Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen."— Sunum transkripti:

1 FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ

2 PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen zar bulunmaz.  Kalıtsal materyalleri hücre sitoplazmasına dağılmış olarak bulunur.  DNA’ları halkasal yapıdadır.  Zarlı organelleri yoktur.  Sadece Ribozom organelleri bulunur.  Örnek olarak Bakteriler ve Arkebakterilerdir  ÖKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olan hücrelere ökaryot hücre denilir.  Ökaryotların kalıtsal materyalleri zarla çevrilidir.  Zarlı ve zarsız organelleri vardır.  İnsan,hayvan.bitki hücreleri örnek verilebilir.

3

4 BİTKİ VE HAYVAN HÜCRELERİ ÖZELLİKLERİ  Bitki Hücresi Özellikleri  Bitki hücresinde hücre zarının etrafında hücre çeperi vardır.  Kendine has organeli plastitlerdir.  Bitki hücresi anabolizma sonunda besin yapar ve oksijen üretir.Ototroftur.  Santrozomların haricinde bütün organelleri vardır.  Kendine has daimi kofulları vardır.Geç olanlarda küçük birden fazla,yaşlı olanlarda büyük ve tek koful vardır.  Tek ve çift katlı zar yapısına sahip organelleri vardır.  Kök hücreleri hariç genç olanların bütün organlarında kloroplast vardır.Yaşlı olanların gövdelerinde yoktur.  Endositoz yapamaz.

5 BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİ ÖZELLİKLERİ  Hayvan hücresinin özellikleri  Hücre zarını üzerinde çeperi yoktur.  Kendine has organeli sentrozomdur.  Plastitler hariç bütün organelleri vardır.  Kofulları küçüktür. Zaman zaman kaybolur,zaman zaman belirginleşir.  Endositoz yapabilir.  Hayvansal nişasta olan glikojen depolar.  Besin üretmez.Heteterotroftur.  Tek ve Çift katlı zar yapısına sahip organelleri vardır.

6 9A BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİN BENZER TARAFLARININ YAZILMASI  Bitki hücresi  Hayvan hücresi

7 BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİNİN FARKLI TARAFLARININ YAZILMASI  Bitki hücresi  Hayvan hücresi

8 KOLONİLER  Koloni:Aynı yapıdaki tek hücreli organizmaların biraraya gelerek oluşturdukları topluluğa Koloni denir.  Pandorina:16 hücreden oluşmuştur.Bu grubun hücreleri birbirinden eyrılsa yaşayabilir.  Hücreler arası iş bölümü yok.Hücreler jelatin kılıf içinde bir arada bulunurlar.

9 KOLONİLER  Volvox:Yeşil alg türünün hücrelerinden oluşnuştur.Yaklaşık 8000-40 000 arası hücreden oluşur.Hücreler arasında iş bölümü vardır.Bu hücreler jelatin kılıfla sarılı olmanın yanında bir birlerine ince ipliklerle tutunmuşlardır.  Volvoxda fotosentez,üreme ve hareketten sorumlu hücreler bulunur.Burdan şu genellemeyi yapabiliriz:Özelleşmiş hücre grupları dokuları,dokular organları,organlar sistemleri,sistemler organizmayı

10 HÜCRE TEKNOLOJİLERİ  Kökhücre:  Kök hücresi her türlü vücut hücresine dönüşebilen hücredir.  Kök hücre kaynakları: 1.Embriyoni kök hücreleri. 2.Fetüs kök hücresi. 3.Erişkin kök hücresi. Sayfa 110 nu oku ve anlat.

11 9FL HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ  Hücre ve doku kültürü:  Bu konuyla ile ilgili çalışma 1800 lü yıllarda başlamış.Türkiye de 1970 li yıllarda başlanıştır.  Doku kültürü hücre veya dokuların canlının dışında besiyer ortamında yetiştirilmesidir.  Besi ortamında bulunan besinler:Makro ve mikro besin elementleri,amino asitler,enzimler,vitaminler,şeker ve katılaştırıcı agar içerir.Bunlara serum bileşikleri de eklenir.

12 HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ  Birincil ve ikincil hücre kültürü:Bu durumda ilk önce kallus oluşur daha sonra yeni bir kültür ortamına dikilerek fideler oluşturul.

13 YAPAY DOKU VE ORGAN  Yapay organ:İşlevini yitirmiş organlarımızın yerine,vücut fonksiyonlarını devam ettirmek için mekanik malzemelerden doku mühendisliği ile organlara denir.  Şimdiye kadar yapılan organlar:Kalp,Böbrek, karaciğer ve pankreastır.  İlk yapay kalp 2001 de üretilmiştir.Bunun yanında:kalp pompaları,kalp pili,yapay kalp kapakçığı ve yapay kan damarları da üretilmiştir.

14 YAPAY DOKU VE ORGAN 9A


"FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları