Kiminse araba güzelmiş

176 141. Aşağıdakilerden hangisi, yüklemine göre isim cümlesidir? A.Bal bal demekle ağız tatlanmaz. B.Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. C.Çiftçinin ambarı sabanın ucundadır. D.Say beni, sayayım seni.

177 142. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir? A.Gözlerim uzaklarda bir yere takıldı kaldı. B.Geçmişi özlerdi onlar her an. C.Bin bir hayat kurdu bir yudum zamanda. D.Sabahın ilk ışıkları körpecik yüreğindeydi.

178 143. Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir? A.İçimizdeki en büyük güzellik sevgidir. B.Sevgi, mutluluğun birici şartıdır. C.Her şeyi, herkesi ve kendinizi sevin. D.İnsanın kendini tanıması kolay mı?

179 144. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A.Bu güler yüzlü adam ben değilim. B.Yok bizi arayan soran kimsemiz. C.Ben hiç oraya gider miyim? D.Söylediklerinizi anlamaz olur muyum?

180 145. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir? A.Her zaman tehlikelere karşı tedbirli olmalıyız. B.Bu yıl sınavlardan iyi bir sonuç almak istiyorum. C.Törenden önce öğrenciler bahçede toplanmıştı. D.Veren el, alan elden daima üstündür.

181 146. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A.Zannetme ki bu hareketin karşılıksız kalacak. B.Hani, o eski arkadaşlarından kim kaldı? C.Bu yol ne okula ne çarşıya çıkar. D.Yeni çıkan kitabı okumamış değilim.

182 147. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir? A.Kaba sözler insanı incitir. B.Saçmalıklarıyla herkesi delirtir. C.Yanında çalışanları sabırla eğitir. D.Bu konudaki düşünceleri yanlıştır.

183 148. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir? A.Yıllarca süren çalışmalar başarıyla sonuçlanmıştı. B.Yeni bir hayata atılmanın sevinci içindeydi. C.Düzenli çalışmaya küçük yaştan itibaren başladı. D.Yeni bir gün doğuyordu hayatında

184 149. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir? A.Neden canım sıkılıyor diye kendime sordum B.Nasıl başarılı olduğumu göreceksiniz C.İşin içinden nasıl çıkacağımı bilemiyorum D.Kitapları nasıl bulduğunu mu anlatacaksın

185 150. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? A.Çalışanlara moral verenler de yok değil. B.Bu kitaplar bizi yeni dünyalara götürmüyor değil. C.Haklarını savunmayı bilmiyor değil. D.Anlattıklarına kendisi de inanıyor değil.

186 151. Anlamına göre, hangi cümle diğerlerinden farklıdır? A.Otobüsün kaçta hareket edeceğini sor. B.Söyleyeceğim soruları defterinize yazınız. C.Dükkan açık mı, kapalı mı öğren. D.Geziye çıktığımı hiç kimseye söyleme.

187 152. “En doğru ve gerçek yol, medeniyet yoludur.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A.Anlamına göre olumlu cümledir. B.Yüklemine göre fiil cümlesidir. C.Öğelerinin dizilişine göre kurallı cümledir. D.Yapısına göre bileşik cümledir.

188 153. “Annem misafirini uğurladıktan sonra örgüsünü alıp oturma odasına geçti.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) Olumlu cümledir. B) Sıralı cümledir. C) Kurallı cümledir. D) Fiil cümlesidir.

189 154. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yükleminin çeşidine göre diğerlerinden farklıdır? A.Odayı havalandırmak için pencereyi açmış. B.Çocuk uyurken üstündeki örtüyü açmış. C.Kardeşimin karnı sabahtan beri açmış. D.Sıkıntıdan gömleğinin yakasını açmış.

190 155. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? A.Kardeşim yasaları bilmeyen biri değil. B.O, sizin her istediğinizi yerine getirecek değil. C.Havada kapkara bulutlar yok değil. D.Sizi gittiğim her yerde aramadım değil.

191 156. “Ülkemizde insanlar el ve gönül birliği ile huzur içinde yaşamalıdır.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez ? A.Yüklemine göre fiil cümlesidir. B.Yapısına göre bağlı cümledir. C.Anlamına göre olumlu cümledir. D.Öğelerinin dizilişine göre kurallı cümledir.

192 157. ”Şiiri seviyorum;fakat yazamıyorum.” cümlesi yapısı bakımından aşağıdakilerden hangisine uygundur? A) Basit B) Bağlı C) Sıralı D) Birleşik

193 158. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur? A.Öğrencilerin başarılı oluşunda ailenin etkisi yok değil. B.Okumanın bu kadar önemli olduğunu anlamış değil. C.Etrafında olup bitenlerden sıkıntı duymuyor değil. D.Bütün bunların neye mal olduğunu bilmiyor değil.

194 159. ”Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır.” cümlesi, aşağıdakilerden hangisine uygundur? A.Birleşik-olumsuz-devrik-isim cümlesi B.Basit-olumlu-kurallı-fiil cümlesi C.Birleşik-olumlu-devrik-fiil cümlesi D.Basit-olumsu-kurallı-isim cümlesi

195 160. Aşağıdakilerden hangisi kurallı cümledir? A.Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü. B.Gülme komşuna, gelir başına. C.El yarası geçer, dil yarası geçmez. D.Güvenme varlığa, düşersin darlığa.

196 161. “ Seni ne kadar sevdiğimi biliyor musun?” cümlesinin özellikleri hangi seçenekte doğru verilmiştir? A.Olumlu-soru-kurallı-basit-fiil cümlesi B.Olumsuz-soru-kurallı-bileşik-fiil cümlesi C.Olumlu-soru-devrik-basit-fiil cümlesi D.Olumlu-soru-kurallı-bileşik-fiil cümlesi

197 162. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre diğerlerinden farklıdır? A.İstanbul eskiden çok daha güzel bir kentti. B.Onun bu sözleri söyleyeceğine inanmıyordu. C.Anneme babamın gelip gelmediğini sordum. D.Aşırı yorgunluktan gözlerim kararmıştı

198 163. Aşağıdakilerden hangisi devrik bir cümledir? A.Yarın annem de bizimle birlikte gelecek. B.Sürekli yüzüme bakıyordu insanlar. C.Şehir yaşamına çok kolay alışmıştı. D.Böyle davranacağını önceden biliyordum.

199 164. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesi değildir? A.Kardeşim çok sevecen bir insandır. B.Filmi izlerken uyuyakalmış. C.Pahalı olan her şey kaliteli değildir. D.Okul her zaman temizmiş.

200 165. Aşağıdaki cümlelerden hangisi şekilce olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur? A.Ne çalıştı, ne de eve gidip dinlendi. B.Burada olanlardan haberim yok sanma. C.Sen de babanla alışverişe çıkacaksın. D.Şunu bil; bizde yok yoktur.

201 166. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır? A.Gazetesini okudu da dışarı çıktı. B.Yalan söylüyordu;çünkü işten atılacaktı. C.Biliyorum ki o içimizde en becerikli kişidir. D.Bir hafta boyunca İngilizce çalıştım.

202 167. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır? A.Onları görünce yolumu değiştirdim. B.Onu anlamak o kadar zor bir iştir. C.Görünen köy kılavuz istemez. D.Türkiye’nin dört yanı cennettir.

203 168. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır? A.Nihayet beklenen an geldi. B.Niçin öyle konuştunuz? C.Bugün hava mis gibi kokuyor. D.Önce gözlerin girdi dünyama.

204 169. Aşağıdakilerden hangisi nesnesi ortak bir sıralı cümledir? A.Biz bu sözleri çok duyduk, çok dinledik. B.Ağaca çıktı, meyveleri kopardı. C.Bir ağaçta gül de biter diken de. D.Ne sen benden vazgeçebilirsin, ne de ben senden.

205 170. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A.Ne sustu, ne de dinledi. B.Hava bugün de iyi değil. C.Bu olayı kimseye açamazdım. D.Anlatılanlara inanmamış değildik.

206 171. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre farklıdır? A.Kardeşim onun kadar becerikliydi. B.Bizim köye kasaba uzaktır. C.Bu çocukların ikisi de kıskançtır. D.Kimseye görünmeden dışarı çıktı.

207 172. Aşağıdakilerden hangisi bağımsız sıralı bir cümledir? A.Ayva çiçek açmış,yaz mı gelecek. B.İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü. C.Ne yedi, ne içti, olanca gayretiyle çalıştı. D.Kalem yere düştü ve kayboldu.

208 173. Aşağıda verilenlerden hangisi kurallı cümleyi örneklemez? A.Elbette yanlıştı gördüğümüz eğitim. B.Konuyu bütünüyle size anlatmıştım. C.Aradığın defterler evdeydi. D.O da bu konuda gerçekçiydi.

209 174. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır? A.Ayakları çıplak, sarı saçları perişandı. B.Bu işler senin bildiğin gibi olay değildir. C.Adımı güveç koy,ama ocak üstüne koyma. D.Senin aldığın daha eski tarihliymiş.

210 175. Aşağıdaki cümlelerden hangisi sıralı cümledir? A.Mutlu geçsin günlerimiz. B.Sevgi dolsun kalplerimiz. C.Ömür boyu beraberiz. D.Sen benimsin, ben seninim.

211 176. “Okulda öğrendiğini çabucak unutanı herkes ayıplar.” cümlesinde kaç tane yancümlecik vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

212 177. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A.Lâfla peynir gemisi yürümez. B.O davete böyle gidilir mi? C.Sen istersin de ben hiç almaz mıyım? D.Ben sana burayı boya demedim.

213 178. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kurallı cümledir? A.Kapı kapı dolaşarak ziyan ediyordu güzelim zamanını adam. B.Nasıl inanırsın o adamın dediklerine. C.Elini yüzünü yıkadı soğuk su ile. D.Kahvesini yudumlarken düşünceye daldı.

214 179. Sessiz bir matemle düşündüm. Bana bir okusana şu mektubu... Sokak yeniden boş kaldı. Hiç kaçırmam kitap sergilerini. Yukarıdaki cümlelerden hangileri devrik cümledir? A) I ve IV B) II ve III C) II ve IV D) I ve IV

215 180. Aşağıdakilerden hangisi eksiltili bir cümledir? A.İlhan Berk en yakın arkadaşımdı. B.Birlikte dolaşırdık İstanbul sokaklarını. C.Öyleydi 1944 yılının İstanbul’u. D.Yarım yüzyıllık bir dostluk...

216 181. Aşağıdaki cümlelerden hangisi emir cümlesi değildir? A.Akşam eve erken geleceksin. B.Arkadaşın seni bekliyor olmasın. C.Bir daha evdekilere küsme. D.Bundan böyle beni rahatsız etmeyin.

217 182. Verilen cümlelerin hangisi basit cümle değildir? A.Toprak gülümserdi çarıklı ayaklarına. B.Analara kıymayın efendiler. C.Geceleyin bir ses böler uykumu. D.Neden hüzünlendiğimi bilmiyorum bu akşam.

218 183. “Bizi geçen sarı bir arabaydı, çok süratliydi.” cümlesinin özelliği aşağıdakilerden hangisine uygundur? A.Bağlı- devrik-kurallı-fiil B.Sıralı-kurallı-olumsuz-isim C.Bağlı-kurallı-olumlu-isim D.Sıralı-kurallı-olumlu –isim

219 184. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümle değildir? A.Arabadan, acele indi ve evine doğru koştu. B.Yazlık elbisenizi temizletiniz veya başka elbise alınız. C.Hava güneşli;ancak soğuk da yerinde. D.Genç öğretmen iki otobüs bileti aldı, elli lira ödedi.

220 185. Aşağıdakilerden hangisi biçimce olumsuz, anlamca olumlu bir cümledir? A.Bundan kolay iş mi olur? B.Onun kahramanlıkları tarihe sığar mı? C.Onu görmeyi istemiyor değilim. D.Onu ne sen değiştirebilirsin ne de ben.

221 186. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamına göre soru, yüklemine göre isim cümlesidir? A.Yazarın anlatımını beğendiniz mi? B.Neden daha sabırlı davranmıyorsun? C.Sorularınız hangi kitaptaydı? D.Arkadaşınla nerede buluşacaksınız?

222 187. Biçimce olumlu, anlamca olumsuz cümle aşağıdakilerden hangisidir? A.Bu yaz gerek ben gerek sen çok çalışmalıyız. B.İster yorul ister sıkıl bu iş mutlaka olsun. C.Bu işi ha sen yapmışsın ha ben D.Ne bu sözleri çekerim ne kendimi küçültürüm.

223 188. Bir yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu, Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu, Sandım ki uzaklaştı yağan kar ve karanlık. Uykumda bütün bir gece körfezdeyim artık! Bu dörtlükteki mısralardan hangisi fiil cümlesidir? A) I. Mısra B) II. Mısra C) III. Mısra D) IV. Mısra

224 189. Aşağıdaki cümlelerden hangisi isim cümlesidir? A.Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik. B.Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. C.Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı:İlerle! D.Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle.

225 190. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin yapılışı koşula bağlanmıştır? A.Hem ders çalışır, hem de televizyondaki maçı izleriz. B.Bu akşam erken gelirse, yarın birlikte çalışırız. C.Kim ne derse desin, ben bildiğimi yaparım. D.Açık oturumu izledikten sonra ders çalışacağım.

226 200. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bağımlı sıralı cümledir? A.Heyecanlıydı, yüreği çarpıyordu,doktor dinlenmesini önerdi. B.Çantasından bir kitap çıkardı, masaya koydu. C.Yağmur dindi, hafif bir rüzgâr esmeğe başladı. D.Annem dikiş dikerken biz radyo dinliyoruz.

227 201. Aşağıdakilerden hangisi biçimce olumlu, anlamca olumsuz fiil cümlesidir? A.Ben seni hiç arayıp sormaz mıyım? B.Bunlardan sakın kimseye söz etmeyin. C.Ondan ne saygı ne sevgi gördüm D.Onun davranışına kızmadığımı söyleyemem.

228 202. Aşağıdakilerden hangisi kurallı cümledir? A.Bin bir huzursuzlukla bölünmüş dünyamız. B.Konuların hiçbirine bir çare bulunamadı. C.Sarsılmıştır insanların barışa olan güvenleri D.Baş belası olmuştur gittikçe kronikleşen yaralar.

229 203. “Savaş batağı gitgide daha çok insanı öldürücü bağrına çekmeyi başarmıştır.” cümlesi anlamına ve öğelerinin dizilişine göre nasıl bir cümledir? A.Olumlu-fiil cümlesi B.Olumlu-isim cümlesi C.Olumsuz –fiil cümlesi D.Olumsuz –isim cümlesi

230 204. Aşağıdaki cümlelerden hangisi devriktir? A.Huzursuzluğumuza bir yenisi daha eklendi. B.Bu savaştan asıl yenik çıkan insanlıktır. C.Bu bozgunu alçakgönüllülükle sineye çektik. D.Barışı sağlam temellere dayamak gerekir elbette.

231 205. “Kıbrıs sorunudur en dikkate değer konu.” cümlesi öğelerinin dizilişine göre nasıl bir cümledir? A) Devrik B) Kurallı C) Olumsuz D) Olumlu

232 206. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi girişik cümle biçimindedir? A.Arı bal alacak çiçeği bilir. B.Ar dünyası değil kâr dünyası. C.Araba ile tavşan avlanmaz. D.Arık at yol almaz,arık it av almaz.

233 207. Aşağıdakilerden hangisi koşul cümlesidir? A.Pop müzik gençlerin dinlediği müziktir. B.Oysa çağın müziği farklılık gösterir. C.Müzik popülerse herkes onunla ilgilenir. D.Çağın modalarını izleyen müzik geçicidir.

234 208. “Mutlu yıllara uzanan bir düşsün sen.” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenir? A.Bileşik-olumlu-devrik-isim cümlesi B.Bileşik-olumlu-kurallı-fiil cümlesi C.Basit-olumsu-devrik-isim cümlesi D.Basit-olumsuz-kurallı-fiil cümlesi

235 209. “Edebiyatın halktan kopması diye bir sorun söz konusu değildir.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A.Yapısına göre bileşik cümledir. B.Yüklemine göre fiil cümlesidir. C.Anlamına göre olumsuz cümledir. D.Öğelerinin dizilişine göre kurallı cümledir.

236 210. “Radyonun birinci görevi eğlendirerek eğitmektir; oysa bu görev can sıkarak uyuşturmak diye yorumlanmıştır.” Cümlesi yapısı bakımından aşağıdakilerden hangisine uygundur? A)Basit B)Sıralı C)Bileşik D)Bağlı

237 211. “Son yıllarda edebiyatımızda görülen nitelik bir yenilenme eğilimidir.” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A.Olumlu cümledir. B.Sıralı cümledir. C.İsim cümlesidir. D.Kurallı cümledir.

238 212. (1) Şenlik pek ilgi görmedi. (2)Gösterilen ilginin azlığı hepimizi üzdü. (3)Dinleyiciler tanıdıkları sanatçılara ilgi gösteriyor. (4) Bu da dinleyicilerin yanılmış olduğunu kanıtlar. Bu parçada numaralandırılmış cümlelerden hangisi yapısı yönünden ötekilerden farklıdır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

239 213. Aşağıdakilerden hangisinde yan cümle belirtili nesne görevindedir? A.Kitabın yazılması bitti. B.Romanı okuyanlar beğendi. C.Roman, gecekonduda yaşananları anlatıyor. D.Yaşananın yazılması başarıyı artırıyor.

240 214. “Bu akım, bugüne gelinceye kadar birçok evrelerden geçti.” cümlesinin nitelikleri, aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A.Olumlu-bileşik-kurallı-eylem cümlesi B.Olumlu-basit-kurallı-eylem cümlesi C.Olumsuz-bileşik –devrik-ad cümlesi D.Olumsuz-basit-kurallı-ad cümlesi

241 215. Aşağıdaki cümlelerin hangisi sıralı bir cümledir? A.Arkadaşım Emin Bey,ay sonu çocuklarıyla bize gelecekmiş. B.O, davet edilmeyince hiçbir yere gitmez. C.Çocuğun yüzü solmuştu; çocuk durgun gözlerle etrafına bakınıyordu. D.Böyle davranmak san hiç de yakışmıyor.

242 216. “Eleştirilerimin büyük çoğunluğu nesnel nitelikte olduğundan, bunlara ilişkin yargılarımı herkes doğru bulur kanısındayım.” Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A.Kurallı-eylem-basit-olumsuz cümle B.Kurallı-ad-bileşik-olumlu cümle C.Devrik-ad-basit-olumsuz cümle D.Devrik-eylem-bileşik-olumsuz cümle

243 217. “Zil çalmadan dershaneye yetişmek için acele ediyorum” cümlesinin nitelikleri aşağıdakilerden hangisidir? A.Bileşik-kurallı-olumlu-eylem cümlesi B.Basit-kurallı-olumlu-eylem cümlesi C.Bileşik-devrik-olumsuz-ad cümlesi D.Basit-devrik-olumlu-eylem cümlesi

244 218. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre basit, yüklemine göre eylem cümlesidir? A.Bütün gün evde soru hazırladım. B.Paraları cebinden çıkarıp,hışımla masaya fırlattı. C.Yanıtlarını verdiğiniz soruların listesini yapınız. D.Bu, ailede herkesi şaşırtan bir tutumdur.

245 219. Bağımlı sıralı cümlelerde özneler, tümleçler veya her ikisi birden ortak olabilir. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamaya bir örnektir? A.Konuk, yavaşça kapıyı açtı,içeri girdi. B.Kar hemen dindi, hava açıldı. C.Camdan baktım,kar çoktan dinmişti. D.Zaman acıları unutturur,yaşam normale döner.

246 220. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne ortak kullanılmıştır? A.Evin hanımı bulaşıkları yıkadı, duruladı, kaldırdı. B.Günlerdir uyku uyumadım, kimse hâlimi sormadı. C.Sabahları erken kalkar, kahvaltımı yapar, yola çıkarım. D.Arabayı aldım, bir süredir onunla oyalanıyorum.

247 221. Aşağıdakilerin hangisinde ortak yüklem kullanılmıştır? A.Her zaman gönüller şen, havalar güzel olsun. B.Elli yaşımı geçtim,gören kırkında diyemez. C.Ekim ayında tarlalar sürüldü,bir bölüm ekinler ekildi. D.Yağışlı havalar başladı, toprağa bereket geldi

248 222. Aşağıdakilerden hangisi girişik cümledir? A.Çocuk uyuyunca odadan çıktı. B.Elini cebine soktu,mendilini çıkardı. C.Suyu getirdi, şişeyle kafasına dikti. D.Biraz çalıştı, yoruldu, hemen yattı.

249 223. Aşağıdakilerden hangisi eksiltili cümle değildir? A.Gözleri öyle dönmüş ki... B.Alnında boncuk boncuk terler... C.Yaklaştı yanıma sessizce korkulu gözlerle... D.Yolun iki kenarında sıra sıra çam ağaçları...

250 224. “Kızaran yapraklarının güzelliğine daha doymamıştık sonbaharın.” cümlesinin nitelikleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A.Fiil-olumsuz-devrik-bileşik cümle B.Ad-olumlu-kurallı-bileşik cümle C.Fiil-olumlu-kurallı-basit cümle D.Ad-olumsuz-devrik-basit cümle

251 225. Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümle değildir? A.Ders çalışmak için kütüphaneye gitti. B.Süt dökülmüş, peçete kirlenmişti. C.İlkbahar gelir, havalar ısınır. D.Kapının önünde durdu,sağına soluna baktı.

252 226. Aşağıdaki cümlelerin hanginde yan cümlecik ikileme ile kurulmuştur? A.Söyleye söyleye on da razı ettim. B.Konulara yeni yeni alışıyor. C.Otobüste rahat rahat düşündüm,bu soruları. D.Soruları cevaplayanları tek tek dışarı çıkardım.

253 227. Aşağıdakilerden hangisi ad cümleleriyle oluşturulmuş bir sıralı cümledir? A.Çocukları üniversite mezunu, bu nedenle gururlu. B.Hastalık onu zayıflattı,iştahını da kesti. C.Herkes başının çaresine bakmalıydı. D.Sayılamayacak kadar iş var, yine de şikayet etmiyor.

254 228. “Durakta karşılaştığımızda, akşam size gelirim,demişti.” cümlesi yapısına göre aşağıdakilerden hangisidir? A.İç içe birleşik cümle B.Bağlı cümle C.Basit cümle D.Sıralı cümle

255 229. “Düşünceyi dile getirmek için bütün doğayı yardıma çağırırız.” Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A.Sıralı bir cümledir. B.Olumlu fiil cümlesidir. C.Girişik cümledir. D.Yan cümleciğin yüklemi bir isim fiildir.

256 230. Aşağıdakilerin hangisinde birden çok yargı vardır? A.Kaç gündür bu fırsatı bekliyordum. B.Beklediğimden çok güzelmiş. C.Her şey mevsiminde güzeldir. D. Tüm işleri iki günde tamamladı.

257 231. Aşağıdakilerin hangisinde temel cümle sadece yüklemden oluşmuştur? A.Piknikte eğlendiğimizi rahatça söyleyebilirim. B.Pazartesi bize uğrayacağınızı sanıyordum. C.Anlatımınız duygu yoğunluğuyla karışınca çok ilginç oluyor. D.Fotoğraflarını geri vermesini sessizce istedi.

258 232. Aşağıdakilerden hangisi, yüklemi türemiş bir sözcük olan eylem cümlesidir? A.Test çözmekte çok istekliyim. B.Ocaktaki süt taşmış. C.Odayı kıyı köşesine varana dek temizlemişsin. D.Hiçbir alışkanlığa aşırı derecede bağımlı değilim

259 233. Aşağıdakilerden hangisi biçimce de anlamca da olumsuzdur? A.Bu konuyu tekrarlamayacağız. B.Size harcayacak gücüm mü kaldı. C.Haftalardır ne aradı ne sordu. D.Bu filmi görmedim demedim.

260 234. Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumlu bir cümledir? A) Bu sınava yeterince hazırlanmış değiliz. B) Dediklerini anlamadı değil. C) Orkun bir gün bile okula gelmiş değil. D) Annem beni hiçbir zaman ihmal etmiş değil.

261 235. Aşağıdakilerin hangisinde virgülden önceki bölüm eksiltili bir cümledir? A) Bilmediği bir mekanda yaşıyor, bu duruma alışamıyordu. B) Sınavı kazanacağına inanıyor, bunun için çalışıyordu. C) İlk önce takı merasimi, sonra da yemek yenecek. D) Kaybetmeyi göze almalı, kazanmayı da bilmeliyiz.

262 236. "Bağımlı sıralı cümlelerde özneler ortak olabilir. " Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamaya uygun bir örnektir? A) Arkadaşını söyle, kim olduğunu söyleyeyim. B) Baş nereye giderse, ayak da oraya gider. C) El el üstünde olur, ev ev üstünde olmaz. D) Evine göre pişir aşını, erine göre bağla başını.

263 237. Aşağıdaki dizelerden hangisi kurallı bir cümledir? A) Uçun kuşlar uçun doğduğum yere. B) Öyle akar sular öyle hava yok. C) Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan. D) Zifiri karanlıkta gelse şiirin en güzeli.

264 238. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır? A) "Ateşten Gömlek" kitabını okuduğunu bilmiyordum. B) Bunlardan söz etmek hoşuna gidiyor. C) Bu duruma inanmayı çok isterdim. D) Bir eğitmen adımlarını hızla atmalıdır.

265 239. "Akıl, kendi haline bırakıldığı, kontrol altında tutulmadığı zaman yönünü şaşırır." cümlesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Bileşik-kurallı-olumsuz-fiil B) Basit-devrik-olumlu-fiil C) Bileşik-kurallı-olumlu-fiil D) Basit-devrik-olumsuz-fiil

266 240. Aşağıdaki dizelerden hangisinde eksiltili cümle vardır? A) Elif kaşlarını çatar Gamzesi sineme batar B) Ak elleri kalem tutar Yazar Elif Elif diye C) İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye D) Elifin uğuru nakışlı Yavru balaban bakışlı

267 241. (I) Nerede kaldı o güzelim günler. (II Yarışmaya katılırım ama bana yardım edeceksiniz. (III) İstanbul'a çalışmaya gelmiş (IV) Eve erken geldi, acele acele yemeğini yedi. Numaralandırılmış cümlelerden hangisi yapıca sıralı cümledir? A)I B)II C) III D) IV

268 242. (l)Köyde bir telaştır başladı. (ll)Herkes mahkeme reisinin köye geleceğini konuşuyordu. (lll)Taşlı yollara sular serpiliyor, evlerin bahçeleri temizleniyordu. (IV)Muhtar, yapılanları teftiş ediyordu. Numaralandırılmış cümlelerden hangi ikisi yapıca bileşik cümledir? A) I ve IV B) II ve IV C) I ve III D) II ve III

269 243. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde birden çok yan cümlecik vardır? A) Harman döven öküzün ağzı bağlanmaz. B) Çok okuyan değil, çok gezen bilir. C) Atı alan Üsküdar'ı geçti. D) Taşıma su ile değirmen dönmez.

270 244. Çok çalışan bir kişiydi o. Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) kurallı-fiil-basit B) devrik-fiil-basit C) kurallı-ad-bileşik D) devrik-ad-bileşik

271 245. Aşağıdaki sıralı cümlelerin hangisinde öğe ortaklığı söz konusu değildir? A) Su görür balık olur, pusu görür tilki olur. B) Hem kız evinde oynar, hem oğlan evinde. C) Bir mıh bir nal kurtarır, bir nal bir at kurtarır. D) Ev alma, komşu al.

272 246. Dolaşamıyorum bu dar sokaklarda Rüzgârla serinleyemiyorum. Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi için örnek vardır? A) Öznesi ortak bağlı cümle B) Devrik cümle C) Yan cümlecik D) İsim cümlesi

273 247. Aşağıdakilerden hangisi öğe dizilişine göre diğerlerinden farklıdır? A) Ben gelmedim dava için. B) Benim işim sevgi için. C) Dostun evi gönüllerdir. D) Gönüller yapmaya geldim.

274 248. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapıca farklıdır? A) Kendini bilen alemi bilir. B) Mum dibine ışık vermez. C) Düğün aşıyla dost ağırlanmaz. D) Arpa unundan kadayıf olmaz.

275 249. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı vardır? A) Seni nasıl sevdiğimi bir anlatabilsem B) Ne hata ettim de seni kırdım C) Neler hissettiğini anlamak isterdim D) Ne olursa olsun onunla konuşacağım

276 250. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre ötekilerden farklıdır? A) İnsan, bütün güzellikleri isterse yaşayabilir. B) Güneş dağların ardında kaldı. C) Evin bahçesi çok şirindi. D) Sabaha doğru Elazığ'a vardık.

277 251. Aşağıdaki soru cümlelerinden hangisi olumsuzdur? A) Daha çok bekleyecek miyiz? B) Bana seslenen sen miydin? C) Bu elbise sence güzel mi? D) Akşam, derslerini bitirmedin mi?

278 252. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ünlem cümlesidir? A) Onun sözüne bir daha inanmam B) Dünkü toplantıya gitmedin mi C) Aman, ne güzel bir bebek D) Bu konuya da çalışmalısın

279 253. Dün İstanbul'da hafif şiddette bir deprem yaşandı. Cümlesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Basit-devrik-fiil B) Bileşik-kurallı-fiil C) Basit-kurallı-isim D) Basit-kurallı-fiil

280 254. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi basit ad cümlesidir? A) Zenginin basması ipekli görünür. B) Anahtar doğruyadır. C) Son gülen iyi güler. D) Ekmeden biçilmez.

281 255. Çocukluğumda hayrandım Efil efil, ince ince Savruluşlarına nasıl da Şimdi sığınmışlar büyük kentler kenarına Olmuşlar şehir çiçeği... Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisine örnek yoktur? A) Durum eki almış ad B) Sıfat tamlaması C) Ad cümlesi ve eylem cümleleri D) Bağlı cümle

282 256. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı yönünden ötekilerden farklıdır? A) Onu sınıfta en arka sıraya oturtmuşlar. B) Dünyaya gelen bebek hayatının ilk günlerinde yalnız kendini düşünür. C) Deneyip kesin yargıya varmadan, hiçbir şeyi kabul etmezdi. D) Kağıda fazla bastırmadan yazmaya çalışıyordu.

283 257. Aşağıdakilerin hangisinde, virgülden önceki bölüm eksiltili bir cümledir? A) Önce yolda bir yemek molası, ardından şehri geziyoruz. B) Onun gibiler, kendinden söz etmekten çok hoşlanırlar. C) Adam istediği para verilirse, işi yapacağını söyledi. D) Kimi yapıtları anlamak, önbilgi gerektirir.

284 258.Bağımlı sıralı cümlelerde özneler, tümleçler ya da her ikisi ortak olabilir. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamaya uygundur? A) Babası ona bilgisayar almak istiyor, o ise bisiklet istiyordu. B) Sık sık görüşürdük, her görüşmemizde bana aile sorunlarını anlatırdı. C) Ben önden gidiyorum, sen bana yetişirsin. D) Tüm hazırlıkları yaptım, Öyle geldim.

285 259. Gündelik yaşantımızda bizi sarsacak değişikliklerle karşılaştığımızda ortaya çıkan stres hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Olumlu ad cümlesidir. B) Birden çok eylemsi (fiilimsi) vardır. C) Bağlı cümledir. D) Yüklemi birden çok sözcükten oluşmuştur.

286 260. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bileşik bir ad cümlesidir? A) Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır. B) Aslan yattığı yerden bellidir. C) Çiftçinin ambarı sabanın ucundadır. D) Yatanın yürüyene borcu var.

287 261. Başarıya ulaşmak için kullanılabilecek herhangi bir asansör olmadığına göre her zaman basamakları tırmanmamız gerekir. Yukarıdaki cümlede kaç tane yan cümlecik vardır? A)1 B)2 C)3 D)4

288 262. Evin avlusuna sırtından çuval, elinde bir ufacık iskemle ve uzun bir demir parçası, dağınık kıyafetli bir adam girdi. Torbasında bükülmüş bir tomar duruyordu. Konuştular, önüne bir sürü patlak, sökük, parça parça ayakkabı dizdiler. Bu parçada aşağıdakilerden hangisine örnek yoktur? A) Basit cümle B) Bileşik cümle C) Bağlı cümle D) Eksiltili cümle

289 263. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznesi ortak sıralı cümledir? A) Kumlar yamaçtan savruluyor, bütün evlerin camlarını kirletiyordu. B) Saatine baktı, vakit çok geçti. C) Kardeşi de gidince yalnız kaldı. D) Küçük bir bahçeleri vardı, her yanına çiçek dikmişlerdi.

290 264. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bileşik bir eylem cümlesidir? A) Alet işler, el övünür. B) Arpa eken buğday biçmez. C) Bin dost az, bir düşman çok. D) Şaraptan bozma sirke keskin olur.

291 265. Aşağıdakilerden hangisi hem biçimce hem anlamca olumsuz bir cümledir? A) Bileğin getirdiğini dilek getirmez. B) Sanki ne konuştuklarını bilmiyoruz. C) Gel de ona inan şimdi. D) Bunu bana nasıl söylersin?

292 266. Aşağıdakilerin hangisinde ara cümle yoktur? A) Fotoğraf sanatı, ben sanat olduğuna inananlardanım, hak ettiği yere gelecektir. B) Bu olay, siz de biliyorsunuz, unutuldu gitti. C) Alanya'ya gittiğimde, bu kadar sıcak olacağını tahmin etmemiştim, sözleştiğimiz yerde bekliyorlardı beni. D) Bu işle ilgilenmeyeceğini söyleyince çok şaşırdım, dahası üzüldüm.

293 267. Bir cümlenin başka bir cümle içine girmesiyle oluşan cümlelere "iç içe bileşik cümle" denir. Bu cümlelerde bir cümle diğer cümlenin ya bir öğesidir ya da cümle içinde bir ad unsuru durumundadır. Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye örnek gösterilebilir? A) Evin duvarlarını, geçen yıl yıkmıştı, taşla ördüler. B) Seni şikayet edenler, adlarını söyleyemem, onu da şikayet ettiler. C) Söylediklerinizin hiçbirine katılmıyorum, dedi. D) Seninle ne görüştüğünü öğrenebilir miyim?

294 268. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülden (,) önceki bölüm, eksiltil! cümledir? A) Ellerini yıkayınca doğru sofraya, yemek bitmeden televizyon izlemek yok. B) Mavi bir elbiseyle gelmiştin, gökyüzü maviydi. C) Beni aramışsın, bunu yeni öğrendim. D) Ekmeğin büyüğü hamurun çoğundan olur.

295 269. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde birden çok yargı yoktur? A) Dağlan ıssız sanma, körleri gözsüz sanma. B) Bağda izin olsun, üzüm yemeğe yüzün olsun. C) Az yiyen az uyur, çok yiyen güç uyur. D) Aşure yemeğe giden kaşığını taşır.

296 270. Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumlu bir cümledir? A) Ne yemek yiyor ne de uyuyor. B) Böyle davrandığı için ona kızıyor değilim. C) Bildiklerimi anlatmayacak değilim. D) Konuştuklarımızı duymayan kalmadı.

297 271. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? A) Bu mağazada yok yok. B) Sizinle gelmeyi istemiyor değilim. C) Ödevini yapmadığını itiraf etti. D) Onun ipiyle kuyuya inilir mi?

298 272. Sımsıcak konuşurdun konuşunca Yayla kokuşlu çiçekler açardı sanki Kardaki izlerdi sesinden ve kokundan kalan Ve bir yağmur bulutuydu gözlerin. Yukarıdaki dörtlükte aşağıdakilerin hangisi yoktur? A) Bileşik cümle B) Ad cümlesi C) Sıralı cümle D) Olumlu cümle

299 273. Aşağıdaki sıralı cümlelerden hangisi, iki bileşik cümleden oluşmuştur? A) Köprüler yaptırdım gelip geçmeye çeşmeler yaptırdım suyun içmeye B) Suçu gelin etmişler kimse güvey girmemiş. C) Pencerenin perdesini aç bana göster yüzünü. D) Sahilde tanıştık, uzun uzun söyleştik.


"Ana Sayfa CÜMLE TÜRLERİ TESTİ 1. "Şimdi o günleri arıyor deli gönül." Cümlesinin kurallı cümleye çevrilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir? Deli gönül." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları